Zelf garnalenkroketten maken…
Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg
Gepubliceerd: 3 juni 2022
Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!
Garnalenkroketten: foto’s mise en place, de vulling, paneren, gebruik tool en resultaat!
Wie houdt er niet van? Garnalenkroketjes met Hollandse garnalen, grijze garnalen zeggen de Vlamingen! Heerlijk en eenvoudig te maken zelf! Ik maak er meestal een stuk of wat en bewaar ze in de vriezer. Lekker als voorgerechtje geserveerd met schijfjes citroen en als je het helemaal af wil maken gefrituurde krulpeterselie ! Zelf drink ik er graag een Grüner Veltliner bij, de kroketjes laten zich natuurlijk met menige droge witte wijn of lichte rosé vergezellen!
Aan de slag en wat hebben we nodig?
Braadpan met dikke bodem
Hollandse garnalen
Boter
Bloem
Visfond
Sjalotjes
Eieren
Bieslook
Paneermeel
Witte wijn
Peper en zout
Citroen
Goed humeur en zin om wat lekkers te maken
Snipper de sjalotjes en fruit ze aan in pan met de boter, voeg de bloem en visfond toe, doe de garnalen erbij, de witte wijn en wat citroensap en peper en zout. Roer alles tot je een stevige massa hebt. Voeg wat fijngesneden bieslook toe, het oog wil ook wat! Ik doe het uit de losse hand en zorg dat het een mooie gladde ragout wordt. Doe de ragout in platte schaal en laat opstijven in de koelkast, minimaal 2 a 3 uur.
Splits de eieren en gebruik enkel het eiwit, tevens een bord met paneermeel en bloem. Zoals je ziet gebruik ik een handig apparaatje om de vorm te maken, dit kan ook met de hand natuurlijk. Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door eiwit en dan door de paneermeel. Ik vries eerst in en dan pas frituur ik ze!
Succes en smakelijk eten!
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.