Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Ik kreeg een déjà vu-gevoel bij het lezen van dit bericht. Ik zag de eenzame ontsnapper een paar honderd meter voor de meet ingehaald worden door een op hol geslagen peloton.  Dat is trouwens een merkwaardig terugkerend fenomeen. Moedige solisten in een koers die, een uitzondering daar gelaten, gedesillusioneerd en uitgeput hun lam geslagen kuiten aanschouwen als ze als laatste de finishlijn passeren.

In de tachtiger jaren was Nederland koploper bij het ontwikkelen van windenergie. Technische Universiteit Delft en Onderzoekscentrum Petten openden zelfs in 2003, een in de wereld uniek, testlaboratorium boven Medemblik.

Maar Nederland kent helaas geen industriepolitiek en uiteindelijk gingen Denemarken (Vestas), Spanje (Gamesa) en Duitsland (Siemens) er met de buit vandoor. Deze landen hadden wel voldoende visie en uithoudingsvermogen om de groene industrie tot een succes te maken. Inmiddels zijn China, Amerika en Noorwegen erbij gekomen en importeert Nederland dure windmolens. De “loser” in het peloton.

Met de groene getijdenenergie lopen we in de Kop van Noord Holland wederom voorop in de wereld. Het doet mijn hart met trots en blijdschap kloppen. Maar Tocardo is failliet. En de geschiedenis zal zich herhalen zoals bij de windmolens. Over tien jaar zal Nederland dure getijdestroomcentrales gaan importeren uit China.

In een hapsnap wereld met korte-termijn-succesjes, word je uiteindelijk overrompeld door het peloton. Laten we hopen, dat we straks een nieuwe Raad krijgen in Bergen, die verder kijkt dan de punten van hun schoen. Er is nog een wereld te winnen.

Jos de Moel