Wetenschappers: Je kunt je brein jonger maken met een middagdutje
Uiltje knappen kan hersenen 6,5 jaar jonger maken...
Gepubliceerd: 7 juli 2023
Halverwege de dag een uiltje knappen, kan heel gezond zijn voor de hersenen blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 volwassenen.
De klok slaat 13.00 uur, de lunch heeft je serotoninespiegel verhoogd, en je oogleden worden zwaar.
Als je besluit een dutje te doen, voel je je daarna uitgerust, opgeladen en klaar om de wereld weer aan te kunnen. Nu suggereert een onderzoek dat regelmatige middagdutjes op de lange termijn ook goed kunnen zijn voor je hersenen. Volgens wetenschappers van het University College London en de University of the Republic kan overdag even slapen de krimp van de hersenen verminderen. Vanaf je 35e krimpen de hersenen met 0,2 tot 0,5 procent per jaar, en dat gaat nog sneller na het 60e levensjaar.
‘Onze bevindingen suggereren dat middagdutjes van maximaal 30 minuten een deel van de puzzel kunnen zijn om je hersenen op latere leeftijd gezond te houden,’ zegt Victoria Garfield, co-auteur en genetisch epidemioloog aan het University College London.
Uiltje knappen kan hersenen 6,5 jaar jonger maken
De conclusie is het resultaat van een uitgebreid onderzoek onder 35.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar.
Naast zelfgerapporteerde gegevens over de hoeveelheid middagdutjes analyseerden de onderzoekers ook DNA-monsters en hersenscans om de genetische aanleg voor regelmatige middagdutjes vast te stellen.
‘Door te kijken naar genen, die bij de geboorte vastliggen, vermijdt onze methode factoren die zich gedurende het hele leven voordoen en die de associatie tussen middagdutjes en een goede gezondheid kunnen beïnvloeden,’ zegt Victoria Garfield.
De resultaten lieten duidelijk zien dat mensen die aanleg hadden om vaker te dutten dan anderen, over het algemeen een grotere herseninhoud hadden.
Vergeleken met mensen die normaal gesproken geen dutjes doen, hebben mensen die regelmatig ’s middags een uiltje knappen hersenen die gemiddeld 2,6 tot 6,5 jaar jonger zijn.
Volgens de onderzoekers is dit mogelijk te danken aan het feit dat dutten ons de kans geeft om gemiste slaap in te halen – een probleem dat zich vooral voordoet na het 60e levensjaar.
Het is nu algemeen erkend dat slaap erg belangrijk is bij het beschermen van de hersenen tegen versnelde veroudering. Maar dit onderzoek is het eerste in zijn soort dat het verband tussen overdag slapen en cognitieve veranderingen in de hersenen probeert te begrijpen.
De onderzoekers hopen dat hun bevindingen over de gezondheidsvoordelen van middagdutjes het stigma zullen verminderen dat volgens hen in deze prestatiemaatschappij nog steeds bestaat rond even de ogen sluiten.
Bron: wetenschap in Beeld