Zwarte Havik
Door: Sico de Moel
Gepubliceerd: 29 september 2023
Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…
Met chirurgische precisie pikken ze alleen de allerlekkerste druiven eruit. Als wijngaardenier blijf je achter met de rest. Een nachtmerrie.
De rijpe zoete druiven zijn een aantrekkelijke energiebron voor vogels, vooral op de momenten dat het voedsel schaars is. Maar onze druiventrossen zijn nu zo gemakkelijk bereikbaar en vooral ook zo aantrekkelijk door hun opvallende kleuren. De verleiding is gewoon te groot. Daarbij bestaan druiven voor een groot gedeelte uit vocht, wat de vogels helpt om gehydrateerd te blijven.
De rijpende druifjes op Domein Bergen worden daarom sinds kort beschermd door onze nieuwe vriend. Als een heerser in de lucht, majestueus, groot en ogen als een geslepen diamant, houdt hij de indringers op afstand: onze zwarte havik.
Deze maand stijgt het suikerpercentage in de druiven en dalen de zuren. Het is een kwestie van meten, proeven en kijken om in te kunnen schatten wanneer het perfecte moment zal voor onze eerste proefoogst.
Van elk druivenras plukken we verspreid over de wijngaard een aantal gemiddelde druiven. Hier maken we een beetje sap van dat we kunnen meten.
Het suikerpercentage meten we met de refractometer. De zuren meten we ambachtelijk door middel van blauwloog. Door wekelijks op een vaste dag te meten, kun je per druivenras het perfecte moment voor de oogst inschatten.
Dat moment hangt samen met het aantal zonuren dat de druiven dit jaar hebben gekregen, maar dus ook met het druivenras. Dat weten de vogels blijkbaar ook, want als eerste werden de Monarch-druiven eruit gepikt. Die zijn blijkbaar als eerste zoet.
Onze Zwarte Havik is een vlieger met territoriumdrift die met de wind mee druk over de wijnranken heen en weer fladdert. Hij duldt geen andere vogels bij onze druifjes. Voorlopig werkt dit dus prima.
Maar de komende weken liggen er nog andere gevaren op de loer: wespen worden aangetrokken door zoete en vooral alcoholische geuren van overrijpe druiven. Dan wordt het tijd voor de wespennetten. Die liggen al klaar.
Sico
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.