Wie kreeg er de afgelopen 77 jaar een gemeentelijke onderscheiding?

Het eerste exemplaar werd door burgemeester Lars Voskuil officieel uitgereikt aan schrijver en journalist Henk Jellema

Wie kreeg er de afgelopen 77 jaar een gemeentelijke onderscheiding?

Op 21 september jl. heeft de Historische Vereniging Bergen NH in hotel Joli haar nieuwe Themanummer van de Bergense Kroniek over Gemeentelijke Onderscheidingen gepresenteerd. In deze speciale kroniek zijn alle 72 personen opgenomen die wegens bijzondere verdienste de afgelopen 77 jaar van de gemeente Bergen een erepenning, een muzepenning, een sportpenning of een jeugdlintje hebben gekregen. U zult illustere namen tegenkomen.

Maria Smook-Krikke en Petra Kamp Schurer van de HVB werkgroep Histon hebben twee jaar onderzoek gedaan en werk gehad om van al deze mensen een korte levensloop te beschrijven en een passende foto op te sporen. Dit laatste is helaas niet altijd gelukt. Bert Veer heeft de bijbehorende regelgeving uitgeplozen en beschreven hoe deze vanaf het begin steeds met de tijd is mee veranderd. Ook de vormgeving van de verschillende penningen en het materiaal waarvan ze werden gemaakt, veranderde met enige regelmaat: ze staan alle beschreven en afgebeeld. Alles bij elkaar genomen is het een uniek document geworden.

Dit is allemaal mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Bergen.

Het eerste exemplaar werd door burgemeester Lars Voskuil officieel uitgereikt aan schrijver en journalist Henk Jellema, die zelf in 2010 een erepenning mocht ontvangen. Zie bijgaande foto.

Elke penninghouder die in het tijdschrift staat, of een nabestaande van die penninghouder, krijgt een exemplaar. Komt u hiervoor in aanmerking en hebben we uw adres in ons ledenbestand, dan bezorgen we het nummer bij u thuis. Bent u geen lid van de HVB, dan kunt u een exemplaar aanvragen door een e-mail te sturen met uw naam, adres en de naam van de betreffende penninghouder naar ons mailadres [email protected].

Alle leden van de HVB krijgen dit bijzondere Themanummer thuisbezorgd. Tevens is het te koop via de HVB-webshop www.hvb-nh.nl of via de boekhandels in Bergen.

Klik op de foto voor een uitvergroting.