Welke wijn bij uiensoep?
Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn
Gepubliceerd: 27 oktober 2023
Dampende, gegratineerde uiensoep is de nooit weg te denken klassieker uit de Franse bistrokeuken. Hartverwarmend, vol van smaak, bevredigend en verzadigend. Traditioneel heeft hij een basis van groentebouillon en is dus geschikt voor vegetariërs die kaas eten. Er zijn varianten waarbij gevogelte- of wildbouillon wordt gebruikt.
Ga je voor harmonie of contrast? Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan mâcon, chardonnay vanuit de hele wereld, chenin uit Zuid-Afrika, droge muscat, blends from anywhere. Comfort food!
Is het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt. Ook nu zijn er legio mogelijkheden: pinot blanc, weissburgunder, pinot bianco, Portugese wijnen van de arintodruif, rueda, verdicchio enzovoort.
Vooral als de uiensoep als voorgerecht wordt gegeten, kan een contrasterende, opwekkende wijn aantrekkelijk zijn. Voor rode wijnen kom je bij soepele, fruitige soorten terecht als rhône, sangiovese, lichte zweigelt, tempranillo, joven, cru du Beaujolais, bordeaux en meer. Gebruik je bij de bereiding wildbouillon, dan mag de wijn – zowel rood als wit – iets krachtiger van smaak zijn.
Klik hier om te bestellen.