Deel

advertentie

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

Door: Anouk Mak

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)

Toen mijn dochter deze zomervakantie met een vriendin Napels bezocht, wilde ze graag voor de lunch pizza eten. Er bleek een keten te zijn die volgens ingewijden de beste pizza van Napels serveert. Bij elk filiaal waar ze kwamen, stond er echter een enorme rij. Ze waagden uiteindelijk nog één poging, er bleek er nog één te zitten in een wijk waar ze nog niet eerder waren geweest. ‘Quartieri Spagnoli’, een oude volkswijk in Napoli, letterlijk vertaald ´Spaanse Buurt´. Dit is een opkomende buurt die voorheen meer de status van sloppenwijk had. Volgens mijn dochter is het een paar tandjes erger dan Bos en Lommer in Amsterdam, waar ze woonachtig is. Ze vonden de pizzeria in een gerenoveerd gedeelte van de wijk met gezellige winkelstraatjes, ook hier stond weer een lange rij. Het was inmiddels al later in de middag en de honger sloeg toe, in de rij gaan staan was dus geen optie meer.

Via Google Maps op zoek naar een andere pizzeria, kwamen ze via kleine straatjes met vervallen pandjes op een hoek een heel schattig wijnzaakje tegen. Ik had gevraagd of mijn dochter voor mij een fles rode wijn van het druivenras Aglianico of een witte wijn van het druivenras Greco di Tufo wilde meenemen. Dit zijn druivenrassen uit de regio Campania waarbinnen Napels zich bevindt. Er stonden drie kleine tafeltjes buiten, op een ervan tafeltjes stond een bordje met pasta alle vongole. Er kwam een Italiaans mannetje van rond de 60 naar buiten en vroeg of ze wilden lunchen, ja natuurlijk wilden ze dat! Ze namen plaats aan een van de tafeltjes. Het was er zo smal dat ze tegenover elkaar tegen de muur aan moesten zitten, het verkeer racete langs, voor je het wist, werd je voor je sokken gereden. De setting voelde zo authentiek, precies waar ze van houdt en in haar woorden gezegd, al haar hele leven naar op zoek is.

Ze kregen vooraf een bord met mozzarella en tomaatjes. Ze kan net zo enthousiast over eten praten als ik en dit was zo ongeveer de lekkerste mozzarella en tomaatjes die ze ooit had gegeten. Ze kregen er wat brood bij en ook dit was naar haar mening het lekkerste brood ooit. Bij de vraag of ze pasta alle vongole wilden, was het antwoord volmondig ‘Si Signore!’ Daarna zag ze hem continu telefoneren en vroeg ze zich af waarom. Vervolgens liep hij naar een pandje aan de overkant. Een oud vrouwtje takelde het eten in een emmer via het balkon van de bovenste verdieping naar beneden (zie filmpje). Ze konden het letterlijk niet geloven, het was de leukste en grappigste ervaring ooit. Hij vertelde dat hij daar met zijn moeder woonde en dat ze daar kookt omdat er geen keuken in het restaurantje zelf zit. …En je zult het onderhand begrijpen, het was de lekkerste pasta alle vongole die ze ooit heeft gegeten. Na het eten heeft ze in het winkeltje ook nog de mooiste (en duurste) fles rode wijn voor me uitgezocht van de Aglianico druif, de laatste die ze nog hadden!

Je begrijpt natuurlijk na dit prachtige en smakelijke verhaal dat ik pasta alle vongole met haar wilde maken. Vongole konden we nergens krijgen, dus hebben we het recept nagebootst met kokkels.

Pasta vongole/kokkels – 4 personen

Ingrediënten:
400 gram spaghettini (de cecco)
1 kilo kokkels
15 gram peterselie – blad en steeltjes scheiden van elkaar
4 tenen knoflook fijn gesneden
1 citroen – rasp de citroen voor de schil en snijd de citroen in vier parten
4 grote scheuten zonnebloemolie
10 cherrytomaatjes in vieren gesneden
1 rode peper – zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden
50 gram rucola
300 ml droge witte wijn

Bereiden:
Zet water op voor pasta (laag vuur) en kook volgens gebruiksaanwijzing al dente.

Kokkels heel erg goed wassen, er zit veel zand in. Zorg dat het water helder is, dan zijn ze pas goed schoon. Daarna nog een keer wassen in zout water. Check de kokkels zoals mosselen, ze moeten dicht zijn. Als er één open is, even tikken op het aanrechtblad, blijft hij open dan wegdoen. Ook kapotte schelpen wegdoen.

Doe de zonnebloemolie, knoflook en rode peper bij elkaar in een kom en mix dit met een staafmixer.
Giet in een hete pan het oliemengsel tegelijk met de kokkels in de pan, gedurende 1 minuut. Voeg de wijn toe. Doe de deksel op de pan en schud met regelmaat 3 á 4 minuten tot ze open gaan. Voeg de tomaat en peterselie toe en meng het geheel. Als er na het bereiden dichte kokkels op je bord liggen, deze niet eten.

Giet de beetgare spaghetti af en doe deze in een grote pan. Voeg de kokkels bij de spaghetti en meng dit goed door elkaar.

Leg op de borden een bedje van rucola en schep de pasta erop. Verdeel de citroenschil over de pasta met de peterselieblaadjes. Leg op ieder bord een part van de citroen.

Tip: Haal de kokkels of vongole bij Hoogland. Koop de vis niet op maandagen, in het weekend wordt er geen vis ingekocht en vanaf dinsdag is het weer verse vangst.

Eet smakelijk.

Wijntip:
Een droge frisse witte wijn met mooie zuurgraad gaat goed met schelpdieren. Voor dit gerecht heb ik voor de Albariño druif gekozen. Deze druif komt vooral voor aan de westkust in het Spaanse Galicië. Albariño wijnen zijn over het algemeen frisse wijnen met een mooie zuurgraad. Wit fruit, citrus, bloemen en een zilte mineraliteit zijn de kenmerken voor Albariño. Een prima wijn voor scheldieren zoals kokkels, mosselen en vongole.

Wij hebben er een Pazo Señorans Albariño bij gedronken. De smaak van deze wijn is opvallend vol maar door de fijne zuren en goede mineraliteit blijft de wijn fris van karakter. De wijn heeft een mooie strogele kleur en in de neus heeft hij veel geuren van fruit zoals peer, perzik en grapefruit en een lange afdronk.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje) Wijn & Spijs: Pasta alle vongole di mamma (met hilarisch filmpje)
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cava-proeverij vvBergen

15 oktober 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud

Vorige week maandag was ik uitgenodigd bij Hotel Blooming voor een Cavaproeverij met 16 dames. Ik werd hiervoor gevraagd door Henk Borst van de Sponsorcommissie voor vvBergen (voetbalvereniging Bergen). Het betrof een avond georganiseerd door de Businessclub vvBergen met als afsluiter een diner.

Een vegetarische klassieker: Eggs florentine

15 oktober 2021

Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend opstaat met beetje pijn in je hoofd…

Eggs florentine is een prachtig ontbijt of lunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de perfect gepocheerde eieren en fluweelzachte hollandaisesaus wat het simpelweg heerlijk maakt. Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend op staat met beetje pijn in je hoofd…

Zo maak je in een handomdraai een overheerlijke frittata!

8 oktober 2021

Frittata is het Italiaanse broertje van de Spaanse tortilla

Het is snel klaar, goedkoop en ideaal om een restje gekookte aardappelen in te verwerken. Deze omelet is geknipt voor drukke weekavonden. Een fris slaatje erbij en je zet in een mum van tijd een vullende maaltijd op tafel.

‘Wijnbelevingslocatie’? Nee joh! Gewoon een leuke wijnwinkel!

8 oktober 2021

Column: Sander Rijke

In een van mijn eerdere columns heb ik jullie al verteld dat ik rigoureus aan het verbouwen ben geslagen dit jaar. Dit ben ik bijna aan het afronden.

Uitspraken uitspraken uitspraken…

1 oktober 2021

Door: Renée Bakker

In de winkel waar ik werk, pop4wine in Schoorl, kwam een tijdje geleden een stel binnenlopen, ik denk mijn leeftijd rond 20/21 jaar. Ik ga enthousiast naar ze toe. ‘Goedemiddag! Kan ik iets voor jullie betekenen?’ Het stel kijkt mij aan en zegt: ‘jazeker, we zijn op zoek naar een kadootje...

Een fijn herfstrecept

1 oktober 2021

Pompoenquiche met bloemkool, feta & bladsla

Deze quiche boordevol groenten en feta staat in no time in de oven.

Nog een paar mooie dagen… dus gaan we fijn BBQen

24 september 2021

Ook in het najaar is het in een buitenkeuken of onder een goede overkapping prima vertoeven met een gezellig vuurtje aan

Een najaars-BBQ is een bijzondere ervaring en is voor de echte BBQ-fan dan ook zeker aan te raden. Kaarsjes aan, kleedje op schoot, smartphone in een Bluetooth-speaker met houder en jullie zijn klaar voor een geslaagde avond.

Wijnbullshit

17 september 2021

Cuno’s wijnen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Paddenstoelen plukken mag in Nederland, maar is volgens Staatsbosbeheer wel op eigen risico

Per keer mag je 250 gram paddenstoelen voor eigen consumptie plukken

"Dit is ongeveer net zo veel als een bakje champignons", vertelt Florès, auteur van Het grote wildplukboek.

De perfecte biefstuk bakken… hoe doe je dat precies…

10 september 2021

Het is niet echt moeilijk, maar je moet er wel je koppie bijhouden

Biefstuk kun je op meerdere manieren klaarmaken. Met een aantal handigheidjes kan iedereen de ideale biefstuk bakken. We vertellen je alle tips: van het op kamertemperatuur laten komen tot het laten rusten van de biefstuk.

Schroefdop… ooooh kurk

10 september 2021

Door: Renée Bakker

Ooit gehoord van kurk? Ja zo’n kurk in die wijnfles weet je wel. Die je er moeilijk uitkrijgt en dan breekt en dan heb je kurk in de wijn.

Ilka’s ravioli

3 september 2021

Door: Anouk Mak

Drie weken geleden ging de 2021-editie van het fameuze Molenkrocht Tennistoernooi van start in Bergen. Wat mij betreft het leukste toernooi wat er is en iets waar ik altijd met veel plezier naar uit kijk. Een keer per jaar is het één groot feest bij de familie Donders. Alles is tot in de puntjes geregeld en gastvrijheid staat hoog in het vaandel.

Nigella Lawson: langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

3 september 2021

'Dit is zo'n gerecht dat je onmogelijk maar één keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd

Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm - en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook.

Manzanilla Olé

27 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

“Ik rij zo even langs en drop een doosje Manzanilla achter de deur, leuk om de avond mee af te trappen.”

Makkelijk te maken, maar o… zo lekker

27 augustus 2021

Spaghetti vongole

Dit snelle, klassieke pastagerecht met schelpdieren kan elke dag van de week, maar kun je ook je gasten prima voorzetten.

Wijn in de lucht

20 augustus 2021

Door: Renée Bakker

Ik ben een paar dagen op vakantie geweest naar Valencia, met het vliegtuig. We vlogen met de KLM. In de KLM-businessclass schenken ze goede wijn. Deze wijnen worden uitgekozen door een paar sommeliers die beoordelen welke wijnen er op grote hoogten geschonken kunnen worden.

Deze week een Hollandse klassieker

20 augustus 2021

Gevulde eieren

Gevulde eieren doen de meeste mensen direct denken aan grootmoeders tijd. Maar hoe retro dit gerecht ook is, het blijft onverminderd populair.

Wijn & Spijs

13 augustus 2021

Door: Anouk Mak

Mijn dochter is een groot fan van Ottolenghi. Ze houdt van koken en gebruikt haar creativiteit om een eigen draai aan een gerecht te geven, zo ook aan de gerechten van Ottolenghi. Ze eet geen vlees en kookt soms veganistisch...

Zomerse temperaturen, dus hoogste tijd voor een mediterraans visje

13 augustus 2021

Geroosterde rode mul

Deze mooie, rode vis komt voornamelijk uit de Middellandse Zee. Het visvlees is stevig en heeft een fijne smaak. Je kunt als mulletjes niet verkrijgbaar zijn er rode poontjes of rode zeebrasems voor in de plaats gebruiken. Sinaasappel, olijfolie en ansjovis zijn de traditionele Mediterrane smaakgevers.

Happy ending met Corette

6 augustus 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy...

Het weer klaart op de aankomende week, dus…

6 augustus 2021

Haal de BBQ maar weer van stal

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om altijd met pure gerechten te werken. Dit komt de smaak en het eindresultaat altijd ten goede.

Ons wijnstokje

30 juli 2021

Door: Renée Bakker

Mijn wijnliefde heeft een kleine uitbreiding ondergaan. Ik heb namelijk, samen met mijn ouders en zusje, een wijnstokje gekocht. Of eigenlijk een druivenstok natuurlijk. Niet voor in de tuin, nee zeker niet. Op domein Bergen. Op de Bergerweg staat tegenwoordig een wijngaard. Nu ziet u alleen nog maar groene hoezen met hier en daar een takje wat er bovenuit steekt, maar over een paar maanden kunt u er niet meer onopgemerkt langs.

Organiseer eens een Spaanse avond met je vrienden

30 juli 2021

Wat is het authentieke paella recept? Dat vragen veel mensen zich af...

Als je in de toeristische streken in Spanje paella besteld, krijg je vaak paella met zeevruchten. Hoewel paella met zeevruchten er smakelijk en fotogeniek uitziet, is dit niet de authentieke paella zoals deze ooit in de omgeving van de Spaanse stad Valencia ontstaan is.

Wijn en spijs

23 juli 2021

Door Anouk Mak

Het is je vast wel eens overkomen dat een wijn die je normaal gesproken op zichzelf erg lekker vindt opeens erg vlak of zuur smaakt bij het eten.

Extra lekker op warme zomerse dagen…

23 juli 2021

Mediterrane vissoep met rouille

Tijd voor een makkelijke maaltijd: soep! Terwijl de soep zachtjes kookt, kun je zelf nog even snel je e-mail checken of de krant lezen.

Franse kippetjes in de Amsterdamse Garage

16 juli 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van Zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Het mosselseizoen is weer geopend…

16 juli 2021

Fijn recept voor Spaanse mosselen met chorizo

Deze mosselen op Spaanse wijze met tomaat en chorizo maak je makkelijk zelf.

Licht gekoelde rode wijnen

25 juni 2021

Door: Renée Bakker

Met dit warme weer (wat het nu niet zo is, maar hopelijk heel snel weer komt) ben ik vaak niet zo in de mood voor rode wijn. Dan wil ik een lekker koud biertje of een witte wijn ofzo. Rode wijn hoort in de winter. Maar…. eigenlijk ben ik het niet meer met mezelf eens, wat betreft rode winterwijn (ik bedoel trouwens geen glühwein want dat mag alleen op de kerstmarkt).

Noord-Afrikaans koken in een tajine

26 juni 2021

Een tajine is een soort pot, die traditioneel wordt gebruikt in de Algerijns, Marokkaanse keuken

Het aantal gerechten dat u kunt bereiden in een tajine is enorm. Zo hebben wij voor u vandaag een heerlijke variatie met kip, olijven en citroen.

Doe eens Duits!

18 juni 2021

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

De laatste maanden ben ik helemaal into Duitse wijnen. Duitsland staat vooral bekend om zijn Riesling wijnen van wereldklasse.

De nieuwe haring is inmiddels gearriveerd…

18 juni 2021

Maar eet jij hem wel zoals het heurt? En wat voor wijn moet je erbij drinken

Volgens haringkenner Huib Stam, die onder meer een boek over de vis schreef, kan een uitje beter achterwege worden gelaten om de smaak van de haring optimaal te kunnen beleven. "Het aroma van haring is delicaat. Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren."

Klotsen met Chantal Janzen (filmpje)

11 juni 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en...

Koude soep… smaakvol en verkoelend op een zomeravond

11 juni 2021

Gazpacho met gegrilde paprika

Met warm weer zet je snel en makkelijk deze koude tomatensoep op tafel met gegrilde paprika en komkommer.

Wit, roze of wit rosé?

4 juni 2021

Door: Renée Bakker

Mijn vriendinnetjes zijn niet zulke wijnneusjes zoals ik. Ze houden wel van een goed glas wijn maar de theorie erachter gaat een beetje te ver. Ze weten dat wijn van druiven wordt gemaakt maar daar houdt het wel een beetje op.

Terug