Deel

Wijntrends zomerseizoen 2018

Steeds meer consumenten kiezen voor een biologische wijn

Wijntrends zomerseizoen 2018

Bosbranden, vorst in de grond en extreme droogte. Het wijnjaar 2017 is voor de druif op een catastrofe uitgelopen. Waar in voorgaande jaren werd gegrepen naar een alternatief gebied als de productie in bijvoorbeeld Spanje wat tegenviel, voelt nu de hele wijnwereld de klap van de bijzonder lage oogst. Het gevolg: de prijzen schieten omhoog. Het is de belangrijkste trend in het wijnjaar 2018. Daarnaast gaan biologische wijnen het nog beter doen, blijven mousserende wijnen interessant en wil de consument minder alcohol in de wijn.

Hoeveel duurder een fles wijn wordt door de schaarste is volgens vinoloog Donker nog moeilijk in te schatten. “De prijzen moeten nog doorberekend worden en mijn inschatting is dat de wijnboeren onder de marktprijs gaan zitten. Wij Nederlanders willen toch de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Ze zullen hun verlies pakken om de continuïteit te waarborgen, de vraag is hoeveel meer wij willen betalen voor een glas wijn.”

Bubbels
Waar de horecaondernemer vorig jaar minder voor hoefde te betalen, is voor mousserende wijnen. De accijns werd immers verlaagd en dat zal dit jaar ook zo blijven. Het zorgt voor een opmars van cava en champagne. “Wij hebben de verkoop van cava zien vertienvoudigen het afgelopen jaar. Sinds de ‘luxetaks’ is afgeschaft wordt dit product weer veel interessanter. Simpelweg omdat het goedkoper is dan voorgaande jaren.”

Accijns
Nog een trend die goed samengaat met de portemonnee is dat de consument steeds vaker kiest voor een wijn die laag op alcohol is. Dit uit gezondheidsoverwegingen. Meer alcohol betekent vaak meer suikers en meer suiker betekent meer calorieën. De overweging om een wijn te serveren die minder dat 8,5 procent alcohol bevat is, naast het feit dat het gezonder is, dat deze ook goedkoper blijkt. Op een hectoliter alcohol onder de 8,5 procent wordt ruim 44 euro accijns geheven. Op wijnen tussen de 8,5 procent en 15 procent wordt precies het dubbele geheven.

Duurzaam
Het healthy-life gehalte is al geen trend meer te noemen, maar ook in 2018 zal de focus op gezond en duurzaam liggen. Daarom kiezen steeds meer consumenten voor een biologische wijn. De gast wordt zich steeds bewuster van de wereld om zich heen en kiest erg gericht voor duurzame en biologische producten. De wereld van wijn wordt duurzamer maar ook transparanter. De consument heeft meer kennis in huis gehaald via sociale media en apps als Vivino. “De restaurantbezoeker kan de wijnkaart even googelen en meteen zien of hij waar voor zijn geld krijgt. Duurzaam, duurder en gezonder. Zo zou ik het wijnjaar 2018 willen omschrijven.”

De Sommelier
Frank Donker; vinoloog, Magister Vini in spé, docent en Senior Wine Buyer bij een van de grootste wijnimporteurs van Nederland, LFE. “ Ja, mooie titel toch?”, lacht hij. Als Senior Wine Buyer vliegt Donker de hele wereld over om wijnen te proeven en in te kopen. Hij studeerde aan de Hotelschool in Maastricht om er vervolgens decennia later terug te keren. “Ik geef les over wijnen die uit Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië komen. Waarom die gebieden? Ik heb maar 4 uur voor een les, ik kan niet alles in een les proppen”, vertelt hij.

