Deel

advertentie

Wijn-spijs-combinatie: asperges

Door: Renée Bakker

Wijn-spijs-combinatie: asperges

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Een klassieke combinatie bij asperges is bijvoorbeeld een frisse pinot blanc uit de Elzas of natuurlijk een sancerre uit de Loire. Ik ben eigenlijk wel toe aan wat nieuws.
In het voorjaar als het zonnetje lekker schijnt, grijp ik snel naar frisse wijnen uit koele klimaten zoals Oostenrijk of Duitsland. Jullie zullen misschien nu wel denken, dan combineer je toch een Weissburgunder uit Duitsland met de asperges? Weissburgunder is namelijk de Duitse benaming voor pinot blanc. Dat is natuurlijk logisch, maar een beetje saai. Ik zat eerder te denken aan een silvaner. Zeker als je de asperges met gerookte zalm serveert, moet dat een topcombinatie zijn. Het vettige van de zalm en de romigheid van de asperges is namelijk een goede combinatie met de frisse zuren van de silvaner.

Ik ben ook groot fan van witte wijnen met houtrijping, vooral met het koude weer. Als het blijft sneeuwen, zou ik in het begin van het aspergeseizoen nog best wel eens kunnen kiezen voor een wijn met een klein houttintje. Toevallig hebben wij in de winkel in Schoorl een grüner veltliner in het schap staan met houtrijping. Dat zie je niet zo veel bij deze druif. Een ontdekking op zich zou ik zeggen. Ik zou deze combinatie niet uitproberen bij je schoonouders of een van je eerste dates. De kans dat de wijn te veel domineert, is groot. Ik zou daarom de asperges sowieso met een botersausje serveren (of gratineren) en een wijn kiezen die gerijpt heeft op oude barriques.
Je zou ook wijnen met alleen gistopvoeding kunnen proberen. Dit noemen we ook wel ‘sur lie’. Gistopvoeding betekent dat de wijn nog enkele maanden in contact is gebleven met de dode gistcellen na de alcoholische vergisting. Hierdoor wordt de smaak van de wijn rijker en voller.

Asperges bevatten een natuurlijke zoetstof. Wijnen met wat restsuiker zijn daarom een goede combinatie. Een feinherb bijvoorbeeld. Feinherb is een smaakaanduiding die eigenlijk een soort vervanging is voor de Duitse term halbtrocken. De reden hiervoor kan ik een column op zich aan wijden, maar eigenlijk komt het erop neer dat feinherb duidelijker is. Feinherb wordt voornamelijk gebruikt door producenten uit het Moezelgebied. De wijnen zijn niet heel droog maar ook zeker niet zoet.

Ik ben benieuwd of ik dit aspergeseizoen nog tot nieuwe ontdekkingen kom. Aan de voorbereidingen zal het niet liggen.

Proost,
Renée

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: zelf heerlijke klassieke gehaktballen maken?

31 maart 2023

Een fluitje van een cent...

De combinatie van bakken en braden, doe ik het allerliefst in een gietijzeren pan. Eerst schroei ik het vlees dicht en daarna laat ik het op lagere temperatuur met de deksel op de pan rustig braden. Of ik voeg nog extra vocht toe. Zoals ik deed voor deze Hollandse gehaktballen met een heerlijke eigen jus!

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een paar gahaktballen bereiden?

31 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Wijn waar een luchtje aan zit…

31 maart 2023

Door: Friso Stilma

Bij ons op de buurt krijgt men er altijd snel lucht van als ik weer eens wat nieuwe wijnen te proeven heb. Niet zo gek, want ik kondig het vaak zelf aan… Voldoende buren die zich graag opwerpen als proefpanel. Zodoende stroomde onlangs onze woonkamer weer vol, allen reikhalzend uitkijkend naar de verrassingen die ik nu weer heb gevonden.

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

Hierdoor kwam de oogst uit op 9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug