Deel

advertentie

Zie je op tegen de kerstdagen? We hebben wat opwekkende tips

Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is

Zie je op tegen de kerstdagen? We hebben wat opwekkende tips

Kerst is niet voor iedereen vrolijk. Zie je op tegen Kerst met je (schoon)familie? In dit artikel vind je onmisbare tips om toch een heerlijke dag te hebben. Weg met die kerststress!

Was je maar thuis
Aangeschoten familieleden, geforceerde gezelligheid, onuitgesproken ergernissen, hoge verwachtingen – je bent blij als de avond voorbij is.
Het liefst was je thuis gebleven. Maar er wordt nu eenmaal van je verwacht dat je komt opdraven bij je (schoon)familie. En je hebt geen zin in gezeur. Dus doe je maar zo gezellig mogelijk. Soms vind je het oké – maar het zuigt je leeg. Je voelt je moe en beroofd van je vrije wil.

Veel mensen zijn dol op kerst doorbrengen met familie – dat geldt ook voor mij. Maar het geldt niet voor iedereen. Ervaar je kerst met familie meestal niet als een positieve ervaring? Dan ben je niet alleen – talloze mensen zien kerst met familie als een vervelende verplichting.

In dit artikel vind je tips om dit jaar tóch te genieten van je kerstdagen. Mét familie, zonder stress.

1. Ga er zonder verwachtingen in
Kerst is het feest van hoge verwachtingen. Mooie decoratie, originele cadeaus, prachtige kleding, sjiek eten. We willen vooral dat het gezellig is. En we willen sneeuw.
Dat laatste krijgen we bijna nooit. En dat eerste laat zich slecht forceren.

Wat zou er gebeuren als je kerst tegemoet gaat zonder verwachtingen? Heel simpel: dan zou je je niet ergeren, en zou je je veel relaxter voelen. Dan zou je simpelweg tevreden kunnen zijn.
Misschien maken familieleden rare opmerkingen, misschien mislukt het eten, misschien wordt het niet zo gezellig als je hoopte. Als je je niet te sterk hecht aan een bepaalde uitkomst dan voel je je ook niet gefrustreerd en teleurgesteld.

Laat het lekker over je heen komen, en dein op de golven mee. Vriezen we dood dan vriezen we dood, zeg maar. Hoewel de kans daarop klein is dit jaar. Mooi meegenomen.

2. Geniet van de imperfectie
Het is één ding om je niet te ergeren aan dingen die imperfect zijn. Het is nog een stapje verder om te genieten van alles wat jij anders zou willen zien.

Is het vervelend dat je oom een glaasje teveel drinkt en daardoor een beetje irritant wordt? Of is het ergens ook wel grappig en lekker fout?
Is het erg dat het braadstuk nog rauw is van binnen? Of kun je lachen om de anti-climax, en snij je er gewoon omheen?
Erger je je aan de gillende kinderen? Of kun je begrijpen waarom ze blij en opgewonden zijn, en ga je even met ze spelen?
Voel je je teleurgesteld omdat je cadeau tegenvalt? Of laat je het van je af glijden en herinner je jezelf aan het feit dat die spullen er niet echt toe doen?
Ontstaat er een ongemakkelijke situatie omdat je zus vanwege de wijn iets te open over haar seksleven wordt? Geniet dan van de awkwardness en lach er samen om.

Ik kan ontzettend blij worden van dingen die fout of ongemakkelijk zijn. Probeer er gewoon van te genieten. Imperfectie heeft veel meer schoonheid dan de meeste mensen beseffen.

3. Richt je op de goede punten
Ook al is er van alles niet leuk aan het samenzijn met je (schoon)familie – focus daar niet je aandacht op. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je negatieve dingen wilt zien dan zul je ze zien – en wordt het moeilijk om nog te genieten van je kerstdag.
Dus haal continu je aandacht weg bij de dingen waar je je aan ergert, en verplaats het rustig naar dingen die je goed vindt.

Vind je het eten niet te vreten? Richt je dan op het feit dat het zo lief is dat er voor je is gekookt. Besef hoeveel moeite hier in is gestoken, en spreek daarvoor je dankbaarheid uit.
Vind je de gesprekken aan tafel saai? Richt je dan op het feit dat je wel samen bent met familie. Dat deze mensen veel voor je betekenen, en dat je dankbaar mag zijn dat ze er allemaal nog zijn. Wie weet is dit wel je laatste kerst met een aantal van deze mensen. Deze situatie is niet vanzelfsprekend. Als je je daar op richt dan wordt de situatie een stuk magischer.
Viel het kerstuitje tegen? Ga er dan niet over zitten zeuren. Praat over hoe je het toch naar je zin hebt gehad.
Vind je de kersttradities van je schoonfamilie irritant? Richt je dan op de leuke kanten van de tradities. Op het feit dat ze je doen inzien dat jouw manier niet de beste manier is, slechts een andere manier.

Er zijn veel dingen om je aan te ergeren. Maar als je een beetje je best doet, zijn er nog veel meer dingen om dankbaar voor te zijn. Geniet meer, zeur minder.
Niet alleen voel jij je dan al snel beter. Je zult ook merken dat het kerstgezelschap jouw positieve houding overneemt.

4. Zorg dat je uitgerust bent
Je bent veel vrolijker en positiever als je lekker uitgerust bent. De periode rond kerst is vaak hectisch. Werk afronden, feestjes, borrels, verjaardagen en voorbereidingen. Kerstvakantie, kinderen over de vloer, en ondertussen draait het huishouden ook door.

Niemand neemt het je kwalijk als je zo een beetje slaapachterstand oploopt. Maar we weten allebei – als je moe bent, ben je niet te genieten.
Vind een rustig uurtje voor jezelf, en ga even liggen. Doe een dutje. Dat voelt soms als een verschil tussen dag en nacht. Je hoeft niet door te denderen. Als je moe bent, kun je beter even slapen.
Ja, je kunt denken ”Ik ben moe, ik maak het gewoon niet te laat vanavond.” Maar het probleem hiervan is dat je gedurende de avond steeds vermoeider wordt. Vooral na een paar wijntjes en een heftig diner.
Dus slaap van tevoren even als je moe bent. Doe een lekkere powernap. Ga even liggen en zet de wekker voor 30 minuten. Gun jezelf en je familie een uitgeruste versie van jezelf. Die is namelijk een stuk gezelliger en minder prikkelbaar.

5. Mediteer van tevoren
Een andere goede tip is om van tevoren je hoofd lekker leeg te maken. Na een fijne meditatie neem je de kalmte mee je dag in. Je hele dag wordt makkelijker en leuker.

Wil je echt even diep kalmeren? Hieronder vind je een grappige geleide kerstmeditatie. Ga liggen met een kleedje over je heen, een koptelefoon op en laat je leiden door een besneeuwd bos richting een warme blokhut.
Je komt lekker in de kerstsfeer én wordt zo kalm dat je niet weet wat je overkomt.

6. Kom tussendoor tot rust
Merk je dat de stress oploopt tijdens de avond? Knijp er dan gewoon even tussenuit.
Ga bijvoorbeeld even naar een andere kamer of het toilet. Of loop een rondje met de hond, of gewoon om een luchtje te scheppen. Adem een paar keer diep in en uit. Bedenk vijf dingen waar je vandaag dankbaar voor bent.

Concentreer jezelf weer even op de dingen die jij belangrijk vindt. Op liefde en positiviteit. Op genieten van het moment. Zo blijf je tussentijds lekker kalm en liefdevol, en blijft je avond fijn.

7. Houd je aandacht bij het moment
Probeer jezelf te vermaken in het moment, met de mensen waarmee je bent – niet in je smartphone. Het is verleidelijk om je heil in je smartphone te zoeken als je het niet naar je zin hebt. Maar door het niet te doen, train je jezelf meer mindful te leven en kleine fijne dingen te waarderen.
Je smartphone (en met name social media) triggert FOMO – Fear Of Missing Out. Je ziet steeds hoe leuk het op andere plekken is, hoe gezellig andere mensen het hebben. En in contrast lijkt jouw leven dan extra vervelend.

Dit is wat het is. Dit moment, met deze mensen. En je kunt gewoon je best doen om er van te genieten. Ook al is het niet perfect – ook al had je het liever anders gezien.
Ontspan en maak er het beste van. Verzet je niet maar laat je rustig meevoeren. Dan is de kans groot dat het vanzelf leuk(er) wordt.

8. Stuur het gesprek richting positiviteit
Gaat het gesprek steeds richting negativiteit? Introduceer dan een beetje dankbaarheid en positiviteit. Als het gezelschap steeds zeurt over dingen die niet goed zijn, deel dan wat jij juist wel goed vindt. Of stel vragen. Zoals: interessant – en wat vond je goed aan de film? Of heb je ook collega’s waar je het goed mee kunt vinden?
Met dit soort subtiele vragen toon je interesse, en stuur je het gesprek zachtjes richting meer positiviteit. Als mensen dankzij jou praten over dingen waar ze blij van worden, dan voelen ze zich direct beter.
Zeuren over problemen op het werk maakt een mens niet blij. Praten over een tof project op het werk bezorgt misschien een glimlach op een gezicht.

Door het gesprek steeds kleine duwtjes richting positiviteit te geven (dus zonder het te forceren), kun je de sfeer van de dag op kleine manieren verbeteren.

Maak je niet druk – geniet ervan
Het zijn vaak de kleine ergernissen die de glans van je kerstfeest kunnen halen. En met familie zijn ergernissen nooit ver weg.

Maar het werkt ook andersom. Door je minder druk te maken en te genieten van kleine dingen kun je de sfeer van je kerstfeest beter maken. Zodat je samen een kerst beleeft die je voor altijd zult koesteren.

Bron: https://sochicken.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Juist in deze lockdown kunnen we wel wat positieve energie gebruiken

22 januari 2021

10 tips om je innerlijke kracht te verbeteren

Ken je sterke punten, zo weet je waar je in uitblinkt en bij welke situaties je alles onder controle hebt.

Wat mogen kinderen wel in deze lockdown? (filmpje)

22 januari 2021

Een slaapfeestje, mag dat eigenlijk?

Mag je nog buiten spelen? Of met je vrienden afspreken? Veel van jullie hebben vragen over de nieuwe lockdown. En dan vooral over wat er wel en niet mag. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een beetje goed nieuws: je kunt nog best veel doen!

Advertorial: Winter… de hoogste tijd om je huis weer eens te restylen

15 januari 2021

Rosanne Logtenberg van Interieurcode.nl helpt je daar graag bij

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis, eenvoud en ruimte.

De deprimerendste dag van het jaar is op maandag 18 januari

15 januari 2021

Neerslachtig, somber, down of depri... loop het van je af voor het goede doel

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de deprimerendste dag van het jaar. In 2021 is dat maandag 18 januari.

U twijfelt over vaccinatie?

8 januari 2021

Diederik Gommers legt uit hoe het precies werkt

Diederik Gommers heeft zijn honderdduizenden volgers proberen gerust te stellen vanwege hun vaccinatie-bezorgdheid.

Lockdown en de verveling die toeslaat

8 januari 2021

We zijn verslaafd aan de kick van nieuwe ervaringen...

Op vaste momenten opstaan, werken, de kinderen ophalen, eten en gaan slapen: erg avontuurlijk klinkt het niet, maar een vast ritme helpt je dag te structureren.

Begeleiding bij het stoppen met roken wordt vergoed vanuit de zorgverzekering

1 januari 2021

Voordelen van niet meer roken

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Bekijk de mogelijkheden en kies een methode die goed bij je past. Stoppers die begeleiding krijgen, hebben meer kans op succes.

Begin het jaar goed met kracht- en conditietraining in 30 minuten

1 januari 2021

Bij Fit4lady doe je een circuittraining met steps voor de conditie en apparaten voor de kracht

Superefficiënt én effectief. En: het blijft uitdagend.

De perfect gedekte kersttafel? Hier vind je een aantal goede tips!

Hoewel het vooral belangrijk is dat het eten goed smaakt, wil het oog echter ook wat...

Wil jij je gasten verwelkomen aan een mooie kersttafel? Dan heb je zeker baat bij de volgende tips.

Kerstvieren in coronatijd, hoe gaan we dat doen?

18 december 2020

Dat kan dus wel en dit dus niet...

Gezellig met zijn allen aan tafel zit er komende Kerstmis niet in. Met familie en vrienden cadeautjes uitpakken rond de boom evenmin.

Ben je een beetje winter-corona gedeprimeerd?

11 december 2020

Deze online depressietest is bedoeld voor jongeren en volwassenen

Merk je dat je last krijgt van sombere gevoelens zodra de dagen korter beginnen te worden?

De kersttrends voor dit jaar (filmpje)

11 december 2020

Bij deze video hoort een blog met foto's en uitleg over elke trend

Wat worden de kersttrends dit jaar? In deze supersnelle sneak preview video ontdek je het!

Wat is waarheid?

20 november 2020

Is het de jouwe of is het de mijne?

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk?

Wijn drinken én ervoor betaald krijgen…

20 november 2020

Een droombaan voor iedere wijnliefhebber!

Ja, je leest het goed: wijn drinken én een lekker zakcentje verdienen. Voor de toekomstige winefluencer van Rueda Wijnen komt deze droom gewoon uit!

Heb je wel eens overwogen om in de winter in de Noordzee te gaan zwemmen?

13 november 2020

Dit doet het met lichaam en geest...

Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou...

Een verhoogt libido door het eten van een oester?

13 november 2020

Welke libidoverhogende planten en dieren werken echt?

Door de eeuwen heen brouwden mensen allerlei 'natuurlijke' middeltjes om hun libido (of dat van hun partner) te verhogen. Wat werkt en wat is kwakzalverij?

Lekker genieten in eigen omgeving: Schoorl… altijd zichzelf gebleven

6 november 2020

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen

Onder de hoogste en bijna breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied...

Werken aan een gezondere levensstijl?

6 november 2020

Marije, "Je bent meer dan welkom in mijn praktijk in Bergen"

Afslankconsulent Marije Verberne: "In mijn praktijk let ik er op dat het maximum van zes gram zout per dag niet overschreden wordt."

Voordat je het weet, staan de kerstdagen voor de deur. En dan…

6 november 2020

Nederlanders worstelen met de plannen voor een van onze favoriete feestdagen

Normaal kan de voorpret nu al voorzichtig beginnen, maar dit jaar ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Een lange tafel met familie of grootouders bezoeken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Ben jij ook zo rusteloos?

6 november 2020

Coronacrisis maakt ontspannen moeilijker...

De coronapandemie vraagt veel van ons. Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen en hebben veel Nederlanders last van een vermoeid gevoel.

Griep 2020 – Alles wat je moet weten over het virus en dit seizoen

30 oktober 2020

Wat is griep precies?

Een loopneus, hoge koorts en pijn in je hele lichaam. Hoewel het immuunsysteem en vaccins tegen griep hun best doen, worden elke jaar miljoenen mensen getroffen door griep

Heb ik griep of is het corona?

30 oktober 2020

Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Corona: Spanningen thuis voorkomen en oplossen…

23 oktober 2020

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden

Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Advertorial: De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen

23 oktober 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Mogelijk heeft malariamiddel positief effect bij coronavirus

23 oktober 2020

In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine

Positief coronanieuws: het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling...

Dit weekend weer wintertijd: Sommigen hebben het er maar lastig mee!

23 oktober 2020

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover...

De wintertijd kan je biologische ritme flink verstoren. Met wat discipline kun je zo’n ritme definitief verschuiven.

Ruiken en proeven in de natuur

16 oktober 2020

Natuur en gezondheid

Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur.

Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder

16 oktober 2020

Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Juist nu je immuunsysteem versterken

9 oktober 2020

Immuniteit leunt op meer dan alleen vitamine C

Een sterk immuunsysteem is nu meer dan ooit van essentieel belang. Onderzoekers van het Peter Doherty Insitute for Infection and Immunity hebben...

Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

9 oktober 2020

Zes miljoen Nederlanders krijgen een uitnodiging voor een griepvaccinatie

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken.

Jeugd: wat betekent het coronavirus voor jou?

2 oktober 2020

Het zijn vreemde tijden. Zeker voor jongeren verandert er veel

De module is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken.

De herfst is misschien wel de mooiste periode van het jaar om te wandelen

2 oktober 2020

Van heide tot bos...

Voor veel wandelaars is de herfst het favoriete seizoen. Het is niet meer zo warm. En de bossen kleuren prachtig rood, groen en geel. Waar kan je nu het beste wandelen?  

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

25 september 2020

Herfstdepressie; ben jij er ook gevoelig voor?

De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het wordt koud. Je trekt jezelf wat meer terug, je bent wat sneller moe en hebt ook minder energie.

20 tips voor een fijne herfstperiode…

25 september 2020

Door: Lodiblogt

De herfst is niet iedereen zijn favoriete seizoen. De regen, de wind, de kou, zorgt dat veel mensen het liefste zien dat deze periode...

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug