Deel

advertentie

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

Column: Rob van de Pas

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.
62% van onze inwoners heeft vorige week woensdag  een stem uitgebracht op een politieke beweging die in het midden of er in ieder geval rechts van staat.
De PVV is met 20,1 % van die Bergense stemmen op een aantal punten behoorlijk rechts te noemen, maar heeft aan de andere kant ook veel ideeën van de linkse Socialistische Partij (SP) gekaapt.

Als je het partijprogramma van Geert Wilders leest kun je met weinig moeite vaststellen dat de club er wel wat abjecte ideeën op nahoudt die behoorlijk schuren met onze Grondwet. Onmogelijke voorstellen dus. Ze bekken lekker, maar in de praktijk blijven ze liggen op de tekentafel van Geert of verdwijnen de ambities zelfs in de ijskast. Maar in de ‘ijskast’ is nog altijd wat anders dan in de shredder van het partijbureau van de PVV ?!

Toch heeft één op de vijf Bergenaren op de PVV gestemd! Inwoners uit de drie dorpen die als woonplaats op geen enkele manier te vergelijken zijn met Ter Apel, Budel of Amsterdam-West. Drie dorpen met een meer dan gemiddelde welstandklasse en een overwegende blanke bevolking.

Waarom dan toch PVV gestemd?
Eén ding weet ik zeker. De PVV is NIET de grootste geworden vanwege haar ‘uitgebalanceerde’ en ‘genuanceerde’ verkiezingsprogramma. De PVV is vanwege frustratie de grootste geworden. De kiezers, althans één op de vier,  zijn het gewoon zat. Echt, helemaal zat. De politiek in Nederland, maar ook in ons eigen dorp wordt aangestuurd door dedain, incompetentie en een totaal gebrek aan politieke visie, missie en strategie. Om over het uitblijven van constructieve operationele acties maar te zwijgen. Gegijzeld door rigide coalitie-afspraken of een verlammend werkend ‘raadsbreed akkoord’.

Hoop
De PVV biedt de kiezers nieuwe hoop. Hoop op verandering, hoop op armoedebestrijding, hoop op huizen voor de Nederlanders, hoop op minder immigratie, hoop op bestuurlijke vernieuwing en hoop op een beter Holland. De PVV zal voor het realiseren van haar plannen moeten bijdraaien. Anders wordt die beloofde hoop niet veel meer dan een ‘uitgestelde teleurstelling’.

Wilders is nu aan zet. De BBB heeft zich op de verkiezingsavond al bijna onvoorwaardelijk aangeboden voor een politiek huwelijk met de PVV. Was dat te snel? Nou ja, de BBB heeft in de Eerste Kamer een vergelijkbare positie als de PVV in de Tweede kamer. Eén op de vier Nederlanders heeft de club van Karolein in de Senaat geholpen. Wilders heeft de BBB dus keihard nodig voor centrumrechtse plannen en wetten.

De VVD heeft zich nog niet gemeld voor een politieke date met de PVV van Wilders. Integendeel de VVD wil een centrumrechtse regering wel steunen, maar geen bewindslieden leveren. Alleen gedoogsteun dus vanuit de  Tweede Kamer.  Is dat onhandig, teleurstellend, prematuur, onbegrijpelijk of misschien wel heel dom?!

Machiavelli
Kijk, de VVD is 10 zetels kwijtgeraakt. Dat is bijna een derde van haar electoraat. Dan past enige herbezinning en bescheidenheid wel. Vergeet niet dat de PVV in de afgelopen 13 jaar met Mark Rutte als VVD-premier maar liefst 55 Moties van Wantrouwen tegen zijn kabinetten heeft ingediend. Dan ga je niet meteen politiek lepeltje-lepeltje liggen omdat Geert het blijkbaar niet zo bedoeld heeft en toch wel van de VVD houdt. Dan neem je plaats op de reservebank van Machiavelli , met de kaarten tegen de borst houdend en in de wetenschap dat er een moment kan komen dat je toch gevraagd wordt in het politieke speelveld te treden. De bal ligt nu voorlopig bij NSC, de club van ‘twijfelkont’ Pieter Omtzigt. Voor hem is dit de uitgelezen kans om een minderheidskabinet te steunen, toch? Als de NSC niet mee gaat doen is dit ook het einde van zijn nieuwe beweging. Want over links is er geen stabiel kabinet te vormen en dan mag de NSC slechts de oppositiebankjes gaan warmhouden.

De VVD zal dus gemotiveerd moeten worden om tóch daadwerkelijk mee te gaan doen als PVV, BBB en NSC op basis van een meerderheid willen regeren. Dan heeft Geert er ook in de Eerste Kamer meteen 10 zetels bij en komt dan met zijn eigen vier zetels op 30 van de benodigde 38.

Maar inmiddels vindt Wilders een minderheidskabinet met goede afspraken ook een optie en heeft Pieter de Twijfelaar zijn ei nog niet gelegd.

Premier Wilders of weer fractievoorzitter.
Het moet voor Wilders een duivels dilemma zijn om premier te willen worden of toch die kruiwagen met 37 kikkers te gaan managen. Allebei gaat niet. Met name de lager geplaatste kandidaten op de PVV-kieslijst waren niet de gedroomde ‘fine fleur’ van de partij en werden daar gestald omdat ze redelijk kritisch zijn over de wijze waarop Wilders de éénmansclub aanstuurt. Dan ligt er een fatale LPF-variant op de loer als rechtse Geert in het Torentje kruipt.

Maar zou het wat voor VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz  zijn om als premier van het nieuwe kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB te gaan aansturen? Kan Geert in de Tweede Kamer zijn fractie blijven aansturen en als barricade-politicus zeggen wat hij denkt, asielzoekerscentra bezoeken en feestjes van extreemrechtse vriendjes in Europa opluisteren.  Vooruit, dan mag de PVV als compensatie nog wat extra zware ministersposten uitzoeken en kan het kabinet Dilan nog vóór Kerstmis bij Willem de Laatste op het bordes verschijnen.

Maar… morgen kan het allemaal weer anders zijn!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Worden Linda en Dirk nog een leuk setje..?!

23 februari 2024

Column: Rob van de Pas

Lieve Linda en beste Dirk,

Alfamannetje

23 februari 2024

Column: Peter van Vleuten

Ik en techniek. Het is op z’n zachtst gezegd nou niet bepaald een match made in heaven. Ik moet zeggen dat ik het ook niet echt van thuis heb meegekregen. Bij ons was alles dat leek op klussen en doe-het-zelven altijd omgeven door een sfeer van risico’s en milde paniek.

Eigen kunst in de kijker

23 februari 2024

Gastcolumn: JoMo

Als je eertijds op reis ging, was dat op zijn minst een expeditie of een ontdekkingsreis over zee. Een avontuur waarbij je kennis maakte met andere mensen en culturen.

Reveille

16 februari 2024

Column: Kraantje

‘Het lijkt alsof het nieuws de laatste tijd beheerst wordt door oude mannen, ze staan in ieder geval volop in de belangstelling.’ ‘Volgens mij zijn ze juist hartstikke uit, tenminste als je de mediamannen bedoelt. Sinds het rapport over de bedrijfscultuur binnen de publieke omroep verschenen is, kukelt het ene na het andere coryfee van het voetstuk.

Brand

16 februari 2024

Column: Kauw

We zitten met een hele groep te chillen naast het goudhaantje, hoog in de toren van de Ruïnekerk. Wij voelen het, het voorjaar komt eraan, de krokussen laten hun kopjes zien.

Vox populi

9 februari 2024

Column: Peter van Vleuten

Op 3 februari 1959 kwamen de drie prille popsterren Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om bij een vliegtuigcrash. Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van wat ‘The Day the Music Died’ zou gaan heten, maakte ik vorige week voor de Songwriterschool een mini-college over de song American Pie, die deze dag als startpunt heeft. Don McLean beschrijft de veranderingen die zich na dat moment hadden voltrokken: de roerige jaren 60.

‘Grensoverleggend gedrag…’

9 februari 2024

Column: Rob van de Pas

Soms moet je gewoon je grote mond houden of je vurige potlood in het pennenetuitje laten zitten. En dan heb ik het over mijn eigen stukkie in het Flesje van 26 januari jongstleden.

Over bomen en bijlen

2 februari 2024

Gastcolumn: Gerrit Mollema

Een boom is mooi. Een gekapte boom is lelijk. Daar is iedereen het wel over eens. En dat vormt dus het zoveelste dilemma waarmee Bergenaren – na alle ellende over de herinrichting van het Plein, de herbouw van het Parkhotel en nog wat zaken – geconfronteerd worden.

Keuze in Harmonie

2 februari 2024

Column: Kauw

Ik zag een enorme drukte bij de ingang van de Ruïnekerk. Wat kan er aan de hand zijn en hoe kom ik daar nou als nieuwsgierige kauw achter?

Reguleren

2 februari 2024

Column: Kraantje

‘Dat is schrikken, het lijkt erop dat ze de handdoek in de ring gooien. De oorlog lijkt echt verloren.'

Ontwikkeling Harmonielocatie! Valt er nog wat te kiezen..?

26 januari 2024

Column: Rob van de Pas

Komende dinsdag 30 januari mogen we als inwoners en ondernemers van Bergen in de Ruïnekerk onze mening geven over de plannen die drie projectontwikkelaars hebben bedacht voor de Harmonielocatie. Het terrein aan de Dreef vanaf de oude brandweerkazerne tot aan de DekaMarkt.

Schotsspringen

26 januari 2024

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week kreeg ik bij een zoekopdracht een schoolfoto aangeboden op Schoolbank.nl. Herinnert u zich dat nog?

Belasting

19 januari 2024

Column: Kauw

Fijn die sneeuw, dan lijkt het wel of de mensen meer aan ons vogels denken. Pindasnoeren en vetbollen worden hier en daar opgehangen en wij weten die feilloos te vinden.

Long Christmas

12 januari 2024

Column: Peter van Vleuten

Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit hebben aangetoond dat Long Covid een lichamelijke oorzaak heeft. Een baanbrekende stap bij het zoeken naar een oplossing voor dit mysterieuze ziektebeeld.

Een historisch moment…

12 januari 2024

Column: Rob van de Pas

Hoe zal ik mijn eerste bijdrage van 2024 noemen?! Een column, een opiniestuk of een ‘open brief’ aan de politiek en de direct betrokken ondernemers en bewoners in ons centrum?

Over stromend

5 januari 2024

Column: Kraantje

‘Goed je weer te spreken en beste wensen voor het nieuwe jaar. Je ziet eruit alsof je er zin in hebt.’

Boem!

5 januari 2024

Column: Kauw

Het had niet veel gescheeld of er was geen Kauw meer geweest. Nee, niet erg natuurlijk, de wereld draait wel door.

Generatiekloof

22 december 2023

Column: Kauw

Potverdikkie, ik merk dat die jonkies steeds brutaler worden. Respect voor de oudjes lijkt er echt niet meer toe te doen. Wat denken die brutale snotkauwen wel niet. Het is verdorie een keiharde wereld geworden, ieder voor zich.

Onderhoud en instandhouding

22 december 2023

Gast column: JoMo

De tijd lijkt aangebroken dat ongevraagd bijzaken hoofdzaak zijn geworden in mijn leven. Overheden en instituten zoals energieleveranciers en internetproviders vragen je het hemd van het lijf en aan het correct invullen van digitale formulieren heb je een dagtaak.

Ibu Jopie 95 jaar…

22 december 2023

Column: Rob van de Pas

Mijn Schotse stiefmoeder wordt 31 december 95 jaar. Mevrouw Jos Veltman-Scholten woont inmiddels al weer een lange tijd in haar geboortedorp Bergen.

Tegen de wind in spugen

15 december 2023

Column: Peter van Vleuten

Tweewekelijks schrijf ik op deze plek over zaken die een relatie hebben met muziek, of wat breder: de kunsten. En dat dan liefst met een link naar onze eigen gemeente. Niet dat het van hogerhand verboden is om over andere dingen te schrijven hoor, maar zo houden we redactioneel het schuurtje bij het huisje. Prima.

Onleesbaar

15 december 2023

Column: Kraantje

‘Af en toe lees je van die berichten die op het eerste gezicht niet ernstig lijken maar als je er over nadenkt, blijken ze toch heel ernstig te zijn.’

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Terug