Nog even kort de overige trends op een rijtje
Schroefdop: het is een fabel dat schroefdopwijnen kwalitatief minder zijn. Het is voornamelijk erg praktisch voor het personeel. Waar wordt nou nog een fles wijn aan tafel opengemaakt? Je ziet het niet veel meer.
Rode wijn uit de koeling: in Spanje, Italië en Frankrijk is het al de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland kijken we toch nog vreemd op als rode wijn koud geserveerd wordt. Toch kan een Beaujolais, Loire of Bardolino heerlijk zijn op een bloedhete zomernamiddag. In plaats van automatisch naar de rosé te grijpen, lijkt de gekoelde rode wijn een inhaalslag te maken.
Design: nu de economie weer aantrekt en jongeren meer te besteden hebben, wordt de hele ervaring van wijn drinken belangrijker. Jongeren kijken graag naar het design van de fles en de etiketten. Misschien dat de klassieke familieschilden over een aantal jaar verdwenen zijn van het etiket.

Meer 'Horeca':

Rondje horeca…16

20 april 2018

Bloemendaalse toestanden in Bergen aan Zee?

We waren daar voor de covergirl foto shoot voor de voorjaars-/zomereditie van de gedrukte Flessenpost.

Proef het voorjaar tijdens de derde Bergense Bokkentocht!

20 april 2018

Wanneer: 6 mei

We hebben al van prachtig weer kunnen proeven, wat volgt zijn de bieren die in dit seizoen uitkomen en bij de zon passen: voorjaarsbier, lentebock, lentebier, Meibock, Paasbier.

Bergen in de media... UIT072 over Noorderlicht

20 april 2018

Niet ver van de noordelijke strandafgang leunt paviljoen Noorderlicht in alle rust en afzondering tegen het duin

Strandpaviljoen Noorderlicht is het nieuwe kindje van het team van Hemingway’s. Eigenaar Koert-Hans Smit wil samen met mede-eigenaren Jeroen Klepper en Esther Rijke op deze plek, 700 meter vanaf strandopgang Noord, vooral het gevoel van vrijheid behouden. Liberté, om te creëren en experimenteren.

Waarom sommige terrassen altijd vol zitten en... andere niet

20 april 2018

Straks het terras op?

Waarom gaan we bij de eerste zonnestralen massaal op die pietluttige Nederlandse stadspleintjes zitten? Onze collega's van Esquire namen geen genoegen met een antwoord als 'gewoon...

Verbod rookruimtes: naast overlast zijn er ook meer veiligheidsrisico’s te verwachten

13 april 2018

KHN geeft waarschuwing af

94% van de horecaondernemers verwacht overlast op straat door het verdwijnen van rookruimten.

Rondje horeca…15

13 april 2018

Bourgondisch Bergen gooit de handdoek in de ring

Eerder deze week plaatste de organisatie van Bourgondisch Bergen een bericht op Facebook met de strekking...

'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'

6 april 2018

Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld.

Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal.

Rondje horeca…14

6 april 2018

Nieuw culinair evenement voor de Heerlijkheid Bergen

Zoals u bovenin het Flesje al heeft kunnen lezen, is er een nieuw culinair evenement in aantocht.

Oproep KHN aan politiek: ‘Stop oneerlijke concurrentie horeca’

6 april 2018

Sportkantines en buurthuizen grootste probleem

Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem.

'Mannen moeten 2 keer per week met vrienden bier drinken om gezond te blijven'

6 april 2018

Ja… je leest het goed!

Een gezonder leven kun je bereiken met een fitnessabonnement en twee stuks fruit per dag. Maar het kan ook een stuk makkelijker en gezelliger.

Festivals en optredens worden soms gezien als iets dat slecht voor je is

30 maart 2018

Gelukkig blijkt nu dat het supergezond is om naar veel concerten te gaan!

De decibellen vliegen nogal eens de pan uit, wat niet per se heel bevorderend is voor je oren. Om nog maar te zwijgen over het bier, de sigarettenrook ...

Voor in de agenda: De nieuwe horecanota 'Gastvrij Bergen 2' is opgesteld

30 maart 2018

De discussieavond vindt plaats in dorpscentrum De Blinkerd op donderdag 19 april

Gemeente Bergen werkt samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers, strandexploitanten aan een nieuw horecabeleid.

Veel strandnieuws... Zomer in Hemingway’s en Witte wordt Noorderlicht

30 maart 2018

Noorderlicht: vrijheid en lekker eten

De zomer is nog niet eens begonnen of er is al veel nieuws te melden over het aankomende strandseizoen in Bergen aan Zee. Gisteren op 29 maart startte de zomerversie van Hemingway’s Beachrestaurant en op 1 juni opent het nieuwe Noorderlicht (voorheen Witte en Uit de Kunst)! Hemingway’s Beachrestaurant heeft een prachtige nieuwe kaart en weer een verrassende interieurverandering. Uiteraard met de inmiddels bekende knipoog naar toen: een beetje chique en altijd gastvrij! Kom genieten van food, drinks en de fijne entourage; en, zolang het nog niet zo zomers aanvoelt, van de knisperende haard. Nieuwe kaart Chefkok Jeroen Klepper ontwikkelde weer hele fijne culinaire hoogstandjes met oog en respect voor de natuur en de kleinst mogelijke footprint (dankzij de lokale leveranciers, vis direct uit de Noordzee en zelfs zelf verbouwde groenten). Bedrijfsleidster Esther Rijke zet ook in het aankomende zomerseizoen weer een heerlijke sfeer neer en heet de gasten met een grote glimlach welkom. Beleef de zomer in Hemingway’s Beachrestaurant! Noorderlicht: vrijheid en lekker eten Maar dan nu het echte nieuws: het team van Hemingway’s spreidt haar vleugels uit! Paviljoen Witte, voorheen Uit de Kunst, is overgenomen. Eigenaar van Hemingway’s, Koert-Hans Smit, droomde van een strandpaviljoen, maar beleeft de droom intussen in tweevoud. “Super leuk om in alle creativiteit met ons huidige team verder te bouwen op het strand, met een compleet ander concept. Het nieuwe paviljoen kent natuurlijk al een lange geschiedenis, niet in de laatste plaats als enige echte vrijplaats in Bergen aan Zee. De rust, de ruimte, de natuur, nergens ervaar je de vrijheid als op deze plek, 700 heerlijke meters vanaf strandopgang Noord. Hier hoeft het allemaal niet zo snel, niet gejaagd. Weg van alles ben je hier gewoon wie je bent, verwacht geen zien en gezien worden. Wel de echte vrijheid, liberté, om te creëren en experimenteren." Biologisch, vega en natural Het bestaande team van Hemingway’s gaat vanuit deze gedachte verder met een paviljoen waar iedereen zich vrij voelt. Met een kaart waarbij de nadruk ligt op biologisch, vega en natural. Waar Jeroen Klepper nog veel meer zijn eigen identiteit als creatieve chef-kok kan ontdekken en uitbouwen. Waar je aanschuift en je zinnen verzet. Het paviljoen krijgt de naam Noorderlicht: als eindpunt van Bergen aan Zee en tot de verbeelding sprekend als natuurwonder geeft de naam als geen ander weer wat hier de bedoeling is: een bijzondere en vrije plek zijn. Noorderlicht opent op 1 juni en gaat dit seizoen verder met de bestaande middelen, zowel buiten op het terras als binnen en in de keuken. Koert-Hans Smit: “We geven de buitenzijde voor de opening wel een flinke aanpassing die de sfeer die de plek uitstraalt benadrukt. Volgend jaar zullen we een heel nieuw paviljoen gaan bouwen: licht, open en vooral vrij. Maar eerst maar eens genieten van de aankomende zomer op deze prachtige plek. We hebben er heel veel zin in!”

Rondje horeca...13

30 maart 2018

Pasen… dus zijn alle strandpaviljoens weer geopend, op één na

Ik ben afgelopen weekend eerst maar eens even wezen kijken bij het nieuwe Noord, want het was alweer even geleden dat ik op het strand was.

Nederlandse limoncello wint dubbel goud bij World Spirits Awards

30 maart 2018

Italianen zijn nu een beetje zuur...

Het Nederlandse merk Fiorito is uitgeroepen tot de beste limoncello ter wereld. Vrijdag 23 maart jl. kreeg Fiorito een dubbele gouden medaille tijdens de World Spirits Awards.

Rondje horeca... 12

23 maart 2018

Dagelijks in de kroeg zijn is goed, volgens onderzoek

Ik las eerder deze week een artikel van deze strekking. En omdat ik zelf een nogal bourgondisch leven tracht na te streven, ben ik het maar eens gaan lezen.

Een tafeltje reserveren doe je tegenwoordig via BookDinners

16 maart 2018

BookDinners is een branche-initiatief van, voor en door restaurants

Met dit platform krijgen restaurants zelf de regie over de relatie met hun gasten, de gastgegevens en marketingacties.

Rondje horeca... 11

16 maart 2018

Samenvatting Horecanota Gastvrij Bergen 2

Een goed functionerende horecabranche is van belang voor het aantrekken van bezoekers, waaronder toeristen en winkelend publiek...

Horecabeleid ‘Gastvrij Bergen 2’ Gemeente Bergen in de maak

13 maart 2018

Bijeenkomst op op donderdag 19 april 19.30 in de Blinkerd

Gemeente Bergen werkt samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers, strand-exploitanten aan een nieuw horecabeleid. Gemeente Bergen wil een aantrekkelijke gemeente zijn en blijven.

Rondje horeca...10

9 maart 2018

Ik had al zo’n vermoeden

Afgelopen weekend had ik een tafeltje gereserveerd bij The Bourbon Room in de Jan Oldenburglaan in Bergen.

Rondje horeca...10

9 maart 2018

Ik had al zo’n vermoeden

Afgelopen weekend had ik een tafeltje gereserveerd bij The Bourbon Room in de Jan Oldenburglaan in Bergen.

Sta op tegen verbod rookruimtes horeca!

9 maart 2018

Ik dacht dat het niet veel gekker kon in Nederland maar dus toch’, betoogt Martijn Veen in zijn nieuwe blog

Stichting Clean Air Nederland heeft de rechter zo gek gekregen om rookruimtes te verbieden in de horeca. Inderdaad, alleen de horeca. Deze nieuwe regel geldt – u leest het goed –

Kunnen we binnenkort een rookverbod op het terras verwachten?

2 maart 2018

Hoe denkt u hier over?

Na de kroeg en het restaurant is het terras het nieuwe strijdtoneel waarop niet-rokers hun rokende medemens zullen verjagen. Dat voorspelt horeca­kenner Wouter Verkerk.

Rondje horeca...9

2 maart 2018

Omzet horeca (Bergen) gestegen, maar omzet van cafés, eetcafés en koffiebars valt wat terug

Opbrengsten horeca nemen al vijf jaar toe. De omzet van hotels, restaurants en cafés is in het vierde kwartaal van 2017 met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Politie waarschuwt horecabedrijven regio Bergen voor eetpiraat

2 februari 2018

Zelfs fooienpot gaat mee

De politie waarschuwt horecabedrijven en tankstations langs de kust voor een notoire wanbetaler. Een vrouw eet, slaapt en tankt naar hartenlust...

Rondje horeca... 8

23 februari 2018

Op zoek naar de Ware!

Omdat de bekende Bergense topkok Ilka Bon (o.a. Merlet - Fabbrica) alweer een tijdje bij de Ware Jacob werkt, dacht ik dat het wel eens tijd werd voor een bezoekje aan het restaurant.

waarom in de horeca werken goed is voor je carrière. Door Manon Heitkamp

16 februari 2018

Je leert prioriteiten stellen

Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is niet alleen leuk, maar je leert ook een hoop door te werken in de horeca. Deze ervaring neem je voor altijd met je mee en kan wellicht van toegevoegde waarde zijn in je verdere carrière.

Rondje horeca...7

16 februari 2018

Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers

In een eerste reactie laat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van het hof in Den Haag. Dat bepaalde deze week dat rookruimtes niet langer mogen in de horeca.

KHN stuurt brandbrief naar VWS over verbod rookruimtes

16 februari 2018

Veel horecaondernemers hebben tienduizenden euro’s geïnvesteerd

Koninklijke Horeca Nederland heeft een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis van VWS gestuurd om haar zorgen te uiten over het verbod op rookruimten in de horeca.

Rondje horeca...6

9 februari 2018

Fijne culinaire thema’s bij Bergense restaurants

Lekker uit eten kun je natuurlijk overal in ons dorp, maar hoe leuk is het om met een gezelschap aan te schuiven bij een special georganiseerd culinair evenement. Ik heb er een aantal voor u op een rijtje gezet.

Lekker met je lief uit eten op Valentijnsdag

9 februari 2018

Waar en wanneer: In de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Je kunt je lief  een roos geven of een kaartje sturen, maar wat dacht je van een romantisch diner in een van de vele fijne Bergense restaurants? De liefde wordt deze woensdag wereldwijd gevierd.

Samenvatting van de horeca conceptnota gemeente Bergen

14 februari 2018

Verruimen openingstijden strandexploitanten

De conceptnota zal nog aan het college voorgelegd worden. Een goed functionerende horecabranche is van belang voor het aantrekken van bezoekers, waaronder toeristen en winkelend publiek, maar ook een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor bewoners en bedrijven. De horeca fungeert als ontmoetingsplek van bewoners, bezoekers en voor flexwerkers.

Rondje horeca... 5

2 februari 2018

Nieuw in Bergen, de Bourgondiër bij je thuis

De Bourgondiër ‘bij je thuis’ is sinds een aantal weken het thuisbezorgrestaurant van de sympathieke chef-kok Tim Bakker. Nadat Tim de laatste tien jaar o.a. als chef-kok bij restaurant Van Speijk heeft gewerkt en momenteel eigenaar is van Café MontBlanc, is hij nu begonnen met het bezorgen van fijne gerechten uit verschillende werelddelen.

Heb jij wel eens nagedacht over een fijne job in de Bergense horeca?

19 januari 2018

Elf kenmerken van een geboren gastvrouw en -heer

Gastvrijheid, wat is dat nou precies? Sommige mensen stralen het van nature uit, anderen moeten er hard voor werken. Het is een gevoel wat moeilijk te definiëren is. Toch herken je het meteen als iemand gastvrij is!

Vanaf half februari van start, Egmonds abdijbier uit de eigen ketels

25 januari 2018

Abdijbier Sancti Adalberti. Het eerste bier wordt opgedragen aan graaf Lamoraal van Egmont

Brouwerij Egmond gaat half februari officieel van start. De opening wordt verricht door abt Gerard Mathijsen van de Sint Adelbertabdij en burgemeester Hetty Hafkamp. Zij zullen het productieproces starten voor het eerste Egmonds abdijbier uit de eigen ketels sinds de verwoesting van de abdij in 1573.

Uitnodiging voor horecaondernemers...

25 januari 2018

Kennissessie ‘Kansen in de Horeca’ op 14 februari

De Horeca in de regio Bergen is goud waard! Want de horeca in combinatie met de prachtige omgeving, trekt veel publiek. Daarbij is de horeca ook zeer innovatief. Deze innovaties zijn vaak vooral gericht op de beleving van de gasten en de kwaliteit van producten.

Bistronomie ’t Parkje weer open. Nieuwe kaart, nieuwe gezichten, nieuwe activiteiten

26 januari 2018

Remco Tensen nieuwe Chefkok

Bistronomie ’t Parkje was zo’n twee weken dicht om na de drukte van de feestdagen weer een frisse wind door de zaak te kunnen laten waaien. Dat is gelukt! Vanaf vandaag treft u Remco Tensen als chef-kok aan in de keuken.

Restaurant Bergen Binnen bestaat 10 jaar

26 januari 2018

Special 3 gangen jubileum menu

Het is in februari alweer 10 jaar geleden dat Sander Houtenbos en Natasja Klaver restaurant Bergen Binnen overnamen. Ze zijn indertijd begonnen met een laagdrempelige kaart, maar door de jaren heen is het niveau aanzienlijk gestegen en daar zijn ze best trots op.

Rondje horeca...

26 januari 2018

Een van Frankrijks grootste culinaire helden is niet meer RIP

De wereldberoemde Franse topkok Paul Bocuse is vorige week in zijn slaap overleden Hij is 91 jaar oud geworden. Bocuse was een van de grondleggers van de Nouvelle Cuisine, waarmee hij alle regels van de Franse keuken overboord gooide.

Horecatrends in 2018: Alcohol op z'n retour

19 januari 2018

Maar of dat ook voor Bergen geldt...

Er komen steeds meer alcoholvrije bieren en cocktails in cafés en ook restaurants die een alcoholvrij arrangement bieden. Dan krijg je bijvoorbeeld gefermenteerde drankjes of een heel bijzondere thee, wat je in de Aziatische keuken al veel vaker ziet.

Rondje horeca...

19 januari 2018

Rijstepap, maar dan uit de culinaire zevende hemel

Als er één gerecht is waar ik echt dol op ben, dan is het wel risotto. En dan met name truffelrisotto. Ik maak het zelf met enige regelmaat, maar als ik in een restaurant ben waar het op de kaart staat, dan is mijn keuze snel gemaakt. De voorlaatste keer dat ik het mocht proeven, was op oudejaarsavond bij The Bourbon Room. Aan tafel bereid door eigenaar Sherwin. Voortreffelijk!

Rondje horeca...

Waar Bergen uniek in is

Bergenaren zijn als het om gezelligheid gaat echte ‘die hards’, want zeg nou zelf… wie bedenkt het om na oudejaarsavond op de eerste dag van het nieuwe jaar gelijk weer vol gas te geven en na de champagneplons in Bergen aan Zee even een warme douche te nemen en daarna gelijk het feestgedruis weer in te rollen?

Altijd al vinoloog willen worden?

12 januari 2018

Heb je serieuze wijnambities? Je bent dan bij de Vinologenopleiding aan het juiste adres

Onconventioneel met een unieke online leermethode. De Vinologenopleiding is een wijnopleiding voor zowel mensen die wijn als hobby hebben en een serieuze wijnopleiding willen volgen als voor mensen die beroepsmatig een wijnopleiding willen volgen.

Restaurants komen met concurrent voor reserveringssite Iens

12 januari 2018

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert 'Bookdinners'

Uit onvrede over de hoge kosten en macht van reserveringssite Iens komt de restaurantbranche met een eigen, concurrerende site. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert 'Bookdinners' eerder deze week op de Horecava-beurs.

Hotel blooming door Zoover uitgekozen tot beste accommodatie van Noord-Holland

En het 5e best scorende hotel van heel Nederland!

Dit jaar is er een nieuwe Award uitgereikt: de Zoover Award Regiowinnaar. In de twaalf provincies en de Waddeneilanden hebben de best scorende accommodaties een Zoover Award Regiowinnaar ontvangen.

Rondje horeca...

12 januari 2018

En toen was er even rust

De feestdagen zijn achter de rug en de Ruïnekerk IJsbaan is afgebroken. U, ik en de horeca moeten de saaie wintermanden door zien te komen. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen zijn, dus logisch dat iedereen nu even op adem moet komen.

Gevraagd: horecapersoneel in Bergen (aan Zee)

6 april 2018

Gratis rubriek voor horecaondernemers

Momenteel staan er meer dan 30 vacatures op in deze rubriek. Altijd al willen werken in Bergense horeca? Dan is dit je kans!

Terug