Deel

advertentie

Zwak geslacht

Column: Kraantje

Zwak geslacht

‘Eindelijk een regelrechte aflevering van de rijdende rechter in ons dorp want wat blijkt: recht is krom, dat werd van de week weer duidelijk. Steunt er iemand midden in onze gemeenschap de boeren, wordt hij voor de rechter gesleept en veroordeeld.’ ‘Als ik de berichten goed heb gelezen was er wel wat meer aan de hand. Volgens de rechterlijke uitspraak was er zelfs sprake van “misbruik van recht”. De kromme situatie moet zelfs op last van een dwangsom recht gezet worden. En de steun voor de boeren, als ze hun boerenverstand gebruiken om wetteloze acties te voeren die niet alleen de (verkeers)veiligheid bedreigen maar ook de mensen en bedrijven die de boel moeten oplappen, dan lijken ze meer op een extreme, agrarische tak van RaRa dan een beroepsgroep die onder druk staat. Niet zo vreemd dat die steun afbrokkelt.’

‘Over een groep die onder druk staat gesproken, je zal maar in Amsterdam studeren en lid zijn van een bepaalde studentenvereniging, dan heb je het ook niet echt makkelijk. Dat je in een tijdperk waar zo’n beetje alles, of je het nou wil of niet, in en op sociale media verschijnt, bepaalde taal uit slaat over de andere sekse, is wel heel erg dom, ook al deed je het onder groepsdruk of uit onwetendheid omdat je brein nog niet volgroeid is maar in de late adolescente fase zit.’ ‘Misschien was het een soort studentenhumor; een speech waarin je alle clichés opnoemt die je als man over vrouwen zou kunnen maken.’ ‘Beetje sneu voor de sprekers dat deze act van een dusdanig niveau was dat de toehoorders meenden dat het serieus bedoeld was.’

‘Als je de alcohol-inname van de gemiddelde feestende student een beetje kent dan lijkt me een emmer sperma ook een teken van groot spraak of wensdenken. Als je dit soort dronken gasten ziet, is het duidelijk welk geslacht zwak is.
De gewraakte speeches, als je ze zo al zou kunnen noemen, zijn een teken van de teloorgang van het onderwijs in Nederland. Al ruim twintig jaar wordt alarm geslagen over het feit dat Nederlandse leerlingen het slechter doen ten opzichte van andere landen. Als deze monotone en banale speech het niveau is van hetgeen er in het hoger onderwijs rondloopt, is er een hoop werk aan de winkel, enige welsprekendheid en een gelaagde inhoud zijn in ieder geval ver te zoeken.
Er zijn ook stemmen die opgaan om dit soort verenigingen te verbieden, maar dan kan je net zo goed de lokale klaverjasclub gaan verbieden. Studenten zullen bij elkaar blijven komen en op zoek gaan naar een groep waarmee ze in hun vrije tijd kunnen chillen. Verbieden is zinloos, opvoeden is beter.

De moraalridders in deze discussie zijn trouwens ook vergeten dat niet al te lang geleden een soortgelijke discussie open en bloot op televisie is gevoerd waarin voetbalhumor en een kaars een prominente rol speelden. Er volgde een cyclus waarin men in de media zegt boos, geshockeerd, walgend en vol onbegrip te zijn. Maar dan blijkt de dader het allemaal niet zo te hebben bedoeld, volgt een boetedoening, en wat sussende woorden, ondertussen stijgen de kijkcijfers en aan het einde van het verhaal is wel weer een volgende rel. De soep wordt uiteindelijk toch weer niet zo heet gegeten maar als een gazpacho uitgeserveerd.

En die speech? Dat is een teken van pure angst, die mannen zijn bezig aan hun laatste stuiptrekkingen. Mensen die zich zorgen maken dat die student straks hun arts of advocaat wordt, hebben kennelijk geen weet van de samenstelling van de collegebanken. Tegenwoordig is 70 procent van de geneeskundestudenten vrouw. Over de hele linie feminiseert de maatschappij, kijk maar eens om je heen, vrouwen zijn allang niet meer het zwakke geslacht. En wat doe je als je onder druk staat? Dan ga je om je heen slaan maar vergeet daarbij een belangrijk detail, je bent aan een achterhoedegevecht bezig.’

‘ Nu je het zegt,  daarom is de hele genderdiscussie natuurlijk nu zo prominent aanwezig. Ben je vrouw of voel je je vrouw dan ben je iemand, ben je een non-binaire man, dan tel je straks gewoon niet meer mee. Lang leve de girlpower.

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug