Deel

Zeg niet niet…

Column: Rob van de Pas

Zeg niet niet…

Zullen we deze week een gezellig columnpje doen? Ja? Gezellig toch, waarom niet?
Waarom niet? Dat is eigenlijk een gekke vraag. Waarom zou ik iets niet doen? Denk niet aan een paarse krokodil! Waar denk ik dan aan? Aan die paarse krokodil.

Dus waarom zou ik niet een gezellige column doen? “Nou Rob, omdat ik niet graag lees hoe jij mensen tot op het bot fileert, schaamteloos beledigt en onnodig kwetst”. Dat kan natuurlijk, ieder zijn ding, en dan roep ik heel obligaat: “dat fileren, beledigen en kwetsen voor mij geen doel op zich is, maar om mensen aan te spreken op ‘in mijn perceptie’ ergerlijk gedrag.”
“Ja Robbie, maar kan dat niet wat vriendelijker?”, hoor ik u zeggen? Zeker, dat kan ook nog steeds onvriendelijk. Daar hebben we het toch over?

“Nee, dat bedoel ik niet.” Wat bedoel je dan? “Nou, zou je er niet een keer mee willen stoppen met dat gezeur over die Zeiler-NIMBY’s ?” Inderdaad, daar wil ik niet mee stoppen. “Huh? Dat vraag ik niet.” Nee, dat klopt. Je vraagt toch of ik er niet mee wil stoppen?
“Nee, waarom stop je er niet een keer mee?” Omdat ik vind dat je Bergense querulanten die obstrueren, traineren en irriteren moet aanpakken. “Oké, dat begrijpen wij wel, maar kan dat dan niet op een andere manier.?“ Inderdaad dat doe ik zoals ik het nu doe.

“Oh juist ja, het is dus niet zo dat ik het niet leuk vind, ik moet er ook vaak erg om lachen.”
Oké, ik hoor nu een dubbele ontkenning en er om kunnen lachen is vaak het belangrijkste afgeleide doel van mijn stukkies.

Nog zo’n leuke. Is het niet zo dat onze gemeenteraad het Hoffmann-rapport openbaar moet maken? Wat zeg ik nu? Het rapport Hoffmann inzake de voormalige topambtenaar moet geheim blijven! Nog een ander. Deze week kreeg ik een chatbericht over De 7 Dorpelingen:  “Rob, vind je niet dat de gemeente Bergen onze claimcolporteur Frans Zomers een keer moet bellen…?” Als ik van mening ben dat de wethouder onze Frans moet bellen, dan moet ik deze vraag ontkennend beantwoorden. Een Babylonische spraakverwarring is dan geboren.

Toch begrijp ik dat verwarrende en overbodige gebruik van het woord ‘niet’ wel. Onze taal en woordgebruik zit vol met zinnen als ‘NIET’ erin. Maar ons brein kan het woord ‘NIET’ niet registreren. NIET bestaat niet. We denken in plaatjes. Denk nog even niet aan die paarse krokodil die je niet mee op reis neemt. Wat zien we in ons hoofd? Zo werkt ons brein nu eenmaal. Het fopt ons. Stelling: “Ik ga niet meer drinken per 1 januari 2019 of ik ga niet meer roken.” Stop je dan helemaal of blijf je wel roken en drinken, maar evenveel als je nu al doet? Met als gevolg dat er dus weinig verandert. Je geeft jezelf opdracht om door te gaan met wat je eigenlijk zegt te willen stoppen.

Dus, als je weet dat ons brein zo werkt dan kan je het goed gebruiken. Formuleer je zin zo dat je zegt wat je wilt! Dat is best lastig, zeker in het begin. Positief formuleren helpt daarbij het beste. Het is een beetje NLP en een beetje mindfulness. Probeer maar eens een uur lang het woord NIET in je taal te vermijden. En als het genoeg is zeg je: “stop ermee.’’ Dat is ook wel zo lekker duidelijk en krachtig!

Rob van de Pas
met dank aan: Pauline van Cromvoirt

Meer 'Columns':

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

1 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug