Deel

advertentie

Wijnstop 1: familie Fabre

Door: Renée Bakker

Wijnstop 1: familie Fabre

Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie. 

Zoals ik eerder liet weten, brengt dat altijd de nodige discussie met zich mee. Vooral over naar welk gebied we gaan. Uiteindelijk zijn wij begonnen in Vijlen, Limburg om op bezoek te gaan bij wijnhuis St. Martinus. Dat was erg interessant. Wellicht later meer hierover. 

Nu zitten we in Narbonne, in wijnstreek Languedoc. We zijn op bezoek geweest bij de familie Fabre. En wat een ontdekking was dat! De familie Fabre begon een château in het jaar 1605 en sindsdien zijn ze uitgegroeid tot vijf châteaus (Domaine Grande Courtade, Tour de Rieux, Château Coulon, staat ook in de appie trouwens, Château De Luc en Château Fabre Gasparets). Dat komt doordat er verschillende familieleden zijn getrouwd met andere wijnboeren.
We kregen een rondleiding door het château, waar een paar gezinnen van de familie nog wonen. 

In het jaar 1907 was er opstand in de regio. Voor het jaar 1907 werd er ontzettend veel wijn gedronken omdat wijn gezonder was dan het vieze water, het was de gouden eeuw voor de regio. Totdat er goedkopere Algerijnse wijn naar Frankrijk kwam en niemand meer lokale wijn dronk. De wijnboeren werden ontzettend arm en kwamen in opstand. De regionale politie werd erop afgestuurd maar verzette zich daartegen. De overheid wilde niet helpen en het leger heeft uiteindelijk veel opstandelingen doodgeschoten om de opstand te stoppen. Het is een zwarte periode in de geschiedenis van de regio, de Fransen praten er ook niet graag over. Hierna zijn de wijnboeren kwalitatief betere wijn gaan produceren, er worden nu wijnen van ontzettend goede kwaliteit gemaakt. De reputatie van Zuid- Frankrijk wordt dan ook met de jaren beter. 

Dit gezegd hebbende vervolgden wij onze tour naar de kelders, persoonlijk is dat mijn favoriete plek van het château. Wisten jullie trouwens als een wijnkelder zich bovengronds bevindt, dat het dan een chai wordt genoemd?
In de kelders stond in het midden een soort wijnvat van keramiek waar ze oranje wijn in maken. Oranje wijn is een witte wijn waar de schillen van de druiven langer in meeweken waardoor de wijn zijn oranje kleur krijgt. Schillen geven ook tannine af, oranje wijn is dus een witte wijn met een tanninestructuur. Oranje wijn wordt meestal zo natuurlijk mogelijk gemaakt, met wilde gisten en geen toevoegingen etc. Erg interessant en steeds populairder. You love it or you hate it, en wat betreft wijn&spijs combinatie zijn wij er ook nog niet helemaal uit.
Ook zagen wij een solera-systeem in de kelders. Solera wordt gebruikt bij het maken van sherry in Jerez. Ik was vrij verbaasd om dat hier in Zuid-Frankrijk tegen te komen. Het solera-systeem mengt wijn van oudere jaren met nieuwe jaren. Door middel van oversteken. Meestal bestaat dit systeem uit opgestapelde vaten zoals jullie op de foto kunnen zien. De onderste vaten bevatten de oudste wijn en de bovenste vaten de jongste. Vandaar ook de naam, solera betekent: van de grond. Door de bovenste vaten steeds beetje bij beetje over te steken naar de vaten daaronder krijg je een mengelmoes van verschillende jaren met dezelfde kwaliteit. Een bijzonder systeem wat zorgt voor een wijn met een oxidatief karakter, net zoals sherry.

Hierna vervolgden we onze tour naar de proeverij. Van de standaard druiven in de Languedoc oftewel de allemansvriendjes tot verrassende druiven voor deze regio. In de Languedoc wordt veel rode wijn geproduceerd, merlot en cabernet sauvignon vind je er veel. Er worden krachtige winnen van gemaakt, lekker voor in de winter. Viognier, chardonnay en sauvignon blanc zijn de meest witte aangeplante druiven, maar ik vond ook bijvoorbeeld albariño. Een verrassende druif die je ziet in Rias Biaxas in Spanje. Fris, mineralig en lekker bij visgerechten. Ik dwaal af. 

Uiteraard hebben we wat meegenomen voor thuis, wat resulteerde in een opgepropte Renée op de achterbank. Dat heb ik er natuurlijk voor over. We vervolgen onze reis naar Tarragona, in Penedes & Priorat, waar we natuurlijk weer wat nieuwe dingen gaan leren en bekijken. 

Ik hou jullie op de hoogte! 

Proost,
Renée 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Wijnstop 1: familie Fabre
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Bekijk hier de top 10 zomercocktails

12 april 2024

Op 1 Sex on the Beach

Bij zomer denk ik aan zon, zee, strand, terrasjes, lange zomeravonden en … cocktails.

Welke wijn drink je bij Coq au vin…

5 april 2024

In het algemeen geldt dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook uitstekend bij past

Coq au vin is een klassieke, middelzware Franse stoof van onder andere kip, gerookt spek, champignons, ui én wijn. Die wijn kan rood, wit of 'geel' zijn. In de Bourgogne en Beaujolais wordt er rode wijn gebruikt, in de Elzas witte en in de Jura de eigen specialiteit: vin jaune, een gelige wijn die net als sherry onder een gistlaagje heeft gerijpt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Bij een Vlaams stoofpotje hoort natuurlijk een fijn biertje…

30 maart 2024

Zolang de smaken elkaar niet wegdrukken, zit je goed

Belgisch bier is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De hele wereld kijkt jaloers naar de creativiteit van de Belgische brouwers. Voor elke gelegenheid en voor elk gerecht is er een bier. En voor elk bier bestaat een bijhorend glas dat de smaak volop tot z’n recht laat komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de UNESCO onze biercultuur in 2017 officieel erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Terug