Deel

Wild geraas

Column: Kraantje

Wild geraas

“Wat ben ik blij dat mijn kinderen al groot zijn”, zeg ik tegen B. “Hoezo?”, vraagt B. “Nou deze tijd van het jaar is er alleen maar gedoe, en we moeten ons als ik de media moet geloven, schuldig voelen als we een onschuldig Kinderfeest willen vieren”, antwoord ik.

“Nou, daar is niets nieuws aan, dat schuldig voelen over het vieren van Sinterklaas. Dat is calvinisme ten voeten uit, lees het Reformatorisch Dagblad er maar eens op na. In Orthodox protestantse hoek zijn ze al sinds de Reformatie tegen het Sinterklaasfeest. Sint is een katholiek relikwie, een afgod. Uit pedagogisch oogpunt dreig je niet met een alwetende Sint, nee de toorn Gods moet genoeg zijn om je kinderen in het gareel te krijgen. Het vieren van dit kinderfeest geeft al gewetenswroeging. Het wordt hooguit oogluikend gedoogd omdat het een familiefeest is en je weet, in die kringen is het gezin als hoeksteen van de samenleving heilig”, aldus B.

“Ik had vroeger een vriend die uit een oude stempel CPN, anti kapitalistisch nest kwam. Daar werd Sinterklaas geweerd omdat hij een boegbeeld was van de anti feministische , kapitalistische consumptiemaatschappij. En dat was daar natuurlijk uit den boze” aldus D, schoonzus van B.
“Dus volgens jullie is er niets nieuws aan het feit dat er altijd groepen zijn die de Sint buiten de deur houden”, zeg ik. “Nou, ik snap heus wel dat Piet verandert. Dat past hélemaal in het tijdsbeeld. In Nederland kan je van naam veranderen, van geslacht veranderen en zo’n Ratelband wil zelfs van leeftijd veranderen, dus dat een en ander met het Sinterklaasfeest verandert in de loop van tijd, dat is te begrijpen.”
“Je bedoelt dat “kleur fluïditeit” ook moet kunnen”, aldus B. “Nou ik geloof niet dat activisten daar wel op zitten te wachten”, aldus D .

“Hoezo niet”? vraagt B.
“Nou om te beginnen door je “White Guilt”. Volgens leden van de Grauwe Eeuw ben je zelf door je huidskleur onderdeel van het probleem.” “Maar als ik me schmink dan doe ik ook iets fout”, antwoordt B.
“Ja, als oplossing hebben ze niet veel meer kunnen verzinnen dan dat het hele feest maar moet verdwijnen”, weet ik te melden.

“Weet je, al die activisten zijn wat mij betreft on-originele lui met een gigantisch minderwaardigheidscomplex. Ze doen quasi interessant met het jatten van ideeën en kretologie van buitenlandse activisten. Ze maken zich zorgen over de Nederlandse maatschappij maar protesteren in allerlei koeterwaals Engels. Ze spelen leentjebuur met buitenlandse drogredenen die ze naar eigen inzicht naar de Nederlandse situatie vertalen. Over “cultural appropriation” gesproken. Het feit dat ze allerlei Engelse termen moeten gebruiken om hun punt te maken zegt me al genoeg”, zegt D tegen ons beiden.

“Ik had allang verwacht dat de Partij van de Dieren kamervragen ging stellen over het dierenmisbruik, een schimmel zomaar over het dak laten lopen dat is toch je reinste uitbuiting van zo’n edel dier. En hoe zit het trouwens met de inclusiviteit van het Sinterklaasfeest? Is dat wel in orde?”, vraag ik aan B en D.

“Joh het is een hartstikke all-inclusive feest”, zegt B. “Jong, oud, groot, klein, mens en dier, aan iedereen wordt gedacht met Sinterklaas. Hoeveel feestdagen ken jij waar een uit Turkije afkomstige man, die notabene een bischop van Roomse huize is, op een schimmel wordt gezet met jurk en al, en vervolgens door heel Nederland met alle egards wordt behandeld. En iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld hè. Sterker nog de komst van deze Turk en  van de rest van zijn bende wordt met hand en tand verdedigd door de fine fleur der natie. Ze durven zelfs zijn tegenstanders te blokkeren. Hoe ruimdenkend kan je als land wel niet zijn.” “Wat is dan jouw oplossing om er weer een gezellig feest van te maken?” vraag ik aan B. “Heel simpel, makkers staakt uw wild geraas.”

Meer 'Columns':

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Royaal gebaar aan Vlaanderen

Column: JoMo

Waarom komt alle narigheid uit Brabant? Met carnaval worden alle schulden vereffend en onder een sluier van alcohol is er...

De vrijheid van Complottokkies

8 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Een stukkie schrijven in de week van 4 & 5 mei vraagt om behoedzaam manoeuvreren. Niet dat ik mij beperkt voel, integendeel, maar juist nu we zo intens stilstaan bij de 4e mei...

Jeeps

8 mei 2020

Door: Kauw

Sinds de terrassen dicht zijn, moeten we ons best doen om eten te vinden. Op het moment dat er honger in het spel is, ben je er niet zeker meer van wie je vriend is en wie je vijand.

Living in a Ghost Town

1 mei 2020

Column: Kraantje

‘Leuke Koningsdag gehad?’ ‘Leuk? Het was zeker anders. Ik heb eerst gesport, toen een museum bezocht...

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

1 mei 2020

Column JoMo

De aarde geniet van een welverdiende full body detox en kan even op adem komen. Onze zintuigen zien weer schone lucht, proeven helder water...

Is ‘beddendood’ een Scrabblewoord?

24 april 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds het coronatijdperk, zondagavond 15 maart, vul ik mijn dagen met ochtendwandelingen, thuiswerken, klusjes in en rond het huis en af en toe bij het spelen van een potje Scrabble...

Struikelstenen

24 april 2020

Door: Kauw

Ze zeggen dat wij op glinsteringen afkomen, dat klopt, wij zijn heel nieuwsgierig en dan valt elke glans op. Zo vloog ik in het rond en viel mijn oog op...

De Openbaring

17 april 2020

Column: Kraantje

‘Heb je het een beetje leuk gehad met Pasen?’ ‘Oh zeker, heerlijk genoten van het prachtige weer, op gepaste afstand een wandeling gemaakt.’

Stoempen

Column JoMo

Gelukkig houdt iedereen een beetje rekening met elkaar in deze zoekende tijden.

Overpeinzingen

10 april 2020

Column: Kauw

Ik zie dat de laatste maand veel meer mensen zomaar wat wandelen en rustig een gesprek voeren, terwijl ze op afstand lopen.

Goede Vrijdag! Nog maar een keer uitleggen?

10 april 2020

Column: Rob van de Pas

Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag ná Witte Donderdag. Voor de atheïsten en ongelovigen onder ons nog maar even een verkorte duiding van het...

We benne op de wereld…

3 april 2020

Column: Kraantje

‘En gaat het weer een beetje met je?’ ‘Ja hoor, ik krabbel langzaam op maar ben nog niet helemaal de oude.

Ophokplicht

3 april 2020

Column JoMo

Terwijl de meeste landen de wereld afstruinen naar mondkapjes, ontsmettende gel, toiletpapier en beademingsapparaten...

Morele Lockdown

27 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Vadertje Staat heeft ons vergrendeld. Sinds twee weken is een aantal van onze grondwettelijke vrijheden behoorlijk ingeperkt.

Game over

27 maart 2020

Column: Kauw

Normaal reken ik in het weekend op wat extra’s te eten, maar nu is alles dicht. Lege terrassen betekent geen kruimel meer te vinden.

Perverse prikkels

20 maart 2020

Column: Kraantje

‘Hallo? Hi, ik dacht ik bel even, dat lijkt me op dit moment het beste.’ ‘Daar heb je helemaal gelijk in.’

Coro-zaadje

20 maart 2020

Column JoMo

Dat lebberen, knuftroetelen en fleppen heeft ineens plaatsgemaakt voor de anjali mudra, waarbij met gevouwen handen een kleine...

Battle of the Nimby’s

13 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moet altijd zo verschrikkelijk lachen als Matthie Bergman, de dorpscorrespondent van de Alkmaarsche Courant...

Fietspad

13 maart 2020

Column: Kauw

Soms vind ik een munt tussen de straatstenen net als kruimels, zaadjes en insecten. Maar laatst pikte ik per ongeluk kauwgom op dat heel smerig aan mijn...

License to kill

6 maart 2020

Column: Kraantje

‘Wat doe jij hier? Je zou toch op vakantie gaan? ‘ ‘Dat klopt, maar een romantisch weekendje weg aan het Comomeer mocht niet...

De keizer is dood, leve de nieuwe keizer

6 maart 2020

Column JoMo

Museaal en op waardige wijze hebben we afscheid genomen van onze burgemeester. Pontificaal door de voordeur en zo hoort het ook.

‘Zitten’ is het nieuwe roken…

28 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Als psycholoog van de ‘koude grond’ kom ik nog weleens mensen tegen die wel écht hun best hebben gedaan op school.

Kauw: Houdgreep

28 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ga altijd met de kippen op stok en gelukkig is het alweer wat langer licht. Het was al later op de avond en ik hield mij schuil achter het Harmoniegebouwtje...

Beestenboel

21 februari 2020

Column: Kraantje

‘Ben je lekker verwend met Valentijnsdag?’ ‘Dat is toch eigenlijk zo’n uit Amerika overgewaaide hype, waarom zou je daar aan willen meedoen?

Tegen

21 februari 2020

Column JoMo

Bij de gemeente komen soms merkwaardige brieven binnen. Een buurtvereniging laat weten, dat ongeacht wat er gebouwd zal worden, zij nu al tegen zijn.

Kauw: wind

14 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Wat een miezerige tijd van het jaar, niemand op het terras en fietsers onzichtbaar door hun capuchons.

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

14 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Op dinsdag 3 maart 2020 treedt Peter Rehwinkel (PvdA) toe tot het illustere rijtje burgemeesters van Bergen.

Dromen zijn bedrog

7 februari 2020

Column: Kraantje

‘Zo, dat was toch wel weer even schrikken van de week toen de berichten binnen kwamen. De pushmeldingen op mij telefoon hielden maar niet op.’

Landjepik als vanzelfsprekendheid

7 februari 2020

Column JoMo

Een terloopse gebeurtenis in Washington, waarbij met een pennenstreek een groot deel van het land van de Palestijnen wordt geconfisqueerd, zou je je moeten voorstellen in onze eigen regio.

Terug