Zondag vieren we Bevrijdingsdag met onze Oekraïners

Het klinkt natuurlijk gek, want Oekraïne is in oorlog...

Zondag vieren we Bevrijdingsdag met onze Oekraïners

Toch zijn zij ooit ook bevrijd en hebben wij onze bevrijding mede te danken aan zeven miljoen Oekraïense soldaten. Oekraïne is trouwens een van de meest getroffen landen uit WO II met zeven miljoen doden, waarvan 1,5 miljoen Oekraïense Joden, waaronder de overgrootvader van president Zelensky. Ooit hopen we een nieuwe bevrijding te vieren van Oekraïne en daar nemen we zondag toch al een voorschot op.

De viering krijgt zondag 5 mei dan ook een oosters-orthodox sausje, dankzij een royale inbreng van het Byzantijns Koor Indrik o.l.v. Sergé Latychev. Er zullen veel liederen gezongen worden in het Kerkslavisch, de religieuze taal in Oekraïne en Rusland. Ds. Engele Wijnsma verbindt deze thematiek met een bijzonder bijbels verhaal over een meisje van twaalf dat opstaat uit de dood. Als je er van uit gaat dat dode mensen niet weer levend kunnen worden, wat zou deze oer-joodse vertelling dan te zeggen hebben? En wat heeft het ons te melden, juist op Bevrijdingsdag?

Natuurlijk wordt er na afloop getrakteerd op Bergense Bevrijdingsbollen bij de koffie en een oranjebittertje. Ook zo helpen we de Oekraïners integreren. Iedereen is welkom.
Ruïnekerk, zondag 5 mei om 10.00 uur.

De viering wordt ook LIVE uitgezonden via RTV80 (Ziggokanaal 44 of KPN-kanaal 1493), maar ook LIVE of LATER via https://youtube.com/live/fV-B7XIymgY

Klik op de foto voor een uitvergroting.