Windmolenopwinding
Column: JoMo
Gepubliceerd: 16 oktober 2020
Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan neer te leggen bij haar inwoners. En liefst snel een beetje; in 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen zijn gehalveerd en moet een derde van de energievoorziening duurzaam zijn. Dat is nu nog geen 10%. Veel keus is er niet. Weides vol zonnepanelen of eindeloze rijen monsterlijke windmolens. Aardwarmte blijkt niet zo makkelijk en rendabel als werd voorgesteld en voor de bio-energie moet je meer bomen kappen dan de bossen kunnen ophoesten. Waterstof staat in de kinderschoenen. En dan zwijg ik nog maar over de elektriciteitsnetten, die bij lange na niet geschikt zijn om al die decentraal opgewekte energie te transporteren. Straks allemaal een elektrische auto en lange files bij de oplaadstations. Nog even afgezien van de oude batterijen waar je geen kant mee op kunt.
Natuurlijk onderschrijf ik van harte de klimaatdoelen en wil ik graag een schoon en gezond land achterlaten aan de volgende generaties. De talloze kleine initiatieven zijn bewonderenswaardig. Maar deze uitdaging is veel te groot voor een gemeente als Bergen. Wij kunnen toch moeilijk in ons eentje beslissen dat we in Camperduin een mini-kernreactor van Hyperion gaan plaatsen? Het zou overigens wel handig zijn. Zo’n ding, niet groter dan een flinke schuur, kan de hele gemeente van energie voorzien. Overstappen op waterstof? Maar dan zijn we zomaar een jaar of twintig verder. Of wat dacht u van een getijden-en golf-energiecentrale voor de kust van Egmond?
Hoezeer ik ook de kennis en kunde van onze raadsleden waardeer, ik zie het allemaal niet gebeuren. Op de wereldkaart is Nederland een soort overbevolkte stadsmetropool. Wil je daar iets veranderen en voor elkaar krijgen, dan moet je als rijksoverheid het lef hebben om ingrijpende beslissingen te nemen. De helft van de beesten en de helft van de auto’s weg zou een mooi beginnetje zijn. Als je daar nog tien jaar over gaat polderen, staat de boel hier onder water.
In Singapore mag je met een auto met op het eind een even getal op de nummerplaat op de even dagen rijden en met een oneven nummer op de oneven dagen. Statiegeld terug en niet-afbreekbaar plastic verbieden. Sommige oplossingen zijn verdraaid simpel.
De coronaperiode heeft alle huiseigenaren de gelegenheid gegeven om hun woning te isoleren en een zonneboiler op het dak te zetten. Ik kreeg daarvoor van de gemeente een ruimhartige subsidie van € 70. U snapt het wel, ik kon niet wachten.
JoMo