Deel

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

Dat is althans de conclusie van wetenschappelijk onderzoek

Wie stopt met het consumeren van nieuws, wordt een stuk gelukkiger én creatiever

Naast gezondheidsklachten zou jouw behoefte om alle actualiteit op te slokken, leiden tot angst en agressie. Verder gaat het ten koste van je creativiteit en belet het de capaciteit tot echt diep nadenken. De enige manier om dit tegen te gaan, is om gewoon te stoppen.
In de afgelopen decennia zijn steeds meer mensen zich bewust geworden van de negatieve effecten van een leven met een overvloed aan voedsel. Door een teveel aan vooral vet en suiker kampen mensen met first world-kwaaltjes als obesitas en suikerziekte.

Wat veel mensen nog steeds niet doorhebben, is dat ook nieuws kan worden opgevat als suiker voor het lichaam. Nieuws is makkelijk verteerbaar en de media voeden ons met kleine stukjes triviale onzin, beetjes die niet direct van invloed zijn op onze levens en die bovendien weinig denkkracht vereisen.

Vandaar dat die overvloed aan nieuwtjes ons nooit echt een verzadigd gevoel geeft, zoals het lezen van boeken of langere artikels in magazines wel doen. We willen steeds meer, maar waarom? De nieuwtjes die we langs zien komen in onze Facebook-feeds zijn felgekleurde snoepjes voor ons brein, en pas nu beginnen we in te zien hoe giftig ze kunnen zijn.
Nieuwsmedia hebben de neiging om te misleiden. Neem de volgende gebeurtenis. Een auto rijdt over een brug en de brug stort in. Waar richten de media zich op? De auto en de persoon in de auto. Waar ging deze persoon heen? Wat ging er door hem heen toen de brug instortte? Durft hij in de toekomst nog wel over bruggen te rijden? Dat zijn irrelevante vragen, terwijl het enige relevante natuurlijk de structurele stabiliteit van de brug is. En door vaak alleen te kijken naar de sensatiewaarde, slaan de nieuwsmedia de plank mis.

En zo consumeert de mens op jaarbasis gemiddeld 10.000 irrelevante stukjes (online) nieuws. Want zeg nu zelf, door hoeveel van deze stukjes is jouw leven drastisch veranderd? Het is vaak beter voor nieuwsmedia om met iets ‘nieuws’ te komen dan met iets dat daadwerkelijk relevant is. Velen geven toe aan de verleiding. En als we ineens geen toegang hebben tot het nieuws, voelen we ons ongemakkelijk.

In werkelijkheid kan het volgen van nieuws een competitief nadeel zijn. Hoe minder je het consumeert, hoe groter jouw voordeel. Nieuws is veelal entertainment geworden en heeft weinig tot geen verklarende kracht meer. Neem het volgende nieuwsitem:
Zo, dat waren weer 3 minuten van je leven…

Daarnaast kan de focus op spanning en sensatie ertoe leiden dat het lichaam stress-symptomen gaat vertonen zoals nervositeit, angst en agressie. Nieuws zorgt er dan ook vaak voor dat bestaande vooroordelen worden versterkt. In de woorden van Warren Buffett: “What the human being is best at doing is interpreting all new information so that their prior conclusions remain intact.”
In plaats van langere tijd na te denken over een kwestie, zorgen de gemakkelijk verteerbare stukjes nieuws voor afleidingen die dit soort diepe reflectie in de weg staan. Ze zijn als kleine virussen die je aandacht stelen voor hun eigen doeleinden. Door de komst van het internet zou onze aandachtspanne aanzienlijk zijn verkleind. Dit zou op den duur een grote impact kunnen hebben op het lange termijn-geheugen van de mens. Met andere woorden; nieuws ontwricht de concentratie waardoor het bevattingsvermogen wordt aangetast.

Tijdverspilling
Nieuws werkt niet alleen als een drug; het is in veel gevallen ook nog een ultieme tijdverspilling. Denk aan alle tijd die je op jaarbasis kunt besparen als je die 10.000 non-relevante artikelen van, laten we zeggen drie minuten leestijd per stuk, gewoon liet voor wat ze waren. Per jaar zou je 500 uur overhebben. Dat zijn een krappe twintig dagen. Per jaar!
Het nieuws dat we binnenkrijgen, gaat meestal over zaken waarop we geen invloed kunnen uitoefenen. Hierdoor maakt het ons letterlijk passief. Door een dagelijkse herhaling van dingen waarop we totaal geen invloed hebben, worden we pessimistisch, sarcastisch en gevoelloos, aldus de wetenschap.

Maar wellicht het ergste is de manier waarop het nieuws onze creativiteit aantast. Weinig creatieve breinen – componisten, kunstenaars, schrijvers, wetenschappers – volgen regelmatig het nieuws, en daar hebben ze goede reden toe. Door in de hokjes van de nieuwsmedia te denken, kunnen ze hun creativiteit immers moeilijker de vrije loop laten.
De samenleving heeft journalistiek nodig, maar op een andere manier dan nu het geval is. De echte onderzoeksjournalistiek wordt bedreigd, doordat de nieuwsmedia grotendeels in handen zijn van commerciële bedrijven die de wereld uitsluitend bekijken vanuit hun eigen winstoogmerk. Dit zorgt ervoor dat alles een herhaling wordt, een kakofonie aan dezelfde nieuwtjes, maar net iets anders verpakt. Puur omdat het scoort. Omdat mensen er op klikken. Daarom.
Stiekem weten we het donders goed, maar toch voeden we het beest dat óns langzaam maar zeker consumeert.

Meer '#487':

Voorstel college: recreatieve verhuur van juni tot en met augustus met mogelijkheid tot ontheffing

31 mei 2019

Periode opgerekt van twee naar drie maanden

Om de leefbaarheid en het woningtekort in de gemeente Bergen aan te pakken stelt het college maatregelen voor tegen het overmatig recreatief verhuur van gewone woningen.

Uitslag Europese Verkiezingen in Bergen NH

27 mei 2019

PvdA winnaar in liberaal bolwerk

Uitgebrachte stemmen 2019: 12.695 - 2014: 10.799

College stelt borgstelling Tennis Club Bergen voor aan raad

24 mei 2019

Renovatie van één van de grootste verenigingen van Bergen

Het tenniscomplex van Tennis Club Bergen is na 37 jaar aan een renovatie toe. De totaalsom van de renovatie staat begroot op € 615.000,-

Lentefeest bij Elfje Silver voor de kleintjes

24 mei 2019

Waar en wanneer: Schoorl op zondag 26 mei

Poppentheater Belletje Sterk speelt op deze zondag in het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer ‘Lentefeest bij Elfje Silver’.

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Masterclass Champagne bij Paviljoen Noord met bijpassend 4-gangenmenu

24 mei 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op donderdag 6 juni vanaf 16.00 uur

De champagne Leclerc Briant werd door importeur Nico McGough omschreven als de ‘Krug van de toekomst’. Alle champagnes zijn handgemaakt...

Programma Taverne aankomende week

24 mei 2019

Vrijdag 24 mei Freestyler DJ's Salinas & Michael

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne! Deze avond niet alleen old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook...

Opening Poëzie in de Branding 2019

24 mei 2019

Van 28 mei tot en met 10 juni aan het strand van Bergen aan Zee

De jury van Poëzie in de Branding heeft dit jaar weer twintig gedichten uitgekozen, die aan een paal in de branding van de zee komen te staan.

Eerste hulp bij DigiD

24 mei 2019

Waar en wanneer: bibliotheek in Schoorl. De cursus start op donderdagochtend 6 juni

De overheid doet steeds meer via het internet en je kunt daar gebruik van maken. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag...

Moment... voor talent

24 mei 2019

Informatiemiddag op dinsdagmiddag 28 mei over vrijwilligerswerk in de gemeente Bergen

Woon je in de gemeente Bergen en doe je nog geen vrijwilligerswerk? Of ken je zo iemand? Kom dan gezellig (samen)...

Stoom- en Oldtimerfestival

Waar en wanneer: Kogendijk 105 op zondag 26 mei vanaf 09.30 uur

Op deze zondag wordt al weer voor de vierde keer het 2-jaarlijkse Stoom- en Oldtimerfestival gehouden.

Ondernemers komen in opstand tegen afsluiting Kerkstraat tijdens zaterdagmarkt

Voor én tegenstanders

Een aantal ondernemers is een petitie gestart tegen het afsluiten van de Kerkstraat op zaterdagen tijdens de markt rond de Ruïnekerk.

Open brief wethouders aan partijgenoten in kabinet

24 mei 2019

Door de tekorten in de jeugdzorg en GGZ is een 'onverantwoorde' situatie ontstaan

276 wethouders die lid zijn van coalitiepartijen CDA, VVD, CU en D66 vragen hun partijgenoten in het kabinet om 'de handschoen op te pakken...

Een dag na besluit van de gemeenteraad op 9 mei jl. vraagt Lidl alsnog een vergunning aan

24 mei 2019

Wethouder Valkering: " We waren dus net op tijd als gemeente." Lidl: "We waren wel op tijd!"

Volgens Lidl Nederland is de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor een supermarkt op het Plein in Bergen NH wel op tijd gedaan.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Foto van de week... mystiek

24 mei 2019

Schoonheid zit hem in de eenvoud

De Schoorlse fotograaf Frank Nieuwenhuizen is vaak op zoek naar iets 'mystieks' in zijn foto's. Het Bergerbos voldoet daar uitstekend aan bij mist en schemerlicht.

Gemeente Bergen start met pilot woninggebonden financiering

24 mei 2019

‘Het verduurzamen van woningen toegankelijk voor iedereen’

Je eigen huis verduurzamen zonder verhoging van de maandlasten. In de gemeente Bergen kan dat binnenkort.

Bergen in de media: inbraakgolf in dure auto's Bergen

24 mei 2019

In Bergen en omgeving is er in de afgelopen drie weken bij tien auto's ingebroken

Soms werd er een ruitje ingetikt, maar meestal lieten de dieven nauwelijks braakschade achter nadat ze de auto's leegroofden.

Comazuipen nog steeds populair in deze regio

24 mei 2019

Het lukt Noord-Holland Noord nog niet om het aantal jongeren met een alcohol- of drugsvergiftiging terug te dringen

In de eerste drie maanden van 2019 zijn in totaal zestig tieners en begin-twintigers naar het ziekenhuis vervoerd, omdat ze...

Expositie Droog Water. Een kunstzinnige uitwisseling met de Hollandse Aquarellistenkring

24 mei 2019

Waar en wanneer: Kranenburgh KunstenaarsCentrumBergen vanaf zondag 26 mei

Voor zijn expositie Droog Water heeft het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) zes leden van de Hollandse Aquarellistenkring (HAK) uitgenodigd om hun kunst...

Voor in de agenda: WijnSpijs Wandeling Bergen

24 mei 2019

Wanneer: zondag 9 juni

Een ontspannen zondagmiddag en de leukste manier om de beste restaurants van jouw dorp te ontdekken!

Heb jij al gestemd op je favoriete Bergense club?

24 mei 2019

De Rabobank kan zorgen voor extra euro's. Totaal € 225.000,- verdeeld over 567 clubs in de regio

Wil jij laten zien hoe gaaf, bijzonder of uniek jouw sport- of cultuurclub is? Doe mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2019!

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Heb jij ook zo'n overvolle agenda?

24 mei 2019

Doe eens even chill zeg...

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft? Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen.

Krijgt Bergen aan Zee binnenkort ook een rookvrij strand?

Hoe is uw mening hier over? Laat het ons weten...

De Zeeuwse badplaats Renesse krijgt mogelijk het eerste rookvrije strand van Nederland. Vanaf 1 juni mag op een deel van het strand...

Bergenaren in het buitenland. Elske Doets in het land van de rijzende zon

24 mei 2019

Japan raakt mij

Elk jaar maak ik twee weken vrij om, samen met mijn gezin, een nieuw land vanaf ‘nul’ te ontdekken.

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Uitslagen verkiezingen EP pas zondag bekend

24 mei 2019

Uitslagen worden op de website van de gemeente Bergen bekend gemaakt

Afgelopen donderdag zijn de verkiezingen gehouden voor kandidaten van het Europees Parlement.

Bergenaar schrijft vaargids, honderd jaar na het verval van de steden rond de Zuiderzee

24 mei 2019

Schrijver Peter Bosman is tevens cameraman van FlessenpostTV

Van Lennep, Harvard en Richard Lovett reisden rond de Zuiderzee en waren geschokt door het verval van de eens zo trotse steden.

Ralph van Raat speelt solo ‘Le Sacre du Printemps’

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op Hemelvaartsdag 30 mei om 20.00 uur

Muzikale meesterverteller op de piano Ralph van Raat komt naar Bergen om onder meer de spectaculaire solo-versie voor piano van Strawinsky’s ‘Le Sacre du Printemps’ te spelen.

Filmpje van de week... wat doen ze daar in dat Ecodorp nu zo al?

24 mei 2019

RTV80 doet verslag

Groene Passie & Reclaim the Seeds op het Ecodorp in Bergen NH 18 mei Jl.

Agenda Cinebergen t/m donderdag 29 mei

24 mei 2019

Mademoiselle de Joncquières

Meesterlijk Frans kostuumdrama vol sprankelende dialogen, een frivole plot, superieure hoofdrolspelers ...

Piekperiode van hooikoortsseizoen begint dit weekend

24 mei 2019

De afgelopen weken was de concentratie graspollen in de lucht nog relatief laag

De piekperiode van het graspollenseizoen begint rond 25 mei. Hierdoor is de kans op hooikoortsklachten tot eind juni zeer groot, melden Weeronline, Wageningen University & Research en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Q Festival: ‘A Day in June', wordt uitgevoerd door Marion von Tilzer Ensemble

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op 15 juni

Tijdens deze speciale avond voor muziek en dichtkunst staan de liederencyclus uit de filmopera 'A Day in June', met libretto van Gerard Harleman...

Het vierde concert van het Q.Festival: “Portugal seen through its music”

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zaterdag 25 mei

De Portugese pianiste Joana Gama keert terug naar Nederland om een lecture-recital te geven met muziek van Eric Satie...

Dauwtrappen en ontbijten tussen de schapen

24 mei 2019

Waar en wanneer: bij de Schaapskooi op donderdag 30 mei

Op Hemelvaartsdag wordt door IVN-gidsen een dauwtrapwandeling gehouden vanuit de Schaapskooi in Bergen.

Terug