Zijn politici vogelvrij verklaard?
Column: Rob van de Pas
Gepubliceerd: 18 februari 2022
Sinds ik vorige week heb besloten om mij niet langer beschikbaar te stellen voor een directe positie in ons gemeentelijke parlement mag ik van de hoofdredactie van ons Flesje weer schrijven wat ik wil. Dat mocht ik daarvoor natuurlijk ook wel, maar er was een soort erecode dat columnisten, die eventueel een electoraal belang zouden kunnen halen uit hun positie in de best gelezen digitale muurkrant van Noord-Holland, zichzelf zouden beperken met betrekking tot de komende verkiezingen.
Discussieclub
Dan kom je al snel in de wereld van de ‘rekkelijken en preciezen’. De preciezen vinden elke letter die over de politiek geschreven wordt een flagrante schending van de erecode der Flessenpost-columnisten en dat moet stevig aan de kaak worden gesteld. De rekkelijken daarentegen vinden een inhoudelijk politiek essay over de gemeentelijke discussieclub geen enkel probleem en misschien wel zinvol.
Wat houdt politiek nou eigenlijk in? Kijk, politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus. Meestal op basis van onderhandelingen en het uitruilen van verkiezingsbeloftes of speerpunten.
Coalitieland
Nederland is nu eenmaal een coalitieland en dat betekent dat je zonder een ‘ongezonde’ absolute meerderheid nooit al je ideeën kunt verwezenlijken. Want ook de kleinst mogelijke meerderheid dient de mening van de grootst mogelijke minderheid te respecteren. Zo zou een gezond politiek bestel moeten werken. Dat je als columnist die marginale verschillen af en toe stevig opblaast of van schurende randjes voorziet, is inherent aan het schrijven én lezen van columns.
Twee jaar coronamaatregelen hebben de onderlinge verhoudingen in ons land, in de meest brede zin van het woord, behoorlijk op de proef gesteld. Verdraagzaamheid en tolerantie dreigen steeds verder en versneld van ons af te drijven.
Van Oranje en Fortuyn
Of was die tendens van onverdraagzaamheid en intolerantie al eerder zichtbaar?! De moord op Pim Fortuyn (54) op 6 mei 2002 was de eerste politieke moord in de 21e eeuw. Willem van Oranje was hem al op 10 juli 1584 voorgegaan. Met drie kogels maakte Balthasar Gerards destijds in Delft een einde aan het leven van Willem (51). Zowel de moord op Van Oranje als die op Fortuyn werden uitgevoerd door rabiate, onverdraagzame en intolerante sujetten. Beide aanslagplegers waren politiek gemotiveerd.
De samenleving lijdt naast onverdraagzaamheid en intolerantie ook steeds meer aan vertrutting en betutteling. Bijna alles is ‘grensoverschrijdend’?! Je durft al bijna niet meer het vliegtuig in te stappen of je wordt aangesproken op grensoverschrijdend gedrag. Hoe vertel ik het mijn omgeving dat ik, vliegend naar Oostenrijk, binnen twee uur maar liefst vier keer grensoverschrijdend gedrag ga vertonen. Ik durf daar nu al geen mountain-, snow of skipics van te versturen.
Politiepost
De Spaanse koning Filips II verklaarde destijds Willem van Oranje vanwege zijn grensoverschrijdende ideeën en daden vogelvrij, wat betekende dat iedereen hem mocht vermoorden zonder daarvoor gestraft te worden. Voor je het weet, word je in ons land vanwege je politieke mening of ambities inmiddels ook vogelvrij verklaard. In plaats van kogels krijg je als politicus de meest abjecte en valse verdachtmakingen en bedreigingen naar het hoofd geslingerd. Soms zo bizar dat justitie besluit om tijdelijk een politiepost voor je huis te zetten omdat extreme wappies, die fel tegen de coronamaatregelen waren, met brandende fakkels jouw geestelijke en fysieke vrijheid staan af te knijpen.
De coronamaatregelen worden per vanavond voor 95% afgeschaft. Nog even en alles is weer bijna normaal in ons landje. Misschien kunnen we dan ook onze verdraagzaamheid, tolerantie en intrinsieke fatsoen gaan terugvinden?! Ik ga, met permissie, nog even wat topografische grenzen overschrijden…
Robbie