Deel

advertentie

Wijn waar een luchtje aan zit…

Door: Friso Stilma

Wijn waar een luchtje aan zit…

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.
Dit keer was het een serie natuurwijnen, van mousserend, wit en oranje tot rosé en rood. “Wat is dat nu eigenlijk, natuurwijn?”, is de vraag die meteen op tafel komt.
Natuurwijn, of Vin Nature, is een benadering waarbij met name in de kelder minimaal wordt ingegrepen. Er mag het liefst niets van buiten de natuurlijke omgeving worden toegevoegd aan de druiven, most of wijn. Daarnaast wordt er doorgaans niet gefilterd of geklaard. Op deze manier blijven alle natuurlijke bestanddelen volledig aanwezig in de wijn. Niets erin en niets eruit, dat is dus eigenlijk het idee.
Met name het niet toevoegen van sulfiet is een van de belangrijkste struikelblokken voor veel wijnmakers. Ook probeert men te werken zonder toevoeging van gecultiveerde gisten en enkel de ‘wilde’ gisten hun werk te laten doen. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee; het kan leiden tot ‘foute’ geuren en smaken in de wijn.

Dat heeft het proefpanel geweten, of liever gezegd geroken…

In het begin ging het goed: twee mousserende wijnen. In de natuurwijn ‘scene’ ook wel Pet’Nat’ genoemd, wat staat voor Pétillant Naturel. Oké, iedereen moest even wennen aan de troebele wijn, want niet gefilterd. Qua geur en smaak konden ze de goedkeuring van menig panellid wegdragen.

Toen volgde een witte wijn waarbij de term ‘putlucht’ een volledig nieuwe dimensie kreeg. Deze lucht hoeft niet per se een fout te zijn. De wijnmaker kan kiezen voor deze reductieve stijl van wijn maken, met zo min mogelijk zuurstof. Bij het opentrekken van dit soort wijnen is deze geur meestal na een paar minuten weer weg. De wijn moet even wennen aan zijn nieuwe, zuurstofrijke, omgeving.
Maar bij deze wijn verdween die geur niet na een kwartiertje of een paar uur. Dat kan dus klaarblijkelijk ook. Ik vraag me alleen af of het dan nog steeds reductie is. Erg jammer van deze wijn. De smaak werd echt wel goed bevonden, maar het luchtje zat het drinkplezier behoorlijk in de weg.

Door naar oranje wijn; een wijnvariant die hoofdzakelijk in de natuurwijn wereld voorkomt. Oranje wijn ontstaat door de schillen en pitjes van witte druiven mee te laten weken tijdens het gistingsproces. Witte wijn gemaakt op de wijze van rode wijn dus. De frisheid van wit gecombineerd met de stevigheid van rood, werd door de buren enthousiast ontvangen. Gelukkig…

Er volgden nog rosé en rood, waarbij de rotte eieren wederom subtiel om de hoek kwamen kijken. De conclusie werd getrokken dat dit dan toch de signatuur van deze wijnmaker moest zijn en dat je er van kunt houden of niet.

Er zijn op dit moment (nog) geen specifieke regels of certificering voor vin nature. De ene natuurwijn maker vindt dan ook dat nare geurtjes er nu een keer bij horen en hoe troebeler de wijn hoe beter. De andere maker kiest toch voor meer helderheid (zonder te filteren) en iets beter te verdragen aroma’s.

Wil je ook aan de vin nature? De putlucht heeft het niet gehaald naar de winkel ;-), maar ik heb voldoende andere verrassende en heerlijk geurende natuurwijnen klaar staan om te proberen…

Fijn weekend!
Friso

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

De mistral

12 mei 2023

Door: Renée Bakker

Nu de zomer voor de deur staat, is het weer tijd voor heerlijke rosé uit de Provence. Dat brengt mij op het volgende onderwerp: wind.

In den beginne…

5 mei 2023

Door: Jack de Feyter

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: chardonnay, merlot, riesling, shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van marzemino, dornfelder en arinto?

Culinaire tip van de week: zacht gegaard buikspek

5 mei 2023

Zo lekker, daar lik je je vingers letterlijk bij af…

En zo start je met de bereiding.

Welke wijnen drink je bij asperges?

28 april 2023

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren!

De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Culinire tip van de week: asperge-aardappel-zalmsalade

28 april 2023

Recept: May Anema

Je kent het wel - meer asperges gekookt dan je maag aan kon, te veel aardappelen gekookt, ham, garnalen of zalm gesneden, wat doe je met de restjes???

De lekkerste wijn voor een paasbrunch

7 april 2023

Door: Renée Bakker

Lekker uitslapen, paaseieren zoeken en dan jawel, de paasbrunch. Uiteraard met een lekker glaasje wijn.

Culinaire tip van de week: zelf asperges bereiden

7 april 2023

Nu is de tijd...

Denk je aan de lente, dan denk je aan asperges. Krakend verse witte asperges met een hollandaisesaus: bestaat er iets lekkerders?

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug