Deel

advertentie

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

Column: Sander Rijke

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

In een van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden. Alles om meer beleving te creëren bij het kopen van een fles wijn. Een wijnspeciaalzaak kan nogal een grote drempel hebben voor de mens. Ik weet wel waar dat vandaan komt, maar dat probeer ik juist te doorbreken. Door lekker gewoon te blijven en vooral niet met van die dure woorden te strooien tijdens een goed wijnadvies. Lukt me aardig tot op heden. Steeds meer nieuwe mensen weten onze prachtige wijnspeciaalzaak te vinden. Dat doet me deugd…

Een fles wijn kopen moet toch ook een feestje zijn? Als ik in een andere stad of land ben en ik zie een wijnwinkel, loop ik altijd even naar binnen. Natuurlijk ben ik vanuit mijn vak nieuwsgierig, maar bij ons in Bergen merk ik dat ook. Op sommige dagen doe ik niet onder voor een mooie kathedraal! Mensen met de handen op de rug, rugzakje, blauw of rood fleecejasje en vooral naar het plafond kijken. Zo mooi als een kathedraal is mijn plafond niet, maar dat valt me wel op! Gelukkig is het net een snoepwinkel, dus met lege handen weggaan bij mij is lastig.

Vooral normaal blijven doen in de wijnwereld is voor mij erg belangrijk. De wijnboeren stoppen zoveel passie en liefde in hun product. Dat doen ze om zoveel mogelijk mensen van hun heerlijke wijnen te laten genieten. Niet om stoffig te laten worden in een wijnwinkel, waar de medewerkers net zo stoffig zijn. Daarom heb ik veel contact met onze wijnboeren/makers, om hun verhaal te kunnen vertellen. En alle wijnen in onze winkel zijn door ons geproefd. Dat is het mooiste aan het vak!

Youp van ‘t Hek schreef een leuke column. Hij bezocht een wijnwinkel in Brabant en toen hij dat zei, werd hem corrigerend verteld dat het geen wijnwinkel is, maar een ‘wijnbelevingslocatie’. Youp schoot in de lach en had meteen geen dorst meer.

We laten de wijnen ook graag aan jullie proeven, want hoe kun je een wijn nou echt leren kennen? Juist, door te proeven. En dat kan tegenwoordig in ons nieuwe proeflokaal. Elke even zaterdag van de maand kun je binnenlopen om een aantal wijnen te komen proeven en te luisteren naar ‘hun verhaal’.

Houd hiervoor onze Facebookpagina in de gaten!

Wij blijven lekker normaal doen…

Santé!

Sander Rijke

Sander Rijke is sommelier en eigenaar van Wijnkoperij De Gouden Ton. Voor meer informatie: www.degoudenton.nl. Wil je wijntips of advies? Sander is ook telefonisch bereikbaar op: 06-46175120.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cava-proeverij vvBergen

15 oktober 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Vorige week maandag was ik uitgenodigd bij Hotel Blooming voor een Cavaproeverij met 16 dames. Ik werd hiervoor gevraagd door Henk Borst van de Sponsorcommissie voor vvBergen (voetbalvereniging Bergen). Het betrof een avond georganiseerd door de Businessclub vvBergen met als afsluiter een diner.

Een vegetarische klassieker: Eggs florentine

15 oktober 2021

Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend opstaat met beetje pijn in je hoofd…

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt. Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend op staat met beetje pijn in je hoofd…

Zo maak je in een handomdraai een overheerlijke frittata!

8 oktober 2021

Frittata is het Italiaanse broertje van de Spaanse tortilla

Het is snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

Uitspraken uitspraken uitspraken…

1 oktober 2021

Door: Renée Bakker

In de winkel waar ik werk, pop4wine in Schoorl, kwam een tijdje geleden een stel binnenlopen, ik denk mijn leeftijd rond 20/21 jaar. Ik ga enthousiast naar ze toe. ‘Goedemiddag! Kan ik iets voor jullie betekenen?’ Het stel kijkt mij aan en zegt: ‘jazeker, we zijn op zoek naar een kadootje...

Een fijn herfstrecept

1 oktober 2021

Pompoenquiche met bloemkool, feta & bladsla

Deze quiche boordevol groenten en feta staat in no time in de oven.

Nog een paar mooie dagen… dus gaan we fijn BBQen

24 september 2021

Ook in het najaar is het in een buitenkeuken of onder een goede overkapping prima vertoeven met een gezellig vuurtje aan

Een najaars-BBQ is een bijzondere ervaring en is voor de echte BBQ-fan dan ook zeker aan te raden. Kaarsjes aan, kleedje op schoot, smartphone in een Bluetooth-speaker met houder en jullie zijn klaar voor een geslaagde avond.

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

24 september 2021

Door: Anouk Mak

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen stond er echter een enorme rij.

Wijnbullshit

17 september 2021

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Paddenstoelen plukken mag in Nederland, maar is volgens Staatsbosbeheer wel op eigen risico

Per keer mag je 250 gram paddenstoelen voor eigen consumptie plukken

"Dit is ongeveer net zo veel als een bakje champignons", vertelt Florès, auteur van Het grote wildplukboek.

De perfecte biefstuk bakken… hoe doe je dat precies…

10 september 2021

Het is niet echt moeilijk, maar je moet er wel je koppie bijhouden

Biefstuk kun je op meerdere manieren klaarmaken. Met een aantal handigheidjes kan iedereen de ideale biefstuk bakken. We vertellen je alle tips: van het op kamertemperatuur laten komen tot het laten rusten van de biefstuk.

Schroefdop… ooooh kurk

10 september 2021

Door: Renée Bakker

Ooit gehoord van kurk? Ja zo’n kurk in die wijnfles weet je wel. Die je er moeilijk uitkrijgt en dan breekt en dan heb je kurk in de wijn.

Ilka’s ravioli

3 september 2021

Door: Anouk Mak

Drie weken geleden ging de 2021-editie van het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi van start in Bergen. Wat mij betreft het leukste toernooi wat er is en iets waar ik altijd met veel plezier naar uit kijk. Een keer per jaar is het één groot feest bij de familie Donders. Alles is tot in de puntjes geregeld en gastvrijheid staat hoog in het vaandel.

Nigella Lawson: langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

3 september 2021

'Dit is zo'n gerecht dat je onmogelijk maar één keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd

Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm - en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook.

Manzanilla Olé

27 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

“Ik rij zo even langs en drop een doosje Manzanilla achter de deur, leuk om de avond mee af te trappen.”

Makkelijk te maken, maar o… zo lekker

27 augustus 2021

Spaghetti vongole

Dit snelle, klassieke pastagerecht met schelpdieren kan elke dag van de week, maar kun je ook je gasten prima voorzetten.

Wijn in de lucht

20 augustus 2021

Door: Renée Bakker

Ik ben een paar dagen op vakantie geweest naar Valencia, met het vliegtuig. We vlogen met de KLM. In de KLM-businessclass schenken ze goede wijn. Deze wijnen worden uitgekozen door een paar sommeliers die beoordelen welke wijnen er op grote hoogten geschonken kunnen worden.

Deze week een Hollandse klassieker

20 augustus 2021

Gevulde eieren

Gevulde eieren doen de meeste mensen direct denken aan grootmoeders tijd. Maar hoe retro dit gerecht ook is, het blijft onverminderd populair.

Wijn & Spijs

13 augustus 2021

Door: Anouk Mak

Mijn dochter is een groot fan van Ottolenghi. Ze houdt van koken en gebruikt haar creativiteit om een eigen draai aan een gerecht te geven, zo ook aan de gerechten van Ottolenghi. Ze eet geen vlees en kookt soms veganistisch...

Zomerse temperaturen, dus hoogste tijd voor een mediterraans visje

13 augustus 2021

Geroosterde rode mul

Deze mooie, rode vis komt voornamelijk uit de Middellandse Zee. Het visvlees is stevig en heeft een fijne smaak. Je kunt als mulletjes niet verkrijgbaar zijn er rode poontjes of rode zeebrasems voor in de plaats gebruiken. Sinaasappel, olijfolie en ansjovis zijn de traditionele Mediterrane smaakgevers.

Happy ending met Corette

6 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy...

Het weer klaart op de aankomende week, dus…

6 augustus 2021

Haal de BBQ maar weer van stal

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om altijd met pure gerechten te werken. Dit komt de smaak en het eindresultaat altijd ten goede.

Ons wijnstokje

30 juli 2021

Door: Renée Bakker

Mijn wijnliefde heeft een kleine uitbreiding ondergaan. Ik heb namelijk, samen met mijn ouders en zusje, een wijnstokje gekocht. Of eigenlijk een druivenstok natuurlijk. Niet voor in de tuin, nee zeker niet. Op domein Bergen. Op de Bergerweg staat tegenwoordig een wijngaard. Nu ziet u alleen nog maar groene hoezen met hier en daar een takje wat er bovenuit steekt, maar over een paar maanden kunt u er niet meer onopgemerkt langs.

Organiseer eens een Spaanse avond met je vrienden

30 juli 2021

Wat is het authentieke paella recept? Dat vragen veel mensen zich af...

Als je in de toeristische streken in Spanje paella besteld, krijg je vaak paella met zeevruchten. Hoewel paella met zeevruchten er smakelijk en fotogeniek uitziet, is dit niet de authentieke paella zoals deze ooit in de omgeving van de Spaanse stad Valencia ontstaan is.

Wijn en spijs

23 juli 2021

Door Anouk Mak

Het is je vast wel eens overkomen dat een wijn die je normaal gesproken op zichzelf erg lekker vindt opeens erg vlak of zuur smaakt bij het eten.

Extra lekker op warme zomerse dagen…

23 juli 2021

Mediterrane vissoep met rouille

Tijd voor een makkelijke maaltijd: soep! Terwijl de soep zachtjes kookt, kun je zelf nog even snel je e-mail checken of de krant lezen.

Franse kippetjes in de Amsterdamse Garage

16 juli 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van Zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Het mosselseizoen is weer geopend…

16 juli 2021

Fijn recept voor Spaanse mosselen met chorizo

Deze mosselen op Spaanse wijze met tomaat en chorizo maak je makkelijk zelf.

Licht gekoelde rode wijnen

25 juni 2021

Door: Renée Bakker

Met dit warme weer (wat het nu niet zo is, maar hopelijk heel snel weer komt) ben ik vaak niet zo in de mood voor rode wijn. Dan wil ik een lekker koud biertje of een witte wijn ofzo. Rode wijn hoort in de winter. Maar…. eigenlijk ben ik het niet meer met mezelf eens, wat betreft rode winterwijn (ik bedoel trouwens geen glühwein want dat mag alleen op de kerstmarkt).

Noord-Afrikaans koken in een tajine

26 juni 2021

Een tajine is een soort pot, die traditioneel wordt gebruikt in de Algerijns, Marokkaanse keuken

Het aantal gerechten dat u kunt bereiden in een tajine is enorm. Zo hebben wij voor u vandaag een heerlijke variatie met kip, olijven en citroen.

Doe eens Duits!

18 juni 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

De laatste maanden ben ik helemaal into Duitse wijnen. Duitsland staat vooral bekend om zijn Riesling wijnen van wereldklasse.

De nieuwe haring is inmiddels gearriveerd…

18 juni 2021

Maar eet jij hem wel zoals het heurt? En wat voor wijn moet je erbij drinken

Volgens haringkenner Huib Stam, die onder meer een boek over de vis schreef, kan een uitje beter achterwege worden gelaten om de smaak van de haring optimaal te kunnen beleven. "Het aroma van haring is delicaat. Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren."

Klotsen met Chantal Janzen (filmpje)

11 juni 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en...

Koude soep… smaakvol en verkoelend op een zomeravond

11 juni 2021

Gazpacho met gegrilde paprika

Met warm weer zet je snel en makkelijk deze koude tomatensoep op tafel met gegrilde paprika en komkommer.

Wit, roze of wit rosé?

4 juni 2021

Door: Renée Bakker

Mijn vriendinnetjes zijn niet zulke wijnneusjes zoals ik. Ze houden wel van een goed glas wijn maar de theorie erachter gaat een beetje te ver. Ze weten dat wijn van druiven wordt gemaakt maar daar houdt het wel een beetje op.

Terug