Deel

advertentie

Wijnstop 2: De Priorat

Door: Renée Bakker

Wijnstop 2: De Priorat

Na onze stop in Narbonne zijn wij doorgegaan naar de Priorat, een wijngebied in Spanje. Onbekend en dunbevolkt. Er wonen hier namelijk maar 9000 mensen verspreid over bijna 500 km². In de gemeente Bergen wonen bijna 30.000 mensen verspreid over 120 km². Om even aan te geven hoe vervreemd wij zijn geworden van de mens. Grapje.

Er zijn geen stoplichten en de Priorat wordt in toom gehouden door vijf politieagenten. Ze zeggen dat hier geen criminelen zijn.
Er zijn namelijk alleen maar wijnmakers en olijfolieproducenten. Uiteraard ben ik op pad. Op bezoek bij Scala Dei. Een wijnbedrijf opgericht door de monniken. We kregen een tour van Paul, een Engelsman.

De Priorat is een wijngebied met veel historie. Het begon met wijn maken van lage kwaliteit, die ze exporteerden (nog steeds een beetje) naar Frankrijk. Frankrijk gebruikt(e) de wijn om hun eigen wijnen meer body en alcoholpercentage te geven.

Na de oorlogen, opstanden en phylloxera (een druifluis die de volledige wijngaarden heeft verwoest) in Spanje en Europa waren de wijngaarden verwoest en hebben de inwoners de Priorat verlaten. In de jaren zeventig is René Barbier met vier vrienden begonnen met goede wijnen te maken in het uitgestorven gebied. Ze begonnen met druiven aanplanten zoals merlot, syrah en cabernet sauvignon. In bijna tien jaar tijd hebben René Barbier en zijn vrienden de Priorat opnieuw op de kaart gezet en sinds 2006 doet de Priorat mee aan het produceren van kwaliteitswijnen. Priorat en  Rioja zijn samen de enige wijngebieden met een DOC benaming (Denominación de Origen Calificada). DOC is de Spaanse herkomstbenaming zoals we in Frankrijk AOP kennen. De laatste tijd zijn er wijnmakers die druiven aanplanten die vóór de phylloxera (sinds de middeleeuwen) in de Priorat aangeplant stonden. Garnacha (grenache) en cariñena (carignan) wordt hier veel aangeplant. Dit zijn druiven die goed gedijen in dit klimaat. Hete en droge zomers en weinig regenval. De bodem bestaat uit lagen rode leisteen. De leisteen reflecteert de warmte en de bodem is in staat genoeg water op te slaan, hier profiteren de wijnstokken van tijdens droge periodes.

In de Priorat is er meestal een opbrengst van ongeveer 5 hectoliter per hectare, het gemiddelde in Spanje is 25 hectoliter per hectare. Dat is dus heel weinig in de Priorat. De Priorat is gespecialiseerd in het maken van rode wijn, witte druiven zijn er amper te vinden.
Bij Scala Dei hebben we wel wat witte wijn geproefd. Eentje gemaakt van garnacha blanca en eentje was een blanc de noir, een blanc de noir is een witte wijn gemaakt van rode druiven. Dit wordt gemaakt door middel van korte inweking van de druivenschillen. Dit resulteert in een wijn met aroma’s van rood fruit, mineraliteit en een goede body.
Natuurlijk hebben we ook rode wijn geproefd met een gemiddeld tot hoog alcoholgehalte, tannine en een goede afdronk. Ik had aroma’s van jam, zwart fruit en chocola verwacht, maar ik vond ook fruitigheid en frisheid. Complex en intens. Echt een ontdekking.

We vervolgen onze reis verder, naar een nog onbekende bestemming. Maar we vinden vast wel weer wat druiventrossen waar ik over kan vertellen.

Proost,

Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

23 september 2022

Door: Renée Bakker

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos.

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Wist jij dat?

16 september 2022

Hoeveel druiven zitten er eigenlijk in een glas wijn?

Hier keken we van op, we hadden nooit verwacht dat het zóveel druiven zouden zijn. In een fles wijn van 0,75 cl gaan namelijk al snel ruim 600 tot 800 druiven. Dat zijn ongeveer 10 trossen vol. Als je dat doorrekent naar een glas wijn kom je al gauw uit op zo’n 125 druiven per glas.

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Hoe open je het beste een fles cava of champagne? (filmpje)

9 september 2022

Door: Anouk Mak

Het is me deze zomer meerdere malen opgevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe een fles cava of champagne veilig geopend moet worden.

De duinen staan weer vol met rozenbottels

9 september 2022

Rozenbotteljam is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij jam...

Maar lekker is het zeker. En rozenbottels vind je vaak heel gemakkelijk in het wild. Ik denk dat dat eigenlijk ook wel de plek is om ze vandaan te halen. Ik heb ze nog niet eerder bij een groenteboer of supermarkt zien liggen.

Deze week een heerlijke Franse klassieker…

2 september 2022

Coq au vin

Eigenlijk is Coq au vin 'gewoon' Frans plattelandsvoer. Want wat moet je nu met een taaie haan. Tegenwoordig gebruiken we gelukkig gewoon malse kipdelen.

Klassieke Parijse uiensoep

26 augustus 2022

à la Les Halles

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Mijn eigen wijn(gaard)!

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 à 3 jaar genoeg sap voor maar liefst twee flessen wijn!

Wijnstop 1: familie Fabre

19 augustus 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie. 

Als de temperaturen weer oplopen, wordt het de hoogste tijd voor….

19 augustus 2022

Surinaamse saoto soep

Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

12 augustus 2022

Door: Anouk Mak

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Kippendijen Saltimbocca

12 augustus 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Culinaire tip voor warme zomerse dagen…

5 augustus 2022

Pasta vongole (spaghetti met heerlijke venusschelpjes)

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

29 juli 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Een super fijn zomers gerecht en heel eenvoudig te maken…

29 juli 2022

Salade Caprese (buffelmozzarella, tomaat, pesto en pijnboompitjes)

Even een snelle Italiaanse salade voor zo’n warme avond als vandaag: Salade Caprese. Deze salade wordt in Italië als voorgerecht gegeten en soms ook wel Insalata Tricolore genoemd. De drie kleuren in deze salade komen overeen met de Italiaanse vlag. Het gebruik van de beste ingrediënten is een must!

Een fijn gerecht voor een zomerse dag…

22 juli 2022

Deze pastasalade tover je binnen 15 minuten op tafel en is heerlijk en gemakkelijk mee te nemen

Zomerse pastasalade met fusilli. Zo doe je dat!

Wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?

22 juli 2022

Natuurlijk weet je dat een glas witte wijn gekoeld het lekkerste is, maar wist je dat sommige rode wijnen ook gekoeld geserveerd worden?

Wat is eigenlijk de beste temperatuur om verschillende wijnen te serveren? Wij zochten het voor je uit!

Corpinnat?… Wat is dat?

15 juli 2022

Door: Anouk Mak

Een jaar of vijf geleden vertelde iemand mij dat ze had gehoord dat Agustí Torelló Mata, het cavahuis waar ik (Cavastore) bijna al mijn cava’s vandaan haal, uit de 'DO Cava' was gestapt. Enigszins verbaasd ben ik toen op onderzoek uitgegaan om erachter te komen hoe dit verhaal in elkaar stak.

Het mosselseizoen is weer geopend…

15 juli 2022

Misschien is dit wel de allerlekkerste manier om te bereiden

Mosselen op zijn Catalaans. Zet alle ingrediënten klaar. Vul de spoelbak met water en wat zout en spoel de mosselen. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in stukjes. Snijd de paprika in vieren. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika vervolgens in repen en daarna in blokjes.

Renée en Anouk op wijnbezoek

8 juli 2022

We hebben weer wat nieuws bedacht, we gaan op wijntour in Noord-Holland deze zomer

Met vandaag de primeur: wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude. Om ons er niet makkelijk vanaf te maken, hebben we de fiets genomen.

De BBQ kan weer uit de schuur, want de temperaturen lopen op…

8 juli 2022

Recepten en tips voor een heerlijke zomer

Koop goede producten, dan ben je al op de helft. Kies eens anders dan een kant-en-klaar pakket. Varieer met vlees, vis, aardappelen, groenten en fruit. Pimp je BBQ met verse bijgerechten. Kortom, we gaan er gewoon weer een feestje van maken!

Nu de zomerse temperaturen oplopen, wordt het tijd voor een goede wijnkoeler

1 juli 2022

Nieuw in het assortiment van de Bergense www.cavastore.nl

Design wijnkoelers van Italiaanse makelij zijn het resultaat van gepassioneerde studie, stilistisch onderzoek naar nieuwe vormen, technologische evolutie en diepgaande kennis van materialen.

Toetje ‘ Professeur’

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Dit toetje heb ik voor de eerste keer gegeten in Herk de Stad (B) toen ik in Leuven woonde, midden jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik heb het nooit van mijn repertoire gehaald omdat het zo simpel en lekker is. Je zet na het diner de ingrediënten op tafel en laat je disgenoten het werk doen, as simple as that !

Zelf een hogeschool pizza bereiden? Het is makkelijker dan je denkt

10 juni 2022

Ook leuk om samen met de kinderen te doen...

De smaak van je pizza valt of staat met je bodem. Je wilt deze natuurlijk niet te vet, niet te droog, niet te dik, én niet te dun hebben.

Vakantie

10 juni 2022

Door: Renée Bakker

Het seizoen van de vakantiebestemmingdiscussies is bij ons thuis weer van start gegaan. Het is eigenlijk al vrij duidelijk want vorig jaar stond een wijnreis naar Frankrijk en Spanje op de planning. Maar ja, waar in Frankrijk en Spanje gaan we dan naartoe?

Dronken Pasta en Corriente…

3 juni 2022

Door: Anouk Mak

Dit leuke recept komt van mijn ex-collega Paulien. Na 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het puzzelbedrijf Keesing Media Group, had ik afgelopen maart besloten ontslag te nemen.

Zelf garnalenkroketten maken…

3 juni 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Met trots presenteren wij onze nieuwe foodblogger Henk van den Berg. Henk kookt al vanaf zijn zesde(!) en sindsdien is koken een terugkerend thema in zijn leven. Henk kookte graag voor zijn kinderen en later zou het ook een therapeutische werking hebben. Toen de pandemie uitbrak en tijdens de daarop volgende lockdown was het duidelijk wat Henk zou doen: koken!

Misschien wel de allerlekkerste risotto van de hele wereld…

27 mei 2022

Truffelrisotto met wilde paddenstoelen

Heerlijk smeuïge risotto met truffel is erg makkelijk om te maken en ideaal voor een gezellig dinertje. Wij gebruikten truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Malle combi’s met de Limburgse staander

27 mei 2022

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Partij Ons Dorp
close-link
Terug