Zoë

Stagiaire bij Scorlewald

Zoë

Chick van de week is de charmante Zoë. Ze is stagiaire bij zorgcentrum Scorlewald in Schoorl en schrijft regelmatig berichten over haar belevenissen.

Vanaf het begin is boer Leo al opmerkzaam over mijn woordkeuze. Ik maak vaak gebruik van woorden als ‘baby’ of ‘zwanger’ wanneer ik het heb over dieren. Boer Leo oppert dat we tegenwoordig dieren te snel willen ‘vermenselijken’. En dat vindt hij zonde.
Daarnaast staat hij voor het vakjargon van de boerenarbeid en wil hij niet dat dat verloren gaat, zoals woorden als ‘dracht’, en ‘tochtig’. Zo blijft het interessant voor ons beiden. Ik probeer hem tegemoet te komen, door op mijn woordkeuze te letten. Maar ik merk dat het ‘vermenselijken’ van dieren best in mijn systeem zit. Ook mijn eigen kat spreek ik bijvoorbeeld graag toe met een vertuttelende stem. Zou dit iets van deze tijd zijn? Of is dit vooral iets wat ik doe? Zou het kunnen dat ik het dierenwelzijn zo belangrijk vind, omdat ik mijn eigen menselijke emoties projecteer op de dieren? Of omdat ik een soort ‘verbond’ tussen mij en de dieren voel?
In de natuur is het vaak eten en gegeten worden. Maar dat vinden wij mensen zielig en daarom beschermen wij ze graag, ongeacht of dat de dieren ook helpt of niet. Mensen zijn dieren, maar dieren zijn geen mensen. We hoeven ook niet te doen alsof, want alles dat leeft verdient respect en fatsoen.

Klik op de foto voor een uitvergroting.