Deel

advertentie

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

Door: Renée Bakker

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos. Een biodynamische wijnmaker in de Priorat in het dorpje Poboleda. Salvador Burgos deed mij een beetje denken aan Diederik Gommers met een beetje Mr. Bean, maar dan eentje die ontzettend veel over wijn weet.
We waren in een prachtige vallei met druiven en in het midden van de vallei ‘la casa’. We werden met veel enthousiasme verwelkomd door Salvador en begonnen onze tour door de wijnranken.

Aan biodynamische wijnbouw zijn veel regeltjes verbonden zoals bijvoorbeeld geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en diversiteit in de wijngaard (planten, kruiden, dieren) maar, misschien nog wel interessanter, biodynamische wijnmakers laten de wijn zo veel mogelijk z’n eigen gang gaan zonder mechanische processen. Zo worden er geen gisten toegevoegd en moet de vergisting vanzelf op gang komen met de gisten die van nature aanwezig zijn, een spannende tijd voor de wijnmaker. Ook wordt de wijn niet gefilterd of geklaard met eiwitten.
Biodynamische wijnmakers zetten ook kosmische krachten in bij het maken van hun wijnen. Zo heeft Salvador een boekje waar precies in staat wanneer hij naar de kapper moet, afhankelijk van de stand van de maan en de sterren. Deze theorie gebruikt hij ook bij het oogsten van zijn druiven, snoeiwerkzaamheden en irrigatie. Irrigatie is alleen toegestaan wanneer het hoognodig is. Salvador was ontzettend blij dat het net, twee dagen voor ons bezoek, geregend had. Een zeer plaatselijke bui, precies op zijn wijngaard.

Omdat Salvador dus geen chemische middelen spuit op zijn druiven konden wij alle druiven proeven die aan de ranken groeiden. Het begon bij cabernet sauvignon, Salvador liet ons zien dat je een blad van cabernet sauvignon kan herkennen aan zijn vijf punten en de achterkant van het blad is zacht doordat het is bedekt met kleine haartjes. Het blad van een garnacha is ook te herkennen aan zijn vijf punten, maar de achterkant van het blad van de garnachaplant is glad. Dat vergeet ik nooit meer, want aan het einde van de tour werd ik overhoord door Salvador en had ik het dus fout.

De druiven smaakten heerlijk, een grappig weetje is dat de suikers zakken naar de onderste druiven. De druiven die het laagste hangen, zijn dus het zoetst! Drie keer raden welke druiven ik heb geproefd tijdens de tour…
Salvador heeft garnacha (grenache), cariñena (carignan), cabernet sauvignon, syrah, merlot en garnacha blanca (grenache blanc) staan. Hij heeft ook een aantal wijnranken waar hij en studenten van de wijnuniversiteit in Spanje mee experimenteren, zoals petit verdot. Hij gebruikt deze druiven niet voor zijn wijnen.
De hellingen zijn steil, en de ranken staan op smalle terrassen op zo’n 300 tot 500 meter hoogte. De wijnranken groeien op llicorella, dat is vergruisde leisteen en ontzettend zwaar om te bewerken. Machinaal oogsten is onmogelijk op de meeste plekken. Op sommige terrassen is het mogelijk om met paard en wagen te komen. De druiven worden dus met de hand geoogst. Salvador selecteert alleen de allermooiste druiven voor zijn wijnen. De overige druiven laat hij hangen voor de vogels en andere dieren.

In de wijnkelder van Salvador stonden ongeveer 35 barriques van Frans eikenhout. We mochten de barriques niet aanraken, want een te harde trilling zorgt ervoor dat de wijn schrikt. In de kelder lagen ontzettend veel wijnen te rijpen, Salvador laat zijn wijnen lange tijd rijpen, ongeveer vijf jaar. De botteling en etikettering doet hij allemaal zelf.

De wijnen smaakten nog beter. We hebben alleen rode wijnen kunnen proeven, de witte wijn was al op. De wijnen zijn vol en complex met aroma’s van rood fruit, kruidigheid en aanwezige maar gebalanceerde tannines.
Het was een waanzinnige ervaring! Salvador en ik zijn, ondanks de taalbarrière, echte vrienden geworden. Ik mag zelfs mijn eigen druiven komen aanplanten als ik dat wil.

Proost!
Renée

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug