Wijzigingen bezoekersregeling parkeren in gemeente Bergen

Wat verandert er voor de bezoekersregeling?

De digitale bezoekersregeling in Schoorl, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee wordt aangepast per 1 januari 2023. Dat heeft het college besloten op 22 november. De aanpassing van de bezoekersregeling is een positieve verandering voor inwoners en ondernemers. Ook veranderen de parkeerperioden waarop moet worden betaald. Dit is waarschijnlijk even wennen, maar door de aanpassing sluiten de perioden beter aan op de parkeerdrukte.  

De gemeenteraad heeft op 7 juni 2022 de Uitvoeringsagenda Parkeren vastgesteld. Hiermee werd besloten dat verschillende parkeerregels aangepast moeten worden, waaronder de bezoekersregeling en de parkeerperioden.

Wat verandert er voor de bezoekersregeling?
Tot dusver kan een bezoeker bij een inwoner maximaal 4 uur op een dag parkeren. De gemeente kreeg veel reacties van inwoners en belanghebbenden op deze regeling. De regeling vonden zij te beperkt door het maximaal aantal bezoekuren op een dag. Met de nieuwe digitale bezoekersregeling krijgen de vergunninghouders een parkeerbudget van 600 uren per jaar. Dit kunnen zij naar eigen inzicht gebruiken voor hun bezoekers. Ook wordt het mogelijk om met meerdere auto’s (maximaal 3 kentekens) tegelijk op een vergunning te parkeren. Dit was slechts één auto tegelijk en dat bleek ook niet altijd handig.

Wat verandert er in de parkeerperioden waarop betaald moet worden?
Voor de dorpen Schoorl, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee veranderen de perioden:

Schoorl
In Schoorl vermindert het aantal dagen waarop parkeergeld moet worden betaald. In de nieuwe situatie hoeft er in de winterperiode (november-februari) alleen in de weekenden (zaterdag-zondag) van 10 tot 19 uur betaald te worden en niet meer op de doordeweekse dagen. In de zomerperiode (maart-oktober) blijft de betaling van het parkeergeld hetzelfde: alle dagen van 10 tot 19 uur.

Egmond aan Zee en Bergen aan Zee
In Egmond aan Zee en Bergen aan Zee vermeerdert het aantal dagen waarop parkeergeld moet worden betaald. In de winterperiode (november-februari) moet straks in de weekenden (zaterdag-zondag) van 10 tot 19 uur parkeergeld betaald worden. Dit is op dit moment niet zo. In de zomerperiode (maart-oktober) blijft de betaling van het parkeergeld hetzelfde: alle dagen van 10 tot 19 uur.

Wethouder Ernest Briët kan zich goed vinden in de veranderingen die per 1 januari 2023 ingaan: Wat betreft de bezoekersregeling hebben we geluisterd naar de gebruikers. De huidige regeling van het aantal bezoekersuren per dag en het aantal kentekens dat tegelijk kan worden ingevoerd bleek te beperkt. Dit wordt allebei aangepast. En door de aanpassingen van de parkeerperioden sluiten de tijden van betaald parkeren in het vervolg beter aan bij de tijdstippen waarop er ook daadwerkelijk sprake is van parkeerdruk. Daarnaast wordt de regeling in deze dorpen hiermee gelijkgetrokken waardoor er geen verschillen meer zijn.”

Maatwerk voor gebruiksproblemen
Op dit moment is Coöperatie Parkeer Service (CPS), de organisatie die het parkeerbeleid voor gemeente Bergen uitvoert, bezig om het parkeersysteem aan te passen naar de nieuwe bezoekersregeling per 1 januari 2023. Voor gebruikers van een digitale parkeervergunning gaat het gebruik van het systeem dus wijzigen. Als gebruikers problemen ervaren met het nieuwe systeem, dan biedt de gemeente hulp. Op welke manier dit zal zijn, wordt op een later moment gecommuniceerd.