Wijnstop 2: De Priorat
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 2 september 2022
Na onze stop in Narbonne zijn wij doorgegaan naar de Priorat, een wijngebied in Spanje. Onbekend en dunbevolkt. Er wonen hier namelijk maar 9000 mensen verspreid over bijna 500 km². In de gemeente Bergen wonen bijna 30.000 mensen verspreid over 120 km². Om even aan te geven hoe vervreemd wij zijn geworden van de mens. Grapje.
Er zijn geen stoplichten en de Priorat wordt in toom gehouden door vijf politieagenten. Ze zeggen dat hier geen criminelen zijn.
Er zijn namelijk alleen maar wijnmakers en olijfolieproducenten. Uiteraard ben ik op pad. Op bezoek bij Scala Dei. Een wijnbedrijf opgericht door de monniken. We kregen een tour van Paul, een Engelsman.
De Priorat is een wijngebied met veel historie. Het begon met wijn maken van lage kwaliteit, die ze exporteerden (nog steeds een beetje) naar Frankrijk. Frankrijk gebruikt(e) de wijn om hun eigen wijnen meer body en alcoholpercentage te geven.
Na de oorlogen, opstanden en phylloxera (een druifluis die de volledige wijngaarden heeft verwoest) in Spanje en Europa waren de wijngaarden verwoest en hebben de inwoners de Priorat verlaten. In de jaren zeventig is René Barbier met vier vrienden begonnen met goede wijnen te maken in het uitgestorven gebied. Ze begonnen met druiven aanplanten zoals merlot, syrah en cabernet sauvignon. In bijna tien jaar tijd hebben René Barbier en zijn vrienden de Priorat opnieuw op de kaart gezet en sinds 2006 doet de Priorat mee aan het produceren van kwaliteitswijnen. Priorat en Rioja zijn samen de enige wijngebieden met een DOC benaming (Denominación de Origen Calificada). DOC is de Spaanse herkomstbenaming zoals we in Frankrijk AOP kennen. De laatste tijd zijn er wijnmakers die druiven aanplanten die vóór de phylloxera (sinds de middeleeuwen) in de Priorat aangeplant stonden. Garnacha (grenache) en cariñena (carignan) wordt hier veel aangeplant. Dit zijn druiven die goed gedijen in dit klimaat. Hete en droge zomers en weinig regenval. De bodem bestaat uit lagen rode leisteen. De leisteen reflecteert de warmte en de bodem is in staat genoeg water op te slaan, hier profiteren de wijnstokken van tijdens droge periodes.
In de Priorat is er meestal een opbrengst van ongeveer 5 hectoliter per hectare, het gemiddelde in Spanje is 25 hectoliter per hectare. Dat is dus heel weinig in de Priorat. De Priorat is gespecialiseerd in het maken van rode wijn, witte druiven zijn er amper te vinden.
Bij Scala Dei hebben we wel wat witte wijn geproefd. Eentje gemaakt van garnacha blanca en eentje was een blanc de noir, een blanc de noir is een witte wijn gemaakt van rode druiven. Dit wordt gemaakt door middel van korte inweking van de druivenschillen. Dit resulteert in een wijn met aroma’s van rood fruit, mineraliteit en een goede body.
Natuurlijk hebben we ook rode wijn geproefd met een gemiddeld tot hoog alcoholgehalte, tannine en een goede afdronk. Ik had aroma’s van jam, zwart fruit en chocola verwacht, maar ik vond ook fruitigheid en frisheid. Complex en intens. Echt een ontdekking.
We vervolgen onze reis verder, naar een nog onbekende bestemming. Maar we vinden vast wel weer wat druiventrossen waar ik over kan vertellen.
Proost,
Renée