Deel

advertentie

Wat kan te veel suiker met je doen?

Wil je meer informatie of een voedingsadvies? Rebecca, voedingsdeskundige van Bodyvit, staat voor je klaar!

Wat kan te veel suiker met je doen?

Het eten van te veel suiker is slecht voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en kan het een verslavend gevoel geven. Dit komt omdat suiker er voor zorgt dat je hersenen dopamine afgeven. Dit is een stofje dat je een gevoel van beloning geeft, dit wordt als prettig ervaren. Suiker heeft ook effect op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar de suiker die niet door je spieren wordt gebruikt, slaat je lichaam op als vet.
Moet je dan helemaal geen suiker meer eten? Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Om te weten voor welke suikers je beter kan kiezen, leg ik je eerst uit welke suikers er slecht voor je zijn.

Geraffineerde suiker
Geraffineerde suiker komt van het begrip ‘raffinage’. Raffinage is het industrieel zuiveren van een chemische stof. Suiker wordt in Nederland voornamelijk gewonnen uit het sap van de suikerbiet. In de fabriek wordt het sap tijdens het zuiveringsproces ontdaan van verschillende stoffen tot er uiteindelijk witte suiker overblijft. Geraffineerde suiker bevat door dit zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitamine en mineralen. Om deze rede kun je er beter voor kiezen om producten met geraffineerde suiker te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor voeding die van nature aanwezige suikers bevat, zoals fruit en groente.

Ongeraffineerde suiker
In ongeraffineerde suiker is meestal nog wel een klein percentage voedingsstoffen aanwezig. Ongeraffineerde suiker wordt wel bewerkt maar niet gezuiverd in de fabriek. Een andere benaming voor ongeraffineerde suiker is natuurlijke suiker. Deze vind je onder andere in palmsuiker, kokosbloemsuiker, honing en ahornsiroop. Je lichaam verwerkt alle vormen van suiker op dezelfde manier. Het maakt dus geen onderscheid tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof ze overal suiker aan toevoegen en het overal in zit. Dit doen fabrikanten omdat suiker een goedkoop vulmiddel is en veel functies heeft. Denk aan smaakmaker, kleurmiddel, conserveermiddel en het geeft structuur en stevigheid. Gelukkig zijn fabrikanten wel verplicht om op de verpakking te zetten hoeveel suiker er in een product zit. Lees dus goed de etiketten. kijk niet alleen naar het woord suiker maar ook woorden die eindigen op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)
Wil je gezonder eten en bewust minder suiker binnen krijgen? Dan raad ik je aan om zowel geraffineerde als ongeraffineerde suikers te vermijden. Je kunt je energie het beste halen uit suikers die van nature aanwezig zijn in fruit, groente en ongezoete zuivelproducten als melk en yoghurt.

Wat kun je beter niet eten
– Eet zo min mogelijk vrije en toegevoegde suikers, zoals tafelsuiker, poedersuiker en honing.
– Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, gezoete zuiveldrankjes, vruchtensap of siroop.
– Let op met suiker- en vetrijke producten zoals cake, koek, snoep en chocola.

Producten vervangen
– Vervang producten met veel suiker voor plantaardige, vezelrijke producten en producten met onverzadigd vet.
– Kies vaker voor verse producten.
– Vervang met suiker gezoete dranken door de lightversie, of nog liever door water, thee en koffie.
– Eet fruit in plaats van het drinken van vruchtensappen.

Wil je meer informatie of een voedingsadvies?
Rebecca onze voedingsdeskundige staat voor je klaar!
https://bodyvit.nl/health/voeding-by-rebecca/

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Pijn als hulpvraag…

29 september 2023

Het belang van bewegen!

Tijdens onze intake vragen wij mensen altijd naar de hulpvraag. Wat is de reden waarom je ons bezoekt? Soms is dit heel duidelijk maar soms ook niet. 

Dit zijn de modekleuren voor de herfst en winter van 2023-2024

29 september 2023

Vurig rood...

Van de terugkomst van klassieke, bruine kleuren tot kleuren die we nu al tegenkomen en kleuren die wat kleur brengen in je herfstige looks: er is dit najaar voor iedere stijl, gelegenheid en weersomstandigheid wat wils.

Samen Fit: Samen Zweten, Stralen en Grensverleggen, De Kracht van Quality Time in ‘Je Relatie in Beweging’

22 september 2023

Waarom is samen sporten goed voor koppels in hun relatie?

Deze vraag stelden wij aan pyscholoog Amira Christensen

Hoe herken je een herfstdepressie en wat kun je er aan doen?

22 september 2023

Doe de test...

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het regent en waait harder en een gevolg van het sombere weer is dat we ons sneller wat neerslachtig voelen; oftewel een herfstdip. Soms leidt die somberheid tot een zogenoemde herfstdepressie. De officiële benaming is een seizoensgebonden depressie. Hoe kun je dit herkennen en wat kun je er aan doen?

Ladiesnights hele maand oktober!

15 september 2023

Bodyvit gaat de hele maand oktober ladiesnight organiseren op de donderdagavond van 19:30 uur t/m 21:00 uur

De avond bestaat uit leuke en verschillende activiteiten zoals BBB-workouts, kickboksen en fitness. Daarna een drankje bij het zwembad De Beeck indien gewenst!

Advertorial: After summer actie!

8 september 2023

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee! Wil jij dit één maand gratis uitproberen bij Bodyvit? Maak dan nu gebruik van de Bodyvit AFTER SUMMER actie!

