Deel

Zeg niet niet…

Column: Rob van de Pas

Zeg niet niet…

Zullen we deze week een gezellig columnpje doen? Ja? Gezellig toch, waarom niet?
Waarom niet? Dat is eigenlijk een gekke vraag. Waarom zou ik iets niet doen? Denk niet aan een paarse krokodil! Waar denk ik dan aan? Aan die paarse krokodil.

Dus waarom zou ik niet een gezellige column doen? “Nou Rob, omdat ik niet graag lees hoe jij mensen tot op het bot fileert, schaamteloos beledigt en onnodig kwetst”. Dat kan natuurlijk, ieder zijn ding, en dan roep ik heel obligaat: “dat fileren, beledigen en kwetsen voor mij geen doel op zich is, maar om mensen aan te spreken op ‘in mijn perceptie’ ergerlijk gedrag.”
“Ja Robbie, maar kan dat niet wat vriendelijker?”, hoor ik u zeggen? Zeker, dat kan ook nog steeds onvriendelijk. Daar hebben we het toch over?

“Nee, dat bedoel ik niet.” Wat bedoel je dan? “Nou, zou je er niet een keer mee willen stoppen met dat gezeur over die Zeiler-NIMBY’s ?” Inderdaad, daar wil ik niet mee stoppen. “Huh? Dat vraag ik niet.” Nee, dat klopt. Je vraagt toch of ik er niet mee wil stoppen?
“Nee, waarom stop je er niet een keer mee?” Omdat ik vind dat je Bergense querulanten die obstrueren, traineren en irriteren moet aanpakken. “Oké, dat begrijpen wij wel, maar kan dat dan niet op een andere manier.?“ Inderdaad dat doe ik zoals ik het nu doe.

“Oh juist ja, het is dus niet zo dat ik het niet leuk vind, ik moet er ook vaak erg om lachen.”
Oké, ik hoor nu een dubbele ontkenning en er om kunnen lachen is vaak het belangrijkste afgeleide doel van mijn stukkies.

Nog zo’n leuke. Is het niet zo dat onze gemeenteraad het Hoffmann-rapport openbaar moet maken? Wat zeg ik nu? Het rapport Hoffmann inzake de voormalige topambtenaar moet geheim blijven! Nog een ander. Deze week kreeg ik een chatbericht over De 7 Dorpelingen:  “Rob, vind je niet dat de gemeente Bergen onze claimcolporteur Frans Zomers een keer moet bellen…?” Als ik van mening ben dat de wethouder onze Frans moet bellen, dan moet ik deze vraag ontkennend beantwoorden. Een Babylonische spraakverwarring is dan geboren.

Toch begrijp ik dat verwarrende en overbodige gebruik van het woord ‘niet’ wel. Onze taal en woordgebruik zit vol met zinnen als ‘NIET’ erin. Maar ons brein kan het woord ‘NIET’ niet registreren. NIET bestaat niet. We denken in plaatjes. Denk nog even niet aan die paarse krokodil die je niet mee op reis neemt. Wat zien we in ons hoofd? Zo werkt ons brein nu eenmaal. Het fopt ons. Stelling: “Ik ga niet meer drinken per 1 januari 2019 of ik ga niet meer roken.” Stop je dan helemaal of blijf je wel roken en drinken, maar evenveel als je nu al doet? Met als gevolg dat er dus weinig verandert. Je geeft jezelf opdracht om door te gaan met wat je eigenlijk zegt te willen stoppen.

Dus, als je weet dat ons brein zo werkt dan kan je het goed gebruiken. Formuleer je zin zo dat je zegt wat je wilt! Dat is best lastig, zeker in het begin. Positief formuleren helpt daarbij het beste. Het is een beetje NLP en een beetje mindfulness. Probeer maar eens een uur lang het woord NIET in je taal te vermijden. En als het genoeg is zeg je: “stop ermee.’’ Dat is ook wel zo lekker duidelijk en krachtig!

Rob van de Pas
met dank aan: Pauline van Cromvoirt

Meer 'Columns':

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Terug