Deel

Wie de pet past

Column: Kraantje

Wie de pet past

“Nou het is me het weekje wel, heb je het al gehoord, A stopt ermee, verteld kennis V als we elkaar tegen komen” “Wat? Waarom? Wat is er gebeurd?”, vraag ik aan V. “Ze zegt zelf dat ze letterlijk ziek is geworden van de politiek.” “Maar dat is toch bizar dat iemand ondanks zoveel enthousiasme en positivisme zó opbrandt. Hoe is het mogelijk? Ligt dit aan deze gemeente? Ik schrik hier echt van”, antwoord ik V.

“Denk je niet dat het aan het gebouw ligt?”, zegt V. “Sick building syndroom bedoel je? Een gebouw dat je ziek maakt, dat snijdt toch geen hout,” antwoord ik V.
“Nou, op de een of andere manier worden heel veel mensen die daar werken besmet met iets. Als het niet oud-wethouders zijn die elkaar en plein public voor rotte vis uitmaken op sociale media dan zijn er wel ambtenaren die niet alleen regelmatig de plank mis slaan maar qua onkreukbaarheid niet uit het juiste hout blijken gesneden.”

“Ja maar daar is nog geen keihard bewijs voor. Bij de gemeente zeggen ze, dat daar geen hout van klopt. Tenminste ze hebben nog niets gezien, zeg ik tegen V.”
“Nou reken maar dat ze op sommige afdelingen daar alvast een Banksy hebben gedaan”.
“Banksy?”

“Ja alles wat eventueel belastend is door de shredder halen en anders hebben ze ook nog ODelete ter beschikking, de lokale variant van Ctrl-Alt-Del, aldus V met een knipoog.”
Kennis D heeft ons net gehoord en mengt zich in het gesprek; “zou zo’n Bergense Banksy, niet de gemeentelijke bijdrage aan de Kunst10daagse kunnen zijn. Gauw nog even ophangen in Kranenburgh en voilà zo laten ze bij de gemeente zien dat ze écht creatief, out of the box aan het besturen zijn.”
“Geinig idee, maar ik denk niet dat daar nog wat van over is. En stel dat het niet het gebouw is, wat of wie is er dan voor de sfeer verantwoordelijk, de collega’s, de andere partijen, de ambtenaren, het college? ” antwoord ik D.

“Nou ik weet in ieder geval wel wie éindverantwoordelijk is in zo’n organisatie, dat is de baas van het dorp, de burgemeester”, aldus V.
“Maar wie is ze eigenlijk?” vraagt D. “Wie?”
“Die hoofdverantwoordelijke. Ik weet nooit wie ik nou voor me heb, ze heeft zoveel verschillende petten op dat ze er, volgens mij, zelf van in war raakt. Het ene moment burgemeester, dan voorzitter van de gemeenteraad, dan voorzitter van het college, dan weer verantwoordelijk voor de openbare en veiligheid en alsof dat nog niet genoeg ook nog baas van de BUCH.” “ BUCH?, vraag ik” “Jaaah, Bergen Uitgeest Castricum Heiloo samen, daar is de burgemeester van Bergen ook weer eindverantwoordelijke van alle ambtenaren”, aldus D.

“Dat klinkt wel heel ingewikkeld en ook erg verwarrend. Zeker, als je ook nog zaken onder de pet wil houden. En dan moet je ook nog constant van rol wisselen. Waarschijnlijk snapt ze er zelf ook geen hout meer van“, zeg ik voorzichtig tegen D en V.
“Nou over rollen gesproken, ik denk bij haar altijd aan twee rollen, maar dan meer in toneel, theater sfeer. Alleen weet ik de laatste tijd niet meer welke het beste bij haar past, aldus D.
Kijk, enerzijds zie ik zo’n Italiaanse vrouw voor me, zo eentje voor wie de Omerta het allerbelangrijkst is. Je weet wel zo’n type uit zo’n Italiaanse film of serie als La Piovra, Gommorrah of Suburra. Van die vrouwen die een beetje wegkijken als iets niet aan de haak is, altijd zwijgen over álles en vooral de eer van de familie ten alle tijden verdedigen.

Maar ja, aan de andere kant moet ik steeds vaker aan Lady Macbeth denken, je weet wel, die koningin waarbij ambitie en machtswellust het winnen van haar mededogen. Je kent toch wel die beroemde scene waar ze haar handen maar blijft wassen.* Als haar geweten opspeelt , tsja dan wordt het allemaal teveel en wordt verdwijnt ze van het toneel als verwarde vrouw.”
“Ja, met die Italiaanse omerta mama en Lady Macbeth rollen, heb je een punt. Maar al die petten zijn voor ons het meest verwarrend, want met wie hebben we te maken? aldus V .
“Nou volgens mij is dat het nou juist het kleinste probleem, zegt D, want wie je ook voor je hebt, zoals mijn opa vroeger al zei, van krom hout kwam nooit een rechte staak.”

*Verdomde vlek, weg zeg ik. Wat maakt het ons dat men iets weet. Wat moeten we vrezen. Eenmaal aan de macht wil niemand meer wat weten. Niemand kan onze macht ter verantwoording roepen.

Kraantje

Meer 'Columns':

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Terug