Straks ook lekker in de herfst en winter buiten tafelen…

8 september 2023

Het idee van een buitenkeuken spreekt veel mensen aan

Buitenkeuken plannen, de ultieme how-to gids

Bodyweight trainen! Wat zijn de voordelen?

25 augustus 2023

Een sportschool geeft veel verschillende mogelijkheden om jouw fitnessdoel te behalen...

Verschillende gewichten, fitness ballen, cardio apparaten etc. Dit is geweldig, want je kan je training daarom goed op je eigen behoeften afstemmen.

Best Shape Ever programma!

18 augustus 2023

Geef ons 6 weken en wij geven jou your Best Shape Ever. Voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen! Start in september 2023

Al vele jaren maken wij gebruik van deze methode voor onze gewaardeerde klanten, waarbij wij onze rijke ervaring en kennis hebben samengevoegd tot een 6-weken programma!

Zomerretraite in Bergen op zaterdag 26 augustus

11 augustus 2023

Heb je behoefte aan een pauze, waarin je kunt ontspannen en weer opladen o.l.v. een ervaren docente?

Ga je mee naar het mooie Bergen (Noord-Holland), een 1-daagse retraite in de natuur? Zomerretraite zaterdag 26 augustus 2023 (nog 2 plaatsen vrij). o.l.v. docente Rhodes Selhorst en als bonus een gratis massage van Heidi Heuvelman.

Supplementen “nut or not”

28 juli 2023

Er is maar een handjevol supplementen die wetenschappelijk zijn getest en waarvan ook daadwerkelijk is aangetoond dat ze een meerwaarde hebben voor de sporter

Het gebruik van voedingssupplementen is onder sporters flink toegenomen. Tegenwoordig gebruikt ongeveer een kwart van de sporters voedingssupplementen.

Het belang van actief blijven tijdens de vakantie!

21 juli 2023

Regelmatig bewegen heeft veel gezondheidsvoordelen, ongeacht het seizoen!

De vakantie komt er aan! Tijd voor ontspanning en rust. Maar betekent dit dat we de hele vakantie kunnen stil zitten? Wij denken van niet en we leggen uit waarom!

Leuk om te geven én… goed voor de natuur

21 juli 2023

Geef een stuk natuur cadeau

Iedereen wordt blij van natuur. Je kunt er tot rust komen, sporten in de buitenlucht of samen met anderen genieten van planten en dieren.

Zesweekse loopcursus Rondje Bergen

7 juli 2023

Rondje Bergen staat dit jaar weer op het programma op zondag 1 oktober a.s.

Wij als trotse hoofdsponsor zijn blij dat het dit jaar weer mag doorgaan.

Wetenschappers: Je kunt je brein jonger maken met een middagdutje

7 juli 2023

Uiltje knappen kan hersenen 6,5 jaar jonger maken...

Halverwege de dag een uiltje knappen, kan heel gezond zijn voor de hersenen blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 volwassenen.

Je eigen lichaam is het beste apparaat!

30 juni 2023

Steeds vaker hoor je het belang van het functioneel trainen voor ouderen in de fitness...

Vaak als we denken aan fitness, denken we aan apparaten en zware gewichten.. Maar! Wat houdt functioneel trainen in en waarom is deze manier van trainen zo belangrijk voor ouderen maar eigenlijk voor iedereen?

Knieklachten? Wat zou het kunnen zijn?

9 juni 2023

Bij Bodyvit Bergen weten ze er wel raad mee...

Pijn in de knie, zonder dat daar echt een oorzaak voor is geweest, is een veelvoorkomende klacht bij mensen boven de 40. Een scheur in de meniscus kan daar de oorzaak van zijn. De fysiotherapeuten van Bodyvit geven je informatie, advies en tips.

Door minimaal 2x per week 30 minuten te trainen verklein je de kans op fysieke en mentale beperkingen op latere leeftijd

2 juni 2023

'T Gymlokaal Bergen is gevestigd op Dorpsstraat 7

Hoe vaak hoor je niet dat een oudere na een valpartij niet meer echt van het leven kan genieten, omdat er problemen zijn met het bewegingsapparaat en het geestelijke welbevinden.

Dit zijn dé babyshower trends in Nederland

2 juni 2023

Ballonnen, foto's en taart

De zomer staat voor de deur en dat betekent: baby’s! Tegenwoordig mag je natuurlijk niet meer onopgemerkt zwanger zijn, dat moet GEVIERD! En wees eerlijk, overladen worden met cadeaus is toch nooit een straf? Lees hier hoe je een trendy babyshower organiseert!

Volop zon de aankomende dagen…

26 mei 2023

Dus denk om je huid

Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken. De huid hoeft hiervoor niet eens rood te worden. Blanke mensen hebben maar vijftien minuten zonlicht per dag nodig op het gezicht en de handen om genoeg vitamine D aan te maken.

Cupping massage! Wat is het en waar is het goed voor?

26 mei 2023

Bodyvit Bergen legt het je uit...

Je ziet steeds vaker sporters met opvallende rode cupping plekken op het lichaam. We zagen het voor het eerst in 2016 in Rio tijdens de Olympische spelen. Michael Phelps zwom goud met paarse ronde plekken op zijn schouders en sindsdien is cupping mega populair onder de sporters.

Tijdelijk extra mogelijkheid om baantjes te zwemmen in De Beeck

19 mei 2023

Op veler verzoek...

Banenzwemmen in het Bergense zwembad De Beeck is al mogelijk op maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur, op maandag, woensdag en vrijdag van 07.00 tot 09.00 uur en op dinsdagavond.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug