Deel

advertentie

Zes Koninklijke onderscheidingen en een jeugdlintje tijdens lintjesregen Bergen (filmpje)

Op de foto vlnr: kinderburgemeester Sophia Bakker, burgemeester Lars Voskuil, John Grooteman en echtgenote

Zes Koninklijke onderscheidingen en een jeugdlintje tijdens lintjesregen Bergen (filmpje)

Burgemeester Lars Voskuil feliciteerde op woensdag 26 april vijf inwoners van de gemeente Bergen omdat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in de Orde van Oranje-Nassau. Vier van hen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén persoon is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op dinsdag 25 april is ook een inwoner benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Diezelfde avond mocht kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker het derde jeugdlintje van de gemeente Bergen uitreiken.

Klik hier voor het filmpje.

1, De heer J.N.J. (John) Grooteman uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (74)
De heer Grooteman is al 25 jaar vrijwilliger bij Museum Het Sterkenhuis in Bergen (onderdeel van Museum Kranenburgh). Hij richt jaarlijks de tentoonstelling over de Invasie van 1799 in. Hij zoekt ieder jaar een uniek item voor de tentoonstelling en geeft regelmatig lezingen. Hij schreef diverse artikelen over de Invasie en had een grote rol bij educatieprojecten over dit onderwerp. Daarnaast was hij medeorganisator van de toneelvoorstelling “De Ruïnekerk spreekt” in 2005. De heer Grooteman heeft zich al met al meer dan 45 jaar onbezoldigd ingezet om de kennis van de(ze) vergeten geschiedenis van Bergen en omgeving te vergroten en levend te houden.

2. De heer C. (Cor) Mooij uit Egmond aan Zee, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (25 april) (76)
De heer Mooij is jarenlang vrijwillig medewerker van de huis-aan-huiskrant Contact met de Egmonden geweest. Sinds 2005 is hij vrijwillig medewerker bij de huis-aan-huiskrant Dorpsgenoten, waar hij verantwoordelijk is voor de redactie en fotografie. Daarnaast was hij tweemaal voorzitter van VV Egmondia (1989-1993 en 2012-2015). Hier werd hij in 2015 benoemd tot Erelid en Erevoorzitter. Hoewel hij geen deel meer uitmaakt van het bestuur, fungeert hij nog steeds als sponsoradviseur. De heer Mooij was van beroep professioneel fotograaf en heeft vele prijzen gewonnen, waaronder twee keer de World Press Photo. Van de KNRM heeft hij een goudenspeld ontvangen voor 60 jaar donateur.

3. Tigo Buis uit Egmond aan Zee, jeugdlintje (25 april) (16)
Tigo Buis heeft op dinsdagavond 19 juli 2022 enkele zwemmers gered die in de problemen waren gekomen. Op die avond kwam, net na sluiting van de reddingsbrigade, een groep van vier zwemmers in de problemen. Tigo hoorde het hulpgeroep, twijfelde geen moment, en pakte zijn bootje om de groep zwemmers hulp te bieden. Een van de zwemmers was daadwerkelijk in problemen en werd meteen in de boot van Tigo getrokken en terug naar het strand gebracht waar de inmiddels gealarmeerde reddingsbrigade de drenkeling overnam. Tigo bracht daarna ook de andere zwemmers terug naar het strand. Als hij die avond niet aanwezig was geweest, had het heel anders kunnen aflopen.

4. De heer W. (Will) Wokke uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (75)
De heer Wokke zet zich al ruim 50 jaar in als vrijwilliger voor handbalvereniging Berdos. Zo is hij al meer dan 52 jaar scheidsrechter en was hij 43 jaar actief als trainer en coach. Ook was hij twee keer lid van de bouwcommissie voor de bouw van het clubhuis, waarbij hij voor de nodige sponsoren zorgde. Sinds 2006 zorgt de heer Wokke voor het gebouwenbeheer én onderhoud. Hij heeft een beheerplan opgesteld, houdt deze actueel en coördineert en voert alle herstelwerkzaamheden uit.

5. De heer C. (Cor) de Ruiter uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (76)
Sinds 1996 zit de heer De Ruiter in het bestuur van de Protestantse Kerk Bergen, eerst als voorzitter en later als penningmeester. Hij haalt ouderen thuis op om de kerkdienst te kunnen bijwonen. Daarnaast organiseert hij kleding- en voedselacties, is hij lid van de werkgroep ZWO (zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking) en verzorgt hij beamerpresentaties bij afwezigheid van de predikant. Momenteel doet hij extra vrijwilligerswerk voor de vluchtelingen uit Oekraïne, waarbij hij verblijf, kleding, voedsel maar ook tandartsbezoeken en bankzaken regelt. Ook neemt hij gezinnen mee en leert hen meer over de Nederlandse cultuur. De heer Ruiter is ook bestuurslid van Stichting Duursport NHollandN, een lokale mountainbikestichting waarvoor hij weekendjes weg regelt voor mountainbikers.

6. De heer A.D. (Allard) Willemier Westra uit Bergen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau (82)
Sinds 2007 is de heer Westra vrijwilliger bij de Historische Vereniging Bergen (HVB), waar hij deel uitmaakt van de fotoherkenningsgroep die de geschiedenis van het oude en nieuwe Bergen kan traceren. Hij bezit ook een uitgebreid archief van oude foto’s, kaarten en artikelen, toegankelijk voor HVB-leden. De heer Westra stelde een indrukwekkende tijdlijn op van de Bergense geschiedenis en droeg bij aan de viering van Bergen aan Zee. Door zijn werkzaamheden voor de HVB deed hij enorme kennis op voor het schrijven van het boek ‘Uit Zand en Zee geboren’; een grote bijdrage voor de historische kennis van Bergen

7. De heer T.I. (Dick) Min uit Bergen, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (63)
Sinds 1999 is de heer Min bestuurslid van de Stichting SGP Noord-Holland, waar hij momenteel voorzitter is. Hij zette zich in om jongeren te enthousiasmeren om te gaan werken in de bouwsector en om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om via een erkende opleiding deel te nemen aan het arbeidsproces. Daarnaast is hij sinds 2014 bestuurslid van de Stichting Kunst10daagse Bergen. Dit evenement is inmiddels mede door zijn inzet, uitgegroeid tot een van de grootste kunstevenementen binnen Nederland. Ook zette hij zich in voor kinderkunst en cultuur op de Bergense scholen, om kinderen in contact te brengen met kunst. Hij draagt beeldende kunst uit in het dorp Bergen en heeft cultuur hoog in het vaandel staan. Daarnaast zette hij zich met veel passie in voor verschillende besturen en vrijwilligersorganisaties in de culturele sector.

advertentie

Meer 'Filmpje!':

Digitaal fooi kiezen. Is dat wat voor de Bergense horeca? (filmpje)

24 november 2023

“We krijgen zeker meer fooi.”

Wellicht ben je hem al een keer tegengekomen in een horecazaak: de nieuwe pinautomaat van Lightspeed. Bij dit systeem krijg je als klant eerst een keuzemenu of en hoeveel fooi je wilt geven, voor je kunt betalen. In koffiezaak Livingstone in Amersfoort zijn ze er blij mee. “We krijgen zeker meer fooi.”

Voor de eerste keer stemmen… (filmpje)

24 november 2023

Een nieuwe Bergenaar neemt gebakjes mee naar het stemlokaal

Negen jaar geleden gevlucht uit Syrië en drie weken geleden de nationalisatieceremonie en nu Bergenaar. En meteen met burgemeester Lars Voskuil naar de stembus.

Rondje horeca 45: het beste beach restaurant van Noord-Holland staat in de gemeente Bergen (filmpje)

24 november 2023

Prince George in Camperduin is door het publiek gekozen als beste beach restaurant

In heel Nederland staan ze op de derde plaats.

Filmpje van de week: intocht Sinterklaas in Bergen in 1955

17 november 2023

Een film van Casper Zegveld, anesthesist in het Centraal Ziekenhuis Alkmaar

In De Duinstreek van vrijdag 2 december 1955 is over de intocht van de Sint het volgende te lezen...

In gesprek met burgemeester Lars Voskuil (filmpje)

17 november 2023

Onderwerpen: onder andere woningbouw, bestaanszekerheid en migratie

Afgelopen dinsdag ontmoette de Flessenpost burgemeester Las Voskuil in het nieuwe T&O gebouw in Tuindorp. Onderwerp: de aankomende verkiezingen a.s. woensdag 22 november.

Leerlingen Adriaan Roland Holstschool in debat met de burgemeester en wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (filmpje)

17 november 2023

Onder andere over het verbod op mobiele telefoons

De leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool gingen afgelopen maandag in debat met burgemeester Lars Voskuil en wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman (Onderwijs).

Vrijwilligers bedankt! (filmpjes)

10 november 2023

Burgemeester Lars Voskuil bedankte een groep vrijwilligers in De Beeck in Bergen...

Afgelopen week werden vrijwilligers in onze gemeente in het zonnetje gezet tijdens de Week van de Vrijwilliger.

Filmpje van de week: als je een feestje viert, hoort daar natuurlijk een toespraak bij

10 november 2023

De 700ste Flessenpost uit Bergen

Op een druk bezochte bijeenkomst in het bovencafé van Eetcafé de Lamoraal, kwamen ruim twintig Flessenposters bij elkaar en daar hoort na 700 Flessenpostjes natuurlijk een toespraak bij.

Filmpje van de week: een prachtige terugblik op de Kunst10Daagse 2023

3 november 2023

Ondanks de vele regen een prachtig festijn...

Cameraman Cor Dekker maakte een prachtige sfeerimpressie van de afgelopen tien dagen in en rond Bergen.

Filmpje van de week: een bezoek aan de Kunst-Min-Hallen aan de Jan Apeldoornweg

27 oktober 2023

Nog tot en met zondag te bezoeken...

Arlette van de Kemp sprak met Diana van Dijk. Zij toont hier foto’s van elementen van de Ruïekerk in Bergen.

Interview met wethouder Yvonne Roos-Bakker (filmpje)

27 oktober 2023

We spraken met haar onder andere over woningbouw in de gemeente Bergen

Afgelopen week namen we plaats bij Steffs Beter Belegd op het Plein en stelden de wethouder een aantal prangende vragen ingezonden door de lezers van de Flessenpost.

Opening Kunst10Daagse 2023 in Kranenburgh (filmpje)

22 oktober 2023

De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder gaf een korte lezing over het beleven van geluk

Scherder doorliep eind jaren zeventig de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam.

Filmpje van de week: Bergens Goud…

20 oktober 2023

Vanaf 20 oktober zijn de boeken te koop op de Dokter van Peltlaan 43 en bij de boekhandels in Bergen

Het boek ‘Bergens Goud’ is dé cadeausuggestie voor iedereen die Bergen een warm hart toedraagt.

Rondje horeca 40: opening expo Ron Moret bij Zilt in Bergen aan Zee (filmpje)

20 oktober 2023

En... binnenkort Indonesisch eten...

Afgelopen donderdag was de redactie van het Flesje even op bezoek bij het fijne restaurant Zilt aan de Zeiler Boulevard in Bergen aan Zee. Eigenaar Robbert Peek heeft een nieuwtje voor ons.

Wil je wat bijzonders meemaken tijdens de Kunst10Daagse? (filmpje)

20 oktober 2023

Kom vrijdag, zaterdag en/of zondag naar de Art Bunker in het Ecodorp

Afgelopen woensdag ging de Flessenpost naar het Ecodorp (aan de Groeneweg) op uitnodiging van de charmante Malwina om een kijkje te komen nemen in de Art Bunker.

www.stenenhuisjes.nl steunt Ruïnekerk (filmpje)

20 oktober 2023

Historisch centrum Bergen nu ook in Delftsblauwe uitvoering van steen...

In een volle Ruïnekerk werd aan de vooravond van de jaarlijkse Kunst10Daagse een prachtige collectie van karakteristieke Bergense minihuisjes gepresenteerd. Delftsblauwe exemplaren van de panden in ons historische centrum die het gebied rond de Ruïnekerk zo magisch en aantrekkelijk maken.

Interview met wethouder Ernest Briët

20 oktober 2023

We spraken met hem over de nieuwe clusterplaatsen voor containers, de plannen voor de Slotkapel in Egmond aan den Hoef en verkeersveiligheid in de kernen...

Afgelopen week namen we plaats in een oude reddingsboot in Museum Egmond in Egmond aan Zee en stelden de wethouder een aantal prangende vragen ingezonden door de lezers van de Flessenpost.

De nieuwe Kunsttas 2023 gepresenteerd door burgemeester Lars Voskuil (filmpje)

13 oktober 2023

Moeder en zoon, Saskia Noort en Mathieu Schellekens, maakten beeld en tekst

Afgelopen vrijdag 13 oktober is de nieuwe Kunsttas gepresenteerd in een buitengewoon gezellige sfeer. En ook dit jaar was Eetcafé de Lamoraal weer de locatie van de presentatie.

Filmpje van de week: meestermolenaar Fred Prins van Korenmolen Kijkduin te Schoorl oefent bijzonder ambacht uit

13 oktober 2023

Echt genieten dit...

Korenmolens malen graan om er meel van te maken. Dat gebeurt met twee molenstenen. Een stationaire en daarop een draaiende steen waartussen het graan gemalen wordt.

Interview met wethouder Marco Wiesehahn

13 oktober 2023

Hoe verliep dat nu precies met Loempie en we hebben het over zorgen over onze kustlijn en de Bergense begroting

Afgelopen donderdag namen we plaats onderaan het klimduin in Schoorl bij Restaurant Honky Tonk.

