We zullen de gesneuvelde jonge militairen nooit vergeten!

Op 24 december gaan we lichtjes plaatsen op oorlogsgraven in Bergen

We zullen de gesneuvelde jonge militairen nooit vergeten!

Een moment van traditie en bezinning: op kerstavond is iedereen vanaf 17.00 uur welkom om een lichtje te plaatsen op een van de graven van gesneuvelde jonge militairen op de algemene begraafplaats in Bergen.

Het evenement werd in 2016 voor de eerste keer georganiseerd en was meteen een groot succes. De belangstelling was enorm. Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen en onze vrijheid te herdenken. De organisatie heeft mooie, soms emotionele reacties mogen ontvangen.

Voor iedereen
270 aangestoken lichtjes staan klaar voor de aanwezigen. Na een voorwoordje kunnen de aanwezigen een lichtje plaatsen bij een oorlogsgraf. Een moment van bezinning en herdenken. Daarna is het tijd voor een kop warme chocolademelk of glühwein. De organisatie hoopt dat er vooral veel schoolkinderen komen, met natuurlijk hun ouders en opa’s en oma’s.

Traditie
Lichtjes op oorlogsgraven plaatsen wordt inmiddels op 260 andere locaties in Nederland gedaan binnen verschillende gemeenten. Dit in navolging van een Finse traditie, waarbij overledenen op kerstavond traditioneel met lichtjes worden herdacht. Keep them Rolling Noordwest heeft in 2016 het initiatief genomen om ook in Bergen deze traditie in te voeren.

Regiocoördinator Noordwest Arianne Röpke: “De overledenen, voornamelijk jonge mannen, hebben ervoor gezorgd dat wij in vrede kerst kunnen vieren. Kerstmis is bij uitstek een gelegenheid om samen te komen met dierbaren. Op deze wijze gedenken wij degenen die daar niet meer bij kunnen zijn.”

Op 24 december zullen vrijwilligers van Keep Them Rolling de toegang tot de begraafplaats met hun groene voertuigen aankleden. Stichting Egmond ’40-’45 en Drankenhandel Scholten sponseren de drankjes.

Waar? Algemene begraafplaats Bergen aan de Kerkedijk.
Wanneer? 24 december om 17.00 uur.
Voor algemene informatie http://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com/
Inschrijven hoeft niet, aanmelden kan via Facebook.