Zomertijd
Column: Rob van de Pas
Gepubliceerd: 1 april 2022
Summertime, and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Oh, your daddy’s rich and your ma is good-lookin’
So hush little baby, don’t you cry
Afgelopen zondag is de ‘zomertijd’ weer ingegaan. Weliswaar een uurtje minder slapen, maar die 60 minuten krijgen we eind oktober weer netjes terug. Tot die tijd hebben we in de avond een uurtje langer licht om te wandelen, te sporten of gezellig en lang op het terras van LadyPapa te blijven zitten.
Zomertijd, en het leven is chill…
De vissen springen en het katoen staat hoog…
Oh, je vader is nog steeds rijk en je moeder ziet er ook goed uit…
Dus zwijg klein huftertje, stop met jouw gegil…
Het eerste serieuze voorstel om de ‘zomertijd’ in te voeren dateert uit 1895. De Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson wilde de tijd aanpassen aan het ritme van de mens in plaats van omgekeerd. Hij wilde daarom de klok ’s zomers maar liefst twee uur vooruit zetten.
In de vorige eeuw zijn er in Nederland diverse momenten geweest dat er sprake was van het (tijdelijk) invoeren van de ‘zomertijd’. Uiteindelijk was de oliecrisis in 1973 voor enkele Europese landen de aanleiding om de ‘zomertijd’ in 1974 structureel als energiebesparende maatregel in te voeren. Nederland volgde in 1977 en het laatste Europese land, dwergstaatje Andorra, sloot zich in 1985 aan. Zeven Europese landen doen er nog steeds niet aan mee.
Gezond
Sinds enkele jaren wordt er gediscussieerd of het hanteren van de ‘zomertijd’ én ‘wintertijd’ wel zo gezond is voor de mens. Zeven maanden een uurtje eerder op en een uurtje eerder in bed. Wat kan het voor kwaad? Over een lang weekendje Londen met twee keer één uur tijdsverschil hoor ik niemand klagen en half Bergen stapt doodleuk vier per keer jaar in een Boeing 777-200 om voor een dikke week naar Curaçao te verkassen met een ‘levensbedreigende’ zes uur tijdverschil! Jetlag? “Huh, … een kater van de Piña Colada 43 zal je bedoelen..!”
Volkswijsheid
Mijn grootmoeder hanteerde altijd twee volkswijsheden. Ten eerste: ‘… de morgenstond heeft goud in de mond…!’ en ten tweede: ‘… de uren die je vóór 12 uur slaapt tellen dubbel…!’ Het kan natuurlijk zo zijn dat zij het bij haar logerende favoriete kleinkind tijdens zijn zomervakanties óp Scheveningen lekker vroeg liet ontwaken om hem niet al te laat ná de avondmaaltijd in het lakenstraatje te kunnen krijgen. Mijn oma had namelijk wel meer sterke verhalen en volkswijsheden om haar kleine Robbie te manipuleren en het drabbertje in het gareel te houden.
Groen
Voor mij heeft de zomer al vóór de ‘zomertijd’ een gezonde en bijzondere herinnering gegeven, want jaren later liep ik op het strand van Scheveningen…
Ik was inmiddels zestien, en zij was achtentwintig
En van de liefde wist ik nog niet veel
Maar ik begreep wat zij me wilde zeggen…
Ze was zo vrij, ik vond het eerst een beetje raar
Ze droeg niet anders dan d’r lange blonde haar
Ik was wat verlegen en wist niet wat te doen
Ik stond daar maar te kijken
Oh, wat voelde ik me groen…
Ik begrijp het, hoorde ik haar zeggen
Je bent zo jong nog, en weet niet wat je moet
Wees maar niet bang, de nacht zal het je leren
Kom dichterbij me…
We liepen samen, verder langs het strand
En als een jongen pakte ik je hand
Maar als een man zag ik de zon weer opgaan
En het werd voor het eerst ‘zomertijd’…
Robbie,
met dank aan Rob de Nijs