Wijkagente Aletta Teerhuis (Bergen) waarschuwt voor Irish Travellers

Klusjesmannen met weinig goeds in de zin bellen bij u aan...

Wijkagente Aletta Teerhuis (Bergen) waarschuwt voor Irish Travellers

De politie waarschuwt regelmatig voor rondtrekkende klusjesmannen. Deze travellers of reizigers zijn vaak van Ierse of Engelse komaf en bieden aan de deur hun diensten aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om schilderwerk of klussen op het dak. Uiteindelijk wordt er in veel gevallen slecht werk geleverd en betaalt de klant teveel.

Werkwijze Travellers
Volgens het onderzoek ‘Irish Travellers, wat weten we er van?’ van de Politieacademie hanteren de Irish Travellers een vaste werkwijze. Zo vertelt een politieagent uit de kustregio: “Vaak zijn ze gewoon echt heel brutaal, terwijl er eentje aanbelt, zit de ander al op het dak. Met mooie praatjes, folders van een gerenommeerd bouwbedrijf en een aantrekkelijke prijsafspraak krijgen ze veel mensen zover om met hen in zee te gaan. In eerste instantie lijkt het allemaal goed, maar vaak wordt men al snel bedonderd. Altijd zien we dat er contante aanbetalingen gedaan moeten worden en dat er opeens veel extra werk is. Zodra er betaald is, vertrekken ze met de noorderzon.”

Ouderen vaak het slachtoffer van rondtrekkende oplichters
De criminele klusjesmannen zoeken hun slachtoffers zorgvuldig uit. Zo meldt een 78-jarige man zich in het voorjaar  bij de Amsterdamse politie om aangifte te doen tegen travellers.
Het rapport hierover:
In de straat zijn er schilders aan het werk. Wanneer de man de schilders passeert, wordt hij aangesproken met de vraag of hij ook interesse heeft in schilderwerkzaamheden aan zijn woning. De man stemt toe en ze komen een prijs van 4.000 euro overeen. De afspraak is mondeling gemaakt en er worden geen nadere afspraken gemaakt over de betalingswijze. Voordat de man er erg in had, stond er een steiger in zijn tuin met de naam van een steigerbouwbedrijf uit de buurt.

Op een zeker moment komt één van de klussers naar de man toe met een foto van zogenaamd zijn dak. Het laat een dak zien dat in erg slechte staat verkeert en direct hersteld moet worden. De man gaat wederom akkoord zonder dat er een duidelijke prijsafspraak wordt gemaakt. Achteraf verklaart de man dat hij niet eens weet of het dak op de foto wel zijn eigen dak betrof. Uiteindelijk moet de man 6.000 euro betalen voor de herstelwerkzaamheden van het dak. Dit wordt betaald, maar een paar dagen later verschijnt er een andere klusser die zegt dat de dakreparatie 40.000 euro heeft gekost. Op intimiderende wijze wordt hem medegedeeld dat dit bedrag direct betaald moet worden.”
In dit geval weet de politie uiteindelijk drie mannen aan te houden met de Engelse nationaliteit. Het voertuig van de drie wordt in beslag genomen omdat dit niet juist geregistreerd is. Daarnaast worden er elf autosleutels, acht mobiele telefoons en heroïne aangetroffen. Het geeft aan dat de criminaliteit inmiddels veel verder gaat dan oplichting alleen. Ook geweld wordt niet geschuwd door de travellers.

Wat kunt u doen tegen Irish Travellers?
Om niet te worden opgelicht door de Irish Travellers kunt u het volgende doen:
Ga nooit in zee met lieden die aan de deur hun diensten aanbieden, ook al zien zij er nog zo betrouwbaar uit en kunnen zij papieren of foldermateriaal overleggen van erkende bouwbedrijven
Vertrouwt u het niet? Schakel dan de hulp van uw buren in, samen staat u sterker.
Doe altijd aangifte van oplichting, ook al betreft het zwart werk.