Wethouder Ernest Briët over het belang van inwonersparticipatie
“We moeten continu blijven zoeken naar mogelijkheden om inwoners te betrekken”
Gepubliceerd: 17 februari 2023
Wie op zoek gaat naar wat participatie precies betekent, komt uit bij termen als ‘het meedoen aan de samenleving’ of ‘alle vormen van beleid waar één of meer burgers bij betrokken zijn’. Wethouder Ernest Briët kan zich zeker vinden in die uitleg. “We kunnen als gemeente onze doelen alleen bereiken door actief samen te werken met de inwoners.”
Foto vlnr: wethouder Ernest Briët en hoofdredacteur van de Flessenpost Harry Steunenberg
Briët is de nieuwe wethouder voor onder meer het participatiebeleid in de gemeente Bergen. Hij stelt zich graag voor. “Ik woon nu negen jaar in Bergen en al bijna twintig jaar werk ik aan maatschappelijke vraagstukken binnen de provincie Noord-Holland. Voor mij is participatie heel belangrijk. Ik heb zelf jaren bij maatschappelijke organisaties gewerkt, waaronder als directeur van IVN Natuureducatie Noord-Holland, de Milieufederatie en Stichting Landschap Noord-Holland. Samen met inwoners mooie initiatieven ontplooien, dat is waar participatie vaak om gaat. Aansluiten bij de dynamiek in de maatschappij en horen wat er speelt is belangrijk. En als inwoners meedenken, worden plannen vaak ook beter. Zij weten immers heel goed wat er speelt en wat past in hun directe leefomgeving.”
INWONERSPARTICIPATIE
“Er zijn tal van uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Denk aan de diverse bouwprojecten, herontwikkelingen en herinrichtingen, de klimaatcrisis en circulaire economie.” Briët ziet inwonersparticipatie hier als een fundamenteel onderdeel. “We moeten het samen doen. Voor ons als gemeente is het belangrijk dat we inwoners enthousiast maken om een bijdrage te leveren en met ons mee te denken. Maar ook om ons te laten aansteken door het enthousiasme dat er al is! Want natuurlijk zijn er mensen die uit zichzelf al initiatief nemen en graag met ons in gesprek gaan. Ook voor grote vraagstukken kunnen we als gemeente niet zonder onze inwoners. Het is al lang niet meer zo dat de gemeente het beleid maakt en dat het dan geregeld is. Heel veel dingen kunnen we juist bereiken door het samen te doen mét inwoners, maar die moeten zich dan wel door ons gehoord voelen.”
GEBIEDSREGISSEURS ALS ONMISBARE SCHAKEL
De vorige gemeenteraad heeft het participatiebeleid vastgesteld. Nu is het aan het huidige college om hier uitvoering aan te blijven geven. “We moeten continu blijven zoeken naar mogelijkheden om inwoners te betrekken”, vertelt Briët. “Over de mogelijke manieren waarop spreken we ook met inwoners. Onlangs zaten we nog aan tafel met een aantal betrokken inwoners die suggesties om het participatiebeleid te verbeteren met ons deelden.” De wethouder ziet bovendien de gebiedsregisseurs als onmisbare schakel tussen de gemeente en inwoners. “Zij zorgen voor een mooie vorm van bereikbaarheid voor onze organisatie. Wat er binnen de gemeente speelt, nemen ze mee naar buiten en andersom. Het is een belangrijke brugfunctie. De gebiedsregisseurs houden de ambtelijke organisatie scherp. Zij zijn extra ogen en oren van de gemeente.” Ook de dorps- en wijkverenigingen zijn volgens Briët van grote toevoegende waarde: “Ook zij vormen een fijne gesprekspartner tussen ons als gemeente en de inwoners.”
MOOI VOORBEELD
Het nog op te stellen erfgoedbeleid is een mooi voorbeeld waarbij inwoners worden meegenomen door de gemeente. Briët: “Erfgoed is een chique woord, maar heeft betrekking op de vraag wat in een dorp maakt dat iemand zich er thuis voelt. In Egmond zijn we met de inwoners in gesprek gegaan over wat het dorp karakteriseert. Het verhelderende van zulke gesprekken is dat het ineens niet meer gaat over specifieke gebouwen, maar dat er vooral behoefte is om het dorpse karakter en de eigen identiteit van onze dorpen te behouden. Zo’n inzicht kom je het beste op het spoor als je met de inwoners zelf het gesprek aangaat. Als gemeente hebben we veel medewerkers die inhoudelijk goed op de hoogte zijn. Maar hun inzichten willen we checken en verrijken met de belevingswereld van de inwoners.”
Eind januari is zo de centrumvisie voor Schoorl door de raad vastgesteld. “Dit mogen we zien als een mooi voorbeeld waarbij de inbreng van betrok ken inwoners het uiteindelijke plan beter heeft gemaakt.”
TIJD VOOR ACTIE
Als het aan de wethouder ligt, gaan de inwoners op tal van onderwerpen een gemeente zien die het participatiebeleid uitvoert. “De mensen in de gemeente Bergen hebben er behoefte aan dat we gaan leveren en investeren in de verbinding met hen. De afgelopen jaren zijn heel veel plannen gemaakt. We moeten nu de stap van plan naar realisatie maken. En de raad heeft ook de keuze gemaakt om over te gaan naar de actiefase.”