Deel

Wild geraas

Column: Kraantje

Wild geraas

“Wat ben ik blij dat mijn kinderen al groot zijn”, zeg ik tegen B. “Hoezo?”, vraagt B. “Nou deze tijd van het jaar is er alleen maar gedoe, en we moeten ons als ik de media moet geloven, schuldig voelen als we een onschuldig Kinderfeest willen vieren”, antwoord ik.

“Nou, daar is niets nieuws aan, dat schuldig voelen over het vieren van Sinterklaas. Dat is calvinisme ten voeten uit, lees het Reformatorisch Dagblad er maar eens op na. In Orthodox protestantse hoek zijn ze al sinds de Reformatie tegen het Sinterklaasfeest. Sint is een katholiek relikwie, een afgod. Uit pedagogisch oogpunt dreig je niet met een alwetende Sint, nee de toorn Gods moet genoeg zijn om je kinderen in het gareel te krijgen. Het vieren van dit kinderfeest geeft al gewetenswroeging. Het wordt hooguit oogluikend gedoogd omdat het een familiefeest is en je weet, in die kringen is het gezin als hoeksteen van de samenleving heilig”, aldus B.

“Ik had vroeger een vriend die uit een oude stempel CPN, anti kapitalistisch nest kwam. Daar werd Sinterklaas geweerd omdat hij een boegbeeld was van de anti feministische , kapitalistische consumptiemaatschappij. En dat was daar natuurlijk uit den boze” aldus D, schoonzus van B.
“Dus volgens jullie is er niets nieuws aan het feit dat er altijd groepen zijn die de Sint buiten de deur houden”, zeg ik. “Nou, ik snap heus wel dat Piet verandert. Dat past hélemaal in het tijdsbeeld. In Nederland kan je van naam veranderen, van geslacht veranderen en zo’n Ratelband wil zelfs van leeftijd veranderen, dus dat een en ander met het Sinterklaasfeest verandert in de loop van tijd, dat is te begrijpen.”
“Je bedoelt dat “kleur fluïditeit” ook moet kunnen”, aldus B. “Nou ik geloof niet dat activisten daar wel op zitten te wachten”, aldus D .

“Hoezo niet”? vraagt B.
“Nou om te beginnen door je “White Guilt”. Volgens leden van de Grauwe Eeuw ben je zelf door je huidskleur onderdeel van het probleem.” “Maar als ik me schmink dan doe ik ook iets fout”, antwoordt B.
“Ja, als oplossing hebben ze niet veel meer kunnen verzinnen dan dat het hele feest maar moet verdwijnen”, weet ik te melden.

“Weet je, al die activisten zijn wat mij betreft on-originele lui met een gigantisch minderwaardigheidscomplex. Ze doen quasi interessant met het jatten van ideeën en kretologie van buitenlandse activisten. Ze maken zich zorgen over de Nederlandse maatschappij maar protesteren in allerlei koeterwaals Engels. Ze spelen leentjebuur met buitenlandse drogredenen die ze naar eigen inzicht naar de Nederlandse situatie vertalen. Over “cultural appropriation” gesproken. Het feit dat ze allerlei Engelse termen moeten gebruiken om hun punt te maken zegt me al genoeg”, zegt D tegen ons beiden.

“Ik had allang verwacht dat de Partij van de Dieren kamervragen ging stellen over het dierenmisbruik, een schimmel zomaar over het dak laten lopen dat is toch je reinste uitbuiting van zo’n edel dier. En hoe zit het trouwens met de inclusiviteit van het Sinterklaasfeest? Is dat wel in orde?”, vraag ik aan B en D.

“Joh het is een hartstikke all-inclusive feest”, zegt B. “Jong, oud, groot, klein, mens en dier, aan iedereen wordt gedacht met Sinterklaas. Hoeveel feestdagen ken jij waar een uit Turkije afkomstige man, die notabene een bischop van Roomse huize is, op een schimmel wordt gezet met jurk en al, en vervolgens door heel Nederland met alle egards wordt behandeld. En iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld hè. Sterker nog de komst van deze Turk en  van de rest van zijn bende wordt met hand en tand verdedigd door de fine fleur der natie. Ze durven zelfs zijn tegenstanders te blokkeren. Hoe ruimdenkend kan je als land wel niet zijn.” “Wat is dan jouw oplossing om er weer een gezellig feest van te maken?” vraag ik aan B. “Heel simpel, makkers staakt uw wild geraas.”

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug