Deel

advertentie

Wolkenridders bij het UWV!

Column: Rob van de Pas

Wolkenridders bij het UWV!

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die ooit in het leven is geroepen door Appie Plesman. Elke zondagavond kijk ik met veel genoegen naar de serie Vliegende Hollanders op NPO1. Appie Plesman en Anthony Fokker; niet mét elkaar en niet zónder elkaar.

Battle of the ego’s en misschien wel symptomatisch voor het gedrag daar hoog in de wolken en in de Ivoren Torens van de Air France KLM-bestuurders.  Ik heb vaak met KLM gevlogen. Al in de jaren 80 naar Schotland in een oude Fokker F27 en vorig jaar nog naar Kaapstad met een 737-700. TOP-service, het bedrijf is niet voor niets vaak ‘the best airline in the world’ geworden. Géén kwaad woord over mijn KLM.
Maar goed, KLM is buiten haar schuld in de coronaproblemen gekomen en heeft sinds maart van dit jaar staatssteun nodig. Om precies te zijn: 3,4 miljard euries. Dat is zo’n 400 euro per werkende Nederlander. Geen probleem, gaan we doen en dat betalen we graag met z’n allen, want KLM is ‘too big to fail’ en de systeembanken ING en ABN-AMRO hebben we tenslotte ook gered. Het grappige is wel dat er veel parallellen zijn te trekken tussen de grote hulpbehoevende companies in nood. Zeker qua communicatie en crisis PR.

Malieveld
Onze landelijke geldverstrekker Wopke Hoekstra gaat die euries overmaken in ruil voor een salarisoffer van de KLM-medewerkers. 20% moeten de hoogvliegers inleveren. Dat is niet leuk! Dat is heel vervelend en soms is die 20% gelijk aan een maximale uitkering via het UWV. Van wolkenridder tot ridder te voet.
Natuurlijk, daar kun je tegen protesteren. Bijvoorbeeld in dikke SUV’s, rode Ferrari’s en snelle AUDI’s naar het Haagse Malieveld. 200 boze boeren in overalls op dure trekkers heeft nog wel wat, maar 200 vliegers van de KLM in rode golfbroeken, chokers, Ray-Ban zonnebrillen en tweed jasjes van OGER is toch een ander…, noem het apart beeld. De QUOTE-500 bij de plaatselijke voedselbank?

Mannetjes
Ik mag ze graag hoor die KLM-brallies, zeker als ik dinsdagavond bijdehand met ze mag bekvechten bij Jan Donders z’n Tannisclub De Molenkrocht. Zeg maar rustig als een malle-molen-tocht, want de tiebreak duurt daar langer dan de wedstrijden zelf en wordt gevuld met Duits bier, bitterballen, pinda’s en vrouwvriendelijke #metoo-verhalen. Het zijn wél mannetjes hoor en ik vind ze nog leuk ook.
Maar diezelfde mannetjes hebben dus een vakbond en uit hun midden andere mannetjes gekozen die de belangen van de vliegers behartigen. En dat doen ze heel goed. L’union fait la force, om de ijskoude relatie met Air France maar eens te duiden. Die vakbond heeft er voor gezorgd dat de busdrivers van KLM tot de bestbetaalde van de wereld behoren. Niet voor niets wonen ze in de betere postcodegebieden van ons dorp en ‘tennissen en tetteren’ ze bij de plaatselijke, overwegend blanke OSM-tennisclub. Het is onze elitaire bovenlaag die dagelijks bereid is om het vaderlandse klapvee voor dumpprijzen naar het Spaanse Marbella, het Griekse eiland Sodomorra en het west-Marokkaanse Tenerife te vliegen.

Graaiers
Vroeger kwam je de captain of de copiloot van zo’n Boeing nog wel eens in het gangpad tegen, maar na 9-11 zitten de boys en girls autistisch opgesloten in de cockpit en zijn daarmee het contact met de samenleving volledig kwijtgeraakt.  Hoe werkt dat dan? Ik haal voor de parallelle beeldvorming even wat namen in uw herinnering. Rijkman Groenink van ABN-AMRO, mister Dedain himself, kreeg een kleine 30 miljoen euro mee voor het toppunt van mismanagement. Oud-topman Ralph Hamers van ING kreeg onder zijn graaiende leiding én toezicht een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen. Maar ook bij de KLM-Air France denken ze dat staatssteun met monopoly-geld, kraaltjes en spiegeltjes wordt geregeld. Ben Smith, de CEO van Air France-KLM kreeg nota bene in mei van dit jaar een bonus van 768.456 euro bovenop zijn basissalaris van negen ton én een lange-termijn-bonus van twee miljoen euro. Ook topman Pieter Elbers van de KLM was opvallend (te) lang stil toen er rumoer ontstond over zijn salarisverhoging terwijl de koninklijke airline al dikke verliezen aan het maken was.

Kijk, als je als koninklijke club je goodwill bij de samenleving niet wil verliezen, moet je wel snappen hoe perceptie werkt. Misschien is het een idee om de koninklijke vlieger WA van Buren als ervaringsdeskundige een keertje mee te laten tennissen op dinsdagavond. Duits bier, bitterballen en platte grappen. Schuif ik ook wel ff aan met wat ongevraagde communicatie- en imago-adviezen. Cheers, old chaps.

Robbie
FLY KLM

advertentie

Meer 'Columns':

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug