Wie doet wat na een storm langs onze kust…

De laatste tien jaar hebben we zo’n storm als vorige week met Corrie niet meegemaakt

Wie doet wat na een storm langs onze kust…

Een storm ziet men tegenwoordig al dagen van tevoren aankomen. Dat is ook het moment waarop de werkzaamheden op het strand al beginnen. Bijvoorbeeld het weghalen van de vuilnisbakken, betonplaten en hout. Na de storm kijkt de gemeente eerst hoe de strandafgangen zich hebben gehouden. Ook kijkt men naar wat acuut moet worden opgeruimd. Zo wordt de toegang tot het strand weer veilig mogelijk. “Maar het stormseizoen is nog niet over. Om alles geheel te herstellen, is voorbarig.” De gemeente wacht de winter af en gaat in de opbouwperiode na het stormseizoen in overleg met de waterschappen wat op bepaalde plaatsen nog moet gebeuren.

Het bedrijf Gul uit Egmond is de uitvoerende partij als het gaat om strandwerkzaamheden. Als een storm eraan komt, gaan de alarmbellen af. “Dan houden we nauwlettend de waterstand en de wind in de gaten,” vertelt Marco Snijders. “Tijdens de storm beoordelen we via alle webcams hoe erg het is. De laatste tien jaar hebben we zo’n storm als vorige week met Corrie niet meegemaakt. Er is twintig meter duin weggespoeld.” Als de storm voorbij is getrokken, hebben de hoofdstrandopgangen prioriteit. Snijders: “Die moeten begaanbaar zijn voor de hulpdiensten. Egmond doen we als eerste, omdat de KNRM daar vanaf moet. Na de hoofdafgangen maken we de wandelafgangen pas begaanbaar. Tegelijkertijd halen we alle gevaarlijke delen van het strand af, zoals uitstekende planken.”

Gevaar
Een dergelijke hoeveelheid afgeslagen zand kan gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld voor spelende kinderen. De kliffen en het hoogteverschil door de steile wanden zijn gevaarlijk als je eronder gaat liggen en ze niet in de gaten hebt. De drie overheden (gemeente, provincie en waterschappen) doen hier niets aan. Dit is hoe de natuur werkt en mensen komen speciaal om dit te bekijken. De gemeente geeft wel de opdracht om bepaalde risico’s te beperken. Bij de opgangen worden de steile wanden gevlakt en alle losliggende betonplaten worden geruimd of opnieuw neergelegd.

Het herstel laat men voornamelijk aan de natuur over. Al het zand wordt door de zee opgenomen en later weer teruggegeven. “Bij een oostenwind stuift dat zo weer aan. Dat kan soms heel snel gaan. De natuur herstelt zichzelf, dynamisch kustbeheer noemen we dat.”

Elk nadeel heeft zijn voordeel
Ook in het geval van een storm is dat zo. Een tip voor een volgende keer: een aantal dagen na een storm spoelt er van alles aan op het strand. De kans dat je een zeehond spot is ook groter. Net na hoog water en ’s morgens vroeg kan je op een mooie ontdekkingstocht langs de kust. Drink een warme chocolademelk bij een van de ondernemers langs het strand, die naast corona weer een tegenslag moeten verwerken.