Wijn-spijs-combinatie: asperges
Door: Renée Bakker
Gepubliceerd: 10 maart 2023
De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.
Een klassieke combinatie bij asperges is bijvoorbeeld een frisse pinot blanc uit de Elzas of natuurlijk een sancerre uit de Loire. Ik ben eigenlijk wel toe aan wat nieuws.
In het voorjaar als het zonnetje lekker schijnt, grijp ik snel naar frisse wijnen uit koele klimaten zoals Oostenrijk of Duitsland. Jullie zullen misschien nu wel denken, dan combineer je toch een Weissburgunder uit Duitsland met de asperges? Weissburgunder is namelijk de Duitse benaming voor pinot blanc. Dat is natuurlijk logisch, maar een beetje saai. Ik zat eerder te denken aan een silvaner. Zeker als je de asperges met gerookte zalm serveert, moet dat een topcombinatie zijn. Het vettige van de zalm en de romigheid van de asperges is namelijk een goede combinatie met de frisse zuren van de silvaner.
Ik ben ook groot fan van witte wijnen met houtrijping, vooral met het koude weer. Als het blijft sneeuwen, zou ik in het begin van het aspergeseizoen nog best wel eens kunnen kiezen voor een wijn met een klein houttintje. Toevallig hebben wij in de winkel in Schoorl een grüner veltliner in het schap staan met houtrijping. Dat zie je niet zo veel bij deze druif. Een ontdekking op zich zou ik zeggen. Ik zou deze combinatie niet uitproberen bij je schoonouders of een van je eerste dates. De kans dat de wijn te veel domineert, is groot. Ik zou daarom de asperges sowieso met een botersausje serveren (of gratineren) en een wijn kiezen die gerijpt heeft op oude barriques.
Je zou ook wijnen met alleen gistopvoeding kunnen proberen. Dit noemen we ook wel ‘sur lie’. Gistopvoeding betekent dat de wijn nog enkele maanden in contact is gebleven met de dode gistcellen na de alcoholische vergisting. Hierdoor wordt de smaak van de wijn rijker en voller.
Asperges bevatten een natuurlijke zoetstof. Wijnen met wat restsuiker zijn daarom een goede combinatie. Een feinherb bijvoorbeeld. Feinherb is een smaakaanduiding die eigenlijk een soort vervanging is voor de Duitse term halbtrocken. De reden hiervoor kan ik een column op zich aan wijden, maar eigenlijk komt het erop neer dat feinherb duidelijker is. Feinherb wordt voornamelijk gebruikt door producenten uit het Moezelgebied. De wijnen zijn niet heel droog maar ook zeker niet zoet.
Ik ben benieuwd of ik dit aspergeseizoen nog tot nieuwe ontdekkingen kom. Aan de voorbereidingen zal het niet liggen.
Proost,
Renée