Deel

advertentie

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

Door: Renée Bakker

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos. Een biodynamische wijnmaker in de Priorat in het dorpje Poboleda. Salvador Burgos deed mij een beetje denken aan Diederik Gommers met een beetje Mr. Bean, maar dan eentje die ontzettend veel over wijn weet.
We waren in een prachtige vallei met druiven en in het midden van de vallei ‘la casa’. We werden met veel enthousiasme verwelkomd door Salvador en begonnen onze tour door de wijnranken.

Aan biodynamische wijnbouw zijn veel regeltjes verbonden zoals bijvoorbeeld geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en diversiteit in de wijngaard (planten, kruiden, dieren) maar, misschien nog wel interessanter, biodynamische wijnmakers laten de wijn zo veel mogelijk z’n eigen gang gaan zonder mechanische processen. Zo worden er geen gisten toegevoegd en moet de vergisting vanzelf op gang komen met de gisten die van nature aanwezig zijn, een spannende tijd voor de wijnmaker. Ook wordt de wijn niet gefilterd of geklaard met eiwitten.
Biodynamische wijnmakers zetten ook kosmische krachten in bij het maken van hun wijnen. Zo heeft Salvador een boekje waar precies in staat wanneer hij naar de kapper moet, afhankelijk van de stand van de maan en de sterren. Deze theorie gebruikt hij ook bij het oogsten van zijn druiven, snoeiwerkzaamheden en irrigatie. Irrigatie is alleen toegestaan wanneer het hoognodig is. Salvador was ontzettend blij dat het net, twee dagen voor ons bezoek, geregend had. Een zeer plaatselijke bui, precies op zijn wijngaard.

Omdat Salvador dus geen chemische middelen spuit op zijn druiven konden wij alle druiven proeven die aan de ranken groeiden. Het begon bij cabernet sauvignon, Salvador liet ons zien dat je een blad van cabernet sauvignon kan herkennen aan zijn vijf punten en de achterkant van het blad is zacht doordat het is bedekt met kleine haartjes. Het blad van een garnacha is ook te herkennen aan zijn vijf punten, maar de achterkant van het blad van de garnachaplant is glad. Dat vergeet ik nooit meer, want aan het einde van de tour werd ik overhoord door Salvador en had ik het dus fout.

De druiven smaakten heerlijk, een grappig weetje is dat de suikers zakken naar de onderste druiven. De druiven die het laagste hangen, zijn dus het zoetst! Drie keer raden welke druiven ik heb geproefd tijdens de tour…
Salvador heeft garnacha (grenache), cariñena (carignan), cabernet sauvignon, syrah, merlot en garnacha blanca (grenache blanc) staan. Hij heeft ook een aantal wijnranken waar hij en studenten van de wijnuniversiteit in Spanje mee experimenteren, zoals petit verdot. Hij gebruikt deze druiven niet voor zijn wijnen.
De hellingen zijn steil, en de ranken staan op smalle terrassen op zo’n 300 tot 500 meter hoogte. De wijnranken groeien op llicorella, dat is vergruisde leisteen en ontzettend zwaar om te bewerken. Machinaal oogsten is onmogelijk op de meeste plekken. Op sommige terrassen is het mogelijk om met paard en wagen te komen. De druiven worden dus met de hand geoogst. Salvador selecteert alleen de allermooiste druiven voor zijn wijnen. De overige druiven laat hij hangen voor de vogels en andere dieren.

In de wijnkelder van Salvador stonden ongeveer 35 barriques van Frans eikenhout. We mochten de barriques niet aanraken, want een te harde trilling zorgt ervoor dat de wijn schrikt. In de kelder lagen ontzettend veel wijnen te rijpen, Salvador laat zijn wijnen lange tijd rijpen, ongeveer vijf jaar. De botteling en etikettering doet hij allemaal zelf.

De wijnen smaakten nog beter. We hebben alleen rode wijnen kunnen proeven, de witte wijn was al op. De wijnen zijn vol en complex met aroma’s van rood fruit, kruidigheid en aanwezige maar gebalanceerde tannines.
Het was een waanzinnige ervaring! Salvador en ik zijn, ondanks de taalbarrière, echte vrienden geworden. Ik mag zelfs mijn eigen druiven komen aanplanten als ik dat wil.

