Wethouder Marco Wiesehahn ziet dat (nog) geen gebruik wordt gemaakt van het zogenaamde saneringskrediet voor mensen die met schulden zitten
Sinds 1 januari 2023 wel een optie, maar nog niet gebruikt
Gepubliceerd: 14 april 2023
Het overgrote deel van de Nederlandse gemeenten neemt met een saneringskrediet de schulden over van mensen die ze zelf niet meer kunnen aflossen. Het resultaat is dat de schuldenaren met slechts één schuldeiser te maken hebben: de gemeente. “Dat scheelt ze veel stress”, zegt het Waarborgfonds Saneringskredieten.
Een saneringskrediet is een alternatief voor de traditionele schuldbemiddeling. Bij de oude regeling blijven schuldeisers drie jaar lang in beeld. In die periode lost de schuldenaar af wat hij kan missen (alles boven het bestaansminimum wordt daarvoor gebruikt). Als het lukt om daaraan te voldoen, strepen de schuldeisers na 36 maanden de schuld weg.
Bij het saneringskrediet gaat het anders. De gemeente neemt in een keer de hele schuld over. De schuldeisers krijgen vervolgens een bedrag van de gemeente dat overeenkomt met wat de schuldenaar in drie jaar zou hebben kunnen aflossen. In ruil daarvoor strepen de schuldeisers direct de schuld weg en verdwijnen ze uit beeld. De gemeente is dan nog de enige schuldeiser. Dat scheelt dus veel stress voor de mensen die het aangaat.
Verantwoordelijk wethouder Marco Wiesehahn op de vraag of er in Bergen ook gebruik wordt/kan worden gemaakt van deze regeling: ‘Ja, ook hier kan de gemeente sinds 1 januari 2023 inwoners met problematische schulden helpen met behulp van zo’n saneringskrediet. Dat gaat dan wel om uitzonderlijke gevallen. In de gemeente Bergen hebben we gelukkig sinds 1 januari nog geen beroep hoeven doen op deze faciliteit. Er zijn wel zes aanvragen schuldhulpverlening ingediend, waarvan er drie omgezet zijn in een ondersteunend traject. Dat leidt echter niet gelijk tot schuldsanering. De reguliere schuldhulpverlening is ingericht om mensen eerst zelf meer grip op hun eigen financiën te helpen krijgen. Via Zaffier, het regionaal samenwerkingsverband voor het Sociaal Domein, helpen we dan mensen eerst met het inventariseren van hun schulden. Daarmee beogen we de direct dreigende consequenties, zoals afsluiting van het energienet, uithuisplaatsing of inbeslagname van inboedel te voorkomen. Daarna wordt met inwoners het huishoudboekje op orde gebracht. Als daarbij blijkt dat de schuldenlast te onoverzichtelijk is voor de cliënt, komt het saneringskrediet in beeld. Met goed preventief schuldenbeleid in Bergen hopen we dat middel zoveel mogelijk buiten beeld te houden. En daar slagen we dus vooralsnog goed in.’