Woningmarkt trekt weer aan…

Meer verkopen en prijsdaling lijkt bijna ten einde

Woningmarkt trekt weer aan…

De huizenprijzen zijn al negen maanden op rij lager dan een jaar eerder, maar het verschil wordt telkens kleiner. Bovendien zitten de prijzen ten opzichte van de zomer alweer in de lift. Ook neemt het aantal woningverkopen weer toe.
In oktober kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 424.521 euro. Dat is 2,3 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit is de kleinste daling sinds maart, tonen cijfers van statistiekbureau CBS. In september waren de prijzen nog 3,5 procent lager dan een jaar eerder.

Op maandbasis zitten huizenprijzen al even in de lift. De gemiddelde verkoopprijs was in oktober 0,7 procent hoger dan in september. En in die maand waren woningen ook alweer duurder dan in augustus. Sinds mei is de verkoopprijs van koopwoningen elke maand gestegen.

Meer woningen wisselen van eigenaar
Verder is het opvallend dat er in oktober weer meer woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. Het gaat volgens het Kadaster om 15.705 verkochte woningen, bijna 6 procent meer dan in oktober 2022.

In de afgelopen 2,5 jaar nam het aantal verkopen bijna elke maand af. Ook over heel 2023 is er nog een afname te zien. Van januari tot oktober zijn er 6 procent minder woningen verkocht dan in de eerste tien maanden van 2022.

Bron: ANP