Woningmarkt veert op, meer transacties in de Duinstreek

Wij merken dat er ondanks de reuring in de woningmarkt, het woningaanbod enerzijds stijgt en ook de vraagprijzen

Woningmarkt veert op, meer transacties in de Duinstreek

Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het tweede kwartaal van 2023. NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal van 2023 ruim 34.000 bestaande koopwoningen, een stevige plus van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het tweede kwartaal van 2023 410.000 euro. Dit is een milde stijging van +2,8% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Dit kwartaal zijn 29% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal. Door de vele transacties in het tweede kwartaal 2023 is de keuze voor consumenten echter afgenomen. De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee weer wat toe.

“Wij zien dat de dynamiek weer wat terug is in de woningmarkt. Dat is positief en daar zijn we blij mee, zowel voor kopers als verkopers. Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. Ook zien we het aantal bezichtigingen weer toenemen en hebben we weer iets vaker te maken met overbieden op de vraagprijs”.  “De vraag naar woningen is duidelijk nog steeds groter dan het aanbod.” aldus Tineke van Aalst, makelaar bij Duynstreek Makelaars.

Regio Duinstreek (gemeente Bergen NH)

In het tweede kwartaal zit het aantal transacties in de gemeente Bergen NH weer op hetzelfde niveau als 1 jaar geleden (2e kwartaal 2022). Er werden in totaal 78 woningen verkocht. Opvallend in Bergen is dat er weer minder 2/1-kapwoningen werden verkocht t.o.v. een jaar eerder, een daling van 35%.

Transactieprijzen daalden naar gemiddeld € 631.000,-. Met name de vrijstaande en hoekwoningen daalden met resp. -14,5% en -7,2%. De prijzen voor vrijstaand zijn nu gemiddeld € 1.001.000,- en de prijzen voor hoekwoningen zijn gedaald naar € 494.000,-. We zien juist dat de m2 prijs voor appartementen is gestegen met 23,9% t.o.v. het vorige kwartaal naar gemiddeld € 6.047,- p/m2, hiermee ligt de m2 prijs fors hoger dan bijvoorbeeld bij een tussenwoning (gemiddeld € 4.007,- p/m2).

Van alle woningen in Bergen wordt nu gemiddeld 20% boven de vraagprijs verkocht, bij tussenwoningen is dat 40%, met een gemiddelde verkooptijd van 138 dagen welke juist weer iets is opgelopen t.o.v. het vorige kwartaal. We zien ook dat het aanbod iets is opgelopen naar 144 woningen in het tweede kwartaal van 2023.

De vraagprijzen zijn ten opzichte van vorig jaar gedaald met -11,1% naar € 883.000 gemiddeld. Lopende het 2e kwartaal staan er 144 woningen in aanbod; dit is iets meer t.o.v. het eerste kwartaal 2023 (130).  “Voor de gemeente Bergen zien wij nog steeds onverminderd veel belangstelling van gegadigden van buitenaf, met name mensen uit de regio Amsterdam maar ook uit Duitsland, die graag in de duinstreek een (tweede) woning willen kopen, aldus Tineke.”

Conclusie

Wij merken dat er ondanks de reuring in de woningmarkt, het woningaanbod enerzijds stijgt en ook de vraagprijzen. Met name bij de vrijstaande woningen is er een stijging in vraagprijs zichtbaar (van 6,8% t.o.v. het vorige kwartaal). De gemiddelde vraagprijs voor een vrijstaande woning is in het tweede kwartaal € 1.147.000,- k.k. Echter zien we wel dat de gemiddelde transactieprijzen verder zijn gedaald; dit geldt in Bergen voor vrijstaande en hoekwoningen. Woningeigenaren prijzen hun woning vrij fors, waarbij de opbrengst lager uitvalt. Wij zullen zien of deze daling verder zal doorzetten of dat de prijzen toch verder zullen stijgen in de duinstreek.

Unieke objecten met een bijzondere ligging blijven altijd interessant voor een bepaalde doelgroep.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Duynstreek makelaars. 072-2020125 (duynstreek.nl) Bron: NVM/NHN