Deel

advertentie

Zie je op tegen de kerstdagen? We hebben wat opwekkende tips

Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is

Zie je op tegen de kerstdagen? We hebben wat opwekkende tips

Kerst is niet voor iedereen vrolijk. Zie je op tegen Kerst met je (schoon)familie? In dit artikel vind je onmisbare tips om toch een heerlijke dag te hebben. Weg met die kerststress!

Was je maar thuis
Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is.
Het liefst was je thuis gebleven. Maar er wordt nu eenmaal van je verwacht dat je komt opdraven bij je (schoon)familie. En je hebt geen zin in gezeur. Dus doe je maar zo gezellig mogelijk. Soms vind je het oké – maar het zuigt je leeg. Je voelt je moe en beroofd van je vrije wil.

Veel mensen zijn dol op kerst doorbrengen met familie – dat geldt ook voor mij. Maar het geldt niet voor iedereen. Ervaar je kerst met familie meestal niet als een positieve ervaring? Dan ben je niet alleen – talloze mensen zien kerst met familie als een vervelende verplichting.

In dit artikel vind je tips om dit jaar tóch te genieten van je kerstdagen. Mét familie, zonder stress.

1. Ga er zonder verwachtingen in
Kerst is het feest van hoge verwachtingen. Mooie decoratie, originele cadeaus, prachtige kleding, sjiek eten. We willen vooral dat het gezellig is. En we willen sneeuw.
Dat laatste krijgen we bijna nooit. En dat eerste laat zich slecht forceren.

Wat zou er gebeuren als je kerst tegemoet gaat zonder verwachtingen? Heel simpel: dan zou je je niet ergeren, en zou je je veel relaxter voelen. Dan zou je simpelweg tevreden kunnen zijn.
Misschien maken familieleden rare opmerkingen, misschien mislukt het eten, misschien wordt het niet zo gezellig als je hoopte. Als je je niet te sterk hecht aan een bepaalde uitkomst dan voel je je ook niet gefrustreerd en teleurgesteld.

Laat het lekker over je heen komen, en dein op de golven mee. Vriezen we dood dan vriezen we dood, zeg maar. Hoewel de kans daarop klein is dit jaar. Mooi meegenomen.

2. Geniet van de imperfectie
Het is één ding om je niet te ergeren aan dingen die imperfect zijn. Het is nog een stapje verder om te genieten van alles wat jij anders zou willen zien.

Is het vervelend dat je oom een glaasje teveel drinkt en daardoor een beetje irritant wordt? Of is het ergens ook wel grappig en lekker fout?
Is het erg dat het braadstuk nog rauw is van binnen? Of kun je lachen om de anti-climax, en snij je er gewoon omheen?
Erger je je aan de gillende kinderen? Of kun je begrijpen waarom ze blij en opgewonden zijn, en ga je even met ze spelen?
Voel je je teleurgesteld omdat je cadeau tegenvalt? Of laat je het van je af glijden en herinner je jezelf aan het feit dat die spullen er niet echt toe doen?
Ontstaat er een ongemakkelijke situatie omdat je zus vanwege de wijn iets te open over haar seksleven wordt? Geniet dan van de awkwardness en lach er samen om.

Ik kan ontzettend blij worden van dingen die fout of ongemakkelijk zijn. Probeer er gewoon van te genieten. Imperfectie heeft veel meer schoonheid dan de meeste mensen beseffen.

3. Richt je op de goede punten
Ook al is er van alles niet leuk aan het samenzijn met je (schoon)familie – focus daar niet je aandacht op. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je negatieve dingen wilt zien dan zul je ze zien – en wordt het moeilijk om nog te genieten van je kerstdag.
Dus haal continu je aandacht weg bij de dingen waar je je aan ergert, en verplaats het rustig naar dingen die je goed vindt.

Vind je het eten niet te vreten? Richt je dan op het feit dat het zo lief is dat er voor je is gekookt. Besef hoeveel moeite hier in is gestoken, en spreek daarvoor je dankbaarheid uit.
Vind je de gesprekken aan tafel saai? Richt je dan op het feit dat je wel samen bent met familie. Dat deze mensen veel voor je betekenen, en dat je dankbaar mag zijn dat ze er allemaal nog zijn. Wie weet is dit wel je laatste kerst met een aantal van deze mensen. Deze situatie is niet vanzelfsprekend. Als je je daar op richt dan wordt de situatie een stuk magischer.
Viel het kerstuitje tegen? Ga er dan niet over zitten zeuren. Praat over hoe je het toch naar je zin hebt gehad.
Vind je de kersttradities van je schoonfamilie irritant? Richt je dan op de leuke kanten van de tradities. Op het feit dat ze je doen inzien dat jouw manier niet de beste manier is, slechts een andere manier.

Er zijn veel dingen om je aan te ergeren. Maar als je een beetje je best doet, zijn er nog veel meer dingen om dankbaar voor te zijn. Geniet meer, zeur minder.
Niet alleen voel jij je dan al snel beter. Je zult ook merken dat het kerstgezelschap jouw positieve houding overneemt.

4. Zorg dat je uitgerust bent
Je bent veel vrolijker en positiever als je lekker uitgerust bent. De periode rond kerst is vaak hectisch. Werk afronden, feestjes, borrels, verjaardagen en voorbereidingen. Kerstvakantie, kinderen over de vloer, en ondertussen draait het huishouden ook door.

Niemand neemt het je kwalijk als je zo een beetje slaapachterstand oploopt. Maar we weten allebei – als je moe bent, ben je niet te genieten.
Vind een rustig uurtje voor jezelf, en ga even liggen. Doe een dutje. Dat voelt soms als een verschil tussen dag en nacht. Je hoeft niet door te denderen. Als je moe bent, kun je beter even slapen.
Ja, je kunt denken ”Ik ben moe, ik maak het gewoon niet te laat vanavond.” Maar het probleem hiervan is dat je gedurende de avond steeds vermoeider wordt. Vooral na een paar wijntjes en een heftig diner.
Dus slaap van tevoren even als je moe bent. Doe een lekkere powernap. Ga even liggen en zet de wekker voor 30 minuten. Gun jezelf en je familie een uitgeruste versie van jezelf. Die is namelijk een stuk gezelliger en minder prikkelbaar.

5. Mediteer van tevoren
Een andere goede tip is om van tevoren je hoofd lekker leeg te maken. Na een fijne meditatie neem je de kalmte mee je dag in. Je hele dag wordt makkelijker en leuker.

Wil je echt even diep kalmeren? Hieronder vind je een grappige geleide kerstmeditatie. Ga liggen met een kleedje over je heen, een koptelefoon op en laat je leiden door een besneeuwd bos richting een warme blokhut.
Je komt lekker in de kerstsfeer én wordt zo kalm dat je niet weet wat je overkomt.

6. Kom tussendoor tot rust
Merk je dat de stress oploopt tijdens de avond? Knijp er dan gewoon even tussenuit.
Ga bijvoorbeeld even naar een andere kamer of het toilet. Of loop een rondje met de hond, of gewoon om een luchtje te scheppen. Adem een paar keer diep in en uit. Bedenk vijf dingen waar je vandaag dankbaar voor bent.

Concentreer jezelf weer even op de dingen die jij belangrijk vindt. Op liefde en positiviteit. Op genieten van het moment. Zo blijf je tussentijds lekker kalm en liefdevol, en blijft je avond fijn.

7. Houd je aandacht bij het moment
Probeer jezelf te vermaken in het moment, met de mensen waarmee je bent – niet in je smartphone. Het is verleidelijk om je heil in je smartphone te zoeken als je het niet naar je zin hebt. Maar door het niet te doen, train je jezelf meer mindful te leven en kleine fijne dingen te waarderen.
Je smartphone (en met name social media) triggert FOMO – Fear Of Missing Out. Je ziet steeds hoe leuk het op andere plekken is, hoe gezellig andere mensen het hebben. En in contrast lijkt jouw leven dan extra vervelend.

Dit is wat het is. Dit moment, met deze mensen. En je kunt gewoon je best doen om er van te genieten. Ook al is het niet perfect – ook al had je het liever anders gezien.
Ontspan en maak er het beste van. Verzet je niet maar laat je rustig meevoeren. Dan is de kans groot dat het vanzelf leuk(er) wordt.

8. Stuur het gesprek richting positiviteit
Gaat het gesprek steeds richting negativiteit? Introduceer dan een beetje dankbaarheid en positiviteit. Als het gezelschap steeds zeurt over dingen die niet goed zijn, deel dan wat jij juist wel goed vindt. Of stel vragen. Zoals: interessant – en wat vond je goed aan de film? Of heb je ook collega’s waar je het goed mee kunt vinden?
Met dit soort subtiele vragen toon je interesse, en stuur je het gesprek zachtjes richting meer positiviteit. Als mensen dankzij jou praten over dingen waar ze blij van worden, dan voelen ze zich direct beter.
Zeuren over problemen op het werk maakt een mens niet blij. Praten over een tof project op het werk bezorgt misschien een glimlach op een gezicht.

Door het gesprek steeds kleine duwtjes richting positiviteit te geven (dus zonder het te forceren), kun je de sfeer van de dag op kleine manieren verbeteren.

Maak je niet druk – geniet ervan
Het zijn vaak de kleine ergernissen die de glans van je kerstfeest kunnen halen. En met familie zijn ergernissen nooit ver weg.

Maar het werkt ook andersom. Door je minder druk te maken en te genieten van kleine dingen kun je de sfeer van je kerstfeest beter maken. Zodat je samen een kerst beleeft die je voor altijd zult koesteren.

Bron: https://sochicken.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Jongeren kunnen lockdown niet meer aan, de rek is eruit…

16 april 2021

Meer dan de helft van de jongeren rapporteert mentale klachten

Gooi de samenleving weer open. Dat is de wens van steeds meer mensen. We zijn moe, moedeloos, de rek is eruit. "De lockdown lijkt z’n proportionaliteit te verliezen", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bezorgd. Het is tijd dat het kabinet de impact van de maatregelen meer laat meewegen, meent gedragsdeskundige Andrea Evers.

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

16 april 2021

De zomer lijkt momenteel ver weg, máár...

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer – weet jij vast wat we gaan dragen.

Hoe zit het nu echt met dat coronagedoe… Is het allemaal wel waar?

9 april 2021

Hoe complottheorieën zichtbaarder worden in Nederland

Agenten merkten het tijdens de avondklokrellen: hooligans komen normaal alleen om te knokken, maar nu voelden demonstranten zich als "de ridders op het witte paard", de laatste verdedigers van de waarheid.

Wat cafeïne en alcohol écht doen met je slaap…

9 april 2021

Gebroken nachten

We maken ons er (bijna) allemaal weleens schuldig aan: een glaasje rode wijn om lekker weg te kunnen dromen en een kop koffie om de ochtend fris te beginnen. Alcohol en cafeïne zijn nogal een geliefde consumptie, ook om ons te helpen bij het opstaan of juist om in slaap te kunnen vallen. Maar wat doen die middelen nu eigenlijk echt met ons? De impact van cafeïne en alcohol op onze slaap kan verrassend groot zijn, legt neurowetenschapper en schrijver van het boek 'Why we sleep' Matt Walker uit in deze TEDtalk. Om te beginnen met cafeïne. De stof die volop aanwezig is in je kop koffie, hoort bij de groep substanties die 'psychostimulantia' wordt genoemd. Dat stofje kan ons alerter maken, het geeft je een wakker gevoel. Maar naast dit positieve effect zijn er twee verborgen effecten gekoppeld aan cafeïne die je waarschijnlijk minder vrolijk maken.

Advertorial: Badmode en bikinitrends 2021

2 april 2021

De nieuwste bikini’s van 2021, elke dag opnieuw

Voor 2021 zijn er weer ontzettend veel mooie nieuwe badmode collecties met de allernieuwste trends en musthaves wat betreft zwemkleding en strandoutfits in de webshops.

Als je al maanden op elkaars lip zit door corona… kun je dan nog lief zijn voor elkaar?

2 april 2021

Zeker! En wij hebben wat aangename tips om het weer een beetje leuker te maken thuis

Het zijn juist de kleine dingen die je relatie helemaal perfect maken.

Omgaan met tegenslagen: zeven strategieën

26 maart 2021

Het leven zit niet altijd mee. Juist wanneer het even tegenzit, leer je jezelf kennen

Leer beter om te gaan met tegenslagen, zodat je stabieler en rustiger in het leven staat.

Pasen in coronatijd, wat kan nog wel en wat niet…

26 maart 2021

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters, maar...

"Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Waarom is het zo belangrijk om je handen te wassen…

19 maart 2021

Je hebt er geen idee van, maar er zitten acht miljoen bacteriën op iedere vierkante centimeter van je hand

Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt? Prof. Dr. Erik Scherder (filmpje)

19 maart 2021

Scherder vraagt zich onder andere af: waarom zitten bejaarden eigenlijk stil in verzorgingshuizen?

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen.

We zijn aan vakantie toe… maar is er ook een stip aan de horizon?

12 maart 2021

Een stem op Partij voor de Vakantie

De Nederlandse reiziger wil vooruitkijken en heeft een stip op de horizon nodig. Deze ontbreekt tot nog toe. Ook is er een concrete aanpak nodig rond hoe we daar gaan komen. De reisorganisaties en reisbureaus zijn er klaar voor om deze zomer een veilige en verantwoorde vakantie aan te bieden.

Chagrijnig opstaan ’s ochtends?

12 maart 2021

Je darmen bepalen vaak je humeur...

Recente studies tonen aan dat de bacteriën in onze darm zelfs onze gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Twee experts geven tips over welk eten ons een optimaal humeur oplevert.

Hooikoorts… en corona

5 maart 2021

Als je nu in het openbaar niest, staat iedereen je aan te kijken

De els en hazelaar. Door het zachte februariweer van afgelopen dagen komen elzen steeds meer in bloei. Ook een fiks deel van de hazelaars geeft pollen af.

Ommetje… Hoe goed doet een wandeling?

5 maart 2021

Elke dag een wandeling maken, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid

Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Hiervoor heeft de Hersenstichting een app ontwikkelt om het wandelingetje nog aantrekkelijker te maken.

Nu zaaien en planten en je hebt straks…

26 februari 2021

11 immuunversterkende planten uit jouw eigen tuin

Als je van natuurlijke gezondheid en voeding houdt, dan weet je waarschijnlijk het belang van het immuunsysteem. Je bent bekend met het microbioom, probiotica en het lekkende darmsyndroom en hoe belangrijk het is om een ​​sterke immuniteit te ondersteunen voor een langdurige gezondheid.

Lokale opticien JPC geeft advies

26 februari 2021

'Tips voor gezonde ogen'

Wist je dat het risico op de veel voorkomende oogziekte maculadegeneratie (MD) tot wel dertig procent ‘weggegeten’ kan worden? Hoe? Door op tijd te beginnen met een dieet dat veel antioxidanten bevat!

Zitten en toch bewegen?

19 februari 2021

Raar maar waar, van te lang zitten word je moe!

Onderbreek je zittende werk regelmatig, daardoor krijg je weer nieuwe energie. Enkele tips om tijdens het werk achter je bureau regelmatig te bewegen.

Krijgen we een ‘summer of hope’?

19 februari 2021

Alle modetrends voor lente/zomer 2021

Goed nieuws: er lijkt een summer of hope op ons te wachten, met giga wijde powertrousers tot volwassen croptops en pastelkleuren. Dit zijn álle trends voor de komende zomer - weet jij vast wat we gaan dragen.

We mogen eindelijk weer… de mooiste plek in Bergen om te schaatsen

12 februari 2021

Vanaf de Voert naar Alkmaar of de Egmonden

We hebben er lang op moeten wachten, maar we mogen weer. Maar er zijn door corona wel een paar regels die je in acht moet nemen.

Eindelijk, we kunnen de schaatsen onderbinden! Maar hé… hoe ging dat ook al weer?

12 februari 2021

Hup, het ijs op en...oefenen maar weer. (filmpje)

Welke houding neem je ook alweer aan en hoe kun je op de juiste manier afzetten? Die schaatstechniek vergt best wat inspanning.

Advertorial: RFH KAPPERS staan voor jullie klaar!

5 februari 2021

Wij hebben voor jullie het volgende voor haarverzorging...

Onder andere prachtige cadeaupakketten van Authentic Beauty Cadeaubonnen Verfsets & kleurmaskers Geweldige haarstyling & verzorgingsproducten

Juicy Detox kondigt uitzending interview met Edsilia Rombley aan op Net 5

5 februari 2021

Juicy Detox is gevestigd in Bergen, waar ook het interview is opgenomen

In het programma 'Over Gewicht' vraagt Edsilia Ronbley in een helder interview waarom een detoxkuur een positieve invloed kan hebben op ondermeer...

Juist in deze lockdown kunnen we wel wat positieve energie gebruiken

22 januari 2021

10 tips om je innerlijke kracht te verbeteren

Ken je sterke punten, zo weet je waar je in uitblinkt en bij welke situaties je alles onder controle hebt.

Wat mogen kinderen wel in deze lockdown? (filmpje)

22 januari 2021

Een slaapfeestje, mag dat eigenlijk?

Mag je nog buiten spelen? Of met je vrienden afspreken? Veel van jullie hebben vragen over de nieuwe lockdown. En dan vooral over wat er wel en niet mag. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een beetje goed nieuws: je kunt nog best veel doen!

Advertorial: Winter… de hoogste tijd om je huis weer eens te restylen

15 januari 2021

Rosanne Logtenberg van Interieurcode.nl helpt je daar graag bij

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis, eenvoud en ruimte.

De deprimerendste dag van het jaar is op maandag 18 januari

15 januari 2021

Neerslachtig, somber, down of depri... loop het van je af voor het goede doel

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2021 is dat maandag 18 januari.

U twijfelt over vaccinatie?

8 januari 2021

Diederik Gommers legt uit hoe het precies werkt

Diederik Gommers heeft zijn honderdduizenden volgers proberen gerust te stellen vanwege hun vaccinatie-bezorgdheid.

Lockdown en de verveling die toeslaat

8 januari 2021

We zijn verslaafd aan de kick van nieuwe ervaringen...

Op vaste momenten opstaan, werken, de kinderen ophalen, eten en gaan slapen: erg avontuurlijk klinkt het niet, maar een vast ritme helpt je dag te structureren.

Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de zorgverzekering

1 januari 2021

Voordelen van niet meer roken

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Bekijk de mogelijkheden en kies een methode die goed bij je past. Stoppers die begeleiding krijgen, hebben meer kans op succes.

Begin het jaar goed met kracht- en conditietraining in 30 minuten

1 januari 2021

Bij Fit4lady doe je een circuittraining met steps voor de conditie en apparaten voor de kracht

Superefficiënt én effectief. En: het blijft uitdagend.

De perfect gedekte kersttafel? Hier vind je een aantal goede tips!

Hoewel het vooral belangrijk is dat het eten goed smaakt, wil het oog echter ook wat...

Wil jij je gasten verwelkomen aan een mooie kersttafel? Dan heb je zeker baat bij de volgende tips.

Kerstvieren in coronatijd, hoe gaan we dat doen?

18 december 2020

Dat kan dus wel en dit dus niet...

Gezellig met zijn allen aan tafel zit er komende Kerstmis niet in. Met familie en vrienden cadeautjes uitpakken rond de boom evenmin.

Ben je een beetje winter-corona gedeprimeerd?

11 december 2020

Deze online depressietest is bedoeld voor jongeren en volwassenen

Merk je dat je last krijgt van sombere gevoelens zodra de dagen korter beginnen te worden?

De kersttrends voor dit jaar (filmpje)

11 december 2020

Bij deze video hoort een blog met foto's en uitleg over elke trend

Wat worden de kersttrends dit jaar? In deze supersnelle sneak preview video ontdek je het!

Terug