Zin in een culinair orgasme?
Wat dacht je van gerookte buikspek...
Gepubliceerd: 14 oktober 2022
Buikspek koop je bij een van de slagers in het dorp. En als die het toevallig niet in huis hebben, dan heeft de DeKamarkt het zeker. Het recept is eenvoudig te maken en het resultaat is goddelijk. Je bent wel even bezig want de buikspek moet zeker 4 uur roken en daarna nog een uurtje de oven in, maar dan heb je ook wel wat.
Snij het vet van het buikspek in tot op het vlees. Zo krijgt het hardere vet de kans om zacht te worden.
Pekel met grof zeezout de buikspek een nachtje van te voren en zet het on-afgedekt in de koelkast. Het zout zal in het vlees trekken en voor wat extra smaak zorgen.
Het buikspek gaat dan op de barbecue met een indirecte temperatuur van ongeveer 120°C. Iets meer of minder mag maar pas op dat de temperatuur niet boven de 150°C komt. De suikers in de dryrub zouden verbranden en bitter worden.
We gooien versnipperd hout van oude whiskeyvaten op de kooltjes. Het vlees krijgt een milde rooksmaak en een prachtige bruine kleur. Steek een kernthermometer in het vlees en laat het vlees vervolgens liggen tot het een kerntemperatuur heeft van ongeveer 75°C. Dit kan ongeveer 2 uur duren. Laat het vlees daarna nog 2 uur rustig door roken.
Leg daarna het buikspek nog 1 uur in een ovenschaal in de oven op 180 graden.
Laat het vlees daarna 15 minuten in aluminiumfolie rusten en snij het daarna in gelijke plakken. Probeer niet teveel van de plank te snoepen want het moet natuurlijk uiteindelijk op tafel terechtkomen.
Op de laatste foto: hoisinsaus, rösti rondje en diverse gewokte groente
Ook de dag erna is het een heerlijk koud gerecht voor bij de lunch.
H.S
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.