Deel

advertentie

Zes Koninklijke onderscheidingen en een jeugdlintje tijdens lintjesregen Bergen (filmpje)

Op de foto vlnr: kinderburgemeester Sophia Bakker, burgemeester Lars Voskuil, John Grooteman en echtgenote

Zes Koninklijke onderscheidingen en een jeugdlintje tijdens lintjesregen Bergen (filmpje)

Burgemeester Lars Voskuil feliciteerde op woensdag 26 april vijf inwoners van de gemeente Bergen omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in de Orde van Oranje-Nassau. Vier van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén persoon is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op dinsdag 25 april is ook een inwoner benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Diezelfde avond mocht kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker het derde jeugdlintje van de gemeente Bergen uitreiken.

Klik hier voor het filmpje.

1, De heer J.N.J. (John) Grooteman uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (74)
De heer Grooteman is al 25 jaar vrijwilliger bij Museum Het Sterkenhuis in Bergen (onderdeel van Museum Kranenburgh). Hij richt jaarlijks de tentoonstelling over de Invasie van 1799 in. Hij zoekt ieder jaar een uniek item voor de tentoonstelling en geeft regelmatig lezingen. Hij schreef diverse artikelen over de Invasie en had een grote rol bij educatieprojecten over dit onderwerp. Daarnaast was hij medeorganisator van de toneelvoorstelling “De Ruïnekerk spreekt” in 2005. De heer Grooteman heeft zich al met al meer dan 45 jaar onbezoldigd ingezet om de kennis van de(ze) vergeten geschiedenis van Bergen en omgeving te vergroten en levend te houden.

2. De heer C. (Cor) Mooij uit Egmond aan Zee, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (25 april) (76)
De heer Mooij is jarenlang vrijwillig medewerker van de huis-aan-huiskrant Contact met de Egmonden geweest. Sinds 2005 is hij vrijwillig medewerker bij de huis-aan-huiskrant Dorpsgenoten, waar hij verantwoordelijk is voor de redactie en fotografie. Daarnaast was hij tweemaal voorzitter van VV Egmondia (1989-1993 en 2012-2015). Hier werd hij in 2015 benoemd tot Erelid en Erevoorzitter. Hoewel hij geen deel meer uitmaakt van het bestuur, fungeert hij nog steeds als sponsoradviseur. De heer Mooij was van beroep professioneel fotograaf en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder twee keer de World Press Photo. Van de KNRM heeft hij een goudenspeld ontvangen voor 60 jaar donateur.

3. Tigo Buis uit Egmond aan Zee, jeugdlintje (25 april) (16)
Tigo Buis heeft op dinsdagavond 19 juli 2022 enkele zwemmers gered die in de problemen waren gekomen. Op die avond kwam, net na sluiting van de reddingsbrigade, een groep van vier zwemmers in de problemen. Tigo hoorde het hulpgeroep, twijfelde geen moment, en pakte zijn bootje om de groep zwemmers hulp te bieden. Een van de zwemmers was daadwerkelijk in problemen en werd meteen in de boot van Tigo getrokken en terug naar het strand gebracht waar de inmiddels gealarmeerde reddingsbrigade de drenkeling overnam. Tigo bracht daarna ook de andere zwemmers terug naar het strand. Als hij die avond niet aanwezig was geweest, had het heel anders kunnen aflopen.

4. De heer W. (Will) Wokke uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (75)
De heer Wokke zet zich al ruim 50 jaar in als vrijwilliger voor handbalvereniging Berdos. Zo is hij al meer dan 52 jaar scheidsrechter en was hij 43 jaar actief als trainer en coach. Ook was hij twee keer lid van de bouwcommissie voor de bouw van het clubhuis, waarbij hij voor de nodige sponsoren zorgde. Sinds 2006 zorgt de heer Wokke voor het gebouwenbeheer én onderhoud. Hij heeft een beheerplan opgesteld, houdt deze actueel en coördineert en voert alle herstelwerkzaamheden uit.

5. De heer C. (Cor) de Ruiter uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (76)
Sinds 1996 zit de heer De Ruiter in het bestuur van de Protestantse Kerk Bergen, eerst als voorzitter en later als penningmeester. Hij haalt ouderen thuis op om de kerkdienst te kunnen bijwonen. Daarnaast organiseert hij kleding- en voedselacties, is hij lid van de werkgroep ZWO (zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking) en verzorgt hij beamerpresentaties bij afwezigheid van de predikant. Momenteel doet hij extra vrijwilligerswerk voor de vluchtelingen uit Oekraïne, waarbij hij verblijf, kleding, voedsel maar ook tandartsbezoeken en bankzaken regelt. Ook neemt hij gezinnen mee en leert hen meer over de Nederlandse cultuur. De heer Ruiter is ook bestuurslid van Stichting Duursport NHollandN, een lokale mountainbikestichting waarvoor hij weekendjes weg regelt voor mountainbikers.

6. De heer A.D. (Allard) Willemier Westra uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (82)
Sinds 2007 is de heer Westra vrijwilliger bij de Historische Vereniging Bergen (HVB), waar hij deel uitmaakt van de fotoherkenningsgroep die de geschiedenis van het oude en nieuwe Bergen kan traceren. Hij bezit ook een uitgebreid archief van oude foto’s, kaarten en artikelen, toegankelijk voor HVB-leden. De heer Westra stelde een indrukwekkende tijdlijn op van de Bergense geschiedenis en droeg bij aan de viering van Bergen aan Zee. Door zijn werkzaamheden voor de HVB deed hij enorme kennis op voor het schrijven van het boek ‘Uit Zand en Zee geboren’; een grote bijdrage voor de historische kennis van Bergen

7. De heer T.I. (Dick) Min uit Bergen, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (63)
Sinds 1999 is de heer Min bestuurslid van de Stichting SGP Noord-Holland, waar hij momenteel voorzitter is. Hij zette zich in om jongeren te enthousiasmeren om te gaan werken in de bouwsector en om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om via een erkende opleiding deel te nemen aan het arbeidsproces. Daarnaast is hij sinds 2014 bestuurslid van de Stichting Kunst10daagse Bergen. Dit evenement is inmiddels mede door zijn inzet, uitgegroeid tot een van de grootste kunstevenementen binnen Nederland. Ook zette hij zich in voor kinderkunst en cultuur op de Bergense scholen, om kinderen in contact te brengen met kunst. Hij draagt beeldende kunst uit in het dorp Bergen en heeft cultuur hoog in het vaandel staan. Daarnaast zette hij zich met veel passie in voor verschillende besturen en vrijwilligersorganisaties in de culturele sector.

advertentie

Meer 'Filmpje!':

Filmpje van de week: A day at the Beach – Bergen-Egmond-Schoorl

2 juni 2023

Compilatie van de mooiste beelden van de stranden en paviljoens in Bergen-Egmond-Schoorl en Hargen aan Zee

Dit prachtige zomerse filmpje is gemaakt door Bergenaar Chris van Vleuten. Dank daarvoor.

De Flessenpost ging in gesprek met wethouder Yvonne Roos-Bakker (filmpje)

2 juni 2023

De plannen voor het centrum van Bergen...

Wat kunnen de inwoners van Bergen en bezoekers op korte én langere termijn verwachten?

Rondje horeca 22: opening van De Blauwe Baviaan in Schoorl (filmpje)

2 juni 2023

De Flessenpost ging in gesprek met uitbater Hein Folgers

Het duurde allemaal even voor de benodigde vergunningen er waren, maar donderdag 31 mei was het dan eindelijk zover. De zaak is open.

Rondje horeca 21: Je moet er toch niet aan denken… (filmpje)

26 mei 2023

De Flessenpost maakte een korte sfeerimpressie in de Bergense muziektempel de Taverne

Het is inmiddels al weer even geleden (15 maart) dat de Flessenpost berichtte over de voorgenomen sluiting van de Taverne.

Filmpje van de week: laat de zomer maar komen…

19 mei 2023

Prachtige dronebeelden van Bergen en Bergen aan Zee

Impressie van het prachtige dorp Bergen aan Zee langs de Noordzee. De opnames zijn gemaakt voor Casa BaZ (Bergen aan Zee) die vakantiewoningen in Bergen aan Zee aanbiedt. Door gebruik van de drone geeft het een mooi beeld van het kustdorp en Bergen, met onder andere de Ruïnekerk.

Woodlands Festival is terug (filmpje)

19 mei 2023

Het festival vindt plaats op 27 mei 2023 van 13.00 tot 23.00 uur

Dit jaar kunnen festivalgangers genieten van drie verschillende stages met verschillende muziekgenres en divers rand-entertainment.