Proost!
Renée

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Welke wijnen doen het goed in het winterseizoen?

27 januari 2023

We hebben een aantal 'winter'wijnen op een rijtje gezet...

In het koude en vochtige winterweer wil je stevige wijnen die je binnenste verwarmen en de rijke gerechten van het seizoen vasthouden. De wijnen die je kiest om te drinken tijdens de winter kunnen groot, vet en kruidig rood zijn; romige, toastige, volle witte wijnen; verwarmende versterkte wijnen; zoete dessertwijnen; of weelderige, feestelijke mousserende wijnen.

Welke seizoensgroenten uit Nederland eet je in februari?

27 januari 2023

Volgens sommigen is het eten van seizoensgroenten gezonder...

Februari is een echte wintermaand: maar weinig verse groente van het land en al helemaal geen fruit. Favorieten in februari zullen waarschijnlijk boerenkool en prei zijn. Mij kun je sowieso ’s nachts wakker maken voor stamppot boerenkool (zelfs in de zomer). Februari is ook de perfecte maand om groente te proberen die minder standaard, maar wel helemaal van het seizoen is, zoals aardperen en winterpostelein.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Wijntrends 2023

20 januari 2023

Champagne all day...

Een glazen wijnbol hebben wij helaas niet, maar we nemen u graag mee in de interessante ontwikkelingen voor 2023 en doen enkele voorspellingen voor dit (wijn)jaar.

Bier bij de winterkost: deden ze al in de Middeleeuwen

13 januari 2023

Maar let op als je bier gaat meekoken...

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden?

Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar

13 januari 2023

Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?

De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Dit jaar een keer zelf oliebollen bakken?

23 december 2022

Ook leuk om samen met de kids te doen in de kerstvakantie

Dit originele recept voor oliebollen gaat al heel wat generaties mee. Dat is voor een groot deel te danken aan de eenvoudige bereidingswijze van dit recept.

Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve wijnwijzer

23 december 2022

Nooit meer een slechte wijn mee naar huis...

De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit?

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Misschien wel het allerfijnste gerecht tijdens de kerstdagen…

9 december 2022

De klassieker... Beef Wellington!

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Gegratineerde bloemkoolschotel (foto’s)

28 oktober 2022

Met gekruid gehakt, aardappelpuree en krokant kaaslaagje...

Deze ovenschotel met bloemkool en gehakt is herfst/winter comfort food ten top.

Hoe lees je een etiket van een fles cava

21 oktober 2022

Door: Anouk Mak

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Over kunst gesproken. Als je een liefhebber bent van verfijnd koken…

21 oktober 2022

De kunst van het koken, hoogtepunten uit de klassieke Franse keuken

Julia Child schreef het eerste deel van Mastering the art of French cooking in 1961 en sindsdien is het internationaal een van de meest gebruikte en geliefde boeken over de klassieke Franse keuken.

Wijn…. we houden er zo van, maar waar is het nou precies van gemaakt en wat is de oorsprong?

14 oktober 2022

De uitleg volgens Wikipedia

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Soorten wijn zijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen als champagne, cava en lambrusco.

Zin in een culinair orgasme?

14 oktober 2022

Wat dacht je van gerookte buikspek...

Buikspek koop je bij een van de slagers in het dorp. En als die het toevallig niet in huis hebben, dan heeft de DeKamarkt het zeker. Het recept is eenvoudig te maken en het resultaat is goddelijk. Je bent wel even bezig want de buikspek moet zeker 4 uur roken en daarna nog een uurtje de oven in, maar dan heb je ook wel wat.

En zo maak je een ultiem herfstgerecht: gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

7 oktober 2022

Door Bergenaar Henk van den Berg

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet, krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Hoe open je het beste een fles cava of champagne? (filmpje)

9 september 2022

Door: Anouk Mak

Het is me deze zomer meerdere malen opgevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe een fles cava of champagne veilig geopend moet worden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug