Deel

Wild geraas

Column: Kraantje

Wild geraas

“Wat ben ik blij dat mijn kinderen al groot zijn”, zeg ik tegen B. “Hoezo?”, vraagt B. “Nou deze tijd van het jaar is er alleen maar gedoe, en we moeten ons als ik de media moet geloven, schuldig voelen als we een onschuldig Kinderfeest willen vieren”, antwoord ik.

“Nou, daar is niets nieuws aan, dat schuldig voelen over het vieren van Sinterklaas. Dat is calvinisme ten voeten uit, lees het Reformatorisch Dagblad er maar eens op na. In Orthodox protestantse hoek zijn ze al sinds de Reformatie tegen het Sinterklaasfeest. Sint is een katholiek relikwie, een afgod. Uit pedagogisch oogpunt dreig je niet met een alwetende Sint, nee de toorn Gods moet genoeg zijn om je kinderen in het gareel te krijgen. Het vieren van dit kinderfeest geeft al gewetenswroeging. Het wordt hooguit oogluikend gedoogd omdat het een familiefeest is en je weet, in die kringen is het gezin als hoeksteen van de samenleving heilig”, aldus B.

“Ik had vroeger een vriend die uit een oude stempel CPN, anti kapitalistisch nest kwam. Daar werd Sinterklaas geweerd omdat hij een boegbeeld was van de anti feministische , kapitalistische consumptiemaatschappij. En dat was daar natuurlijk uit den boze” aldus D, schoonzus van B.
“Dus volgens jullie is er niets nieuws aan het feit dat er altijd groepen zijn die de Sint buiten de deur houden”, zeg ik. “Nou, ik snap heus wel dat Piet verandert. Dat past hélemaal in het tijdsbeeld. In Nederland kan je van naam veranderen, van geslacht veranderen en zo’n Ratelband wil zelfs van leeftijd veranderen, dus dat een en ander met het Sinterklaasfeest verandert in de loop van tijd, dat is te begrijpen.”
“Je bedoelt dat “kleur fluïditeit” ook moet kunnen”, aldus B. “Nou ik geloof niet dat activisten daar wel op zitten te wachten”, aldus D .

“Hoezo niet”? vraagt B.
“Nou om te beginnen door je “White Guilt”. Volgens leden van de Grauwe Eeuw ben je zelf door je huidskleur onderdeel van het probleem.” “Maar als ik me schmink dan doe ik ook iets fout”, antwoordt B.
“Ja, als oplossing hebben ze niet veel meer kunnen verzinnen dan dat het hele feest maar moet verdwijnen”, weet ik te melden.

“Weet je, al die activisten zijn wat mij betreft on-originele lui met een gigantisch minderwaardigheidscomplex. Ze doen quasi interessant met het jatten van ideeën en kretologie van buitenlandse activisten. Ze maken zich zorgen over de Nederlandse maatschappij maar protesteren in allerlei koeterwaals Engels. Ze spelen leentjebuur met buitenlandse drogredenen die ze naar eigen inzicht naar de Nederlandse situatie vertalen. Over “cultural appropriation” gesproken. Het feit dat ze allerlei Engelse termen moeten gebruiken om hun punt te maken zegt me al genoeg”, zegt D tegen ons beiden.

“Ik had allang verwacht dat de Partij van de Dieren kamervragen ging stellen over het dierenmisbruik, een schimmel zomaar over het dak laten lopen dat is toch je reinste uitbuiting van zo’n edel dier. En hoe zit het trouwens met de inclusiviteit van het Sinterklaasfeest? Is dat wel in orde?”, vraag ik aan B en D.

“Joh het is een hartstikke all-inclusive feest”, zegt B. “Jong, oud, groot, klein, mens en dier, aan iedereen wordt gedacht met Sinterklaas. Hoeveel feestdagen ken jij waar een uit Turkije afkomstige man, die notabene een bischop van Roomse huize is, op een schimmel wordt gezet met jurk en al, en vervolgens door heel Nederland met alle egards wordt behandeld. En iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld hè. Sterker nog de komst van deze Turk en  van de rest van zijn bende wordt met hand en tand verdedigd door de fine fleur der natie. Ze durven zelfs zijn tegenstanders te blokkeren. Hoe ruimdenkend kan je als land wel niet zijn.” “Wat is dan jouw oplossing om er weer een gezellig feest van te maken?” vraag ik aan B. “Heel simpel, makkers staakt uw wild geraas.”

Meer 'Columns':

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Terug