Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 23 september 2022
Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos. Een biodynamische wijnmaker in de Priorat in het dorpje Poboleda. Salvador Burgos deed mij een beetje denken aan Diederik Gommers met een beetje Mr. Bean, maar dan eentje die ontzettend veel over wijn weet.
We waren in een prachtige vallei met druiven en in het midden van de vallei ‘la casa’. We werden met veel enthousiasme verwelkomd door Salvador en begonnen onze tour door de wijnranken.
Aan biodynamische wijnbouw zijn veel regeltjes verbonden zoals bijvoorbeeld geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en diversiteit in de wijngaard (planten, kruiden, dieren) maar, misschien nog wel interessanter, biodynamische wijnmakers laten de wijn zo veel mogelijk z’n eigen gang gaan zonder mechanische processen. Zo worden er geen gisten toegevoegd en moet de vergisting vanzelf op gang komen met de gisten die van nature aanwezig zijn, een spannende tijd voor de wijnmaker. Ook wordt de wijn niet gefilterd of geklaard met eiwitten.
Biodynamische wijnmakers zetten ook kosmische krachten in bij het maken van hun wijnen. Zo heeft Salvador een boekje waar precies in staat wanneer hij naar de kapper moet, afhankelijk van de stand van de maan en de sterren. Deze theorie gebruikt hij ook bij het oogsten van zijn druiven, snoeiwerkzaamheden en irrigatie. Irrigatie is alleen toegestaan wanneer het hoognodig is. Salvador was ontzettend blij dat het net, twee dagen voor ons bezoek, geregend had. Een zeer plaatselijke bui, precies op zijn wijngaard.
Omdat Salvador dus geen chemische middelen spuit op zijn druiven konden wij alle druiven proeven die aan de ranken groeiden. Het begon bij cabernet sauvignon, Salvador liet ons zien dat je een blad van cabernet sauvignon kan herkennen aan zijn vijf punten en de achterkant van het blad is zacht doordat het is bedekt met kleine haartjes. Het blad van een garnacha is ook te herkennen aan zijn vijf punten, maar de achterkant van het blad van de garnachaplant is glad. Dat vergeet ik nooit meer, want aan het einde van de tour werd ik overhoord door Salvador en had ik het dus fout.
De druiven smaakten heerlijk, een grappig weetje is dat de suikers zakken naar de onderste druiven. De druiven die het laagste hangen, zijn dus het zoetst! Drie keer raden welke druiven ik heb geproefd tijdens de tour…
Salvador heeft garnacha (grenache), cariñena (carignan), cabernet sauvignon, syrah, merlot en garnacha blanca (grenache blanc) staan. Hij heeft ook een aantal wijnranken waar hij en studenten van de wijnuniversiteit in Spanje mee experimenteren, zoals petit verdot. Hij gebruikt deze druiven niet voor zijn wijnen.
De hellingen zijn steil, en de ranken staan op smalle terrassen op zo’n 300 tot 500 meter hoogte. De wijnranken groeien op llicorella, dat is vergruisde leisteen en ontzettend zwaar om te bewerken. Machinaal oogsten is onmogelijk op de meeste plekken. Op sommige terrassen is het mogelijk om met paard en wagen te komen. De druiven worden dus met de hand geoogst. Salvador selecteert alleen de allermooiste druiven voor zijn wijnen. De overige druiven laat hij hangen voor de vogels en andere dieren.
In de wijnkelder van Salvador stonden ongeveer 35 barriques van Frans eikenhout. We mochten de barriques niet aanraken, want een te harde trilling zorgt ervoor dat de wijn schrikt. In de kelder lagen ontzettend veel wijnen te rijpen, Salvador laat zijn wijnen lange tijd rijpen, ongeveer vijf jaar. De botteling en etikettering doet hij allemaal zelf.
De wijnen smaakten nog beter. We hebben alleen rode wijnen kunnen proeven, de witte wijn was al op. De wijnen zijn vol en complex met aroma’s van rood fruit, kruidigheid en aanwezige maar gebalanceerde tannines.
Het was een waanzinnige ervaring! Salvador en ik zijn, ondanks de taalbarrière, echte vrienden geworden. Ik mag zelfs mijn eigen druiven komen aanplanten als ik dat wil.
Proost!
Renée
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.