Deel

advertentie

Zelf kaasfondue maken… dat kan je makkelijk

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 20 minuten

Zelf kaasfondue maken… dat kan je makkelijk

Hoe doe je dat… Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.
Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is. De kaas moet heel langzaam smelten – ca. 5 minuten in totaal – omdat hij anders draderig en taai wordt.
Voeg het aardappelzetmeel- of maïzenapapje, ¼ theelepel gemalen witte peper en de nootmuskaat toe en laat nog 2 minuten sudderen. De fondue mag niet aan de kook komen. De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen; aan tafel wordt hij dikker.

Giet de kaasfondue in een voorverwarmde fonduepan en serveer direct.

EXTRA BENODIGD
Fonduepan

VARIATIETIPS
De mildste kaasfondue wordt alleen van Emmentaler gemaakt. Gebruik voor een medium smaak de helft Emmentaler en de helft Gruyère. Nog sterker is een mengsel van 1/3 Emmentaler en 2/3 Gruyère. De sterkste fondue wordt met alleen met belegen Gruyère gemaakt.

Andere bekende Zwitserse variaties.
Jura: hak 2 lente-uitjes fijn en fruit ze in 15 g boter, voeg de wijn toe en volg verder het recept boven.
Vaud: hak 2 teentjes knoflook fijn, voeg samen met de wijn toe en volg verder het recept boven.
Appenzell: gebruik cider in plaats van wijn en gebruik geraspte Appenzeller en Fribourg vacherin in plaats van Emmentaler en Gruyère.
Fribourg: gebruik alleen Fribourg vacherin en laat die in 90 ml heet water smelten, laat de wijn en maïzena weg en serveer met gekookte, ongeschilde krieltjes in plaats van brood.
Glarus: laat de wijn weg, smelt 60 g boter in een pan en schep er 2 eetlepels bloem door, roerbak 2 minuten op laag vuur en laat niet bruin worden, roer er 300 g geraspte Gruyère en Sapsago door en roer tot de kaas gesmolten is, ga verder als in het basisrecept.

INGREDIËNTEN
1 teentje knoflook, gehalveerd
250 ml droge witte wijn
300 g Emmentaler, in blokjes of grof geraspt
300 g Gruyère, in blokjes of grof geraspt
1½ eetlepel aardappelzetmeel of maïzena, met 4 eetlepels Kirsch gemengd
een snufje versgeraspte nootmuskaat
krokant brood, in blokjes, voor het serveren

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Doe eens Duits!

18 juni 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

De laatste maanden ben ik helemaal into Duitse wijnen. Duitsland staat vooral bekend om zijn Riesling wijnen van wereldklasse.

De nieuwe haring is inmiddels gearriveerd…

18 juni 2021

Maar eet jij hem wel zoals het heurt? En wat voor wijn moet je erbij drinken

Volgens haringkenner Huib Stam, die onder meer een boek over de vis schreef, kan een uitje beter achterwege worden gelaten om de smaak van de haring optimaal te kunnen beleven. "Het aroma van haring is delicaat. Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren."

Klotsen met Chantal Janzen (filmpje)

11 juni 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en...

Koude soep… smaakvol en verkoelend op een zomeravond

11 juni 2021

Gazpacho met gegrilde paprika

Met warm weer zet je snel en makkelijk deze koude tomatensoep op tafel met gegrilde paprika en komkommer.

Wit, roze of wit rosé?

4 juni 2021

Door: Renée Bakker

Mijn vriendinnetjes zijn niet zulke wijnneusjes zoals ik. Ze houden wel van een goed glas wijn maar de theorie erachter gaat een beetje te ver. Ze weten dat wijn van druiven wordt gemaakt maar daar houdt het wel een beetje op.

Hollandse nieuwe… nog 11 nachtjes slapen

4 juni 2021

Op dinsdag 15 juni organiseert het Nederlands Visbureau de viering van de komst van de Hollandse Nieuwe, vangst 2021

De traditionele veiling van het eerste vaatje haring zal op deze datum worden georganiseerd, waarvan de opbrengst aan de Stichting Ambulance Wens wordt geschonken. Daags erna, vanaf woensdag 16 juni, zal de Hollandse Nieuwe weer overal te koop zijn.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

28 mei 2021

Een wijn met een verhaal...

Ik zat laatst met een vriendin aan een glas wijn, ze vertelde me dat bij haar pas iets over een wijn blijft hangen als er een verhaal achter zit. “De druif en waar het vandaan komt. doet me nooit zoveel, het gaat mij om het achterliggende verhaal."

De temperaturen lopen op, dus hoogste tijd voor een zomerse salade

28 mei 2021

Sla wraps met Mexicaans gehakt

Een lekkere lichte avondmaaltijd, als het straks weer mooier weer wordt, of een fijne snelle lunch.

Wat dacht je van high tea sandwiches tijdens de pinksterdagen?

21 mei 2021

Minisandwiches met gerookte zalm, komkommer en zalmeitjes

Snijd de korstjes van het wit casinobrood. Besmeer met zuivelspread bieslook. Verdeel de gerookte zalm over de helft van de sneetjes. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in linten en dep droog met keukenpapier. Verdeel de komkommer dakpansgewijs over de zalm. Leg de andere helft van de sneetjes brood met de zuivelspread naar beneden erop. Snijd kruislings twee keer door. maak het extra lekker met zalmeitjes.

Wat worden we geacht te eten met Pinksteren?

21 mei 2021

Eerlijk gezegd hebben we geen idee...

Met kerst eten we runderrollade, met Pasen eieren, maar wat eten we eigenlijk met Pinksteren? Ik heb wat om me heen gevraagd en niemand gevonden die een specifieke pinkstermaaltijd kon noemen.

Wijn maken, de edele kunst van het opvoeden

21 mei 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Regels regels en nog eens regels……

14 mei 2021

Door: Renée Bakker

Zijn we niet eens klaar met al die regeltjes? Ik bedoel dan eigenlijk, wijnregels hè! I know, regels in het algemeen zijn vermoeiend, superirritant en soms heel erg ingewikkeld.

De temperaturen lopen weer op, dus hoogste tijd om te BBQen

14 mei 2021

Tips en tricks voordat je aan de gang gaat...

Laat vlees en vis eerst op kamertemperatuur (18 graden Celsius) komen. Dan wordt het dikke gedeelte van het vlees of de vis sneller gaar.

Moederdag… hoogste tijd om je moeder eens extra te verwennen

7 mei 2021

Wanneer: zondag 9 mei a.s. 10 lekkere brunch recepten

Wil jij je moeder op Moederdag verrassen? Nodig haar uit voor een brunch met heerlijke zelfgemaakte gerechten! Hieronder hebben we tien lekkere brunch recepten voor Moederdag voor je op een rij gezet. Sommige kun je van tevoren klaarmaken, wat wel zo makkelijk en gezellig is. Natuurlijk vind je op onze website nog veel meer recepten voor een gezond ontbijtje of lunch. Dek de tafel, zet een leuk muziekje op en genieten maar!

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 mei 2021

日本酒

Als ik bij de Japanner ga eten, hoort daar sake bij, althans zo werkt het bij mij. Samen met een Japans biertje, een perfecte combinatie.

Muze in Zuid-Afrika

30 april 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Oranje boven

Wat eten we met bevrijdingsdag...

Helaas geen leuke initiatieven dit jaar op deze bevrijdingsdag. Geen bevrijdingsfestivals en/of gezellig de stad in. Ook niet tussen oude spulletjes snuffelen op een rommelmarkt.

De nieuwe columniste Renée Bakker stelt zich graag aan u voor…

23 april 2021

Ik ben twintig jaar en de afgelopen jaren heb ik vooral mijn tijd besteed aan het werken in de horeca

Als ik niet aan het werk was, zat ik wel op het terras. Daarnaast heb ik de middelbare hotelschool afgerond. Op dit moment studeer ik Leisure & Events management aan het HBO.

Cuno’s wijnen…

16 april 2021

Één, twee of geentrapstrekker

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Seizoen Oosterscheldekreeft is weer van start gegaan (filmpje)

16 april 2021

Het kreeftenseizoen is deze week officieel geopend in Zeeland

Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek bracht met zijn boot MS3 de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 aan wal.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

9 april 2021

Gedonder in de glazen

Waarom maakt het juiste glas het verschil! Ik vermoed dat mensen wel eens denken ‘overdreven’, als ik mijn kritische blik laat vallen op een glas dat de inhoud geen recht doet! Misschien komt het een tikkeltje obsessief over…

Een goede runderbouillon is de basis voor zoveel meer…

9 april 2021

Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken.

Cuno’s wijnen…

2 april 2021

Hollandse schonen in de Provence

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Asperges: het ultieme lente-paasdiner (filmpje)

2 april 2021

Een aspergemaaltijd bereiden

Asperges koken, hoe doe je dat nou? Hoe moet ik asperges schillen? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 maart 2021

De oorsprong van cava

In 1872 werden de eerste flessen cava geproduceerd door Josep Raventós in zijn wijnmakerij Codorníu gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia, regio Penedès (Catalonië). In navolging van deze grondlegger gingen in de loop der jaren steeds meer wijnmakers zich toeleggen op de productie van cava.

Lekker voor bij de paasbruch: Gehakt en ei à la beef Wellington (8 foto’s)

26 maart 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten oventijd

Weet je al wat je op tafel gaat zetten tijdens de paasdagen? Misschien ben je nog opzoek naar een lekker hartig hapje met ei? Voor bij de brunch, als hapje bij de borrel of misschien als onderdeel van de paasmaaltijd? Deze bladerdeegrol van gehakt met ei is in al die gevallen echt een aanrader.

Cuno’s wijnen…

19 maart 2021

Immigratievraagstuk

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Iedereen houdt van grootmoeders gehaktballen (filmpje)

19 maart 2021

Maar wat dacht u van het recept van sterrestaurant De Librije...

De redactie ging zelf aan het werk om te zien of ze inderdaad wel zo geweldig zijn. En ja... dat zijn ze. Hier hebben we het recept voor u. Maar we hebben er zelf nog wel het e.e.a. aan toegevoegd.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 maart 2021

Wijn verkeerd bewaren heeft een negatieve invloed op de smaak en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot bederf

Het valt me vaak op dat flessen wijn op plekken worden neergelegd die niet bevorderlijk zijn voor de houdbaarheid, bijvoorbeeld op de vensterbank en dan ook nog in de volle zon.

Tijd voor… Tom Kha Kai

12 maart 2021

Thaise kokossoep met kip én heel veel andere fijne ingrediënten

Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokossoep met kip en galanga wortel.

Beef Wellington, heerlijk om zelf te bereiden

5 maart 2021

Met spannend filmpje hoe het ook anders kan...

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Cuno’s wijnen…

5 maart 2021

Koosjere druif

’s Lands knuffelwarenhuis HEMA gooide recent koosjere wijn in de reclame. Dat vind ik nobel. Koosjere wijn is namelijk vooral bestemd voor de belijdend Joodse gemeenschap.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 februari 2021

Een goed glas wijn in combinatie met een mooi gerecht is een liefhebberij die vele mensen delen

Door de wijncursussen die ik heb gevolgd, ben ik me bewuster geworden hoe gerechten te combineren met een bijpassende wijn.

Je hebt een mooi stukje vlees bij je favoriete slager gekocht…

26 februari 2021

Maar dan volgt de juiste bereiding. Zo bak je de perfecte entrecôte

Zeg je vlees, dan zeg je Gertjan Kiers. Een van de beste slagers van Nederland heeft nu een kookboek: Vleesbijbel. Wij mogen alvast zijn tips en recept delen voor de perfecte entrecôte.

Terug