Deel

advertentie

Zo maak je van je tuin een bijenparadijs

Doe je ook mee...

Zo maak je van je tuin een bijenparadijs

Wilde bijen en hommels zijn ontzettend belangrijk. Zonder deze dieren zouden er heel wat minder soorten groente en fruit in de winkel liggen. We mogen ze dus best een beetje verwennen. Daarom in deze tuintip van boswachter Mathiska: maak van je tuin een thuis voor bijen.

Vraag het insecten-red-pakket aan met gratis tuintips van Mathiska

Eerst nog even over de bloemetjes en de bijtjes

Wilde bijen en hommels leven van stuifmeel en nectar en bezoeken dus veel planten. Stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten en bomen. Stuifmeel is het mannelijke zaad van de bloem en insecten nemen wat mee op hun rug. Als ze bij een andere bloem komen raken zij met hun rug de stamper (vrouwelijke deel) en bevruchten zo de plant waardoor er een vrucht kan groeien. Tachtig procent van alle groente en fruit die in de supermarkt ligt, wordt door bijen en hommels bevrucht. Sommige planten hebben een specifieke samenwerking met een bepaalde groep insecten. Deze insecten hebben bijvoorbeeld een veel langere tong waardoor alleen zij bij de nectar kunnen.

Met deze planten krijg je blije bijen (en hommels)

Bijen en hommels hebben nectar en stuifmeel nodig. Niet alleen voor zichzelf, maar ook als voedsel voor hun jongen. Bomen, struiken en planten hebben nectar en stuifmeel. Het belangrijkste is dat er altijd voedsel beschikbaar is. Zorg er dus voor dat je het hele jaar door verschillende bloeiende planten, struiken en bomen hebt. Gebruik geen doorgekweekte planten (vaak herkenbaar aan mooie grote en/ of dubbele bloemen) en gebruik geen gif want daar kunnen veel insecten niet tegen.

Deze planten zijn wél geschikt:

  • Komkommerkruid: éénjarige plant, maar als je hem in zaad laat komen kan hij zichzelf uitzaaien of je verzamelt het zaad voor het jaar erna. Een goede plant wat betreft nectar en stuifmeel
  • Lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
  • Klimop: groenblijvende plant die veel gebruikt wordt als heg of afscheiding. Pas na een paar jaar gaat hij in het najaar bloeien in een periode waarin er relatief weinig andere planten bloeien.  Dan levert hij zowel nectar als stuifmeel op. De plant is voor veel vogels een geschikte nestlocatie en in de winter zijn de zaden voor hen een welkome voedselbron.
  • Kamperfoelie: deze klimmer klimt langs alles waar jij hem langs leidt. Ideaal om bijvoorbeeld op je balkon of terras te plaatsen. Ruikt vooral ‘s avonds heerlijk en dat trekt allerlei soorten insecten aan. In de avond nachtvlinders (zitten heel grote tussen) maar overdag hommels en insecten.
  • Duifkruid: deze vaste plant bloeit bijna het hele seizoen door. Naast bijen zijn ook vlinders hier dol op
  • Kruidenhoekje: plant wat kruiden op een zonnig plekje. Denk aan wilde marjolein, tijm en oregano. Lekker om zelf te gebruiken, maar ook bijen en hommels zijn er gek op. Groeien ook goed in een bloempot.
  • Heelblaadje: een plant die wel snel alle ruimte in je tuin inneemt, maar hommels en bijen zijn er gek op. Met zijn ontelbare gele bloemkopjes is er altijd voedsel te halen.

Je kunt ook een bloemenmengsel inzaaien of opkweken. Kies dan wel voor biologisch bloemzaad. Alleen duurt het dan nog even voor er bloemen, en dus voedsel voor de bijen, zijn terwijl ze juist nu eten nodig hebben. Als je gaat zaaien dan is het goed om ook een stukje grond vrij te laten voor graafbijen. Zij kunnen daar gaatjes graven en hun eitjes leggen.

Steken hommels en bijen niet?

Nee, alleen als ze bedreigd worden. Niet naar ze slaan dus en even opletten voor je gaat zitten en voor je een hap of een slok neemt. Mochten hommels of wilde bijen tóch steken, dan valt de pijn vaak mee omdat ze een gladde angel hebben die niet in je huid blijft zitten. Dit in tegenstelling tot de honingbij, de meest bekende bij die door imkers gehouden wordt. Als deze bij steekt dan breekt de angel af en blijft die met kleine weerhaakjes in je huid zitten.

Maak een helling en/of een hommelhotel

Lekker warm
Veel insecten houden van warmte. Als je net een vijver hebt gegraven, dan heb je misschien nog wat grond over. Dat kun je gebruiken om een mooie helling of een verhoogde border te maken. Leg het zo aan dat het op het zuiden ligt, het niet te strak is (lekker veel spleten en gaten) en er overal een beetje grond vrij komt. Je kunt hier vetplanten neerzetten (bijvoorbeeld rode spoorbloem of huislook) maar zet het niet te vol.
Naast hommels en wilde bijen hebben sprinkhanen ook behoefte aan dit soort plekjes om hun eieren af te zetten.

Nestgelegenheid
Bijenhotels kun je heel makkelijk zelf maken, kijk hier voor tips. Voor hommelkasten is het al te laat, die moet je al vroeg in het jaar plaatsen. De koningin overwintert en gaat bij wakker worden op zoek naar een geschikte woonplek. Ze zoekt laag bij de grond, bijvoorbeeld in een oud muizennest, een nestkastje, vogelnest of in je spouwmuur. Hier start ze haar kolonie. Dit doet ze door van een stuifmeelballetje met was een soort pasta te maken, hierop komen de eieren te liggen. Daarnaast produceert ze nog een honingpot ter grote van een vingerhoed. Hier komt een voorraad nectar in. Dan gaat ze broeden. Ze kan haar lichaamstemperatuur op dertig graden houden. Dit doet ze door de spieren los te koppelen die normaal de vleugels aansturen en die laat ze dan heel hard werken. De nectar in de honingpot is haar voedsel in deze periode. Na een dag of vijf komen de eieren uit en eten de larven de stuifmeelpasta op aangevuld met nectar en stuifmeel wat ze van de koningin krijgen. Tot deze tijd zie je buiten dus alleen de koninginnen vliegen (ze zijn groter dan de werksters). Ondertussen legt de koningin een tweede leg en verpoppen de larven. Als de werksters uitkomen nemen zij de taak van het voedsel zoeken en zorgen over van de koningin en blijft zij vanaf dat moment binnen.

Maak van je tuin een thuis voor insecten

Er voltrekt zich een stille ramp…In nog geen 30 jaar is meer dan 75% van de insecten verdwenen. Daarom zetten we ons in voor de insecten in Nederland. Help jij mee? Kom in actie en maak van je tuin of balkon een thuis voor insecten. Ga aan de slag met de tips van boswachter Mathiska uit het insecten-red-pakket. Samen zorgen we ervoor dat de insectensterfte in Nederland stopt.
Vraag het insecten-red-pakket aan met gratis tuintips van Mathiska

Bekijk hier alle tuintips van boswachter Mathiska.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Tentoonstelling ‘Bergen Bezet en Bevrijd’ in Museum Het Sterkenhuis

18 juni 2021

76 jaar na dato vertellen de historische foto’s, knipsels en objecten in de tentoonstelling een verhaal dat niet mag worden vergeten

De vijf jaar durende bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog liet in iedere stad en dorp haar sporen en littekens, verhalen en herinneringen na. Zo ook in Bergen.

24 juni herstart van concerten in het Vredeskerkje

18 juni 2021

Wanneer: alle donderdagen vanaf 24 juni, om 17.00 en om 19.00 uur

Het Vredeskerkje kent sinds jaar en dag een serie Kunstgetij-zomerconcerten met wereldmuziek, jazz en kamermuziek. Net als vorige zomer zijn er steeds twee uitvoeringen.

Melopee brengt 3 nieuwe voorstellingen in Bergen, Schoorl en Bergen aan Zee

18 juni 2021

´Melopee´ brengt een nieuw, sprankelend verhalen- en liederenprogramma

In verband met corona is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

18 juni 2021

‘TWITTER’. Materiaal: klei, hout, verf, metaal, epoxy

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker Tijdsbeeld: “De wijze waarop een historische periode zich vertoont in het samenstel van haar...

Ga jij ook binnenkort weer lekker in zee zwemmen?

18 juni 2021

Pas dan op voor muien (zie filmpje)

De zee is heerlijk, maar… ook levensgevaarlijk. Hoe red je jezelf uit een mui?

Ouder- en kindklimmen en Crossfit

18 juni 2021

Wanneer: zaterdag 19, 26 juni en 3 juli van 10.00 tot 11.30 uur.

Ouders kunnen tijdens het Ouder- en kindklimmen op een ontspannen en sportieve wijze samen met hun zoon of dochter de strijd aan gaan met de obstakels.

Te weinig geld voor een sportclub of creatieve les?

18 juni 2021

De Buurtsportcoaches in gemeente Bergen helpen u graag verder

Wil je kind graag op voetballen, muziekles, turnen, streetdance, judo of aan theater doen maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!

Vaderdag: 20 juni a.s. Een traditie van Vaderdag in Nederland is het ontbijt op bed

18 juni 2021

De geschiedenis en oorsprong van Vaderdag

De oorsprong van Vaderdag ligt in 1909, toen werd het voor het eerst gevierd door Sonora Smart Dodd. Een vrouw afkomstig uit de staat Washington in Amerika wilde graag haar vader, William Jackson Smart, eren voor wie hij was en voor wat hij door de jaren heen betekent heeft voor haar en haar familie.

Help de Rolstoelbus BES rijdend te houden

18 juni 2021

Het vervoer door de Rolstoelbus Bergen wordt gedaan door vrijwilligers

Als gevolg van Covid-19 is het gebruik van de Rolstoelbus nagenoeg tot stilstand gekomen en evenzo de inkomsten. Dat vraagt om actie.

Gluren bij duurzame buren

18 juni 2021

Wanneer: van 20 t/m 25 juni

Tijdens het unieke evenement 'Gluren bij duurzame buren' kijkt u coronaproof binnen bij duurzame buurtgenoten. Gewoon achter uw laptop, in uw eigen woonkamer. Ontdek van 20 t/m 25 juni hoe het is om duurzaam, energiezuinig of zelfs aardgasvrij te wonen.

Ode aan het landschap

11 juni 2021

Nu ook Schoorl in nieuwe app met excursie-fietsroutes door Nederlands landschap

Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is als in Nederland. Toch vertelt dit landschap steeds hetzelfde verhaal, over de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur.

Wil je wat leuks doen voor je vader?

18 juni 2021

Kom dan naar de speciale Vaderdag Workshop in Studio C

Op zondag 20 juni is het Vaderdag en dat wordt groots gevierd in Studio C met een extra leuke workshop. Knutsel samen met je vader een waterraket die je zelf af kunt schieten in de speciale Vaderdag familieworkshop van 13.30 – 15.00 uur. Kunstenaar Michiel Bakkum helpt je om een extra mooie powerraket te maken!

Workshop modeltekenen

11 juni 2021

Er is nog plaats! (min. 4 max. 6 personen)

Wil je leren modeltekenen in een sfeervol schildersatelier? Dat kan op vrijdag 18 juni in het Schoorlse atelier van de Alkmaarse kunstenaar Inge Koetzier van Hooff.

Lopen voor het KWF

11 juni 2021

Al 1000 euro opgehaald

Zorgcentrum De Marke is gestart met tien dagen wandelen voor het KWF en heeft daarmee al 1000 euro opgehaald voor dit goede doel.

Wandel2daagse door Bergen

Le Champion organiseert 1 en 2 juli de Plus Wandel2daagse

Een alternatief voor de Wandel4daagse Alkmaar, met steun van de provincie. De organisatie cancelde dit evenement eerder dit jaar vanwege corona.

Zomeravondconcert Kamermuziek Festival Schoorl

11 juni 2021

Wanneer: op 3 juli aanstaande

In 2021 presenteert het Kamermuziek Festival Schoorl een feestelijk Zomeravondconcert met vier jonge topmusici. Het concert wordt tweemaal uitgevoerd op 3 juli. In verband met de coronamaatregelen zijn er slechts 26 kaarten per concert te verkrijgen. Wees er snel bij!

Senioren sporten weer samen buiten na vaccinaties

11 juni 2021

‘We mogen weer sporten, en wat hebben we dat hard nodig’

Maandenlang bleven de deuren van de sportschool gesloten en golden er strenge maatregelen met betrekking tot buiten sporten. Nu de meeste senioren gevaccineerd zijn en de zon zich vaker laat zien, beginnen de sportkriebels weer op te spelen.

Staatsbosbeheer organiseert Duindialogen over bosbeheer in de Schoorlse Duinen

11 juni 2021

Ga met de boswachter in gesprek

Staatsbosbeheer voert in het najaar van 2022 een dunning uit in een deel van de Schoorlse Duinen. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het Natura 2000 meerjarenplan om de biodiversiteit in het bos te vergroten.

Zomerkamp indianenscouts

Wanneer: maandag 16 tot en met donderdag 19 augustus

Je eigen hutje maken, koken op een vuurtje, vlaggenroof met zelfgemaakte zwaarden en bogen, met vlotten varen. Van maandag 16 tot en met donderdag 19 augustus is er een kleinschalig zomerkamp voor max. 10 kinderen vanaf 8 jaar.

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

4 juni 2021

'Beeldenstorm’, n.a.v. het beeld van Coen in Hoorn. Materiaal: ijzer, hout, klei, verf, gips, epoxy

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker Tijdsbeeld: “De wijze waarop een historische periode zich vertoont in het samenstel van haar kenmerkende elementen zoals gebeurtenissen, toestanden, denkwijzen, zeden en gewoonten, normen, waarden, gebruiken enz.”

Online evenement ‘Maak werk van je talent’

4 juni 2021

Je krijgt hiermee inzicht in jouw talenten en vaardigheden en leert hoe je deze kunt inzetten bij het zoeken naar een (nieuwe) baan

Op woensdag 9 juni van 15.00 -17.00 uur organiseert UWV voor werkzoekenden in Noord-Holland Noord het Online evenement 'Maak werk van je talent'. Je krijgt hiermee inzicht in jouw talenten en vaardigheden en leert hoe je deze kunt inzetten bij het zoeken naar een (nieuwe) baan.

Zomerkamp Schoorl, alles-in-1 dag!

4 juni 2021

Op 12 juli begint het feest

Op 12 juli vindt het alles-in-1 dag Zomerkamp plaats voor kinderen in de basisschoolleeftijd, uit Groet, Schoorl en Bergen.

Midzomernacht-yoga in de tuin

4 juni 2021

Waar en wanneer: Museum Krarenburgh op donderdag 24 juni

Wat denk je van Midzomernacht-yoga in de tuin van Museum Kranenburgh, en dat onder begeleiding van harpiste Fraukje Weishaupt? Heerlijk ontspannen, alle zintuigen open, één worden met de groene omgeving?

Karavaan Festival in de zomer: volop locatietheater en bruisend festivalhart

4 juni 2021

De kaartverkoop start 1 juli a.s.

Van 6 t/m 15 augustus is Karavaan Festival in de regio Groot Alkmaar. De vakantie-editie van het Noord-Hollandse podiumkunstenfestival brengt tien dagen lang spraakmakend locatietheater...

Opening zaterdag 5 juni nieuwe expo Schlessart

4 juni 2021

De opening is van 16.00 tot 18.00 met openingswoord door schrijfster en filosofe Joke Hermsen, de kunstenaars zijn aanwezig

José Heerkens, Nelleke Beltjens en Bart Kelholt exposeren respectievelijk schilderijen, tekeningen en kleine bronzen sculpturen.

Alle zintuigen op AAN in de tuin van Museum Kranenburgh

31 mei 2021

Museum Kranenburgh verleidt in de Tuin der Zinnen

Museum Kranenburgh nodigt deze zomer iedereen uit naar de beeldentuin te komen en hier alle zintuigen op ‘aan’ te zetten. De route door de Tuin der Zinnen voert je langs vertrouwde en spannende nieuwe kunst, biedt onverwachte uitzichten, intrigerende geluiden,

Wunderkammer ‘Nicolaes Witsen’ opent haar deuren in Egmond aan den Hoef

4 juni 2021

Wanneer: op zaterdag 5 juni a.s.

Op deze dag opent de Wunderkammer met de naam Nicolaes Witsen haar deuren in het Slotkwartier, het historische hart van Egmond aan den Hoef.

Laatste weekend om prachtige Chagalls te bekijken

Waar: bij galerie Klein Zwitserland

Aankomend weekend (28, 29 en 30 mei) is de laatste kans om de prachtige expositie van de werken van Marc Chagall in galerie Klein Zwitserland te bewonderen. Wij hebben litho’s en etsen, met natuurlijk een certificaat van echtheid, in onze galerie. U bent van harte welkom! Galerie Klein Zwitserland Duinweg 30 Schoorl Open van 11:00 tot 18:00 uur

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker

28 mei 2021

“Gender’, materiaal: klei, hout, ijzer, stof, verf, epoxy

Wekelijkse actualiteit met ‘Tijdsbeelden’ van Pauline Bakker Tijdsbeeld: “De wijze waarop een historische periode zich vertoont in het samenstel van haar kenmerkende elementen zoals gebeurtenissen, toestanden, denkwijzen, zeden en gewoonten, normen, waarden, gebruiken enz.”

Ben jij wel eens zo’n enorme Schotse hooglander tegengekomen? (filmpje)

28 mei 2021

Als je gaat wandelen tussen Bergen en Egmond is de kans groot dat je een kudde tegenkomt

Hooglanders in de duinen tussen Egmond en Bergen. Als twee Hooglanders de kudde zijn kwijtgeraakt...

Workshop Schilderen (filmpje)

28 mei 2021

Tekendocente/schilderes/schrijfster: Yvon Bos Eijssen

Doe een schilderworkshop in het kunstenaarsdorp. Mijn naam is Yvon Bos Eijssen, tekendocente/schilderes/schrijfster.

Aangepaste herdenking kamp Schoorl

28 mei 2021

Op donderdag 10 juni vindt de jaarlijkse herdenking van het voormalig Kamp Schoorl plaats bij het gedenkteken aan de Oorsprongweg

Het gedenkteken is indertijd op initiatief van de Stichting Vriendenkring Mauthausen opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar onder meer het concentratiekamp Mauthausen.

Week van de Jonge Mantelzorger

28 mei 2021

Van 1 tot 7 juni 2021 is het de Week van de Jonge Mantelzorger

Ken jij iemand die zorgt voor een vader, moeder, broertje of zusje die langdurig ziek of gehandicapt is? Een gewone jongere, maar in een bijzondere situatie...

‘Melopee’ brengt een nieuw verhalen- en liederenprogramma

28 mei 2021

Waar en wanneer: Ruïnekerk, vrijdagavond 18 juni om 20.00 uur

'Mária Lécina', een verhalend gedicht van Werumeus Bunung over leven, liefde en dood van een zeeman en een meisje van plezier.

Terug