Deel

advertentie

Witte rook uit het gemeentehuis… (filmpje)

Benoeming van drie nieuwe wethouders voor de gemeente Bergen

Donderdagavond vond een bijzondere gemeenteraad plaats in de gemeente Bergen. De huidige wethouders Arend Jan van den Beld en Erik Bekkering namen afscheid.

Aansluitend presenteerde de gemeenteraad het raadsakkoord en zijn drie nieuwe wethouders voorgedragen voor benoeming. Het betreft Yvonne Roos-Bakker, Marco Wiesehahn-Vrijman en Ernest Briët.

Klik hier voor het filmpje. (1.33 min.)

“We hebben een zeer zorgvuldig proces doorlopen en daar zijn deze drie kandidaten voor de gemeente Bergen uitgekomen”, aldus de selectiecommissie. “Zij beschikken over de bestuurlijke ervaring die van groot belang is voor de wijze waarop de gemeenteraad heeft aangegeven te willen gaan werken; vanuit een raadsbreed perspectief.”

De voorgedragen kandidaten hebben volgens de selectiecommissie een bewezen verbindend vermogen en zijn in staat gebleken om op allerlei niveaus – variërend van inwoners en ondernemers tot en met belangengroeperingen – relaties te onderhouden. Ook kunnen ze goed in teamverband werken. De commissie vindt dit essentieel voor een goed functionerend college. “Wij wensen hen succes met deze benoeming en zien ernaar uit om samen met hen verdere stappen te zetten met het breed gedragen raadsakkoord.”

Raadsakkoord
In het raadsakkoord staat dat wethouders worden aangesteld na een sollicitatieprocedure en op basis van competenties worden benoemd. Het is in het college van belang dat wethouders elkaar aanvullen, dat ze wat betreft competenties in evenwicht zijn en samen een team vormen. De selectiecommissie meent dat deze drie kandidaten die kwaliteiten bezitten.

Het raadsakkoord gaat in op de aandachtsgebieden waaraan de komende raadsperiode wordt gewerkt, zoals de bestuurscultuur en burgerparticipatie. Om de bestuurlijke continuïteit te waarborgen, is vastgesteld dat genomen besluiten in stand blijven, “tenzij er sprake is van ingrijpende wijzigingen van doorslaggevende betekenis in de omstandigheden (wettelijk, rechterlijke uitspraken of overige ontwikkelingen van maatschappelijk belang, inclusief maar niet beperkt tot financiële ontwikkelingen, voortschrijdend inzicht, behoefte etc.). Deze gewijzigde omstandigheden worden altijd besproken in de gemeenteraad.”

Yvonne Roos-Bakker
Yvonne Roos-Bakker – nu nog raadslid voor de VVD in Drechterland- was van september 2019 tot juli 2022 wethouder van de gemeente Drechterland. Daarvoor was ze fractievoorzitter van de VVD-fractie in Drechterland en beleidsmedewerker bij de gemeente Hoorn. Deze beoogd wethouder (49) woont in Hoogkarspel, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze heeft er zin in om weer als wethouder aan de slag te gaan. “Ik wil mijn verbindende eigenschappen graag inzetten voor de gemeente Bergen.”

Marco Wiesehahn-Vrijman
Marco Wiesehahn-Vrijman is sinds mei 2021 tot op heden senior beleidssecretaris infrastructuur, logistiek & mobiliteit bij VNO-NCW & MKB-Nederland. Daarvoor was hij senior manager collectieve belangenbehartiging bij ondernemersvereniging Evofenedex. Ook politiek is hij ervaren; hij was vier jaar vice-voorzitter van de VVD Statenfractie in de provincie Noord-Holland. Hij (48) woont met zijn vrouw en twee kinderen in Haarlem. Hij vindt Bergen een prachtige groene gemeente met betrokken inwoners en hardwerkende ondernemers. “Zij verdienen een lokaal bestuur dat zorgen wegneemt, problemen oplost en kansen helpt creëren waar dat kan. Daaraan kan ik met mijn ervaring en netwerk zeker bijdragen.”

Ernest Briët
Ernest Briët is sinds 2013 directeur-bestuurder van Stichting Landschap Noord-Holland. Aan het begin van zijn loopbaan werkte hij bij diverse ministeries in Den Haag. Hij is afkomstig uit de gemeente Bergen. “Ik woon nu bijna tien jaar met veel plezier in de kern Bergen. Ik vind het wethouderschap een mooie uitdaging na mijn jarenlange ervaring bij de overheid en maatschappelijke organisaties.”
Ernest Briët is 52 jaar en heeft met zijn partner drie studerende kinderen die op kamers wonen. Hij is ruim 25 jaar lid van de PvdA.

Tijd en plaats raadsvergadering
De gemeenteraadsvergadering begon om 20.00 uur in De Beeck, Molenweidtje 2, Bergen.

Foto: De nieuwe raadszaal in de Beeck. Klik op de foto voor een uitvergroting.

advertentie

Meer 'Filmpje!':

Heerijk om nu door de bossen en duinen te lopen, maar… pas op (filmpje)

19 juli 2024

Tekentijd! Wanneer ga je naar de huisarts en waar moet je op letten?

Een tekenbeet kan hele nare gevolgen hebben, zoals de overdracht van de ziekte van Lyme. Wel zo fijn om de juiste informatie te hebben over deze spinachtige beestjes. Vijf feiten en fabels op een rij.

Filmpje van de week: eindelijk zomer, maar zwemmen in zee is niet zonder gevaar….

19 juli 2024

Wat moet je doen én vooral niet doen als je in een mui beland

De zee lijkt soms onschuldig, maar in het water kunnen gevaarlijke muien ontstaan. Hoe ontstaat een mui?

Bergense pensionado’s in het buitenland. Avontuur… bekijk het filmpje

19 juli 2024

Gerard en Monica Köhler zijn aangeland in het Italiaanse Amalfi...

De Amalfikust is werelderfgoed. Het is een knap staaltje mens temt natuur. Ooit volstrekt onbegaanbare rotspartij gevormd door allerlei vulkanische uitbarstingen, is het nu een grote idylle met citroenbomen, pittoreske huisjes, vissersbootjes en bedenk de romantiek maar verder.

Slagerij Rogier van den Bos is weer geopend (filmpje)

19 juli 2024

Na een maand verbouwing is de slagerij afgelopen woensdag weer geopend...

Bergen heeft nog maar één slagerij, maar dan hebben we het wel over een super mooie nieuwe slagerij in het Drie Luik aan de Jan Oldenburglaan.

Aflevering 30: Maarten Schiphorst in Kopstukken (filmpje)

5 juli 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de 30e aflevering van Kopstukken...

Maarten Schiphorst, geboren in Amersfoort, beleefde zijn kinderjaren in Groningen en woonde daarna in Schoorl en Alkmaar.

Rondje horeca 29: chefkok Patrick van der Wel (filmpje)

28 juni 2024

Ooit begonnen als achttienjarige jongeman bij Nero's Place van Hans Kamm senior

Patrick is inmiddels al weer twintig jaar werkzaam bij Fabel's Eten & Drinken aan de Oude Prinsweg als chefkok. We hadden een gesprekje met hem. En wat is zijn favoriete gerecht eigenlijk bij Fabel's?

Filmpje van de week: hoe onze gasten Bergen beleven…

28 juni 2024

Een fijne sfeerimpressie

Ook Belgen zijn dol op onze omgeving.

Aflevering 28: de Egmondse Carla Kager is te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

21 juni 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de achtentwintigste aflevering van Kopstukken...

Kager is geboren en getogen in Egmond en woont al meer dan vijftig jaar in Egmond aan Zee. Ze kijkt terug op een mooie jeugd en werkt al jaren vrijwillig als pr-medewerker in het Museum van Egmond.

Filmpje van de week: welkom bij misschien wel het allermooiste plekje van Bergen

21 juni 2024

Het Hof is een eeuwenoud landgoed dat op de monumentenlijst staat...

Het Hof, gesitueerd op een idyllisch landgoed, is een tot de verbeelding sprekende ontmoetings- en belevingsplek met cultuur, natuur, kunst en gastronomie als belangrijkste uitgangspunten.

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen 2024 (filmpje)

14 juni 2024

21-22-23 juni Culinair op wielen, gratis Foodfestival met live muziek en gezelligheid!

Het bruisende dorpscentrum van Bergen staat wederom in het teken van culinair genieten, samenkomen en gezelligheid! Heerlijk Bergen vindt voor de vierde keer plaats met live muziek, lokale foodtrucks...

Aflevering 27: de Schoorlse auteur Giselle Ecury is te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

14 juni 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zevenentwintigste aflevering van Kopstukken...

Giselle Ecury schrijft romans en dichtbundels. In haar werk komt naar voren dat haar leven onlosmakelijk verbonden blijft met de twee culturen die zij in zich draagt. De wieg van Ecury stond op Aruba.

Lezers met een mening: een eenzijdig, idioot filmpje namens “alle Noord-Hollanders”

14 juni 2024

Door: Cynthia Levering

Het stukje in Flessenpost van 7 juni met als titel "De treurnis van de Noord-Hollandse duinen" heeft me verbaasd om een aantal redenen. Ten eerste: waarom wordt dit geplaatst zonder enige bron? Met een eenzijdig, idioot filmpje namens "alle Noord-Hollanders".

Filmpje van de week: Bergen in de jaren 1958-1959

14 juni 2024

En ook toen waren caravans al populair...

Pieter Koster maakte de geluidloze opnames.

Filmpje van de week: A day at the Beach – Bergen – Egmond – Schoorl

7 juni 2024

Elk jaar rond deze tijd als de zomer begint, plaatsen we deze heerlijk sfeerimpressie

Nog even geduld en dan kunnen we weer heerlijk genieten van onze prachtige kust.

Aflevering 26: Haye van der Werf uit Schoorl is te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

7 juni 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zesentwintigste aflevering van Kopstukken

Haye van der Werf groeide op in Bergen en Bergen aan Zee in een groot gezin. Net als zijn ouders was hij al vroeg politiek geëngageerd.

Achttien jaar geworden én meteen je stem uit brengen (filmpje)

7 juni 2024

Charlotte hield een helder betoog waarom stemmen zo van belang is...

De Bergense Charlotte werd 6 juni achttien jaar én ging na het eten van een taartje met burgemeester Lars Voskuil en zijn vouw Priska Voskuil-van Dijk direct door naar 't Oude Raethuys om haar stem uit te brengen. En vanmiddag ook nog eens examen moeten doen. Sterkte en succes Charlotte!

De treurnis van de Noord-Hollandse duinen deel 3 (filmpje)

7 juni 2024

Dat hoeft echt niet van Europa!

Wat onze natuurbeheerders doen, namelijk het veranderen van natuur, hoeft echt niet van Europa. Deze video laat cijfers zien over de boskap en over de miljoenen aan belastingcenten voor 'natuurcompensatie'. Ook ziet u een sterk staaltje 'onderhandeling' van de provincie Noord-Holland met partijen die houden van de combinatie van bossen, recreatie en mensen (wandelaars en fietsers). Hoog tijd voor verandering!

Filmpje van de week: jonge marter in het hoge gras

31 mei 2024

Ingezonden door: Daniëlle Uljee

Daniëlle woont aan de Bergerweg ter hoogte van de oude Berger Meermin. Tijdens een wandeling achter haar huis ontdekte ze deze jonge marter in het gras. Dat is nog eens lente.

De Stichting A. Roland Holst heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie toegekend aan de dichter Sasja Janssen (1968) (filmpje)

31 mei 2024

Doel van de Stichting A. Roland Holst Fonds is het ondersteunen van individuele kunstenaars van uiteenlopende disciplines die in Bergen en omgeving wonen en werken...

Ze volgt daarmee het advies van de jury, bestaande uit Geertjan de Vugt (voorzitter), Ton Naaijkens en Iduna Paalman. ‘’De poëzie van Sasja Janssen doet iets wat waarschijnlijk alleen poëzie, alleen echt goede poëzie kan doen: ze geeft de waardigheid terug aan de taal.”- aldus de jury.

Het is weer hommeles op de Zeeweg naar Bergen aan Zee (filmpje)

24 mei 2024

De treurnis van de Noord-Hollandse duinen deel 3.

De overvloedige regen van afgelopen dinsdag op woensdag heeft de Zeeweg weer grotendeels blank gezet.

Aflevering 24: Frits David Zeiler te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

24 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de vierëntwintigste aflevering van Kopstukken...

De in Bergen geboren en getogen Frits David Zeiler is historicus. Hij schreef boeken en artikelen over de geschiedenis van het dorp en heeft in zijn voormalige woonplaatsen Zwolle en Kampen...

Filmpje van de week: ooit… gaat de zon wel weer schijnen

24 mei 2024

Een heerlijk filmpje over zomers Bergen aan Zee

Bergen aan Zee is een van de meest geliefde plaatsen aan de Noordzeekust. Kilometers zandstrand waar je 's zomers heerlijk kunt luieren, zwemmen en watersporten.

Het ‘Noordhollandsch Kanaal’ was het grootste kanaal ter wereld toen het in gebruik werd genomen in 1824 (filmpje)

17 mei 2024

Het moest Nederland internationaal op de kaart zetten. Hoe is het kanaal ontstaan? En welke rol speelt het nu?

Na de Franse Tijd, van 1795 tot en met 1813, had ons land het economisch zwaar. Napoleon verbood de handel met het Verenigd Koninkrijk en de Engelse Koloniën. Daarnaast werd de haven van Amsterdam steeds slechter bereikbaar.

Aflevering 23: Hans Peter Corbee (70) te gast bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

17 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de drieëntwintigste aflevering van Kopstukken...

Hans Peter Corbee (70) is een kunstliefhebber- en verzamelaar pur sang. Zijn woning hangt en staat vol met kunstwerken en schilderijen en ook zijn ‘IJzeren’ tuin is bewonderenswaardig.

Voor in de agenda: Taverne Open Air 2024 (filmpje)

10 mei 2024

O.a. VAN DIK HOUT (STIL IN MIJ) is zeker van de partij

We kijken weer uit naar de laatste zaterdag van augustus. Op die dag zal Taverne Open Air plaatsvinden! Dit wordt alweer de vijfde editie en zoals ieder jaar is het een dag vol met verrassende bands en DJ's.

Aflevering 22: voormalig wethouder Jan Mesu zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

10 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de tweeëntwintigste aflevering van Kopstukken...

Jan Mesu (75), Zeeuw van origine en voormalig hoofd van de Trompschool en oud-wethouder groeide op in de Achterhoek.

Rondje horeca 20: mooi nieuws vanuit Bistro ElVi. Binnenkort… dry aged vlees (filmpje)

3 mei 2024

De Bergense boer Jeroen levert het allermooiste Piemontese vlees

Boer Jeroen Leijen is een bekende persoonlijkheid in ons dorp evenals de chef-kok Victor, die samen met zijn partner Elvira de fijne Bistro ElVi runt aan de Oude Prinsweg in Bergen. Kortgeleden tijdens een gesprek in een lokaal café besloten ze te gaan samenwerken. 

Een drama in de Noord-Hollandse duinen bij Bergen, Egmond en Schoorl (filmpje)

3 mei 2024

De overheid staat voor paal bij Paal 29. Iedereen kijkt naar elkaar...

De treurnis in de Noord-Hollandse duinen deel 1.

Aflevering 21: Bergenaar Piet Kamp zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

3 mei 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de eenentwintigste aflevering van Kopstukken

Hij groeide op in een warm en katholiek gezin, waarbij zijn vader al overleed toen hij zeventien jaar oud was.

Martin van Bourgonje en chef Marco Helsloot van *restaurant Merlet te gast bij Business Class (filmpje)

3 mei 2024

Dit jaar viert Merlet zijn 40-jarig bestaan

Merlet heeft een rijke geschiedenis. In 1984 werd het opgericht door Nelleke en Bert van Bourgonje en in 1999 nemen Carla en Martin van Bourgonje het familiebedrijf over en bouwen en vernieuwen verder.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Filmpje van de week: Koninginnedag in Bergen – 1963

26 april 2024

Er is niet zo heel veel veranderd...

Op 30 april 1963 filmde Koos Koet sr. de Koninginnedag in Bergen. Zijn echtgenote wandelt met de kinderen naar de Stationsstraat waar de kinderspelen plaatsvinden.

Filmpje van de week: Badseizoen Bergen aan Zee 2024 geopend

20 april 2024

Nu moet het weer nog even meewerken...

Inwoners van Bergen aan Zee openden op 14 april 2024 het badseizoen feestelijk. "Om te vieren dat we straks weer naar het strand kunnen en om de toeristen te laten weten dat we er klaar voor zijn", vertelt Bart Meijer van de Dorpsraad Bergen aan Zee.

Optredens en evenementen in de Taverne 19 – 21 april (filmpje)

19 april 2024

Vrijdag 19 april. Thank God It’s Friday met DJ’s Frank en Guido

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblerbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt. Dansen!

Aflevering 18: Hein Folgers zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken (filmpje)

12 april 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de achttiende aflevering van Kopstukken, gast is Hein Folgers uit Schoorl

Folgers is mede-eigenaar van restaurant De Blauwe Baviaan in het centrum van zijn dorp. De Schoorlaar vertelt aan Ruud Bredewold dat hij opgroeide in een streng gereformeerd gezin.

Aflevering 17: de derper Cor Mooij zit aan tafel bij Ruud Bredewold in Kopstukken

5 april 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de zeventiende aflevering van Kopstukken, gast is Cor Mooij uit Egmond aan Zee

Cor Mooij uit Egmond aan Zee zit in Restaurant Comer aan tafel bij Ruud Bredewold in het tv-programma Kopstukken.

Filmpje van de week: een sfeerimpressie van Bergen en interview uit 2019 met Theo Olthuis

5 april 2024

Het interview met hem begint op 11.00 (min.)

Zelfs de meeuwen komen langs (april 2019)

The Story of Billy Joel door Maurits Fondse en Band (filmpje)

5 april 2024

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op 19 april 20:00 uur

Dit jaar wordt Billy Joel 75 jaar. Dit wordt gevierd met een aantal bijzondere concerten door Maurits Fondse die een ode brengt aan de nog immer populaire Amerikaanse pianist en songwriter.

Staatssecretaris Van der Burg op bezoek bij opvanglocaties (filmpje)

5 april 2024

Het werkbezoek van staatssecretaris Van der Burg startte bij Hotel Nassau in Bergen aan Zee

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) bracht woensdag een bezoek aan Hotel Nassau in Bergen aan Zee, sinds eind februari een gemeentelijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Rondje horeca 14: Restaurant Fabels, RataPlan en Jumbo Monique gaan voor het goede doel (filmpje)

29 maart 2024

Op 18 april gaan we lekker eten en de wereld wat mooier maken!

Een avond vol amusement én heel lekker eten, voor het goede doel. Eten tegen verspilling en meubels van de kringloop. Met een prachtige vintage modeshow en een aankleding die bijblijft.

Filmpje van de week: een prachtige docu over Bello. Ga er maar eens lekker voor zitten…

22 maart 2024

In 1955 maakte dhr. D.W. Pastoor - opticien in Bergen (NH) - een documentaire over Bello, het stoomtreintje dat velen naar het strand in Bergen aan Zee bracht

In 1955 werd, ondanks protesten, het spoorlijntje tussen Alkmaar en Bergen aan Zee opgeheven. In het begin zien we de Bergense architect Bram Prins een kaartje kopen.

Aflevering 13: Bergense boer Jeroen Leijen in Kopstukken. Een bijzonder levensverhaal…

8 maart 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de dertiende aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de dertiende aflevering van het tv-programma Kopstukken met Jeroen Leijen uit Bergen.

Filmpje van de week: traditiegetrouw… plaatsen we dit filmpje in het voorjaar

7 maart 2024

Niet iedereen is al klaar voor het voorjaar...

Deze aardige Engelsman is optimistisch over een lentedag en deelt dat met een dame naast hem in het bushokje.

Aflevering 12: Bergenaar Peter van Vleuten in Kopstukken

1 maart 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de twaalfde aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de twaalfde aflevering van het tv-programma Kopstukken met Peter van Vleuten in de Taverne.

Filmpje van de week: Pompen of verzuipen in Bergen aan Zee

23 februari 2024

Zonder laarzen is een wandeling niet te doen...

Al tijden wordt Bergen aan Zee geteisterd door een overvloed aan regen. Ook de afgelopen dagen kwam het weer met bakken uit de lucht. Een korte impressie.

Kopstukken aflevering 11: abt-emeritus Gerard Mathijsen (filmpje)

23 februari 2024

Speciaal voor de lezers van de Flessenpost is hier de primeur van de elfde aflevering van Kopstukken

Ruud Bredewold praat in de elfde aflevering van het tv-programma Kopstukken met abt-emeritus Gerard Mathijsen van de Abdij in Egmond-Binnen.

‘Wat moeten Bergenaren nu zonder postkantoor?’ (filmpje)

16 februari 2024

Het postagentschap in tabakspeciaalzaak G.A. Drieënhuizen aan de Stationsstraat is gesloten. Hoe nu verder...

Het postagentschap in de winkel KlusWijzer aan de Achterweg is sinds 10 januari dicht. De inwoners kunnen voortaan met hun pakketjes uitsluitend nog terecht in het postagentschap in KlusWijzer in Schoorl of ze moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Alkmaar of Egmond aan Zee.

Terug