Deel

advertentie

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

Column: Rob van de Pas

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij nog wel een vierde kabinet wil leiden. Hij zou daarmee de langstzittende premier van ons land kunnen worden. Ruud Lubbers (CDA)  zat er 11 jaar en 291 dagen. Mark is inmiddels 10 jaar en 36 dagen premier. Op 17 maart 2021, wanneer de verkiezingen voor de Tweede Kamer worden gehouden, staat hij op 10 jaar en 155 dagen. Dan verslaat hij de huidige nummer drie Willem Drees (PvdA).

Fris en Fruitig
Als Mark zijn kabinet Rutte IV mag formeren én die club tot de zomer van 2022 in de lucht weet te houden, dan wordt hij de langstzittende premier van ons land. Maar… moet hij dat zélf wel willen? Nou ja, de VVD heeft nog geen knappe kroonprins, want die zijn onderhand allemaal politiek gestruikeld of wat leukers gaan doen. Hij moet dus eigenlijk wel, want ik zie zowel binnen als buiten de VVD nog niet zoveel alternatieven rondlopen die in 2021 het stokje van Mark zouden kunnen overnemen. Daarnaast oogt Rutte nog altijd redelijk fris en fruitig.

Crises premier
Mark Rutte is op z’n best in crises. Denk maar aan de MH17 in 2014, het de toegang tot Nederland weigeren van de Turkse ministers in 2017 en het sinds maart van dit jaar succesvol aanvoeren van zijn COVID-19 team. Los van de kansrijke vaccins die in aantocht zijn, zal de coronaklus nog wel even voortduren en neemt Mark zijn verantwoordelijkheid.
Als prettige bijvangst krijgt de VVD de virtuele Tweede Kamerzetels die hij inmiddels bij de verschillende peilingen scoort. Althans, als het kabinet de komende 118 dagen tot 17 maart 2021 niet volledig de mist ingaat. Hier en daar begint het richting die verkiezingen al wel wat te schuren, maar ja,  zonder wrijving géén glans. Een kabinet dat 100 miljard euries in de economische samenleving pompt, is per definitie populair.

Gilles de la Tourette
Wat ik echt bijzonder vind is het ‘constructieve meedenken’ van een deel van ons volk tijdens de coronacrisis. Ik volg wekelijks op Facebook de persconferenties van onze premier en de corona-persco’s op de bekende dinsdagavonden met Mark, Hugo en The Three Sluisjes. Op Facebook kun je tijdens de persco’s ‘live’ aangeven wat je er allemaal van vindt. Dat doet ons volk ook; met ‘likes’ of andere symbooltjes van genoegen tot ongenoegen. Je kan als Facebooker óók wat opschrijven over Mark Rutte, het kabinet, Hugo de Jonge, de RIVM, de lockdowns, de vaccins of het mondkapjesadvies.

Mijn hemel, wat komt er dan een hoop bagger uit de toetsenborden van die groep Facebookers. Ik heb wel eens het idee dat het totale ledenbestand van de Gilles de la Tourette-vereniging dan exclusief is ingelogd. Als je al die commentaren leest, wat eigenlijk een ultieme vorm van zelfkastijding is, merk je dat ons Facebook-land zwaar verdeeld én onderverdeeld is in meerdere zwaksociale schreeuwgroepen.

Coronatokkies
Je hebt de zogenaamde ‘Abjecten’; die doen aan therapeutisch braken en acteren volledig uit hun onderbuik. Dat zijn de echte coronatokkies, zo’n 2% van de bevolking, en die ook gewoon openlijk toegeven álle adviezen van de RIVM aan hun laars te lappen en met Oud & Nieuw gewoon gaan rellen en knallen. Echt, dit uitschot is te vaak van de commode geflikkerd. Hun innerlijke beschaving is volledig geamputeerd.

Dan heb je de groep ‘Dunning-Krugers’. Dit zijn kwakzalvende dwarspissers die enerzijds Lange Leipe Frans heilig hebben verklaard en anderzijds adamappels met hun eigen kokosnoten vergelijken en dan roepen dat het orthodox-vegetarisch vlees is. Die wil je nog wel aanhoren, maar het is feitelijk niet te doen. Hooguit ná een fles cream sherry van de Lidl. Woorden met méér dan twee lettergrepen zijn totaal niet aan ze besteed.

De groep ‘Principiëlen wordt gevormd door autonomen, anarchisten en anti-vaxxers; de laatstgenoemde groep is  tegen inenten op basis van hun ideeën over zelfbeschikking en wil niet worden beknot in hun vrijheden. In kringen van antroposofen, bevindelijk gereformeerden en kritische prikkers zijn deze starre rakkers goed vertegenwoordigd. Het zijn géén toetsenbordterroristen, maar ze creëren wel veel onrust bij de mensen die zich nog aan het oriënteren zijn. Ze roepen steeds tegen mij: ‘agree to disagree’. Prima!

Hoopvol
Uiteraard en gelukkig maar, er is nog een grote groep ‘lurkers’. Zij lezen wel, maar reageren niet of zelden op de wekelijkse ledenvergadering van de nationale Gilles de la Tourette-vereniging. Zij beantwoorden wél de vragen en onderzoeken van de grote opiniebureaus, zoals die van Maurice de Hond, IPSOS of I&O Research.

Zeer geruststellend, want 72% van dat gekke, bijzondere Nederlandse volk steunt nog altijd het coronabeleid van Mark en zijn team. Dat vind ik net zo hoopvol als die vaccins die ik binnenkort én vrijwillig in mijn armen krijg geprikt.

Rob van de Pas

advertentie

Meer 'Columns':

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

Psychologie van de ‘koude grond’

28 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column.

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Terug