Wijnstop 1: familie Fabre
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 19 augustus 2022
Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie.
Zoals ik eerder liet weten, brengt dat altijd de nodige discussie met zich mee. Vooral over naar welk gebied we gaan. Uiteindelijk zijn wij begonnen in Vijlen, Limburg om op bezoek te gaan bij wijnhuis St. Martinus. Dat was erg interessant. Wellicht later meer hierover.
Nu zitten we in Narbonne, in wijnstreek Languedoc. We zijn op bezoek geweest bij de familie Fabre. En wat een ontdekking was dat! De familie Fabre begon een château in het jaar 1605 en sindsdien zijn ze uitgegroeid tot vijf châteaus (Domaine Grande Courtade, Tour de Rieux, Château Coulon, staat ook in de appie trouwens, Château De Luc en Château Fabre Gasparets). Dat komt doordat er verschillende familieleden zijn getrouwd met andere wijnboeren.
We kregen een rondleiding door het château, waar een paar gezinnen van de familie nog wonen.
In het jaar 1907 was er opstand in de regio. Voor het jaar 1907 werd er ontzettend veel wijn gedronken omdat wijn gezonder was dan het vieze water, het was de gouden eeuw voor de regio. Totdat er goedkopere Algerijnse wijn naar Frankrijk kwam en niemand meer lokale wijn dronk. De wijnboeren werden ontzettend arm en kwamen in opstand. De regionale politie werd erop afgestuurd maar verzette zich daartegen. De overheid wilde niet helpen en het leger heeft uiteindelijk veel opstandelingen doodgeschoten om de opstand te stoppen. Het is een zwarte periode in de geschiedenis van de regio, de Fransen praten er ook niet graag over. Hierna zijn de wijnboeren kwalitatief betere wijn gaan produceren, er worden nu wijnen van ontzettend goede kwaliteit gemaakt. De reputatie van Zuid- Frankrijk wordt dan ook met de jaren beter.
Dit gezegd hebbende vervolgden wij onze tour naar de kelders, persoonlijk is dat mijn favoriete plek van het château. Wisten jullie trouwens als een wijnkelder zich bovengronds bevindt, dat het dan een chai wordt genoemd?
In de kelders stond in het midden een soort wijnvat van keramiek waar ze oranje wijn in maken. Oranje wijn is een witte wijn waar de schillen van de druiven langer in meeweken waardoor de wijn zijn oranje kleur krijgt. Schillen geven ook tannine af, oranje wijn is dus een witte wijn met een tanninestructuur. Oranje wijn wordt meestal zo natuurlijk mogelijk gemaakt, met wilde gisten en geen toevoegingen etc. Erg interessant en steeds populairder. You love it or you hate it, en wat betreft wijn&spijs combinatie zijn wij er ook nog niet helemaal uit.
Ook zagen wij een solera-systeem in de kelders. Solera wordt gebruikt bij het maken van sherry in Jerez. Ik was vrij verbaasd om dat hier in Zuid-Frankrijk tegen te komen. Het solera-systeem mengt wijn van oudere jaren met nieuwe jaren. Door middel van oversteken. Meestal bestaat dit systeem uit opgestapelde vaten zoals jullie op de foto kunnen zien. De onderste vaten bevatten de oudste wijn en de bovenste vaten de jongste. Vandaar ook de naam, solera betekent: van de grond. Door de bovenste vaten steeds beetje bij beetje over te steken naar de vaten daaronder krijg je een mengelmoes van verschillende jaren met dezelfde kwaliteit. Een bijzonder systeem wat zorgt voor een wijn met een oxidatief karakter, net zoals sherry.
Hierna vervolgden we onze tour naar de proeverij. Van de standaard druiven in de Languedoc oftewel de allemansvriendjes tot verrassende druiven voor deze regio. In de Languedoc wordt veel rode wijn geproduceerd, merlot en cabernet sauvignon vind je er veel. Er worden krachtige winnen van gemaakt, lekker voor in de winter. Viognier, chardonnay en sauvignon blanc zijn de meest witte aangeplante druiven, maar ik vond ook bijvoorbeeld albariño. Een verrassende druif die je ziet in Rias Biaxas in Spanje. Fris, mineralig en lekker bij visgerechten. Ik dwaal af.
Uiteraard hebben we wat meegenomen voor thuis, wat resulteerde in een opgepropte Renée op de achterbank. Dat heb ik er natuurlijk voor over. We vervolgen onze reis naar Tarragona, in Penedes & Priorat, waar we natuurlijk weer wat nieuwe dingen gaan leren en bekijken.
Ik hou jullie op de hoogte!
Proost,
Renée
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.