Filmpje van de week: Bergense nostalgie

6 oktober 2023

Vervoer vanaf 1891 van Alkmaar naar Bergen en Egmond

Sommige plekjes zijn nog steeds goed herkenbaar.

Bergense politiek in de media: De Stemming aflevering 8: GroenLinks Bergen (filmpje)

6 oktober 2023

Wat ging er goed én wat ging er minder goed...

In de achtste RTV80-aflevering van 'De Stemming in de Raad' interviewt Ruud Bredewold fractievoorzitter Froukje Krijtenburg en raadslid Rob Bloemkolk van GroenLinks Bergen.

Filmpje van de week: Michaëlsdag in Bergen

29 september 2023

Draakjes

Sint Michaël is een christelijk herfstfeest dat tegenwoordig steeds meer als een oogstfeest gezien mag worden.

Partij ONS DORP wil een onderzoek naar de haalbaarheid van openbare toiletten in alle kernen van de gemeente

29 september 2023

Hoog Nodig... (filmpje)

Partij ONS DORP wil een onderzoek naar de haalbaarheid van openbare toiletten in alle kernen van de gemeente Bergen.

Filmpje van de week: Hoe groen is Bergen? Nou… zo groen dus

22 september 2023

Prachtig dronefilmpje van Bergen en Bergen aan Zee. Herken jij je huis?

Met dank aan Sanmia Drone.

Warm lopen voor de Kunst10Daagse: de Bergense Belle Doxx (filmpje)

22 september 2023

Belle exposeert tijdens de Kunst10Daagse bij Soul Beach in Bergen aan Zee

In mijn schilderijen probeer ik het ingewikkelde tapijt van culturele antropologie, kunstgeschiedenis, sociale dilemma's en theologie te ontrafelen.

Maand van de Geschiedenis in Noord-Holland (filmpje)

22 september 2023

Van stoommachine tot Boeing 747

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis.

Buurtfeest Tuindorp, van buurtfeest naar dorpsfeest (filmpje)

22 september 2023

Wanneer: zaterdag 23 september vanaf 13:00 uur

De laatste zaterdag van september is al jaren de datum voor het leukste feestje van Bergen, Buurtfeest Tuindorp! Een feest voor en door de bewoners van Tuindorp en iedereen die Tuindorp een warm hart toedraagt. In negen jaar tijd is het buurtfeest uitgegroeid van een feestje voor de buurt tot een heus dorpsfeest.

Home Store opent de deuren weer op zaterdag 16 september om 12.00 uur (filmpje)

15 september 2023

De Flessenpost nam een kijkje...

Na veel tegenslag de afgelopen jaren, na brand op het Plein en opzegging van de huur kan het gezin Vlaanderen eindelijk opgelucht ademhalen en kunnen ze morgen zaterdag 16 september vanaf 12.00 uur hun klanten weer ontvangen in hun prachtige nieuwe zaak aan de Breelaan waar voorheen de Rabobank gevestigd was.

Filmpje van de week: nog even genieten van het strand

8 september 2023

Prachtige drone opnames

Bergen en Bergen aan Zee op z'n mooist.

Maak werk van participatie vindt Partij ONS DORP (filmpje)

8 september 2023

Partij ONS DORP ontevreden over mogelijkheden meedenken inwoners

Partij ONS DORP heeft op 1 september actie ondernomen om de inwonersparticipatie in de Egmonden, Schoorl en Bergen eindelijk op een volwassen manier aan te pakken.

Warmlopen voor de Kunst10Daagse 2023 (filmpje)

8 september 2023

Ludieke actie én expositie van Pauline Bakker

Pauline heeft zich dit afgelopen jaar toegelegd op het boetseren van (klei-)portretten.

Filmpje van de week: de redactie bracht een bezoek aan de Bergense kunstenares Nanette Heijnen

1 september 2023

Dit jaar schildert zij de cover voor de Kunst10Daagse Flessenpost

De eerste kunstenaar die de cover schilderde was Eric Tierolf, daarna Pauline Bakker, toen Rob Dronkers en voor editie 2023 is dat dus Nanette Heijnen.

Bergense historie: “Uit zand en zee geboren – Bergen van ijstijd tot heden” (filmpje)

1 september 2023

Harry Plaatsman interviewt Allard Willemier Westra over zijn boek

De titel "Uit zand en zee geboren - Bergen van ijstijd tot heden" geeft aan dat er ook over de allervroegste dorpshistorie veel te vertellen is. Toch is dat maar zelden gedaan. In dit boek begint het verhaal van Bergen 150.000 jaar geleden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug