Deel

advertentie

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

Column: Rob van de Pas

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.
62% van onze inwoners heeft vorige week woensdag  een stem uitgebracht op een politieke beweging die in het midden of er in ieder geval rechts van staat.
De PVV is met 20,1 % van die Bergense stemmen op een aantal punten behoorlijk rechts te noemen, maar heeft aan de andere kant ook veel ideeën van de linkse Socialistische Partij (SP) gekaapt.

Als je het partijprogramma van Geert Wilders leest kun je met weinig moeite vaststellen dat de club er wel wat abjecte ideeën op nahoudt die behoorlijk schuren met onze Grondwet. Onmogelijke voorstellen dus. Ze bekken lekker, maar in de praktijk blijven ze liggen op de tekentafel van Geert of verdwijnen de ambities zelfs in de ijskast. Maar in de ‘ijskast’ is nog altijd wat anders dan in de shredder van het partijbureau van de PVV ?!

Toch heeft één op de vijf Bergenaren op de PVV gestemd! Inwoners uit de drie dorpen die als woonplaats op geen enkele manier te vergelijken zijn met Ter Apel, Budel of Amsterdam-West. Drie dorpen met een meer dan gemiddelde welstandklasse en een overwegende blanke bevolking.

Waarom dan toch PVV gestemd?
Eén ding weet ik zeker. De PVV is NIET de grootste geworden vanwege haar ‘uitgebalanceerde’ en ‘genuanceerde’ verkiezingsprogramma. De PVV is vanwege frustratie de grootste geworden. De kiezers, althans één op de vier,  zijn het gewoon zat. Echt, helemaal zat. De politiek in Nederland, maar ook in ons eigen dorp wordt aangestuurd door dedain, incompetentie en een totaal gebrek aan politieke visie, missie en strategie. Om over het uitblijven van constructieve operationele acties maar te zwijgen. Gegijzeld door rigide coalitie-afspraken of een verlammend werkend ‘raadsbreed akkoord’.

Hoop
De PVV biedt de kiezers nieuwe hoop. Hoop op verandering, hoop op armoedebestrijding, hoop op huizen voor de Nederlanders, hoop op minder immigratie, hoop op bestuurlijke vernieuwing en hoop op een beter Holland. De PVV zal voor het realiseren van haar plannen moeten bijdraaien. Anders wordt die beloofde hoop niet veel meer dan een ‘uitgestelde teleurstelling’.

Wilders is nu aan zet. De BBB heeft zich op de verkiezingsavond al bijna onvoorwaardelijk aangeboden voor een politiek huwelijk met de PVV. Was dat te snel? Nou ja, de BBB heeft in de Eerste Kamer een vergelijkbare positie als de PVV in de Tweede kamer. Eén op de vier Nederlanders heeft de club van Karolein in de Senaat geholpen. Wilders heeft de BBB dus keihard nodig voor centrumrechtse plannen en wetten.

De VVD heeft zich nog niet gemeld voor een politieke date met de PVV van Wilders. Integendeel de VVD wil een centrumrechtse regering wel steunen, maar geen bewindslieden leveren. Alleen gedoogsteun dus vanuit de  Tweede Kamer.  Is dat onhandig, teleurstellend, prematuur, onbegrijpelijk of misschien wel heel dom?!

Machiavelli
Kijk, de VVD is 10 zetels kwijtgeraakt. Dat is bijna een derde van haar electoraat. Dan past enige herbezinning en bescheidenheid wel. Vergeet niet dat de PVV in de afgelopen 13 jaar met Mark Rutte als VVD-premier maar liefst 55 Moties van Wantrouwen tegen zijn kabinetten heeft ingediend. Dan ga je niet meteen politiek lepeltje-lepeltje liggen omdat Geert het blijkbaar niet zo bedoeld heeft en toch wel van de VVD houdt. Dan neem je plaats op de reservebank van Machiavelli , met de kaarten tegen de borst houdend en in de wetenschap dat er een moment kan komen dat je toch gevraagd wordt in het politieke speelveld te treden. De bal ligt nu voorlopig bij NSC, de club van ‘twijfelkont’ Pieter Omtzigt. Voor hem is dit de uitgelezen kans om een minderheidskabinet te steunen, toch? Als de NSC niet mee gaat doen is dit ook het einde van zijn nieuwe beweging. Want over links is er geen stabiel kabinet te vormen en dan mag de NSC slechts de oppositiebankjes gaan warmhouden.

De VVD zal dus gemotiveerd moeten worden om tóch daadwerkelijk mee te gaan doen als PVV, BBB en NSC op basis van een meerderheid willen regeren. Dan heeft Geert er ook in de Eerste Kamer meteen 10 zetels bij en komt dan met zijn eigen vier zetels op 30 van de benodigde 38.

Maar inmiddels vindt Wilders een minderheidskabinet met goede afspraken ook een optie en heeft Pieter de Twijfelaar zijn ei nog niet gelegd.

Premier Wilders of weer fractievoorzitter.
Het moet voor Wilders een duivels dilemma zijn om premier te willen worden of toch die kruiwagen met 37 kikkers te gaan managen. Allebei gaat niet. Met name de lager geplaatste kandidaten op de PVV-kieslijst waren niet de gedroomde ‘fine fleur’ van de partij en werden daar gestald omdat ze redelijk kritisch zijn over de wijze waarop Wilders de éénmansclub aanstuurt. Dan ligt er een fatale LPF-variant op de loer als rechtse Geert in het Torentje kruipt.

Maar zou het wat voor VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz  zijn om als premier van het nieuwe kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB te gaan aansturen? Kan Geert in de Tweede Kamer zijn fractie blijven aansturen en als barricade-politicus zeggen wat hij denkt, asielzoekerscentra bezoeken en feestjes van extreemrechtse vriendjes in Europa opluisteren.  Vooruit, dan mag de PVV als compensatie nog wat extra zware ministersposten uitzoeken en kan het kabinet Dilan nog vóór Kerstmis bij Willem de Laatste op het bordes verschijnen.

Maar… morgen kan het allemaal weer anders zijn!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Rampen

21 juni 2024

Column: Kauw

Ik moest er dringend even een weekje tussenuit. Het was mij allemaal te veel geworden. Na de zoveelste leg toch te begrijpen nietwaar?

De Klimaat Adaptieve Zomergarderobe: haute couture of hittegolf-nachtmerrie?

21 juni 2024

Column: Kraantje

‘Het is weer zomer en wat een zomer! Het grondwaterpeil heeft hoogtes bereikt die sinds jaren niet meer gezien zijn. Een van de weinige bijkomende voordelen is dat ik mijn tuin niet heb hoeven sproeien.’

Chronische zetelkleptomanie

14 juni 2024

Column: Rob van de Pas

We hebben er weer een! Een zetelrover in raad van Bergen, Jan H. uit Egmond! Uit beleefdheid en respect naar zijn familie en rest van de grote groep bekende ‘Houtenbossen’ in de regio noem ik hem discreet Jan H. Ook bij Ali B. schrijven we zijn volledige naam niet in de krant en zelfs de moordenaar van Pim Fortuyn noemen we al ruim twintig jaar Folkert van der G.

Op de grens van arrogantie

14 juni 2024

Column: Peter van Vleuten

Waarom is op een podium gaan staan met je eigen liedjes nou eigenlijk zo spannend? Wat drijft een mens ertoe om zich tentoon te stellen voor een groep onbekenden met iets dat persoonlijk en kwetsbaar is?

STAAT RECHT

7 juni 2024

Column: Kraantje

Het is een druilerige dinsdagochtend in Brussel, de geur van versgemalen koffie en croissants zweeft door de gangen van het Europees Parlement.

De zwijgende meerderheid

7 juni 2024

Column: Kauw

Soms zie ik het niet meer zitten. Ze zijn al bijna net zo groot als ik ben en nog steeds lopen ze te blèren omdat ze gevoerd willen worden.

Hoog en laag

31 mei 2024

Column: Peter van Vleuten

Op tweede pinksterdag was er in het Harmoniegebouw een bijeenkomst van de stichting SIMEON, die zich - zoals u inmiddels waarschijnlijk weet - beijvert voor de realisatie van een muziekcentrum voor de gemeente Bergen. De opkomst van muziekdocenten en belangstellenden was boven verwachting en er kwamen heel wat goede ideeën en suggesties los.

Klaas Koffie en de directieve kostschooljuf…

31 mei 2024

Column: Rob van de Pas

Vorige week vond in de raadzaal van Bergen de commissievergadering plaats waarvan mag worden verwacht dat de politieke deelnemers een serieus oordeel vellen over de gevolgde procedure rond de bouwplannen voor Dorpsplein Bergen.

De jeugd heeft de toekomst?

24 mei 2024

Column: Kraantje

Laten we eerlijk zijn: ouderen krijgen vaak de schuld van alles, en in een vergrijsd dorp is dat nogal wat. Van de stijgende zorgkosten tot de files op zondagmiddag, van het langzaam scrollen op Facebook tot het niet snappen van Snapchat.

In memoriam: Jopie 19 september 1942 – 16 mei 2024

24 mei 2024

Met het heengaan van Jopie is een tijdperk afgesloten...

Zij was een van de laatste der Mohikanen die als eerste achter de bar van de Taverne werkte, samen met Bert van Driesel, Wimmie Lau, Wies Rothier en Kees Sterrenberg.

Terug naar de collegebanken van de UvA…

17 mei 2024

Column: Rob van de Pas

Nou, nou, nou, nou, nou…. dat was mij het weekje wel hoor. Pffff, moet echt ff bijkomen, it was real not chill.

Tandje minder?

17 mei 2024

Column: Peter van Vleuten

Je zal maar de drang hebben om op een podium te gaan staan. Waarom in hemelsnaam?

Demonstratief

10 mei 2024

Column: Kraantje

‘We mogen in ons landje geen 1 mei traditie hebben zoals in de ons omringende landen, maar de afgelopen tijd is weer duidelijk geworden dat we wel degelijk een land van actievoerders zijn.

Vrijheid…

10 mei 2024

Column: Kauw

Ik zit verstopt achter een kastanjeblad van mijn goede vriend, de kastanje op het Plein. Wat zijn we blij dat je groen bent geworden. Alleen je kleine bloemkaarsen verraden de moeite die je moet doen.

Een aangetekende brief…

3 mei 2024

Gastcolumn: Gerrit Mollema

Onlangs fietste ik op een winderige dag van Bergen naar Alkmaar. Uit mijn fietstas stak een flinke enveloppe die aangetekend moest worden verstuurd.

4 mei! Gewoon 120 seconden mijn mond houden…

3 mei 2024

Column: Rob van de Pas

Het was in het voorjaar van 1977. Ik mocht als zoon van een Europees ambtenaar meespelen in het bedrijfsvoetbalteam van Euratom uit Petten.

Poppenstront

3 mei 2024

Column: Peter van Vleuten

Ik geef het meteen toe: ik ben een watje. Gemaakt van poppenstront, zou mijn oma hebben gezegd. Zo week als was. Ik smelt gemakkelijk.

Uitgerookt

26 april 2024

Column: Kraantje

‘Wat is dat toch met de onbedoelde gevolgen die in gang zijn gezet door de allerbeste bedoelingen?

Een harde les…

26 april 2024

Door: Sico de Moel

Ik werd dinsdag wakker en zag tot mijn schrik dat het ’s nachts gevroren had. Voor normale filerijders die even moeten krabben is dit geen probleem, maar voor wijngaardeniers is een paar uur nachtvorst eind april een ramp.

Claimangst! Een slechte raadgever?

19 april 2024

Column: Rob van de Pas

Ons gemeentebestuur heeft besloten om de controversiële bouwplannen voor het Dorpsplein Bergen van ex-wethouder Klaas Valkering ons toch maar door de strot te duwen.

B1…

19 april 2024

Column: Peter van Vleuten

Om de dingen te begrijpen, is het handig om verbanden te kunnen leggen. Verbanden tussen wat je weet en wat je meemaakt. Bestaande kennis plus nieuwe kennis. Niet dat je dan altijd alles meteen begrijpt, maar ook een vraagteken is informatie.

Betreurenswaardig…

19 april 2024

Gastcolumn: JoMo

Er worden tienduizenden mensen gedupeerd door de toeslagenaffaire en de gasboringen in Groningen en de premier vindt dat buitengewoon betreurenswaardig. Een internationaal konvooi met hulpverleners wordt aan flarden geschoten en de dienstdoende generaal vindt dat zeer te betreuren.

Highlander

12 april 2024

Column: Kraantje

‘Je had het toch over old skool intelligentie laatst? Nou, die is inmiddels wel achterhaald, heb je de enorme plassen water gezien?

Locaties

12 april 2024

Column: Kauw

Het leven is een feest! Samen met mijn meissie hebben we een nest gebouwd op een a-locatie. In de holte van een oude lindeboom tegenover het Sterkenhuis hebben wij op zaterdag uitstekend zicht op de kaaskraam.

Lucebert: antisemiet of opstandig pubertje?

5 april 2024

Column: Rob van de Pas

De gemeente Bergen laat een onafhankelijk onderzoek doen naar brieven die Lucebert schreef in de oorlogsjaren.

Klankgat

5 april 2024

Column: Peter van Vleuten

Deze week lanceerde onze burgemeester een even inspirerend als origineel idee. Op een prominente plek in zijn werkkamer komt iedere twee maanden een wisselend kunstwerk te hangen van een actieve kunstenaar uit de gemeente Bergen.

Oude zakken…

29 maart 2024

Column: Kraantje

‘Als je de berichtgeving moet geloven dan gaat de gewone mens steeds vaker het onderspit delven ten opzichte van artificiële intelligentie en alle daarmee gepaard gaande ontwikkelingen.

Invasie

29 maart 2024

Column: Kauw

Tussen de houtsnippers op het onaangename Plein barst het van de kleine insecten. Maar niks op die picknicktafels. Tja, bepaald gezellig is het hier ook niet. Ik trippel naar de bankjes verderop want daar wordt net iets uitgedeeld.

Biblebelt Bergen en de havermelkelite..?

22 maart 2024

Column: Rob van de Pas

Deze week kreeg ik twee soortgelijke social media berichten in mijn mailbox. Eén van de jonge huisarts Bernard Leenstra die reageerde op de lage en dalende landelijke vaccinatiegraad bij kleuters.

Kloteklappers

22 maart 2024

Column: Peter van Vleuten

Met Botman & Van Vleuten geven we met enige regelmaat al jaren culinaire concerten, zoals onlangs bij Merlet in Schoorl. De formule is even simpel als smaakvol. De chef stelt een mooi meergangenmenu samen dat wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s. Een feest voor de papillen en de oren, dus. En terecht, want fine dining en muziek gaan uitstekend samen.

Premier League

15 maart 2024

Column: Kraantje

‘Een Oscar, een echte Oscar, voor een Nederlander in het walhalla van de filmwereld, en dat voor het eerst sinds 2013, dat is toch wel een prestatie.

Ensemble

15 maart 2024

Column: Kauw

De holtes in de lindebomen tegenover de restaurants aan de Oude Prinsweg gooien hoge ogen onder ons kauwen. Er wordt al fanatiek met takjes gesleept om de nesten in orde te maken.

Voorkomt Bergen een bouwinfarct?!

8 maart 2024

Column: Rob van de Pas

Nou, de kogel is door het centrum! Althans, het zuidelijke deel van het voormalige spooremplacement Station Bergen krijgt de invulling waar het al sinds het opheffen van de lijn Alkmaar-Bergen aan Zee op wacht.

Ondertoon

8 maart 2024

Column: Peter van Vleuten

Aan cursisten van de Songwriterschool leg ik altijd uit dat inspiratie zelden een goddelijke inval is, maar dat je daar actief in kunt sturen.

Dreiging

1 maart 2024

Column: Kauw

Wij kauwen leven in vrede en vrijheid, tenminste als je snapt hoe de rangorde werkt. De hoogste rang gaat altijd voor en dan volgt de rest.

Worden Linda en Dirk nog een leuk setje..?!

23 februari 2024

Column: Rob van de Pas

Lieve Linda en beste Dirk,

Alfamannetje

23 februari 2024

Column: Peter van Vleuten

Ik en techniek. Het is op z’n zachtst gezegd nou niet bepaald een match made in heaven. Ik moet zeggen dat ik het ook niet echt van thuis heb meegekregen. Bij ons was alles dat leek op klussen en doe-het-zelven altijd omgeven door een sfeer van risico’s en milde paniek.

Eigen kunst in de kijker

23 februari 2024

Gastcolumn: JoMo

Als je eertijds op reis ging, was dat op zijn minst een expeditie of een ontdekkingsreis over zee. Een avontuur waarbij je kennis maakte met andere mensen en culturen.

Reveille

16 februari 2024

Column: Kraantje

‘Het lijkt alsof het nieuws de laatste tijd beheerst wordt door oude mannen, ze staan in ieder geval volop in de belangstelling.’ ‘Volgens mij zijn ze juist hartstikke uit, tenminste als je de mediamannen bedoelt. Sinds het rapport over de bedrijfscultuur binnen de publieke omroep verschenen is, kukelt het ene na het andere coryfee van het voetstuk.

Brand

16 februari 2024

Column: Kauw

We zitten met een hele groep te chillen naast het goudhaantje, hoog in de toren van de Ruïnekerk. Wij voelen het, het voorjaar komt eraan, de krokussen laten hun kopjes zien.

Vox populi

9 februari 2024

Column: Peter van Vleuten

Op 3 februari 1959 kwamen de drie prille popsterren Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om bij een vliegtuigcrash. Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van wat ‘The Day the Music Died’ zou gaan heten, maakte ik vorige week voor de Songwriterschool een mini-college over de song American Pie, die deze dag als startpunt heeft. Don McLean beschrijft de veranderingen die zich na dat moment hadden voltrokken: de roerige jaren 60.

‘Grensoverleggend gedrag…’

9 februari 2024

Column: Rob van de Pas

Soms moet je gewoon je grote mond houden of je vurige potlood in het pennenetuitje laten zitten. En dan heb ik het over mijn eigen stukkie in het Flesje van 26 januari jongstleden.

Over bomen en bijlen

2 februari 2024

Gastcolumn: Gerrit Mollema

Een boom is mooi. Een gekapte boom is lelijk. Daar is iedereen het wel over eens. En dat vormt dus het zoveelste dilemma waarmee Bergenaren – na alle ellende over de herinrichting van het Plein, de herbouw van het Parkhotel en nog wat zaken – geconfronteerd worden.

Keuze in Harmonie

2 februari 2024

Column: Kauw

Ik zag een enorme drukte bij de ingang van de Ruïnekerk. Wat kan er aan de hand zijn en hoe kom ik daar nou als nieuwsgierige kauw achter?

Reguleren

2 februari 2024

Column: Kraantje

‘Dat is schrikken, het lijkt erop dat ze de handdoek in de ring gooien. De oorlog lijkt echt verloren.'

Ontwikkeling Harmonielocatie! Valt er nog wat te kiezen..?

26 januari 2024

Column: Rob van de Pas

Komende dinsdag 30 januari mogen we als inwoners en ondernemers van Bergen in de Ruïnekerk onze mening geven over de plannen die drie projectontwikkelaars hebben bedacht voor de Harmonielocatie. Het terrein aan de Dreef vanaf de oude brandweerkazerne tot aan de DekaMarkt.

Schotsspringen

26 januari 2024

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week kreeg ik bij een zoekopdracht een schoolfoto aangeboden op Schoolbank.nl. Herinnert u zich dat nog?

Belasting

19 januari 2024

Column: Kauw

Fijn die sneeuw, dan lijkt het wel of de mensen meer aan ons vogels denken. Pindasnoeren en vetbollen worden hier en daar opgehangen en wij weten die feilloos te vinden.

Terug