We gebruiken meer de fiets, maar werken minder thuis
Wel verbetering ten opzichte van voor corona...
Gepubliceerd: 17 maart 2023
We gebruiken steeds vaker de fiets, maar we werken inmiddels minder thuis dan tijdens de coronacrisis. Het is nu nog 1,1 dag per week gemiddeld, waar het tijdens corona meer was. Wel is het meer dan voor corona, dus het idee dat we ook kunnen thuiswerken daalt langzaamaan in. Dat we meer fietsen is, als je hier in de buurt woont, niet vreemd. En thuiswerken heeft nu eenmaal ook voordelen als het gaat om de balans tussen werk en privé.
Belangrijkste redenen die de ondervraagden aangaven om zich meer met de fiets te verplaatsen, is het gemak en de gezondheid. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
We zijn volgens dat rapport veel meer in beweging gekomen dan de jaren ervoor, maar dat is natuurlijk niet zo vreemd na het opheffen van alle coronamaatregelen. Activiteiten als wandelen en fietsen zijn bovendien sindsdien een stuk populairder. Inmiddels is de hectiek van de dagelijks heen en weer reizende werkende mens weer helemaal terug op het niveau van voor corona. Deze week was er al een nieuw record van meer dan 1000 kilometer file in de ochtendspits. Stakingen in het streekvervoer zullen daar ook aan hebben bijgedragen, net als het weer met behoorlijke regen- en sneeuwbuien, maat toch…
Wat ook uit het onderzoek blijkt, is dat we voor dat woon-werkverkeer wat vaker de fiets gebruiken voor de kortere ritjes, zo ongeveer tot een kleine tien kilometer. Met de opkomst van speciale fietsen als de ‘speed pedelec’ en de ‘fat bike’ in combinatie met de doorbraak van elektrisch fietsen bij grotere doelgroepen dan alleen de minder mobiele ouderen, zien we steeds meer fietsers langs de weg op weg naar hun werk of school.
Het rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is gebaseerd op een in oktober 2022 gehouden enquête onder een kleine 13.000 respondenten en de uitkomsten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Met dit onderzoek zijn trends in kaart gebracht in de mobiliteit voor verschillende reismotieven, maar met speciale aandacht voor woon-werk verkeer van 2018 tot en met 2022. In 2019 en 2020 is dit al voor het autoverkeer gedaan, maar sinds 2021 is ook de ontwikkeling in het aantal OV- en fietsritten richting het werkadres onderzocht en verklaard. Deze ontwikkelingen zijn doorgerekend naar effecten op de autobereikbaarheid, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid.
Klik HIER om het hele rapport in te zien.
Foto (ANWB): Fietsen doen we niet alleen voor recreatie, maar ook steeds vaker voor woon-werkverkeer.