Deel

advertentie

Winterkost… Bruinebonensoep

Iedere familie lijkt wel een ‘eigen’ recept voor bruine bonensoep te hebben

Winterkost… Bruinebonensoep

Het is dan ook bij uitstek een gerecht om een heel grote pan vol van te maken en vervolgens met z’n allen op te eten.

DIT HEB JE NODIG:
500 g gedroogde bruine bonen of bruine bonen uit blik (voor een snellere soep)
diverse soepgroentes in stukjes gesneden, bijvoorbeeld ui, winterwortel, aardappel, prei, groene kool en/of knolselderij
150 g rookspek
1 laurierblad
rookworst
zout en peper naar smaak

ZO MAAK JE DE BRUINEBONENSOEP:
Begin met deze soep minimaal een dag van tevoren. Zet ’s avonds de bonen in de week in een pan met ruim water. Laat de hele nacht staan.
Spoel de bonen de volgende ochtend en breng ze met ruim water aan de kook. Laat de bonen zachtjes gaar koken (dit kan ook op een petroleumstel).
Als de bonen bijna gaar zijn, giet ze dan in een grote soeppan en vul het vocht aan tot 2 liter met water of bouillon.
Voeg daarna de groentes toe, samen met het spek en het laurierblaadje.
Laat de soep nu nog een uur pruttelen, tegen de kook aan.
Voeg een kwartier voor het eind van de kooktijd de rookworst toe.
Voeg nog wat water of bouillon toe als de soep te dik lijkt.
Haal het vlees, de worst en het laurierblad uit de soep.
Pureer de soep gedeeltelijk glad met de staafmixer (zeker niet helemaal glad pureren!).
Doe het vlees er weer bij.
Breng op het laatst op smaak met zout en peper.
Wat fijngehakte peterselie maakt de bruinebonensoep helemaal af!

TIPS VOOR BRUINEBONENSOEP
Het rookspek kun je vervangen door of aanvullen met ander vlees zoals hamlappen, speklappen, schouderkarbonades of schenkel.
Je kunt ook extra smaak toevoegen met knoflook, tijm, kruidnagels, jeneverbessen of een eetlepel tomatenpuree.
Voor een snelle soep gebruik je bonen uit een pot of blik. Deze hoeven natuurlijk niet zo lang te koken.

Bron: www.landleven.nl

advertentie

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

In Bergen kunnen we gewoon ons glaasje wijn blijven drinken

3 april 2020

Betaalbare #blijfthuis wijnboxen voor dorstige Bergenaren

Voor de in Bergen wonende wijnjournalist Cuno van ’t Hoff, vooral bekend van zijn wijngids ‘De Wijnalmanak’ en zijn columns in het Financieele Dagblad...

Lente, dus hoogste tijd voor mooi lamsvlees op het bord

3 april 2020

Lamskoteletten met een korianderkorstje

Italiaans hoofdgerecht, 12 koteletten, 25 min. bereiding.

De aanvoer laat wat te wensen over, maar ze zijn er weer: asperges

3 april 2020

Een klassiek recept: as­per­ges met bo­ter, ham en ei

Hoe ga je te werk... Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

28 februari 2020

Shervin van der Meulen en chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room

The Bourbon Room op de Jan Oldenburglaan bestaat binnenkort vijf jaar en heeft inmiddels faam gemaakt als culinaire hotspot.

Verwen jezelf eens op de zaterdag bij Bistronomie ’t Parkje

28 februari 2020

Sparkling Saturday Lunch € 21,50 p.p.

Iedere zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur een sprankelende lunch om het weekend te vieren....

Hollandse asperges liggen door zachte winter eind maart al op je bord

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken.

Geroosterd buikspek als culinair hoogstandje?

21 februari 2020

Jazeker... lees maar mee!

Door: Kitchenista. Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade.

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels

21 februari 2020

Binnenkort in Bergen op het menu?

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te...

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen met foodtrucks & entertainment 2020

21 februari 2020

Voor én door Bergenaren van 19 t/m 21 juni

Het Ruïnekerkterrein wordt aanstaande zomer weer omgetoverd voor een waar foodfestijn. Net als vorig jaar staat Heerlijk Bergen in het teken van culinair genieten op wielen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

21 februari 2020

Chiel en Bianca van Driest van restaurant Onder de Linde

Het sympathieke stel hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld te worden, want ze staan al bijna twintig jaar aan de absolute top van culinair Bergen.

Het jaarlijkse wijnproef-evenement van Wijnkoperij De Gouden Ton

14 februari 2020

Wanneer: zondag 8 maart van 14:00 - 18:00 uur

Dit keer met vijf wijnmakers uit de nieuwe wereld!

Vandaag een Valentijns gerecht maken voor je lief? (met filmpje)

14 februari 2020

Pasta met venusschelpen. Simpel te bereiden en verrukkelijk!

Spaghetti Vongole is eenvoudig en snel klaar. Zorg dat je van tevoren al het snijwerk hebt gedaan...

Culinaire tip van de week. Al you need is love diner bij restaurant Fisher’s

7 februari 2020

Waar en wanneer: Bergen aan zee op vrijdag 14 Februari Valentijnsdag

Verwen je lief in een sfeervolle, romantische zetting. Romantische muziek op de achtergrond, hartjes op tafel en alle dames ontvangen een roos! En... topkoks in de keuken.

Cinema culinair in Schoorl

7 februari 2020

Reserveren kan tot uiterlijk 14 februari

Op vrijdag 21 februari om 15.00 uur beleeft Filmhuis Schoorl een primeur in de vorm van een cinema culinair, d w.z. film met aansluitend een 4- gangen diner.

Bewuste vleeseters, “Vlees wordt snoepgoed”

7 februari 2020

Groei van het aantal consumenten die het belangrijk vinden dat het dier een goed leven heeft gehad

Uit cijfers van de Wageningen Universiteit blijkt dat de consumptie van vlees in 2019 voor het eerst sinds 2009 is toegenomen. Per hoofd van de bevolking...

Ben jij ook zo dol op dim sum?

31 januari 2020

We vonden een mooi recept om simpel zelf te maken

Je mag ons altijd wakker maken voor dim sum. Hoe laat het ook is. En zelf dim sum maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Kijken, ruiken en proeven… is genieten (Filmpje)

24 januari 2020

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s. Hollands wild met o.a. truffel op 30 januari

Magische documentaire over de zwarte truffel. De ‘zwarte diamant’ is het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chef-kok.

Winters… simpel te bereiden én heel smakelijk

24 januari 2020

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Bloemkool ovenschotel met gehakt, het heeft even geduurd voor ik het recept voor deze ovenschotel precies zo had als ik in mijn hoofd bedacht had.

Amusetour Bergen in aantocht

17 januari 2020

15 maart a.s. van 12.00 t/m 17.00 uur

De Amusetour Bergen komt er weer aan! Afgelopen jaar uitverkocht, op is echt op.

Feeling blue?! Niet getreurd…

Kom gezellig eten en drinken met (nieuwe) vrienden op vrijdag 17 januari 18.00 uur

Volgens de geleerden is dit de meest deprimerende week van het jaar. Dus gaan we er bij restaurant Sluispolder een gezellige Blue Friday van maken...

Ko­nijn op z’n Lim­burgs

10 januari 2020

Na de feestdagen in de aanbieding bij AH

Ontbijtkoek, appelstroop en bier zijn de geheime ingrediënten van konijn op z'n Limburgs.

Start het nieuwe jaar met een feestelijke lunch bij Merlet

3 januari 2020

En... drink je eigen favoriete wijn

Op zondag 19 januari serveren ze bij Merlet een feestelijke 5-gangenlunch waarbij u zelf de wijn meeneemt.

Als het kouder wordt, gaan we aan de stoofpot

3 januari 2020

Wel eens aan de bekende Franse pot-au-feu gedacht?

De behoefte aan stoofpot is groot, al helemaal nu de winter is begonnen. De Fransen weten daar wel raad mee.

Een culinaire jaarwisseling bij blooming

20 december 2019

Foodmarket van blooming op oudejaarsdag

Op oudejaarsavond viert blooming de jaarwisseling in de vorm van de blooming Foodmarket. Dit doen we samen met al onze gasten...

Culinair Bergen in de media: Smaakvol Noord-Holland

20 december 2019

Hemingway's Beach & Noorderlicht

Op het strand van Bergen aan Zee staat strandpaviljoen Hemingway's Beach restaurant en even verderop staat ‘s zomers...

Oesters en champagne, de combinatie die tijdens de feestdagen misschien nog wel net even lekkerder is

20 december 2019

Met een klein beetje extra inspanning maak jij thuis de blits...

...zeker met deze recepten van Marja Reitsma van Reitsma Seafood. Uiteraard vertelt ze ook wat je daarbij dan drinkt.

Terug