Woningmarkt steeds meer oververhit: de Duinstreek steeds meer in trek bij mensen vanuit de grote steden

De enorme prijsstijging van het afgelopen jaar houdt aan

Woningmarkt steeds meer oververhit: de Duinstreek steeds meer in trek bij mensen vanuit de grote steden

Het aanbod te koop staande woningen in Nederland is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2021 van de NVM. In het vierde kwartaal zijn ruim 35.000 woningen verkocht. Dat is circa 23% minder ten opzichte van een jaar eerder. Een gemiddelde transactieprijs is nu €438.000, een stijging van 20,7% waarbij het woningaanbod met een derde afneemt. Wij merken dit ook in onze eigen makelaarspraktijk, aldus Tineke van Aalst, makelaar bij Duynstreek Makelaars. “De huidige woningmarkt zit momenteel in een vicieuze cirkel. De doorstroming stokt door te weinig aanbod en de krapte jaagt de prijzen steeds hoger op. Dit is aan de orde in alle prijsklassen.
De nog steeds lage rente, de hoge overwaarde op bestaande woningen, de spaartegoeden en het vertrouwen in de economie leiden tot soms idioot hoge biedingen en verkoopprijzen. Senioren willen wel verhuizen, echter voor deze doelgroep is geen passend aanbod. Dit remt een keten van huizen die te koop kunnen komen voor de jongere doelgroepen.”

Regio Duinstreek
In het vierde kwartaal daalt het aantal transacties in de gemeente Bergen NH met 42,8% naar 65 woningen; vooral 2-onder-1-kapwoningen en appartementen werden minder verkocht. Opvallend In Bergen is dat er juist wel meer tussenwoningen werden verkocht t.o.v. een jaar eerder, er is een plus van 16,7%. Transactieprijzen stijgen met 13,5% naar € 684.123,- waarbij de prijs per vierkante meter oploopt naar € 5.242 gemiddeld voor alle woningtypen. Van alle woningen in Bergen wordt 65% boven de vraagprijs verkocht met een verkooptijd van 24 dagen.

Het aanbod in vierde kwartaal omvat 63 woningen en dat zijn er 30% minder dan een jaar terug. Vraagprijzen zijn t.o.v. vorig jaar met 5,9% gestegen naar € 879.000 gemiddeld. Lopende het 4e kwartaal zijn er 75 woningen te koop gezet; 10,7% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Het aantal transacties in gemeente Castricum daalt in het vierde kwartaal met 18,7% naar 91 woningen; vooral 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaand werden minder verkocht. Ook in Castricum werden er meer tussenwoningen verkocht t.o.v. een jaar eerder, er is een plus van 52,4%. Transactieprijzen stijgen met 26% naar € 529.682,- waarbij de prijs per vierkante meter oploopt naar € 4.157,- gemiddeld voor alle woningtypen. Van alle woningen in Castricum wordt 76% boven de vraagprijs verkocht met een verkooptijd van 20 dagen.

Het aanbod in vierde kwartaal omvat 25 woningen en dat zijn er 19,5% minder dan een jaar terug. Vraagprijzen zijn t.o.v. vorig jaar 7,6% gedaald naar € 452.000 gemiddeld. Lopende het 4e kwartaal zijn er 26 woningen te koop gezet; 59,9% minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. “Voor beide gemeenten zien wij veel toeloop van gegadigden van buitenaf, mensen uit de grotere steden, zoals Amsterdam, Haarlem en Utrecht die graag in de duinstreek een woning willen kopen, aldus Tineke.”

Conclusie
Het karige bestaande aanbod in combinatie met het relatief weinige nieuwe aanbod dat lopende het kwartaal op de markt wordt aangeboden zorgt voor verdere daling van het aantal transacties. Er is voor de koper steeds minder keus. De enorme prijsstijging van 20% op jaarbasis houdt hierdoor aan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Duynstreek makelaars. 072-2020125. Duynstreek.nl. Bron: NVM