‘We wisten niet dat er zoveel mensen uit verschillende culturen in Bergen wonen!’

Eindpresentaties educatieprogramma Aankomst in mijn Buurt

‘We wisten niet dat er zoveel mensen uit verschillende culturen in Bergen wonen!’

Kortgeleden vertelden kinderen uit groep 8 van de Bosschool in Artgallery Tha Banque de verhalen van immigranten die zij hadden geïnterviewd voor het project Aankomst in mijn Buurt.

Veel bijzondere verhalen werden gedeeld zoals het verhaal van Samiel Nabza, afkomstig van een stam op de Bajunti-eilanden in Somalië. Samiel vluchtte voor de burgeroorlog samen met zijn gezin uit Somalië naar Kenia en verstopte zich aan boord van een schip waarvan hij geen idee had waar het heen ging. In de haven van Rotterdam kwam er douane aan boord en sprong Saliem over de reling het water in waarna hij werd opgevist door de waterpolitie. En het verhaal van Aaisha die vluchtte voor de Taliban die haar dorpje in de bergen, waar zij woonde, binnenvielen en hen dwongen alles te bedekken, behalve de ogen, zelfs de handen. Maar ook verhalen over immigranten die naar Nederland kwamen voor de liefde of voor de kunsten zoals Giorgi Shengelia uit Georgië.

De kinderen werden voorbereid op deze interviews via verschillende gastlessen over migratie en diversiteit waarin de gasdocenten lieten zien dat migratie van alle tijden is en onze samenleving en ook onszelf en onze Nederlandse identiteit mede vormgeeft en verrijkt. De kinderen gingen in gesprek met elkaar over discriminatie, vooroordelen en over buitensluiten. ‘Heb jij dat wel eens gedaan?’ ‘Of ben jij wel eens buitengesloten?’ ‘Hoe voelt dat en wat doe je dan?’ Over je anders voelen en anders zijn en over dat we, ondanks dat we allemaal anders zijn, ook overeenkomsten hebben.

Na de eindpresentatie zeiden de kinderen dat zij niet wisten dat er zoveel mensen uit zoveel verschillende culturen in Bergen wonen en ook dat ze niet wisten dat er nog zoveel gediscrimineerd werd.

Groep 7 van de Bosschool interviewt deze week mensen vanuit allerlei verschillende culturen die naar hun omgeving verhuisden. Hun eindpresentatie is vrijdagmiddag om 13.15 in het Oude Hof in Bergen.

Wie geïnteresseerd is of graag wil komen, kan bellen met Agnes: 06 01780267 of een mailtje sturen naar [email protected]