Wat kan te veel suiker met je doen?
Wil je meer informatie of een voedingsadvies? Rebecca, voedingsdeskundige van Bodyvit, staat voor je klaar!
Gepubliceerd: 24 februari 2023
Het eten van te veel suiker is slecht voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en kan het een verslavend gevoel geven. Dit komt omdat suiker er voor zorgt dat je hersenen dopamine afgeven. Dit is een stofje dat je een gevoel van beloning geeft, dit wordt als prettig ervaren. Suiker heeft ook effect op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar de suiker die niet door je spieren wordt gebruikt, slaat je lichaam op als vet.
Moet je dan helemaal geen suiker meer eten? Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Om te weten voor welke suikers je beter kan kiezen, leg ik je eerst uit welke suikers er slecht voor je zijn.
Geraffineerde suiker
Geraffineerde suiker komt van het begrip ‘raffinage’. Raffinage is het industrieel zuiveren van een chemische stof. Suiker wordt in Nederland voornamelijk gewonnen uit het sap van de suikerbiet. In de fabriek wordt het sap tijdens het zuiveringsproces ontdaan van verschillende stoffen tot er uiteindelijk witte suiker overblijft. Geraffineerde suiker bevat door dit zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitamine en mineralen. Om deze rede kun je er beter voor kiezen om producten met geraffineerde suiker te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor voeding die van nature aanwezige suikers bevat, zoals fruit en groente.
Ongeraffineerde suiker
In ongeraffineerde suiker is meestal nog wel een klein percentage voedingsstoffen aanwezig. Ongeraffineerde suiker wordt wel bewerkt maar niet gezuiverd in de fabriek. Een andere benaming voor ongeraffineerde suiker is natuurlijke suiker. Deze vind je onder andere in palmsuiker, kokosbloemsuiker, honing en ahornsiroop. Je lichaam verwerkt alle vormen van suiker op dezelfde manier. Het maakt dus geen onderscheid tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers.
Tegenwoordig lijkt het wel alsof ze overal suiker aan toevoegen en het overal in zit. Dit doen fabrikanten omdat suiker een goedkoop vulmiddel is en veel functies heeft. Denk aan smaakmaker, kleurmiddel, conserveermiddel en het geeft structuur en stevigheid. Gelukkig zijn fabrikanten wel verplicht om op de verpakking te zetten hoeveel suiker er in een product zit. Lees dus goed de etiketten. kijk niet alleen naar het woord suiker maar ook woorden die eindigen op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)
Wil je gezonder eten en bewust minder suiker binnen krijgen? Dan raad ik je aan om zowel geraffineerde als ongeraffineerde suikers te vermijden. Je kunt je energie het beste halen uit suikers die van nature aanwezig zijn in fruit, groente en ongezoete zuivelproducten als melk en yoghurt.
Wat kun je beter niet eten
– Eet zo min mogelijk vrije en toegevoegde suikers, zoals tafelsuiker, poedersuiker en honing.
– Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, gezoete zuiveldrankjes, vruchtensap of siroop.
– Let op met suiker- en vetrijke producten zoals cake, koek, snoep en chocola.
Producten vervangen
– Vervang producten met veel suiker voor plantaardige, vezelrijke producten en producten met onverzadigd vet.
– Kies vaker voor verse producten.
– Vervang met suiker gezoete dranken door de lightversie, of nog liever door water, thee en koffie.
– Eet fruit in plaats van het drinken van vruchtensappen.
Wil je meer informatie of een voedingsadvies?
Rebecca onze voedingsdeskundige staat voor je klaar!
https://bodyvit.nl/health/voeding-by-rebecca/