Deel

advertentie

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

Column: Rob van de Pas

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij nog wel een vierde kabinet wil leiden. Hij zou daarmee de langstzittende premier van ons land kunnen worden. Ruud Lubbers (CDA)  zat er 11 jaar en 291 dagen. Mark is inmiddels 10 jaar en 36 dagen premier. Op 17 maart 2021, wanneer de verkiezingen voor de Tweede Kamer worden gehouden, staat hij op 10 jaar en 155 dagen. Dan verslaat hij de huidige nummer drie Willem Drees (PvdA).

Fris en Fruitig
Als Mark zijn kabinet Rutte IV mag formeren én die club tot de zomer van 2022 in de lucht weet te houden, dan wordt hij de langstzittende premier van ons land. Maar… moet hij dat zélf wel willen? Nou ja, de VVD heeft nog geen knappe kroonprins, want die zijn onderhand allemaal politiek gestruikeld of wat leukers gaan doen. Hij moet dus eigenlijk wel, want ik zie zowel binnen als buiten de VVD nog niet zoveel alternatieven rondlopen die in 2021 het stokje van Mark zouden kunnen overnemen. Daarnaast oogt Rutte nog altijd redelijk fris en fruitig.

Crises premier
Mark Rutte is op z’n best in crises. Denk maar aan de MH17 in 2014, het de toegang tot Nederland weigeren van de Turkse ministers in 2017 en het sinds maart van dit jaar succesvol aanvoeren van zijn COVID-19 team. Los van de kansrijke vaccins die in aantocht zijn, zal de coronaklus nog wel even voortduren en neemt Mark zijn verantwoordelijkheid.
Als prettige bijvangst krijgt de VVD de virtuele Tweede Kamerzetels die hij inmiddels bij de verschillende peilingen scoort. Althans, als het kabinet de komende 118 dagen tot 17 maart 2021 niet volledig de mist ingaat. Hier en daar begint het richting die verkiezingen al wel wat te schuren, maar ja,  zonder wrijving géén glans. Een kabinet dat 100 miljard euries in de economische samenleving pompt, is per definitie populair.

Gilles de la Tourette
Wat ik echt bijzonder vind is het ‘constructieve meedenken’ van een deel van ons volk tijdens de coronacrisis. Ik volg wekelijks op Facebook de persconferenties van onze premier en de corona-persco’s op de bekende dinsdagavonden met Mark, Hugo en The Three Sluisjes. Op Facebook kun je tijdens de persco’s ‘live’ aangeven wat je er allemaal van vindt. Dat doet ons volk ook; met ‘likes’ of andere symbooltjes van genoegen tot ongenoegen. Je kan als Facebooker óók wat opschrijven over Mark Rutte, het kabinet, Hugo de Jonge, de RIVM, de lockdowns, de vaccins of het mondkapjesadvies.

Mijn hemel, wat komt er dan een hoop bagger uit de toetsenborden van die groep Facebookers. Ik heb wel eens het idee dat het totale ledenbestand van de Gilles de la Tourette-vereniging dan exclusief is ingelogd. Als je al die commentaren leest, wat eigenlijk een ultieme vorm van zelfkastijding is, merk je dat ons Facebook-land zwaar verdeeld én onderverdeeld is in meerdere zwaksociale schreeuwgroepen.

Coronatokkies
Je hebt de zogenaamde ‘Abjecten’; die doen aan therapeutisch braken en acteren volledig uit hun onderbuik. Dat zijn de echte coronatokkies, zo’n 2% van de bevolking, en die ook gewoon openlijk toegeven álle adviezen van de RIVM aan hun laars te lappen en met Oud & Nieuw gewoon gaan rellen en knallen. Echt, dit uitschot is te vaak van de commode geflikkerd. Hun innerlijke beschaving is volledig geamputeerd.

Dan heb je de groep ‘Dunning-Krugers’. Dit zijn kwakzalvende dwarspissers die enerzijds Lange Leipe Frans heilig hebben verklaard en anderzijds adamappels met hun eigen kokosnoten vergelijken en dan roepen dat het orthodox-vegetarisch vlees is. Die wil je nog wel aanhoren, maar het is feitelijk niet te doen. Hooguit ná een fles cream sherry van de Lidl. Woorden met méér dan twee lettergrepen zijn totaal niet aan ze besteed.

De groep ‘Principiëlen wordt gevormd door autonomen, anarchisten en anti-vaxxers; de laatstgenoemde groep is  tegen inenten op basis van hun ideeën over zelfbeschikking en wil niet worden beknot in hun vrijheden. In kringen van antroposofen, bevindelijk gereformeerden en kritische prikkers zijn deze starre rakkers goed vertegenwoordigd. Het zijn géén toetsenbordterroristen, maar ze creëren wel veel onrust bij de mensen die zich nog aan het oriënteren zijn. Ze roepen steeds tegen mij: ‘agree to disagree’. Prima!

Hoopvol
Uiteraard en gelukkig maar, er is nog een grote groep ‘lurkers’. Zij lezen wel, maar reageren niet of zelden op de wekelijkse ledenvergadering van de nationale Gilles de la Tourette-vereniging. Zij beantwoorden wél de vragen en onderzoeken van de grote opiniebureaus, zoals die van Maurice de Hond, IPSOS of I&O Research.

Zeer geruststellend, want 72% van dat gekke, bijzondere Nederlandse volk steunt nog altijd het coronabeleid van Mark en zijn team. Dat vind ik net zo hoopvol als die vaccins die ik binnenkort én vrijwillig in mijn armen krijg geprikt.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug