Deel

advertentie

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Afgelopen zondag werden in Kasteel Amerongen de jaarlijkse eremedailles uitgereikt voor de beste Nederlandse wijnen. Hét feestje voor de kleine en grote wijngaardeniers in Nederland en België.
Deze keuring, die sinds 2003 wordt gehouden, is een belangrijk jaarlijks event voor de Nederlandse en Belgische wijnindustrie.

De allereerste Wijnkeuring van de Lage Landen vond plaats in 2003. Sindsdien heeft dit evenement zich ontwikkeld tot een jaarlijkse traditie die de beste wijnen uit Nederland en, sinds 2012, ook België in de schijnwerpers zet.
Waar in 2003 nog 37 wijngaarden uit Nederland deelnamen, is dat aantal inmiddels uitgegroeid tot circa 60, uit Nederland én België. Toch ontbreken er een aantal belangrijke grote wijngaarden in de competitie. De Apostelhoeve en de Kleine Schorre schitteren helaas jaarlijks door afwezigheid.

DE KEURING
De keuring omvat een breed scala aan druivenrassen.
De wereld van de wijnbouw is altijd in beweging, en er worden voortdurend nieuwe druivensoorten ontwikkeld om aan verschillende behoeften en omstandigheden te voldoen. Deelnemende wijnboeren verstrekken informatie over de categorie, kleur, smaak, oogstjaar, houtgebruik en druivenrassen. Deze variëteit aan informatie leidt tot diverse categorieën en smaakprofielen.

De Wijnkeuring vindt plaats op het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, Duitsland. Hier worden niet alleen de wijnen uit Nederland en België gekeurd, maar ook duizenden Duitse wijnen. Een team van minstens vijftien internationaal erkende wijnproevers neemt deel aan de keuring. Zijn proeven blind en beoordelen objectief de Nederlandse en Belgische wijnen op basis van strikte criteria voor kwaliteit en smaak. De keuring hanteert het internationale keuringssysteem van de Organisation International de la Vigne et du Vin (OIV). Dit systeem zorgt voor consistentie en vergelijkbaarheid bij het beoordelen van wijnen over de hele wereld.

De beoordeling is gebaseerd op verschillende aspecten, waaronder geur, smaak en harmonie. De scores variëren tussen 0 en 5, waarna deze worden omgezet in medailles en keurzegels. Wijnen met hoge scores ontvangen goud, zilver, brons of een keurzegel, wat staat voor bewezen kwaliteit.
De keuringsrapporten geven ons inzicht in de meest gebruikte druivenrassen in de Nederlandse en Belgische wijnen. Johanniter en Souvignier Gris zijn populaire keuzes voor witte en Blanc de Noir wijnen. Cabernet Cortis en Regent komen naar voren als favoriete druivenrassen voor respectievelijk rosé en rode wijnen.

In 2010 werd een opvallende mijlpaal bereikt toen voor het eerst vier gouden medailles werden uitgereikt aan wijnen die uitblonken in kwaliteit en karakter. Naast deze prestigieuze medailles wordt ook het WIN-keurzegel toegekend aan wijnen van uitstekende kwaliteit. Dit keurzegel is bedoeld om consumenten te wijzen op Nederlandse wijnen die voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden.

DE BEOORDEELDE WIJNEN
De Nederlandse wijncategorie kan worden onderverdeeld in twee subgroepen: ‘wijn’ en ‘cépage wijn’. Onder de noemer ‘wijn'” vallen wijnen die niet voldoen aan de eisen voor een cépage- of kwaliteitswijn.
Cépage wijn wordt geproduceerd van specifieke druivenrassen die op de lijst van de OIV staan. Hierbij geldt dat een wijn die uit één druivenras bestaat voor minstens 85% uit dit ras moet bestaan, terwijl een wijn uit twee of meer druivenrassen voor 100% uit deze rassen moet bestaan. Deze benadering waarborgt de zuiverheid en typiciteit van de geproduceerde wijnen.

Winnaar Wijnkeuring van de Lage Landen 2023
De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats, meestal in de eerste eerste helft van september op een bijzondere locatie. De afgelopen jaren was dit regelmatig Kasteel Amerongen.
De Wijnkeuring van de Lage Landen blijft een jaarlijks hoogtepunt voor wijnproducenten, liefhebbers en experts. Het is een viering van de diversiteit, kwaliteit en innovatie die de Nederlandse en Belgische wijnindustrie te bieden heeft.

WINNAARS 2023
De verwachtingen zijn in 2023 uitgekomen: een recordjaar met maar liefst 35 Gouden Medailles, waarvan 22 voor Nederlandse wijnboeren.

In 2023 was opnieuw Diederik Beker van Betuws Wijndomein de grote winnaar met acht gouden medailles en opnieuw de onderscheiding tot Beste Wijngaardenier. Diederik is ook vanaf het het begin als wijngaardadviseur betrokken bij Domein Bergen.
Andere winnaars waren Keulenhof, Wijndomein Kitsberg, Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Wijndomein Haksberg, De Nieuwe Fontein, Wijngaard Hesselink, Frysling, Land en Boschzigt en Wijngaard De Koen.

Bron: www.wijndomijnbergen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug