Deel

advertentie

Wolkenridders bij het UWV!

Column: Rob van de Pas

Wolkenridders bij het UWV!

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die ooit in het leven is geroepen door Appie Plesman. Elke zondagavond kijk ik met veel genoegen naar de serie Vliegende Hollanders op NPO1. Appie Plesman en Anthony Fokker; niet mét elkaar en niet zónder elkaar.

Battle of the ego’s en misschien wel symptomatisch voor het gedrag daar hoog in de wolken en in de Ivoren Torens van de Air France KLM-bestuurders.  Ik heb vaak met KLM gevlogen. Al in de jaren 80 naar Schotland in een oude Fokker F27 en vorig jaar nog naar Kaapstad met een 737-700. TOP-service, het bedrijf is niet voor niets vaak ‘the best airline in the world’ geworden. Géén kwaad woord over mijn KLM.
Maar goed, KLM is buiten haar schuld in de coronaproblemen gekomen en heeft sinds maart van dit jaar staatssteun nodig. Om precies te zijn: 3,4 miljard euries. Dat is zo’n 400 euro per werkende Nederlander. Geen probleem, gaan we doen en dat betalen we graag met z’n allen, want KLM is ‘too big to fail’ en de systeembanken ING en ABN-AMRO hebben we tenslotte ook gered. Het grappige is wel dat er veel parallellen zijn te trekken tussen de grote hulpbehoevende companies in nood. Zeker qua communicatie en crisis PR.

Malieveld
Onze landelijke geldverstrekker Wopke Hoekstra gaat die euries overmaken in ruil voor een salarisoffer van de KLM-medewerkers. 20% moeten de hoogvliegers inleveren. Dat is niet leuk! Dat is heel vervelend en soms is die 20% gelijk aan een maximale uitkering via het UWV. Van wolkenridder tot ridder te voet.
Natuurlijk, daar kun je tegen protesteren. Bijvoorbeeld in dikke SUV’s, rode Ferrari’s en snelle AUDI’s naar het Haagse Malieveld. 200 boze boeren in overalls op dure trekkers heeft nog wel wat, maar 200 vliegers van de KLM in rode golfbroeken, chokers, Ray-Ban zonnebrillen en tweed jasjes van OGER is toch een ander…, noem het apart beeld. De QUOTE-500 bij de plaatselijke voedselbank?

Mannetjes
Ik mag ze graag hoor die KLM-brallies, zeker als ik dinsdagavond bijdehand met ze mag bekvechten bij Jan Donders z’n Tannisclub De Molenkrocht. Zeg maar rustig als een malle-molen-tocht, want de tiebreak duurt daar langer dan de wedstrijden zelf en wordt gevuld met Duits bier, bitterballen, pinda’s en vrouwvriendelijke #metoo-verhalen. Het zijn wél mannetjes hoor en ik vind ze nog leuk ook.
Maar diezelfde mannetjes hebben dus een vakbond en uit hun midden andere mannetjes gekozen die de belangen van de vliegers behartigen. En dat doen ze heel goed. L’union fait la force, om de ijskoude relatie met Air France maar eens te duiden. Die vakbond heeft er voor gezorgd dat de busdrivers van KLM tot de bestbetaalde van de wereld behoren. Niet voor niets wonen ze in de betere postcodegebieden van ons dorp en ‘tennissen en tetteren’ ze bij de plaatselijke, overwegend blanke OSM-tennisclub. Het is onze elitaire bovenlaag die dagelijks bereid is om het vaderlandse klapvee voor dumpprijzen naar het Spaanse Marbella, het Griekse eiland Sodomorra en het west-Marokkaanse Tenerife te vliegen.

Graaiers
Vroeger kwam je de captain of de copiloot van zo’n Boeing nog wel eens in het gangpad tegen, maar na 9-11 zitten de boys en girls autistisch opgesloten in de cockpit en zijn daarmee het contact met de samenleving volledig kwijtgeraakt.  Hoe werkt dat dan? Ik haal voor de parallelle beeldvorming even wat namen in uw herinnering. Rijkman Groenink van ABN-AMRO, mister Dedain himself, kreeg een kleine 30 miljoen euro mee voor het toppunt van mismanagement. Oud-topman Ralph Hamers van ING kreeg onder zijn graaiende leiding én toezicht een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Maar ook bij de KLM-Air France denken ze dat staatssteun met monopoly-geld, kraaltjes en spiegeltjes wordt geregeld. Ben Smith, de CEO van Air France-KLM kreeg nota bene in mei van dit jaar een bonus van 768.456 euro bovenop zijn basissalaris van negen ton én een lange-termijn-bonus van twee miljoen euro. Ook topman Pieter Elbers van de KLM was opvallend (te) lang stil toen er rumoer ontstond over zijn salarisverhoging terwijl de koninklijke airline al dikke verliezen aan het maken was.

Kijk, als je als koninklijke club je goodwill bij de samenleving niet wil verliezen, moet je wel snappen hoe perceptie werkt. Misschien is het een idee om de koninklijke vlieger WA van Buren als ervaringsdeskundige een keertje mee te laten tennissen op dinsdagavond. Duits bier, bitterballen en platte grappen. Schuif ik ook wel ff aan met wat ongevraagde communicatie- en imago-adviezen. Cheers, old chaps.

Robbie
FLY KLM

advertentie

Meer 'Columns':

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Terug