Heerlijk Bergen in aantocht… (filmpje)

19 mei 2023

Foodtrucks & entertaiment op het Ruïneveld

Van vrijdag 16 juni tot en met zondag 18 juni is Heerlijk Bergen terug. Het foodfestijn voor jong en oud tovert het Ruïnekerkterrein drie dagen lang om in een culinair paradijs waar samenkomen, genieten en gezelligheid voorop staan.

Spelen langs de vloedlijn… (filmpje)

19 mei 2023

Strandkunstenares Fietje Pieters creëert de mooiste vormen op het strand

Het zomerse weer vorig weekend nodigde uit om een fijne strandwandeling te maken. Als Fietje dat doet, kan ze het niet laten om mooie vormen langs de vloedlijn te maken.

Filmpje van de week: zo zagen het centrum en het Plein in Bergen er in 1989 uit

12 mei 2023

Een mooie sfeerimpressie...

Op 22 september 1989 filmde Thijs Kroon het centrum van Bergen.

Eerbetoon aan omgekomen vliegers tijdens de Tweede Wereldoorlog (filmpje)

5 mei 2023

Lancaster bommenwerper vliegt over geallieerde begraafplaats Bergen

Op de begraafplaats in Bergen liggen 252 omgekomen soldaten, het overgrote deel van de luchtmacht. Van hen zijn er 34 nooit geïdentificeerd.

Jonge Bergense held beloond met een heerlijke fles cava (filmpje)

5 mei 2023

Vorige week redde Tom Schiphorst samen met een andere jongeman een jong geitje van de verdrinkingsdood

Afgelopen week ontmoeten we Tom bij het Hertenkamp en hij vertelde ons zijn verhaal.

Bergenaren in het buitenland (filmpje)

5 mei 2023

Yori Klaver trotseert in zijn eentje de winterse elementen in het hoge noorden

Halverwege, nog zes dagen te gaan. Na overnachting op een winderige bergpas en het bevroren riviertje de Binnan te zijn afgegaan, gaat het terrein weer omhoog.

Alkmaar Pride 2023 Pride Unite (filmpje)

5 mei 2023

Een tipje van de sluier...

Pride Unite! Dat is het thema van de Alkmaar Pride 2023. Trots verbindt! En dat willen we uitdragen door middel van een hele week met diverse activiteiten en als hoogtepunt ons paradepaardje: de kleurrijke parade door de grachten van het mooie Alkmaar.

Sfeerimpressie Koningsdag 2023 (foto’s en filmpjes)

28 april 2023

Wat hebben we genoten! Sta jij er ook op?

Daar waar de metereologen eerst nog een sombere koude dag voorspeld hadden bleek het gelukkig een heerlijke zonovergoten dag te zijn. Wat een feest!

Rondje horeca 16: Steff’s Eten & Drinken op het Plein (filmpje)

21 april 2023

Het terras is weer geopend

De Flessenpost bracht deze week even een bezoek aan Steff's op het Plein. Door de sloop van de Bakemaflat had hij al sinds januari geen terras meer, maar er gloort hoop...

Filmpje van de week: prachtige beelden van de Schoorlse duinen met muziek van Robert Valter

14 april 2023

Videoclip van zanger Robert Valter, die in Schoorl woont

Een ode aan de mooie bossen van de Schoorlse Duinen: het Van Steijnbos, waar 7,6 hectare gekapt is en het Leeuwenkuilbos dat ten dode leek opgeschreven. Wie kijkt, ziet dat alles hier een groot sprookjesbos is en zo zou het moeten blijven.

Strandrestaurant Prince George Camperduin feestelijk open (filmpje)

7 april 2023

Een interview met mede-eigenaar Arthur Dontje

Het nieuwe strandrestaurant Prince George in Camperduin opende afgelopen vrijdagavond de deuren. Dat gebeurde feestelijk.

Filmpje van de week: Palermo. Weet je nog…

7 april 2023

''Mijn hele weekloon ging daar op"

Het was een begrip in Noord-Holland: discotheek Palermo in Bergen. Het pand is al geruime tijd geleden gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Welke Bergenaar heeft daar niet zijn eerste danspasjes gewaagd? Wij gaan nog even terug in de tijd met de feestgangers van toen.

Nieuw leven in het duingebied (filmpje)

7 april 2023

Een prachtig 'wild' jong veulen is geboren

Piet en Marian Zwaan maakten het filmpje (ruim drie minuten) van het pasgeboren veulen in de duinen.

Een kleine ode aan galerie Klein Zwitserland (filmpje)

31 maart 2023

De Belevenis...

Harold en Mirjam worden even in het zonnetje gezet, want hoe lang blijft Klein Zwitserland nog als galerie?

Nog even volhouden… (filmpje)

31 maart 2023

De zomer... is niet zo ver weg meer

Klik maar even aan om de zomerse sfeer te proeven. Nu is het nog koud, nat en winderig, maar binnenkort kunnen we weer heerlijk genieten van het strand en de zee.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Filmpje van de week: pasgeboren lammetjes bij Scorlewald

17 maart 2023

Lente...

Terwijl Scorlewald er eerder deze week uitzag als een echt winterwonderland is afgelopen vrijdag het eerste lammetje geboren.

De Flessenpost bezocht unieke tentoonstelling Toon van Driel in Fabels (filmpje)

17 maart 2023

De collectie waarmee Toon exposeert, bevat metershoge schilderijen en objecten

Na 50 jaar in het vak vindt Toon van Driel het wel eens tijd voor een nieuwe uitdaging in zijn carrière. De striptekenaar (o.a. FC Knudde, De Stamgasten) gaat de kunst in. Dat doet hij met een bijzondere collectie, waarmee hij door het hele land toert.

Vandaag 18 geworden… en meteen stemmen (filmpje)

15 maart 2023

Kobe van der Laarse werd opgehaald door burgemeester Lars Voskuil

Vandaag werd Kobe opgehaald door burgemeester Lars Voskuil vanuit Egmond aan Zee. Ze wilde graag in Bergen stemmen en wel in 't Oude Raedhuys.

Minister (woningbouw) Hugo de Jonge en CDA-statenlid Dennis Heijen bezochten Bergen (filmpje)

14 maart 2023

Krachtige oproep: provincie moet voet van het woningbouw rempedaal halen

Ondernemers en bewoners van de gemeente Bergen luidden de noodklok over het tekort aan woningen in hun dorpen. Dat deden ze in de Ruïnekerk tijdens een CDA-bijeenkomst waarbij Noord-Hollands statenlid Dennis Heijen en minister Hugo de Jonge het woord voerden en vragen beantwoordden.

De Flessenpost ging in gesprek met burgemeester Lars Voskuil (filmpje)

10 maart 2023

Democratie is niet vanzelfsprekend...

Waarom het van groot belang is om a.s. woensdag 15 maart te gaan stemmen.

Filmpje van de week: Bergense kunstenaar Eric Winder, alias ome Cor

3 maart 2023

Cor geeft stemadvies... Stem op Sigrid Kaag of op de VVD

Ome Cor maakte al eerder filmpjes, maar deze is wel echt hilarisch. Kijken dus!

De Bakemaflat, nog een weekje boven de grond (filmpje)

3 maart 2023

Einde van een veel besproken gebouw in zicht...

Na twee weken slopen, nadert het einde.

Filmpje van de week: de sloop van de Bakemaflat

24 februari 2023

Op het Dorpsplein in Bergen staat sinds 1961 het gebouw van J.B. Bakema

Er wordt nu voor het Dorpsplein een groot woningbouwplan ontwikkeld, waarbij de Bakemaflat moet sneuvelen.

Oplichting in gemeente Bergen toegenomen, burgemeester Voskuil waarschuwt ervoor (filmpje)

24 februari 2023

Gemeente en politie kregen in 2022 maar liefst 122 meldingen binnen van internetcriminaliteit

Burgemeester Lars Voskuil waarschuwt voor oplichterspraktijken.

Picknick in Bergen aan Zee als protest tegen bomenkap PWN bij de Verspyckweg (filmpje)

24 februari 2023

Onder het motto ‘Boskap Nee’ nodigen wij u uit voor een publieksvriendelijke actie op 12 maart

De Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied roept iedereen op die tegen de boskap is van 13.000 dennen langs de Verspyckweg bij het Lange Vlak in Bergen aan Zee.

Verwennerij bij Bistro ElVi (filmpje)

17 februari 2023

Smullen tijdens Valentijnsdag

Afgelopen dinsdag (Valentijnsdag) ging de Flessenpost op bezoek bij Bistro ELVI aan de Oude Prinsweg in hartje Bergen. We gingen de winnaars bezoeken van de meer dan honderd inzendingen voor een gratis Valentijnsdiner.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug