Deel

advertentie

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Afgelopen zondag werden in Kasteel Amerongen de jaarlijkse eremedailles uitgereikt voor de beste Nederlandse wijnen. Hét feestje voor de kleine en grote wijngaardeniers in Nederland en België.
Deze keuring, die sinds 2003 wordt gehouden, is een belangrijk jaarlijks event voor de Nederlandse en Belgische wijnindustrie.

De allereerste Wijnkeuring van de Lage Landen vond plaats in 2003. Sindsdien heeft dit evenement zich ontwikkeld tot een jaarlijkse traditie die de beste wijnen uit Nederland en, sinds 2012, ook België in de schijnwerpers zet.
Waar in 2003 nog 37 wijngaarden uit Nederland deelnamen, is dat aantal inmiddels uitgegroeid tot circa 60, uit Nederland én België. Toch ontbreken er een aantal belangrijke grote wijngaarden in de competitie. De Apostelhoeve en de Kleine Schorre schitteren helaas jaarlijks door afwezigheid.

DE KEURING
De keuring omvat een breed scala aan druivenrassen.
De wereld van de wijnbouw is altijd in beweging, en er worden voortdurend nieuwe druivensoorten ontwikkeld om aan verschillende behoeften en omstandigheden te voldoen. Deelnemende wijnboeren verstrekken informatie over de categorie, kleur, smaak, oogstjaar, houtgebruik en druivenrassen. Deze variëteit aan informatie leidt tot diverse categorieën en smaakprofielen.

De Wijnkeuring vindt plaats op het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, Duitsland. Hier worden niet alleen de wijnen uit Nederland en België gekeurd, maar ook duizenden Duitse wijnen. Een team van minstens vijftien internationaal erkende wijnproevers neemt deel aan de keuring. Zijn proeven blind en beoordelen objectief de Nederlandse en Belgische wijnen op basis van strikte criteria voor kwaliteit en smaak. De keuring hanteert het internationale keuringssysteem van de Organisation International de la Vigne et du Vin (OIV). Dit systeem zorgt voor consistentie en vergelijkbaarheid bij het beoordelen van wijnen over de hele wereld.

De beoordeling is gebaseerd op verschillende aspecten, waaronder geur, smaak en harmonie. De scores variëren tussen 0 en 5, waarna deze worden omgezet in medailles en keurzegels. Wijnen met hoge scores ontvangen goud, zilver, brons of een keurzegel, wat staat voor bewezen kwaliteit.
De keuringsrapporten geven ons inzicht in de meest gebruikte druivenrassen in de Nederlandse en Belgische wijnen. Johanniter en Souvignier Gris zijn populaire keuzes voor witte en Blanc de Noir wijnen. Cabernet Cortis en Regent komen naar voren als favoriete druivenrassen voor respectievelijk rosé en rode wijnen.

In 2010 werd een opvallende mijlpaal bereikt toen voor het eerst vier gouden medailles werden uitgereikt aan wijnen die uitblonken in kwaliteit en karakter. Naast deze prestigieuze medailles wordt ook het WIN-keurzegel toegekend aan wijnen van uitstekende kwaliteit. Dit keurzegel is bedoeld om consumenten te wijzen op Nederlandse wijnen die voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden.

DE BEOORDEELDE WIJNEN
De Nederlandse wijncategorie kan worden onderverdeeld in twee subgroepen: ‘wijn’ en ‘cépage wijn’. Onder de noemer ‘wijn'” vallen wijnen die niet voldoen aan de eisen voor een cépage- of kwaliteitswijn.
Cépage wijn wordt geproduceerd van specifieke druivenrassen die op de lijst van de OIV staan. Hierbij geldt dat een wijn die uit één druivenras bestaat voor minstens 85% uit dit ras moet bestaan, terwijl een wijn uit twee of meer druivenrassen voor 100% uit deze rassen moet bestaan. Deze benadering waarborgt de zuiverheid en typiciteit van de geproduceerde wijnen.

Winnaar Wijnkeuring van de Lage Landen 2023
De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen vindt jaarlijks plaats, meestal in de eerste eerste helft van september op een bijzondere locatie. De afgelopen jaren was dit regelmatig Kasteel Amerongen.
De Wijnkeuring van de Lage Landen blijft een jaarlijks hoogtepunt voor wijnproducenten, liefhebbers en experts. Het is een viering van de diversiteit, kwaliteit en innovatie die de Nederlandse en Belgische wijnindustrie te bieden heeft.

WINNAARS 2023
De verwachtingen zijn in 2023 uitgekomen: een recordjaar met maar liefst 35 Gouden Medailles, waarvan 22 voor Nederlandse wijnboeren.

In 2023 was opnieuw Diederik Beker van Betuws Wijndomein de grote winnaar met acht gouden medailles en opnieuw de onderscheiding tot Beste Wijngaardenier. Diederik is ook vanaf het het begin als wijngaardadviseur betrokken bij Domein Bergen.
Andere winnaars waren Keulenhof, Wijndomein Kitsberg, Wijnboerderij ‘t Heekenbroek, Wijndomein Haksberg, De Nieuwe Fontein, Wijngaard Hesselink, Frysling, Land en Boschzigt en Wijngaard De Koen.

Bron: www.wijndomijnbergen.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Hoeveel soorten wijn zijn er eigenlijk op de wereld…

1 maart 2024

De bekendste stijlen van wijn

Hier vind je meer uitleg en achtergrondinformatie over de verschillende wijnsoorten en daarbij horende wijnen. Voor het gemak beginnen we de lijst met de bekende rode en witte wijntypes. Vervolgens mousserende wijn en dessertwijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Heb je er altijd al over gedroomd om ooit een eigen wijngaard te beheren?

23 februari 2024

Dan ligt hier een kans...

Op de schrale zandgronden van de Loonse en Drunense duinen ligt sinds 2006 Woutherushof, een klein wijndomein van circa 8000 m2 met  zo'n 6 verschillende druivenrassen. De productie van de wijnen is uitbesteed aan Stan Beurskens.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Terug