Zomerse wijnen
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 4 augustus 2023
Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.
Met het warme weer op komst grijp ik snel naar een lekkere frisse witte wijn. Een wijn gemaakt van de inheemse vidiano druif uit Kreta bijvoorbeeld. Deze wijn noemen ze ook wel de Griekse viognier. Op Kreta is het erg droog en heet, de vidiano druif is sterk genoeg voor dit klimaat en gedijt goed op de onvruchtbare bodem. Vidiano kan wijn voortbrengen met een rijk kruidig aroma en een goede zuurgraad. Lekker met tzaziki!
Een van mijn favoriete druivenrassen is de albariño. Albariño wordt veel aangeplant in het noordwesten van Spanje, in de streek Rias Baixas (Galicië). Albariño zou je ook kunnen kennen als de Portugese albarinho. Albarinho wordt gebruikt voor vinho verde, een licht sprankelende witte wijn. Ook heerlijk verfrissend en zeker een aanrader, maar even terug naar de Spanjaarden. Albariño is een frisse minerale wijn, dit komt door het zeeklimaat in de Rias Baixas. Milde temperaturen, neerslag en mist zijn herkenbaar voor de Rias Baixas. Tevens is dit het perfecte recept voor schimmelziektes, gelukkig zijn de druivenstokken in een pergolavorm geleid (hoog van de grond), hierdoor kan er genoeg wind doorheen waaien waardoor vochtige trossen snel drogen en dit voorkomt schimmelziektes. Albariño is een perfecte begeleider voor de plaatselijke specialiteiten zoals kreeft, krab en oesters, door het frisse en minerale karakter.
Een wijn die je niet vaak voorbij ziet komen, is een wijn gemaakt van de druif altesse, beter bekend als rousanne, afkomstig uit de Savoie. Een zeer moeilijk wijngebied door de steile hellingen en de besneeuwde bergtoppen. Altesse is een verre verwant van de druif chasselas, die je veel in de Elzas ziet. Altesse is een frisdroge wijn met aroma’s zoals perzik, kweepeer en frisse zuren.
Een druif die zeer gastronomisch inzetbaar is, is de Argentijnse torrontés. Deze druif geeft droge witte wijnen met een bloemig karakter, hierdoor is de wijn ook goed te combineren met Oosterse gerechten met sojasaus bijvoorbeeld. De beste torrontés wijnen komen uit de Valle de Calchaqui regio, dit is het hoogstgelegen wijngebied van Argentinië. De druiven worden aangeplant op een hoogte van 1600 tot 2000 meter. Overdag is het warm en zonnig, in de nacht koelt het af. Hierdoor behoudt de torrontés zijn frisheid.
Ik heb de barbecue al klaar staan, de tuinstoelen buiten en om het perfecte plaatje compleet te maken een heerlijke frisse wijn koud staan. Ik kan niet wachten op de zomer!
Proost!
Renée