Deel

Wie de pet past

Column: Kraantje

Wie de pet past

“Nou het is me het weekje wel, heb je het al gehoord, A stopt ermee, verteld kennis V als we elkaar tegen komen” “Wat? Waarom? Wat is er gebeurd?”, vraag ik aan V. “Ze zegt zelf dat ze letterlijk ziek is geworden van de politiek.” “Maar dat is toch bizar dat iemand ondanks zoveel enthousiasme en positivisme zó opbrandt. Hoe is het mogelijk? Ligt dit aan deze gemeente? Ik schrik hier echt van”, antwoord ik V.

“Denk je niet dat het aan het gebouw ligt?”, zegt V. “Sick building syndroom bedoel je? Een gebouw dat je ziek maakt, dat snijdt toch geen hout,” antwoord ik V.
“Nou, op de een of andere manier worden heel veel mensen die daar werken besmet met iets. Als het niet oud-wethouders zijn die elkaar en plein public voor rotte vis uitmaken op sociale media dan zijn er wel ambtenaren die niet alleen regelmatig de plank mis slaan maar qua onkreukbaarheid niet uit het juiste hout blijken gesneden.”

“Ja maar daar is nog geen keihard bewijs voor. Bij de gemeente zeggen ze, dat daar geen hout van klopt. Tenminste ze hebben nog niets gezien, zeg ik tegen V.”
“Nou reken maar dat ze op sommige afdelingen daar alvast een Banksy hebben gedaan”.
“Banksy?”

“Ja alles wat eventueel belastend is door de shredder halen en anders hebben ze ook nog ODelete ter beschikking, de lokale variant van Ctrl-Alt-Del, aldus V met een knipoog.”
Kennis D heeft ons net gehoord en mengt zich in het gesprek; “zou zo’n Bergense Banksy, niet de gemeentelijke bijdrage aan de Kunst10daagse kunnen zijn. Gauw nog even ophangen in Kranenburgh en voilà zo laten ze bij de gemeente zien dat ze écht creatief, out of the box aan het besturen zijn.”
“Geinig idee, maar ik denk niet dat daar nog wat van over is. En stel dat het niet het gebouw is, wat of wie is er dan voor de sfeer verantwoordelijk, de collega’s, de andere partijen, de ambtenaren, het college? ” antwoord ik D.

“Nou ik weet in ieder geval wel wie éindverantwoordelijk is in zo’n organisatie, dat is de baas van het dorp, de burgemeester”, aldus V.
“Maar wie is ze eigenlijk?” vraagt D. “Wie?”
“Die hoofdverantwoordelijke. Ik weet nooit wie ik nou voor me heb, ze heeft zoveel verschillende petten op dat ze er, volgens mij, zelf van in war raakt. Het ene moment burgemeester, dan voorzitter van de gemeenteraad, dan voorzitter van het college, dan weer verantwoordelijk voor de openbare en veiligheid en alsof dat nog niet genoeg ook nog baas van de BUCH.” “ BUCH?, vraag ik” “Jaaah, Bergen Uitgeest Castricum Heiloo samen, daar is de burgemeester van Bergen ook weer eindverantwoordelijke van alle ambtenaren”, aldus D.

“Dat klinkt wel heel ingewikkeld en ook erg verwarrend. Zeker, als je ook nog zaken onder de pet wil houden. En dan moet je ook nog constant van rol wisselen. Waarschijnlijk snapt ze er zelf ook geen hout meer van“, zeg ik voorzichtig tegen D en V.
“Nou over rollen gesproken, ik denk bij haar altijd aan twee rollen, maar dan meer in toneel, theater sfeer. Alleen weet ik de laatste tijd niet meer welke het beste bij haar past, aldus D.
Kijk, enerzijds zie ik zo’n Italiaanse vrouw voor me, zo eentje voor wie de Omerta het allerbelangrijkst is. Je weet wel zo’n type uit zo’n Italiaanse film of serie als La Piovra, Gommorrah of Suburra. Van die vrouwen die een beetje wegkijken als iets niet aan de haak is, altijd zwijgen over álles en vooral de eer van de familie ten alle tijden verdedigen.

Maar ja, aan de andere kant moet ik steeds vaker aan Lady Macbeth denken, je weet wel, die koningin waarbij ambitie en machtswellust het winnen van haar mededogen. Je kent toch wel die beroemde scene waar ze haar handen maar blijft wassen.* Als haar geweten opspeelt , tsja dan wordt het allemaal teveel en wordt verdwijnt ze van het toneel als verwarde vrouw.”
“Ja, met die Italiaanse omerta mama en Lady Macbeth rollen, heb je een punt. Maar al die petten zijn voor ons het meest verwarrend, want met wie hebben we te maken? aldus V .
“Nou volgens mij is dat het nou juist het kleinste probleem, zegt D, want wie je ook voor je hebt, zoals mijn opa vroeger al zei, van krom hout kwam nooit een rechte staak.”

*Verdomde vlek, weg zeg ik. Wat maakt het ons dat men iets weet. Wat moeten we vrezen. Eenmaal aan de macht wil niemand meer wat weten. Niemand kan onze macht ter verantwoording roepen.

Kraantje

Meer 'Columns':

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Kikkerdril voor vrijdenkers

1 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Ik moet het eerlijk toegeven. Die Hans Huibers, de politieke CDA-missionaris die een nieuw Bergens college moet gaan voorbereiden...

Twijfels

1 maart 2019

Column: Henkoo

Ik begin steeds vaker te twijfelen. Raar is dat omdat ik normaal gesproken nogal zeker ben van mijn zaakjes.

Grijs gebied

22 februari 2019

Column: Kraantje

“Heb je het gehoord van Karl?” “Karl? Welke Karl bedoel je? Die voetballer, Kalle , Karl-Heinz Rummenigge, bedoel je die?”

Een vrolijk eiland voor de kust van Bergen

22 februari 2019

Column: JoMo

De meest voorkomende wind in Nederland is zuidwest en dat is ook te zien aan de vorm van onze kust.

Vertrouwen

15 februari 2019

Column Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

Het Huis met de Pilaren

15 februari 2019

Column: Rob van de Pas

Een Rondje Horeca als column? Nou nee, noem het gerust een klein historisch uitstapje. Dit jaar is het namelijk 45 jaar geleden...

BESxit

8 februari 2019

Column: Kraantje

“Hoe vond je het, heb je het een beetje gevolgd?“ “Wat?” “De klimaatspijbelaars op het Malieveld, heb je dat gevolgd?”

Woedezoekers

8 februari 2019

Column: JoMo

Na vier uur vergaderen wist de Hoge Raad wel een beetje hoe het zat en vroeg vervolgens drie maanden respijt om tot een oordeel te komen over De 7 Dorpelingen.

Geen column van Robbie deze week

1 februari 2019

Column: Rob van de Pas

Door privé-omstandigheden is het Rob niet gelukt om zijn tweewekelijkse column aan te leveren.

Dieptepunt

1 februari 2019

Column: Henkoo

Met de kreet om hulp van een aantal initiatiefgroepen in onze gemeente is toch wel duidelijk geworden dat het politieke dieptepunt is bereikt.

Bitterbal

25 januari 2019

Column: Kraantje

"Ah, u leest nog kranten zie ik." Verschrikt keek ik op en zag ik de gestalte van een iets oudere man die ik heer Olivier had genoemd.

Imponeergedrag

25 januari 2019

Column: JoMo

Het gedrag van wereldleiders als Trump werkt kennelijk aanstekelijk. Ook in Nederland vinden onze premier en zijn fractievoorzitter...

Vooruitblik via de achteruitkijkspiegel…

18 januari 2019

Column: Rob van de Pas

Inmiddels is het 2019 en kijk ik via mijn politieke achteruitkijkspiegel naar de toekomst van Bergen en vraag mij hardop af hoe ons dorp in een allesverslindende politieke draaikolk terecht is gekomen.

Eigen belang

18 januari 2019

Column Henkoo

Ik ga het niet meer over onze plaatselijke politici hebben. We hebben ze gekozen en zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de wanprestaties...

Schoon schip...

11 januari 2019

Column: Kraantje

“Beste wensen.” “Ja, jij ook de beste wensen. Ben je weg geweest?” “Ja, heerlijk in de sneeuw, beetje frisse neus halen, met het gezin quality-time doorgebracht...

Identiteit

11 januari 2019

Column JoMo

Het afgelopen jaar stond in het teken van de identiteit, wereldwijd. Iedereen lijkt op zoek naar zijn of haar identiteit.

Columnist bijt raadslid in de kuiten…

4 januari 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat ik mijn politieke en bestuurlijke ambities in en voor de gemeente Bergen ná deze column wel kan vergeten.

Einde verhaal?

4 januari 2019

Column: Henkoo

Het lijkt wel een satire. Ben je mede verantwoordelijk voor het verschijnen van een nieuwe politieke stroming in de Bergense politiek simpelweg door...

het 'Woord van het Jaar 2018'

21 december 2018

Column: Kraantje

"Nou, het vuurwerk is dit jaar wel erg vroeg begonnen," zeg ik tegen B als we elkaar bij de lokale groenteboer treffen.

Stille nacht, heilige nacht…

21 december 2018

Column: JoMo

Ons politiek feuilleton levert elke week weer een nieuwe aflevering compleet met cliffhanger.

Christmas in the Highlands

14 december 2018

Column: Rob van de Pas

December, de feestmaand. De storm geselt ons oude huis aan de Notweg. Ik zit in mijn werkkamer achter mijn notebook...

De moraal

14 december 2018

Column: Henkoo

Schaamrood staat me op de kaken als ik kijk en luister naar de plaatselijke politiek.

Shop till you drop

7 december 2018

Column: Kraantje

‘En heb jij nog toegeslagen?, vraag ik aan mijn kunstzinnige kennis D’ ‘Waarmee?’, antwoord D. ‘Met Black Friday, heb jij daar nog ooit van gehoord?

Gedicht op 5 december Jl overhandigd aan Klaas en Piet

7 december 2018

Column: JoMo

Eens in het jaar een wensje doen, een heerlijke traditie...

BBB: Baas Bruin is Boos

23 november 2018

Column: Rob van de Pas

Weet u het nog..? Ineens waren ze daar: de nieuwe politieke beweging BBB. Bij de KvK ingeschreven als Behoorlijk Bestuur Bergen N.H...

Stoppen of aanpassen?

23 november 2018

Column: Henkoo

Het College legt 4 scenario's voor over de Harmonielocatie, die allemaal onderzocht moeten worden.

Wild geraas

16 november 2018

Column: Kraantje

"Wat ben ik blij dat mijn kinderen al groot zijn", zeg ik tegen B. "Hoezo?", vraagt B. "Nou deze tijd van het jaar is er alleen maar gedoe...

Spleen

16 november 2018

Column: JoMo

Spleen is een moeilijk te concretiseren gevoel van onbehagen, van onbevredigd zijn en van hunkering naar...

Zeg niet niet…

9 november 2018

Column: Rob van de Pas

Zullen we deze week een gezellig columnpje doen? Ja? Gezellig toch, waarom niet?

Opgelost?

9 november 2018

Column: Henkoo

Is met de uitspraak van de Raad van State, het schorsen van het 7 Dorpelingen plan, het bestuurlijke probleem rond de ontwikkeling van ons centrum nu opgelost?

Botox voor Bergen

2 november 2018

Column: Kraantje

Een mens wil wel een beetje op de hoogte te blijven van “de toestand in de wereld” dus bij gebrek aan een dorpspomp ga ik, af en toe met vriendinnen V en J koffie drinken.

Kunst & Kitch

2 november 2018

Column JoMo

“I put a spell on you” was ooit een hit van de voormalig toetsenist van The Animals, Alan Price.

Code Oranje

26 oktober 2018

Column: Rob van de Pas

Soms mag ik naast mijn tweewekelijkse column ook de interviewer uithangen. Zeker als het groot Bergens nieuws is.

Behoorlijk bestuur

26 oktober 2018

Column Henkoo

De Raad van State heeft het er maar druk mee. Met het bestuur van Bergen. Weer een spoedzitting.

Bezige bijen en lieveheersbeestjes

19 oktober 2018

Column JoMo

Met enorme terreinbanden ploegen de tractoren en mobiele kranen zich door het land. Ineens wemelt het van oranje en geel gekleurde...

De moraal en de schandpaal

12 oktober 2018

Column: Henkoo

De gemeente is fel tegen het aan de schandpaal nagelen van een corrupte topambtenaar en heeft ook morele bezwaren tegen...

Wittebroodsweken met een rauw randje

12 oktober 2018

Column: Rob van de Pas

Nu het huidige college van B&W van Bergen zo’n 100 dagen effectief op de gemeentelijke troon zit, is het tijd voor een analyse...

Duinbes seizoen

5 oktober 2018

Column: Kraantje

"Nou het is echt herfst", zegt vriendin M als we elkaar weer spreken. "De duinbessen zijn weer volop in bloei en ik háát duinbessen"...

Organische discussie of fusie?

5 oktober 2018

Column JoMo

De hete aardappel van het centrumplan Bergen vliegt van hand tot hand. Niemand wil zich branden. De Zeven Dorpelingen van projectontwikkelaar Schrama...

Laakbaar, strafbare insinuaties, karaktermoord, onderbuik-niveau en ranzige beschimpingen

28 september 2018

Column: Rob van de Pas

Ruim een jaar geleden diende een van onze geridderde NIMBY’s, middels een ingezonden brief, mij stevig van repliek omdat ik behoorlijk boos was op de starre en rechtlijnige benadering van zaken die door de Stichting Mr Frits Zeiler telkenmale aan de Raad van State worden voorgelegd . U weet inmiddels uitentreuren hoe ik daar over denk, dus voorlopig laat ik de vier mannen en drie vrouwen van de voornoemde stichting lekker vergaderen in hun guerrilla-bunkertje aan de Breelaan. Wat ik u niet wil onthouden is een alinea uit het bozige epistel van de bewuste brievenschrijver. Ik citeer: ,,Dat de heer Van de Pas zijn columns gebruikt om plaatselijke ondernemers te bedienen is niet nieuw, de meeste van zijn schrijfsels voeren dat thema. Enig googelen levert al snel fraaie beelden van zijn warme banden in die kringen. Dat hij daarbij on-beargumenteerde verdachtmakingen niet schuwt en de waarheid zo nodig wat bijbuigt is evenmin nieuw.” Verder in zijn brief gebruikt hij nog termen als: laakbaar, strafbare insinuaties, karaktermoord, onderbuik-niveau en ranzige beschimpingen. Als klap op de vuurpijl suggereerde hij dat ik als columnist maar ontslagen moest worden. Prima, de man heeft een mening en is het blijkbaar niet met mijn schrijfstijl eens. Nou lig ik niet zo snel wakker van een stevige ingezonden brief, want ik ben zelf ook niet vies van een prikkelende column. En zoals de Engelsen zeggen:” 'If you can't stand the heat, get out of the kitchen'. Iets van je af schrijven kan zeer therapeutisch werken en voorkomt mogelijk zelfs dichtgeslibde kransslagaderen van ergernis. Maar terug naar de zaak. Ik ben dus een ‘laakbare’ frontsoldaat van plaatselijke ondernemers. Ik heb ‘strafbare’ warme banden in de Bergense zakelijke kringen en laat dat duidelijk merken in mijn ‘ranzige’ stukkies. Nou ja, dat klopt als een bus en wat is daar mis mee? De uitzonderlijke leefbaarheid en bovengemiddelde aantrekkelijkheid van ons kunstenaarsdorp wordt door verschillende elementen bepaald. De ondernemers, winkeliers en mijn overige zakelijke kringen maken daar in bescheiden mate deel van uit. En ja, ik ben een voorstander van verantwoorde vernieuwingen, verbeteringen en veranderingen in ons dorp Bergen. Maar ook in Bergen aan Zee. Daar zijn deze week door ‘mijn zakelijke vrienden’ plannen gepresenteerd om Hotel Nassau Bergen en haar omgeving een broodnodige metamorfose te laten ondergaan. Hiermee willen zij een belangrijke stap zetten om het toekomstperspectief van Bergen aan Zee als aantrekkelijke badplaats te behouden en te verbeteren. Dat verdient een positieve grondhouding. Zeker niet klakkeloos adopteren, maar objectief kritisch meedenken. Daar staan mijn ‘bevriende’ Bergense ondernemers zeker voor open. Dat er wat gaat veranderen in Bergen aan Zee is een feit. Is dat erg? Ach, het oude karrenpad is reeds door landschapsarchitect Springer vervangen door de huidige Zeeweg, paard en wagen maakten ruim baan voor het gemotoriseerde verkeer en Duitse gasten graven geen kuilen meer. De ‘oude hoteldame’ is na 70 jaar afgeschreven. Ze mag met pensioen, want ze is technisch en economisch niet meer te reanimeren of zelfs te restaureren. Gun haar in het hiernamaals een nieuwe functie als een zorgvuldig gemalen baksteen. Misschien zullen die oude hotelmuren daar, op de uitgestrekte en oneindige gravelyards, nog bijzondere geheimen uit de tijden van Jacob en Marie van Reenen gaan vrijgeven. Het is goed zo, Bergen aan Zee en haar Nieuwe Nassau mogen wat mij betreft de 21e eeuw gaan ervaren.Rob van de Pas

Nog even wachten...

28 september 2018

Column Henkoo

Ik zie het zo voor me. Een lokale projectontwikkelaar, zittend op het terras van zijn penthouse met uitzicht op het Harmonie- gebouwtje...

Een BUCH te ver...

21 september 2018

Column: Kraantje

Vind jij dat ik voldoe aan de 4 V’s? ’ vraagt buurvrouw B als ik bij haar over de vloer ben. ‘Wat zijn dat in hemelsnaam en waarom...

Designated Survivor

21 september 2018

Column: JoMo

De paranoia uit Amerika is sinds kort overgewaaid naar ons kabinet. D66 wil een “aangewezen overlevende” ingeval...

De hoofdredacteur van het Flesje mag al mijn typende vingers breken!

14 september 2018

Column: Rob van de Pas

Krijgen we dan ook nog een lekkere warme nazomer? Een zogenaamde Indian Summer of oudewijvenzomer?

Op de kaart...

14 september 2018

Column Henkoo

De gemeente Bergen staat voor een opgeruimde, leefbare en veilige omgeving en wil zich daarmee, zoals met alles, graag op de kaart zetten.

Geen columns op deze plek in deze editie, maar...

7 september 2018

We stellen u dit keer voor aan de mensen die wekelijks zorgen voor een goed gevuld flesje

Zij wensen u een fantastisch, swingend Jazz & Sail toe! Cheers!

Typisch Bergens

7 september 2018

Column Henkoo

Jazz & Sail komt er weer aan. Petje af voor de organisatoren. Uit jarenlange ervaring weet ik hoeveel werk er aan vooraf gaat en uit mijn ervaring nadien weet ik ook dat er aan zo'n festival niets typisch Bergens meer is. Overal kun je dit soort vermaak vinden. Ik ga er de deur niet meer voor uit. Hoe goed het programma er ook uitziet en hoe fantastisch de aangekondigde powervrouwen ook zijn.Dertig jaar geleden zong Frederique Spigt, toen al 'a girl called Johnny' al in De Taverne en was de entree gratis en nu moet ik voor een optreden op het gras van de Ruïnekerk betalen. Zo ook voor La Bloemen en daar ga ik liever voor naar het theater.Was het niet zo dat dit muziekgebeuren ooit een cadeautje was van de midden-stand aan de plaatselijke bevolking. Als goedmakertje voor de in het seizoen ondervonden overlast van het toerisme? Typisch Bergens is dat ook dit evenement ten prooi is gevallen aan de commercie. Er werd flink verdient aan Jazz & Sail. Een slecht seizoen soms goedgemaakt. Maar na de topdrukte van dit jaar kan er geen cadeautje af. Entreegeld, verhoogde prijzen voor een drankje uit plastic bekers.Een typisch Bergens feestje.Henkoo

Freddie en een dodelijke fuik. Eén plaatje zegt meer dan 1000 woorden

31 augustus 2018

Column: Rob van de Pas

Soms weet je als columnist van de lokale digitale Pravda (De Waarheid) niet waar je het over moet hebben.

Typisch Bergens

31 augustus 2018

Column Henkoo

Het Jazz en Sailfestival komt er weer aan. Petje af voor de organisatoren. Uit jarenlange ervaring weet ik hoeveel werk er aan vooraf gaat en uit mijn ervaring nadien weet ik ook dat er aan zo'n festival niets typisch Bergens meer is. Overal kun je dit soort vermaak vinden. Ik ga er de deur niet meer voor uit. Hoe goed het programma er ook uitziet en hoe fantastisch de aangekondigde powervrouwen ook zijn. Dertig jaar geleden zong Frederique Spigt, toen als a girl called Johnny, al in De Taverne en was de entree vrij en nu moet ik voor een optreden op het gras van de Ruïnekerk betalen. Zo ook voor La Bloemen en daar ga ik liever voor naar het theater.Was het niet zo dat dit muziekgebeuren ooit een cadeautje was van de middenstand aan de plaatselijke bevolking. Als goedmakertje voor de in het seizoen ondervonden overlast van het toerisme? Typisch Bergens is dat ook dit evenement ten prooi is gevallen aan de commercie. Er werd flink verdiend aan Jazz & Sail. Een slecht seizoen soms goedgemaakt. Maar na de topdrukte van dit jaar kan er geen cadeautje af. Entreegeld, verhoogde prijzen voor een drankje uit plastic bekers.Een typisch Bergens feestje.Henkoo

Allemaal in het verzet!

31 augustus 2018

Column: Kraantje

‘Je gaat het pas zien als je het door hebt. Dat is een bijkomend voordeel van vakantie. Je kijkt weer eens met een andere frissere blik...

Zorgeloos

24 augustus 2018

Column Henkoo

Er heeft zich een zekere zorgeloosheid van mij meester gemaakt. Dat komt waarschijnlijk...

Blurring

24 augustus 2018

Column JoMo

De laatste Flessenpost leerde mij een merkwaardig woord; blurring. Grensvervaging is blijkbaar de nieuwste trend binnen...

Zomers

17 augustus 2018

Column Henkoo

Neen, niet het meervoud van zomer, maar een voormalig wethouder van onze gemeente heeft de publiciteit weer gehaald.

Summertime

17 augustus 2018

Column: Rob van de Pas

Soms denk je dat je in zo’n zwoele zomer, met je voeten in en aan het water, rustig en zorgeloos richting Jazz & Sail kabbelt.

Een lachertje!

10 augustus 2018

Column Henkoo

Wat een vreugde bij het presenteren van het bestuursakkoord. Vooral het eerste punt. Democratische vernieuwing.

Religidioot

10 augustus 2018

Column JoMo

Waarom gaat het telkens zo mis met al die religies? Of het nu gaat om misbruik, oorlogsvoering, het monopolie op de wijsheid...

Geheimhouding

3 augustus 2018

Column: Rob van de Pas

Afgelopen weekend was ik in #BREXIT. U weet wel, dat eiland aan de overzijde van de Noordzee.

Lichtjes

3 augustus 2018

Column Henkoo

Ik werd er eerlijk gezegd een beetje door overvallen. Opeens was het de eerste woensdag van augustus.

Geweldig!

27 juli 2018

Column Henkoo

Wat denken die voetbalvoorzitters wel. Als ze hun zin niet krijgen dan fuseren ze toch niet. Nou van mij mag dat.

Fantasierijk ontzorgen

27 juli 2018

Column JoMo

In de Zwarte Schuur werd enige weken geleden de cultfilm Home Coming vertoond. Een handjevol liefhebbers in de zaal kon in stilte...

De boze witte man

20 juli 2018

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zondag werd ik wakker met het radioprogramma OVT van de VPRO . Dat wordt wekelijks tussen 10 en 12 op NPO Radio1 uitgezonden.

De baas

20 juli 2018

Column: Henkoo

Hij was altijd de baas geweest en dat was na zijn pensionering zo gebleven. Boordwerktuigkundige op de grote vaart...

De tijd vervliedt

13 juli 2018

Column JoMo

Op een bevolking van 17 miljoen mensen, zijn er in Nederland 13 miljoen kiesgerechtigden. Daarvan zijn slechts 300.000 mensen lid van een politieke partij...

Slechte verliezers

13 juli 2018

Column Henkoo

Het NHD spreekt in zijn editie van vandaag van een historisch akkoord in de raad, maar is dat wel zo?

Slagerij van Kampen

6 juli 2018

Column: Rob van de Pas

Ik schrijf over wat ik denk of welk gekleurd plaatje ik op dát moment aan mijn netvlies heb hangen.

Blij verrast

6 juli 2018

Column: Henkoo

Even zag het ernaar uit dat de nieuwe gemeenteraad niet zou afwijken van de oude.

ZZP

29 juni 2018

Column Henkoo

Neen, geen zelfstandige zonder personeel, maar wel zeer zonnige periodes. En de zomer is net begonnen.

Een zomers niemendalletje… Het wiel is rond

29 juni 2018

Column JoMo

In de showroom van de autodealer wacht ik rustig op een kleine reparatie en struin wat rond langs de opgedofte tweedehandsjes en de pronkende nieuwe modellen. Er is een aparte hoek voor de velgen. Voor veertig piek koop je een nieuwe stalen velg, maar dat is dan wel behelpen. Een breed assortiment aan aluminium wielen lacht je tegemoet. Step Lip, Big Lip, Bolrond, prachtige constructies met fantasierijke patronen of spaken. Dat kost je al snel € 300 per stuk. Niet in de display, maar wel in de folder staan de modellen van vliegtuigaluminium of koolstof, die in de richting gaan van vijfduizend pepernoten. In het autoblad op de leestafel staat een artikel over peperdure supervelgen met saffiertjes bekleed. Je zal maar een stoeprandje meepikken. Wat beweegt mannen om daarin te investeren? Bling-Bling en Dress-to-Impress zijn opmerkelijke fenomenen. Met mijn exclusiviteit onderscheid ik mij van de massa. Ik dwing respect af door te laten zien, wat ik mij kan veroorloven. Ik behoor tot de beter gesitueerden; daar ben ik trots op en dat mogen jullie allemaal weten. Dit speelgoed kenmerkt mijn identiteit. Look at me! Er zijn ook glanzende nepvelgen van plastic, die niet van echt zijn te onderscheiden. Je moet er met je nagel op tikken om het verschil te horen. Ofschoon zeer sierlijk en spotgoedkoop, vindt de echte liefhebber dat wel een beetje sneu. Functioneel heeft een lichtmetalen velg geen meerwaarde als het gaat om snelheid of wegligging. In de Formule-I met snelheden van boven de 300 km per uur schijnt dat wel het geval te zijn. Het gaat dus om het gevoel, dat jouw opgepimpte bolide wel iets weg heeft van de deze racemonsters. Zo’n streep over het dak, heeft eenzelfde effect. Zoals met de meeste symbolen, bezorgen ze je een goed gevoel en dat werkt stimulerend op je humeur. Tenzij het leidt tot overmoed en arrogantie. Deze categorie coureurs is even vergeten, dat zij hun eigen onzekerheid niet kunnen overschreeuwen met een gelikte velg. Geen geld of goed kan verhullen dat het wiel in alle gevallen rond blijft.Jos de Moel Voorzitter CDA Bergen

Zomerse ketelmuziek

22 juni 2018

Columnist: Rob van de Pas

Het leek wel een ‘cunning plan’, zoals de Engelsen zeggen. Een sluw, listig en doortrapt plan om tijdens het zomerreces van het Flesje allerhande belanghebbende zaken in ons dorp te laten plaatshebben.

Schaamlap

22 juni 2018

Column JoMo

De eerste raadsvergadering met het nieuwe college verliep zoals verwacht. Met een overweldigende meerderheid van welgeteld één stem...

Oude wijn… nieuwe zakken?

1 juni 2018

Column Henkoo

We hebben een nieuw College en daar is lang en hard aan gewerkt. Zwaargewichten met een volle ministeriële rugzak hebben hun steentje bijgedragen aan het programma...

Money Talks in the village…

1 juni 2018

Column: Rob van de Pas

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Althans, dat zou je mogen concluderen uit het rapport van het Expertteam van Binnenlandse Zaken.

