Deel

Wie de pet past

Column: Kraantje

Wie de pet past

“Nou het is me het weekje wel, heb je het al gehoord, A stopt ermee, verteld kennis V als we elkaar tegen komen” “Wat? Waarom? Wat is er gebeurd?”, vraag ik aan V. “Ze zegt zelf dat ze letterlijk ziek is geworden van de politiek.” “Maar dat is toch bizar dat iemand ondanks zoveel enthousiasme en positivisme zó opbrandt. Hoe is het mogelijk? Ligt dit aan deze gemeente? Ik schrik hier echt van”, antwoord ik V.

“Denk je niet dat het aan het gebouw ligt?”, zegt V. “Sick building syndroom bedoel je? Een gebouw dat je ziek maakt, dat snijdt toch geen hout,” antwoord ik V.
“Nou, op de een of andere manier worden heel veel mensen die daar werken besmet met iets. Als het niet oud-wethouders zijn die elkaar en plein public voor rotte vis uitmaken op sociale media dan zijn er wel ambtenaren die niet alleen regelmatig de plank mis slaan maar qua onkreukbaarheid niet uit het juiste hout blijken gesneden.”

“Ja maar daar is nog geen keihard bewijs voor. Bij de gemeente zeggen ze, dat daar geen hout van klopt. Tenminste ze hebben nog niets gezien, zeg ik tegen V.”
“Nou reken maar dat ze op sommige afdelingen daar alvast een Banksy hebben gedaan”.
“Banksy?”

“Ja alles wat eventueel belastend is door de shredder halen en anders hebben ze ook nog ODelete ter beschikking, de lokale variant van Ctrl-Alt-Del, aldus V met een knipoog.”
Kennis D heeft ons net gehoord en mengt zich in het gesprek; “zou zo’n Bergense Banksy, niet de gemeentelijke bijdrage aan de Kunst10daagse kunnen zijn. Gauw nog even ophangen in Kranenburgh en voilà zo laten ze bij de gemeente zien dat ze écht creatief, out of the box aan het besturen zijn.”
“Geinig idee, maar ik denk niet dat daar nog wat van over is. En stel dat het niet het gebouw is, wat of wie is er dan voor de sfeer verantwoordelijk, de collega’s, de andere partijen, de ambtenaren, het college? ” antwoord ik D.

“Nou ik weet in ieder geval wel wie éindverantwoordelijk is in zo’n organisatie, dat is de baas van het dorp, de burgemeester”, aldus V.
“Maar wie is ze eigenlijk?” vraagt D. “Wie?”
“Die hoofdverantwoordelijke. Ik weet nooit wie ik nou voor me heb, ze heeft zoveel verschillende petten op dat ze er, volgens mij, zelf van in war raakt. Het ene moment burgemeester, dan voorzitter van de gemeenteraad, dan voorzitter van het college, dan weer verantwoordelijk voor de openbare en veiligheid en alsof dat nog niet genoeg ook nog baas van de BUCH.” “ BUCH?, vraag ik” “Jaaah, Bergen Uitgeest Castricum Heiloo samen, daar is de burgemeester van Bergen ook weer eindverantwoordelijke van alle ambtenaren”, aldus D.

“Dat klinkt wel heel ingewikkeld en ook erg verwarrend. Zeker, als je ook nog zaken onder de pet wil houden. En dan moet je ook nog constant van rol wisselen. Waarschijnlijk snapt ze er zelf ook geen hout meer van“, zeg ik voorzichtig tegen D en V.
“Nou over rollen gesproken, ik denk bij haar altijd aan twee rollen, maar dan meer in toneel, theater sfeer. Alleen weet ik de laatste tijd niet meer welke het beste bij haar past, aldus D.
Kijk, enerzijds zie ik zo’n Italiaanse vrouw voor me, zo eentje voor wie de Omerta het allerbelangrijkst is. Je weet wel zo’n type uit zo’n Italiaanse film of serie als La Piovra, Gommorrah of Suburra. Van die vrouwen die een beetje wegkijken als iets niet aan de haak is, altijd zwijgen over álles en vooral de eer van de familie ten alle tijden verdedigen.

Maar ja, aan de andere kant moet ik steeds vaker aan Lady Macbeth denken, je weet wel, die koningin waarbij ambitie en machtswellust het winnen van haar mededogen. Je kent toch wel die beroemde scene waar ze haar handen maar blijft wassen.* Als haar geweten opspeelt , tsja dan wordt het allemaal teveel en wordt verdwijnt ze van het toneel als verwarde vrouw.”
“Ja, met die Italiaanse omerta mama en Lady Macbeth rollen, heb je een punt. Maar al die petten zijn voor ons het meest verwarrend, want met wie hebben we te maken? aldus V .
“Nou volgens mij is dat het nou juist het kleinste probleem, zegt D, want wie je ook voor je hebt, zoals mijn opa vroeger al zei, van krom hout kwam nooit een rechte staak.”

*Verdomde vlek, weg zeg ik. Wat maakt het ons dat men iets weet. Wat moeten we vrezen. Eenmaal aan de macht wil niemand meer wat weten. Niemand kan onze macht ter verantwoording roepen.

Kraantje

advertentie

Meer 'Columns':

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Royaal gebaar aan Vlaanderen

Column: JoMo

Waarom komt alle narigheid uit Brabant? Met carnaval worden alle schulden vereffend en onder een sluier van alcohol is er...

De vrijheid van Complottokkies

8 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Een stukkie schrijven in de week van 4 & 5 mei vraagt om behoedzaam manoeuvreren. Niet dat ik mij beperkt voel, integendeel, maar juist nu we zo intens stilstaan bij de 4e mei...

Jeeps

8 mei 2020

Door: Kauw

Sinds de terrassen dicht zijn, moeten we ons best doen om eten te vinden. Op het moment dat er honger in het spel is, ben je er niet zeker meer van wie je vriend is en wie je vijand.

Living in a Ghost Town

1 mei 2020

Column: Kraantje

‘Leuke Koningsdag gehad?’ ‘Leuk? Het was zeker anders. Ik heb eerst gesport, toen een museum bezocht...

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

1 mei 2020

Column JoMo

De aarde geniet van een welverdiende full body detox en kan even op adem komen. Onze zintuigen zien weer schone lucht, proeven helder water...

Is ‘beddendood’ een Scrabblewoord?

24 april 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds het coronatijdperk, zondagavond 15 maart, vul ik mijn dagen met ochtendwandelingen, thuiswerken, klusjes in en rond het huis en af en toe bij het spelen van een potje Scrabble...

Struikelstenen

24 april 2020

Door: Kauw

Ze zeggen dat wij op glinsteringen afkomen, dat klopt, wij zijn heel nieuwsgierig en dan valt elke glans op. Zo vloog ik in het rond en viel mijn oog op...

De Openbaring

17 april 2020

Column: Kraantje

‘Heb je het een beetje leuk gehad met Pasen?’ ‘Oh zeker, heerlijk genoten van het prachtige weer, op gepaste afstand een wandeling gemaakt.’

Stoempen

Column JoMo

Gelukkig houdt iedereen een beetje rekening met elkaar in deze zoekende tijden.

Overpeinzingen

10 april 2020

Column: Kauw

Ik zie dat de laatste maand veel meer mensen zomaar wat wandelen en rustig een gesprek voeren, terwijl ze op afstand lopen.

Goede Vrijdag! Nog maar een keer uitleggen?

10 april 2020

Column: Rob van de Pas

Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag ná Witte Donderdag. Voor de atheïsten en ongelovigen onder ons nog maar even een verkorte duiding van het...

We benne op de wereld…

3 april 2020

Column: Kraantje

‘En gaat het weer een beetje met je?’ ‘Ja hoor, ik krabbel langzaam op maar ben nog niet helemaal de oude.

Ophokplicht

3 april 2020

Column JoMo

Terwijl de meeste landen de wereld afstruinen naar mondkapjes, ontsmettende gel, toiletpapier en beademingsapparaten...

Morele Lockdown

27 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Vadertje Staat heeft ons vergrendeld. Sinds twee weken is een aantal van onze grondwettelijke vrijheden behoorlijk ingeperkt.

Game over

27 maart 2020

Column: Kauw

Normaal reken ik in het weekend op wat extra’s te eten, maar nu is alles dicht. Lege terrassen betekent geen kruimel meer te vinden.

Perverse prikkels

20 maart 2020

Column: Kraantje

‘Hallo? Hi, ik dacht ik bel even, dat lijkt me op dit moment het beste.’ ‘Daar heb je helemaal gelijk in.’

Coro-zaadje

20 maart 2020

Column JoMo

Dat lebberen, knuftroetelen en fleppen heeft ineens plaatsgemaakt voor de anjali mudra, waarbij met gevouwen handen een kleine...

Battle of the Nimby’s

13 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moet altijd zo verschrikkelijk lachen als Matthie Bergman, de dorpscorrespondent van de Alkmaarsche Courant...

Fietspad

13 maart 2020

Column: Kauw

Soms vind ik een munt tussen de straatstenen net als kruimels, zaadjes en insecten. Maar laatst pikte ik per ongeluk kauwgom op dat heel smerig aan mijn...

License to kill

6 maart 2020

Column: Kraantje

‘Wat doe jij hier? Je zou toch op vakantie gaan? ‘ ‘Dat klopt, maar een romantisch weekendje weg aan het Comomeer mocht niet...

De keizer is dood, leve de nieuwe keizer

6 maart 2020

Column JoMo

Museaal en op waardige wijze hebben we afscheid genomen van onze burgemeester. Pontificaal door de voordeur en zo hoort het ook.

‘Zitten’ is het nieuwe roken…

28 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Als psycholoog van de ‘koude grond’ kom ik nog weleens mensen tegen die wel écht hun best hebben gedaan op school.

Kauw: Houdgreep

28 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ga altijd met de kippen op stok en gelukkig is het alweer wat langer licht. Het was al later op de avond en ik hield mij schuil achter het Harmoniegebouwtje...

Beestenboel

21 februari 2020

Column: Kraantje

‘Ben je lekker verwend met Valentijnsdag?’ ‘Dat is toch eigenlijk zo’n uit Amerika overgewaaide hype, waarom zou je daar aan willen meedoen?

Tegen

21 februari 2020

Column JoMo

Bij de gemeente komen soms merkwaardige brieven binnen. Een buurtvereniging laat weten, dat ongeacht wat er gebouwd zal worden, zij nu al tegen zijn.

Kauw: wind

14 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Wat een miezerige tijd van het jaar, niemand op het terras en fietsers onzichtbaar door hun capuchons.

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

14 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Op dinsdag 3 maart 2020 treedt Peter Rehwinkel (PvdA) toe tot het illustere rijtje burgemeesters van Bergen.

Dromen zijn bedrog

7 februari 2020

Column: Kraantje

‘Zo, dat was toch wel weer even schrikken van de week toen de berichten binnen kwamen. De pushmeldingen op mij telefoon hielden maar niet op.’

Landjepik als vanzelfsprekendheid

7 februari 2020

Column JoMo

Een terloopse gebeurtenis in Washington, waarbij met een pennenstreek een groot deel van het land van de Palestijnen wordt geconfisqueerd, zou je je moeten voorstellen in onze eigen regio.

Terug