Webinar Wijndomein Bergen
Wanneer: op woensdag 8 november om 11.00 uur
Gepubliceerd: 3 november 2023
De witte wijn is uitgegist. Na tien dagen zijn alle suikers verdwenen en omgezet in alcohol. Op basis van de suikers bij het begin zou dit moeten leiden tot ongeveer 11,5 tot 12% alcohol. We laten de dode gistcellen die hun werk prima hebben gedaan even bezinken voordat we de most nog een keer overhevelen.
De rosé doet er iets langer over, maar zal over een paar dagen ook klaar zijn.
Ondertussen is het volop herfst in de wijngaard. De grond wordt drassig, de bladeren verkleuren en zullen binnenkort gaan vallen.
De laatste klusjes op de wijngaard hebben geen haast, maar moeten nog wel gebeuren. De netten moeten worden opgeruimd, de bedrading hersteld en wat ranken verplaatst. In januari en februari komt de wintersnoei en in mei gaan we weer nieuwe wijnranken aanplanten.
Hoewel het een proefoogst was, hebben we nu al heel veel kunnen leren. Dat is natuurlijk maar goed ook, want volgend jaar verwachten we vijf keer zoveel oogst en dan willen we de beginnersfouten niet meer maken.
Alle fouten, maar ook de dingen die supergoed zijn gegaan, delen we met onze leden tijdens een speciaal webinar op woensdag 8 november om 11.00 uur.
Tijdens dit webinar laat ik precies zien wat we hebben gedaan. Waarom we zo lang mogelijk hebben gewacht met oogsten, of was het te lang? Hoe onze splinternieuwe ontsteler ons in de steek liet op het moment suprème. Waarom we de most voorklaren met bentoniet, een natuurzuivere klei. Hoe we de suikerwaarden meten en waarom het aantal gram wijnsteenzuur niet hetzelfde is als pH. Je kunt alle vragen stellen. Het is live en we gaan net zolang door tot alle vragen zijn beantwoord.
Dit is iets wat nog nooit eerder is gebeurd bij een wijngaard. Geen enkele wijngaardenier heeft dit ooit eerder gedaan, zich zo kwetsbaar opgesteld. Bij elke andere wijngaard krijg je alleen de ‘perfecte’ en ‘gelikte’ verhalen, hoe fantastisch ze het allemaal al jaren doen. Hoe saai is dat eigenlijk?
Maar bij Wijndomein Bergen doen we dit dus wel: we zijn een ledenwijngaard met 100% transparantie. Gewoon het eerlijke verhaal. Want we zijn bovendien de eerste en voorlopig nog enige ledenwijngaard in Nederland en misschien wel daarbuiten. We genieten daarmee het vertrouwen van inmiddels meer dan 1100 leden.
Het webinar is uiteraard gratis voor de leden, niet-leden en volgers betalen een kleine bijdrage. Omdat dit het eerste webinar is waarin we zo’n intiem kijkje in de keuken geven, is de bijdrage voor niet-leden maar 7 euro. Aanmelden voor 8 november kan op www.domeinbergen.nl/webinar.