Hofman Bedrijfsrecherche

25 mei 2018

Column Henkoo

Terwijl er druk getimmerd wordt aan het coalitieprogramma vraag ik me af wanneer het oude, nog waarnemend College, de vragen van Behoorlijk Bestuur Bergen zal beantwoorden.

De nieuwe democratie!

25 mei 2018

Column JoMo

Op weg naar een raadsbreed akkoord, kwamen alle partijen (OUDE en NIEUWE coalitie) bijeen om het nu eindelijk over alles eens te worden….behalve over de vier grote projecten, naar later bleek.

Nieuwe kroonkurk voor het Flesje

18 mei 2018

Column: Rob van de Pas

Afgelopen maandag stond uitgeefbaas Harry op mijn voicemail. Of ik even wilde terugbellen om wat te bespreken. Dat is in de regel geen praatje pot...

Houd het eenvoudig!

18 mei 2018

Column Henkoo

Ze zagen het vast al aankomen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De formatie in de gemeente Bergen wordt een gigantische klus.

Narrig

11 mei 2018

Column Henkoo

Het was een prachtige dag. Bevrijdingsdag. Heerlijk weer en het dorp bruiste van de actievelingen...

Waarde Robbie

11 mei 2018

Column JoMo

Neen, ik heb geen lintje en dat verdriet mij dagelijks. Elk jaar kijk ik weer reikhalzend uit naar het verrassende telefoontje.

Herdenken en vieren

4 mei 2018

Column Henkoo

De mensen die de tweede wereldoorlog bewust hebben meegemaakt zijn inmiddels 80 jaar en ouder. Zij hebben aan den lijve ondervonden wat het betekende om onvrij te zijn.

Wat gaan we doen?

4 mei 2018

Column JoMo

Met regelmaat krijg ik allerlei magazines, nieuwsbrieven en aankondigingen in mijn (elektronische) brievenbus, met aanbevelingen hoe ik mij kan vermaken.

Koningsdag

27 april 2018

Column Henkoo

Het versieren begon al woensdag. Mannen met ladders en kleine oranje vlaggetjes waren er druk mee bezig. Ik vond de vlaggetjes wat aan de kleine kant, maar...

Een nieuw begin

27 april 2018

Column JoMo

Het is gelukt. We hebben een nieuwe coalitie in de maak. Niks raadsbreed akkoord of bruggen slaan tussen links en rechts. Gewoon alle tegenstemmers bij elkaar.

Zomer...

20 april 2018

Column Henkoo

Loop ik lekker in het zonnetje in het centrum te genieten van de Waterlooplein-achtige uitstallingen op de trottoirs, kom ik de uitgever van de Flessenpost tegen.

Een soapserie genaamd... de Fabelstjeskrant

20 april 2018

Column JoMo

Gerrit de Postduif bericht het volgende... Juffrouw Ooijevaar en juffrouw Mier hebben het beste voor met het Dierenbos. Als de gebroeders Bever weer eens met een nieuw plannetje komen...

Goede start

13 april 2018

Column Henkoo

Hij zit er net. Koos Bruin van BBB. En hij doet de naam van zijn partij , Behoorlijk Bestuur Bergen...

Feest boek

13 april 2018

Column JoMo

Oei, dat is toch ook wat. Dacht ik al mijn filmpjes, vakantiekiekjes, duimpjes, smileys en pikante complimentjes met mijn honderden vrienden in kleine kring te kunnen delen...

Kruisig hem!

6 april 2018

Column JoMo

Voor wat hoort wat. Een soort universele gedragscode in het zakelijk verkeer.

Informeren... en een nieuwe chef-kok

6 april 2018

Column Henkoo

Er is een informateur bezig geweest in Bergens politiek landschap.

Ik hoop dat alle partijen voldoende water meenemen om de wijn bij te mengen

30 maart 2018

Column JoMo

Het nieuwe toverwoord is “raadsprogramma”. Een soort raadsbrede coalitie.

Onmisbaar

30 maart 2018

Column Henkoo

Een van de constateringen na de afgelopen verkiezingen is dat Bergen wel één gemeente is maar bepaald géén gemeenschap.

Kunstzinnige kartonnen dozen graaiers

23 maart 2018

Column JoMo

Moeten we het over de verkiezingen hebben of over de aankomende lente?

Probleem?

23 maart 2018

Column Henkoo

Zo, de verkiezingen zijn achter de rug. Zijn we er op vooruit gegaan? Dat moet nog blijken.

De jeugd ja!

16 maart 2018

Column: JoMo

Met verbazing heb ik naar Monitor gekeken op TV, gevolgd door de wijze woorden van de oude milieuvoorvechter Terlouw over de transitie naar fossielvrije energie en de plastic soep in de oceanen.

Laat die zuiderlingen maar carnaval hebben, wij hebben verkiezingsleut

9 maart 2018

Column JoMo

Het is een heftig dilemma; cultureel erfgoed wil je houden; zwijntje tikken, gans trekken, stieren vechten, katknuppelen, windhondenrennen, paling trekken, staand want vissen.

Ineens...

9 maart 2018

Column Henkoo

Ineens is het niet meer eens of oneens over het betrekken van inwoners bij politieke plannenmakerij.

Voorspel

2 maart 2018

Column Henkoo

Het voorspel mag nog 19 dagen duren. Dan is het zover. Wordt er intussen al iets duidelijk voor ons. Koersen we af op een politieke aardverschuiving in onze gemeente?

Leed Night Show

2 maart 2018

Column JoMo

Commerciële TV-zenders hebben een nieuwe inkomstenbron gevonden. De Leed-night show. De Johnny’s, Paul’s en Beau’s van deze wereld...

Handen vol

23 februari 2018

Column Henkoo

Lof voor de Duinstreek. Daarin is veel ruimte voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen krijgen volop gelegenheid visie te verkondigen. Wekelijks kunnen zij dat doen door te reageren op een stelling. Wat valt mij daarbij op?

Een olympische uitglijer

16 februari 2018

Column JoMo

“Goud fornuis met zilveren roest” schetterde de overenthousiaste reporter op mijn autoradio. Is dit een sprookjesprogramma over schattige keuken-prinsesjes? Welnee, het gaat hier om Olympische schaatsprestaties.

5 weken nog...

16 februari 2018

Column Henkoo

Het duurt nog maar 5 weken en dan gaan we. Wat gaan we? Onze stem uitbrengen natuurlijk! Het is immers het feest van de democratie. Het moment waarop zittende volksvertegenwoordigers afgerekend worden op hun, al of niet, nakomen van verkiezingsbeloftes.

Haast u langzaam...

9 februari 2018

Column JoMo

Een rebelse partij met aan boord een snufje list en bedrog. Dat is toch op z’n minst een wat aparte affichering van de lijsttrekker van de politieke partij, die straks als Gemeentebelangen BES de verkiezingen ingaat.

Dromen of verlakkerij

9 februari 2018

Column Henkoo

Hoeveel jongeren tussen de 18 en 27 jaar wonen er eigenlijk in de gemeente Bergen? En hoeveel 20 tot 40 jarigen vertrekken (nood)gedwongen naar elders? Gedwongen door het grote gebrek aan betaalbare woningen? Ik weet het niet, maar het zijn er heel veel!

Cum fraude

2 februari 2018

Column Henkoo

Ik ben zeer onder de indruk van de uitgebreide sollicitatie van onze anchor man Robbie naar de functie van wethouder voor Gemeentebelangen BES. De onderbouwing van zijn sollicitatie maakt hem, mijns inziens, buitengewoon geschikt voor zo'n functie.

Stem wijzer?

2 februari 2018

Column JoMo

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet duidelijk worden waarin de acht deelnemende partijen zich van elkaar onderscheiden. Daarvoor bieden gewiekste bureaus een service aan in de vorm van een stemwijzer.

Impuls vissers

26 januari 2018

Column JoMo

We hebben meer dan twee miljoen hobbyvissers in ons land. U kent ze wel. Langs de oever onder een legerbruine parasol, stoere parka om de schouders, een flesje bier binnen handbereik en turend naar het simmetje.

Vraag...

26 januari 2018

Column Henkoo

Vraag ik mij af hoe dat nu eigenlijk werkt. Het gemeentebestuur? Vaart dat zijn eigen koers of voert dat een programma uit dat na de aanstaande verkiezingen door de winnaars daarvan in elkaar wordt gestoken?

Virtueel

19 januari 2018

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Waterschappelijk

19 januari 2018

Column JoMo

Wat komt er toch een kolossale hoeveelheid regen naar beneden. Dat gevoegd bij de westerstormen, mag het een wonder heten, dat we nog niet onder water staan. Hoewel veel landerijen zijn veranderd in binnenmeren, blijken we telkens weer in staat de grote hoeveelheden regenwater af te voeren naar de zee.

Zijn hardlopers doodlopers?

Column JoMo

Zijn hardlopers doodlopers? Tocardo is failliet! Wie zegt u? Dat is dat bedrijf uit Den Oever, dat getijdeturbines maakt. Energie opwekt uit de stroming, die ontstaat bij eb en vloed. Je weet wel. Er zitten al een paar van die dingen in de Afsluitdijk. Ja, eh…. en?

Virtueel

Column Henkoo

In haar wekelijks bijpraatje vertelde onze Hetty enthousiast hoe mooi het nieuwe centrum van Bergen er uit ziet als je er, kijkend door een virtuele bril, doorheen loopt. Ze hoorde vogels fluiten, de wind door de bomen ruisen en zag één auto vaart minderen bij het naderen van het entree-plein.

Soiree

13 juni 2019

'Ik zie er toch niet uit als een afgeleefde middelbare zeikerd, hè?

Terug