Deel

Wat je vooral even moet zien (of beluisteren) tijdens de Kunst10Daagse 2019

Tips van de Flessenpost! UITGELICHT!

Wat je vooral even moet zien (of beluisteren) tijdens de Kunst10Daagse 2019

Voormalige Fabbrica ‘the place to be’ tijdens de Kunst10Daagse 2019

Naast een spectaculaire expositie van kunstenaar John Breed is er dagelijks wel een aangenaam feestje te vieren tussen kunstenaars en DJ’s. De Kunst10Daagse 2019 start op vrijdag 18 oktober, u bent dagelijks welkom vanaf 11.00 uur in Fabbrica aan de Breelaan 21. Op zaterdag 19 oktober wordt de expositie officieel geopend door kunstenaar John Breed om 19.00 uur.

Daarna is Fabbrica ‘the place to be’ voor een kleurrijk Kunstenaarsbal. Muzikaal entertainment wordt verzorgd door de welbekende Amsterdamse DJ Mayday en de hapjes zijn van het huis.
Wil je deze unieke avond zeker niet missen? Meld je dan aan via [email protected] en we zetten jou op de gastenlijst!


Afgelopen vrijdag is de expositie ‘Take Five’ van Humberto Tan op spectaculaire wijze geopend bij Restaurant Hotel Merlet

Tijdens de avond kondigde Jonathan Zandbergen de komst aan van zijn debuut kookboek ‘Vijf Seizoenen’. Op 29 november verschijnt het 224 pagina’s tellende kookboek via uitgeverij Carrera met prachtige foodfotografie. Ieder seizoen bevat tien recepten, ingedeeld in vijf seizoenen met als toevoeging het gastronomische seizoen ‘de voorzomer’ met specifieke producten.

Tijdens de openingsavond zijn reeds 36 werken verkocht. Per foto zijn er vijf ‘Take Five’-exemplaren beschikbaar. Humberto Tan zal, als ambassadeur van het Rode Kruis, de opbrengst van de verkoop van de werken doneren aan dit goede doel.

De expositie is tot 30 december te bewonderen bij Merlet. U bent van harte welkom!


Kunst10Daagse opening en program Steven De Peven’s Thygmofiliaal

Het Thigmofiliaal betreft de grootste groepsexpositie in de kleinste tentoonstellingsruimte in Bergen. Hoewel paradoxaal, het Thigmofiliaal is wel degelijk vernoemd naar de ‘thigmofiel’, wat staat voor het antoniem [d]van de claustrofoob. Steven nodigt u dan ook uit om plaats en ruimte te nemen voor het beschouwen van Bergen’s grootste groepstentoonstelling in de kleinste tentoonstellingsruimte.

De opening vind plaats op vrijdag 18 oktober met kleine glaasjes en hapjes en DJ’s. Voor het officiële gedeelte neemt Mariëtte Dölle, directrice van Museum Kranenburgh het woord en de daad.

Het betreft een mini-bioscoop waar een show vertoond zal worden. Deze show bevat beelden van collega-makers van Steven. Iedereen heeft één kunstwerk ingeleverd dat tevens beschikbaar zal zijn voor verkoop. De werken variëren van foto’s, tekeningen, video’s, installaties en of sculpturen. Enkele namen van de deelnemers die meedoen aan de groepstentoonstelling:

Seeger Baas, Koos Buster, Gummbah, Bart Eysink Smeets, Jeroen Opstelten, Leonard Bedaux, Abel Minnee, Steven van Lummel, Frederique Olthuis, Abel Minnee, Michiel Romeyn, Willem de Haan.


Wies en de Liefde treden op in de Ruïnekerk

Lust, het nieuwe thema van de Kunst10Daagse in Bergen dit jaar. Aan Wies en de Liefde vorig jaar al de vraag of ze dit bijzonder kunstig evenement op hun geheel eigen, liefdevolle wijze wilden openen in de mooiste kerk van Noord-Holland.
Geen beter moment dan nu, om met dampende, stomende en nieuwe energie deze Kunst10Daagse te openen & eerlijk gezegd moest het zo zijn, want dit thema past ze stiekem toch veel beter! Koop je tickets via: https://dekunst10daagse.nl/ticketshop/

Zaterdag 19 oktober-20:15 @ Ruinekerk Bergen


Nostalgisch met een moderne knipoog
Het karakteriseert het werk van de Egmondse kunstenaar Katinka Krijgsman. Tijdens de Kunst10Daagse van Bergen exposeert zij haar XL borden waarop het oer-Hollandse Delftsblauw wordt gecombineerd met een ondeugende blik op de werkelijkheid. Lust is dit jaar het thema van de Kunst10Daagse en Katinka Krijgsman confronteert de kijker met scènes die een en al lust uitstralen. Elk Delftsblauw bord is uniek en stuk voor stuk handgemaakt.

Jachttaferelen
Naast haar Delftsblauwe XL borden, waar de flirt met het verleden duidelijk aanwezig is, schildert de kunstenaar uit Egmond ook een ander oer-Hollands thema: de jachttaferelen. Deze vertaalt ze naar een moderne setting waarbij de toeschouwer een verrassend nieuw inzicht op dit fenomeen krijgt.

De expositie van Katinka Krijgsman is tijdens de Kunst10Daagse van 18 tot en met 27 oktober dagelijks vanaf 11.00 uur te zien in proeflokaal d’Alderliefste, Karel de Grotelaan 1a in Bergen. Een preview is te zien op www.katinka.nl


Amsterdamse kunstenaars doen mee aan de Kunst10Daagse Bergen 2019!

Het is altijd een prestatie als je mee kunt/mag doen aan de Kunst10Daagse in
Bergen; dit jaar zijn daar bij Artists aan Zee III, onderdeel van de Kunst10Daagse
en de derde editie, meerdere Amsterdammers (en veelal leden van Arti et Amicitiae) te zien, te weten: Alexander ten Bruggencate, Katelijne Davids, Els Fleer, 
Jurjen Fontein, Sophia Harms-van Estrik, Fabrice, Bonne tenKate, 
Guillaume Lo-a-Njoe, Anita Mizrahi, Iris Nijenhuis, Nella Montfoort, Harald Schole en Sylvia Willink. Van allen is vaak meer dan een werk te zien.

Speciaal: werk in memoriam van Aat Veldhoen, kunstenaar van Outsider-Art Mirelva
Berning en Kunstbende genomineerd Bente Zwart. De organisatie en het curatorschap is handen van Gonny van Oudenallen en team.

Data: 19 oktober t/m 27 oktober
Hotel Meyer t/o Zee Aquarium in Bergen(aan Zee)
Dagelijks van 11.00-17.01 uur


Bijzondere expo fotograaf Ernest Selleger bij restaurant Cunst

Fotograaf Ernest Selleger en Eelke ten Broeke van restaurant Cunst zijn voor de Kunst10Daagse deze keer op zoek gegaan naar de schoonheid van het verval. Ze zijn uitgekomen bij het prachtige Fort bij Noord van de Stelling van Amsterdam. Dat heeft geleid tot een unieke fotoreportage, waarbij verval en de schoonheid van gerechten uitstekend samen kunnen gaan.

U bent van harte welkom om de uitkomst van al deze creativiteit te aanschouwen tijdens de opening op zaterdag 19 oktober om 16.30 uur. Er zal ongetwijfeld een aangenaam wijntje worden geschonken. Cunst, Kleine Dorpsstraat 1, 1861 KN Bergen


Een Lust voor het Oog… bij Het Wapen van Bergen

Het Wapen van Bergen is een kunstparadijs voor gevestigd en aanstormend talent. De locatie aan de Vijverlaan in Bergen omvat diverse expositieruimten met wisselende tentoonstellingen en een vaste collectie van de huisarts-kunstschilder David Granaat. Op de bovenverdieping is Kunsthandel Bernard van Welsenes gevestigd.

In oktober exposeren hier twaalf kunstenaars uit heel Nederland op ruim 675 m².
Anke Wijnia (schilderijen), Milène Evers (schilderijen en sieraden), Mieke van Gijzel (tekeningen en schilderijen), Sandra Koning (fotografie), Carla Peperkamp (beelden), Ineke Berkholz en Jos Peperkamp (sieraden), Elles Limburg (mixed media), Loek Theunissen (schilderijen), Esther Koeman (gemengde technieken), Evelien Kooloos (schilderijen), Saskia van der Poel (schilderijen en sieraden), Hans van Draanen (etsen).

13 t/m 27 oktober
Dagelijks geopend, 11.00-17.00 uur, toegang gratis
Vijverlaan 15, 1861 ER Bergen
www.wapenvanbergen.nl


Musical Reality presenteert tijdens de traditionele Kunst10Daagse pure stereoweergave vanaf Grammofoonplaat, CD en DSD-files gecombineerd met schilderkunst

In onze showroom aan de Kleine Dorpsstraat 9 exposeert tien dagen lang niemand minder dan Sonja Schuurman haar nieuwe schilderijen.

Ons muzieksysteem bestaat uit de nieuwe componenten van EERA uit Marseille, de Legato het CD-loopwerk en de Majestuoso, een van de drie DAC’s. De Von Schweikert Audio VR 44 active’s staan aangesloten als weergevers.

De P 135 buizen pre-amp van KR Audio zorgt voor de signaalverdeling aan de bekroonde Kronzilla SX power tubes van KR-Audio. Alle componenten zijn verbonden met de kabels van Master Built en Harmonic Technology. Het geheel staat opgesteld op de befaamde racks van Solid-Tech Audio & Video Support.

Nog een leuke primeur, van Tri Art Audio staat een Turntable, compleet vervaardigd uit bamboe, centraal in een tweede set.

Samen met een aantal originele DSD live-opnamen uit de Ruïnekerk gaat dit weer een mooie kunst- en muziekbeleving opleveren. Van harte aanbevolen dus, welkom tussen 19 en 27 oktober a.s. vanaf 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekadres: Kleine Dorpsstraat 9, 1861 KN, Bergen NH.
www.musicalreality.nl


Vredeskerkje tijdens de Kunst10Daagse: expositie Hans van Marwijk en avond- en middagconcerten

Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee pakt uit tijdens de Kunst10Daagse van 18 t/m 27  oktober met een expositie met schilderijen door de Bergense schilder Hans van Marwijk en, in samenwerking met stichting Kunstgetij te Bergen, avondconcerten door Bergense componisten en het Marjolein Meijers Trio. Ook zijn er op drie middagen gratis toegankelijke concerten van een uur door onder meer jonge Alkmaarse singer-songwriters.

De Bergense componisten aangesloten bij het KCB en de gevierde cellist Joachim Eijlander maken hun opwachting op 22 oktober om 20.00 uur onder de noemer ‘KCB aan Zee’.
Het optreden van het Marjolein Meijers Trio op 24 oktober om 20.00 uur belooft weer een bruisende mix te worden van songs en verhalen.

Op de gratis toegankelijke middagconcerten zijn de succesvolle singer-songwriters Sterre Weldring en Jasper Schalks te bewonderen en Keltische muziek wordt met verve vertolkt door het duo Bodhi en Titus.

Kijk voor alle info over de expositie, de gratis middagconcerten en reserveren voor de avondconcerten op 22 en 24 oktober op www.kunstgetij.nl en www.vredeskerkje.nl
Voor deze data zijn kaarten ook te koop bij de Eerste Bergensche Boekhandel en aan de zaal indien nog voorradig.


Bergen kunst onder één dak
Schilderijen, beelden, fotografie, sieraden, glaskunst, keramiek

Bergen. Tijdens de Kunst10Daagse van Bergen is het Noord-Hollandse dorp één en al kunst. U mag echter, als bezoeker van deze kunstmanifestatie, het dorp niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan Rogier Jonk gallery & artcafé. Met werk van meer dan 60 kunstenaars onder een dak steekt het ‘kunstmekka’ menig museum naar de kroon.

Het enorme aanbod aan kunst zal menigeen verbazen. Alle denkbare technieken en stijlen zijn vertegenwoordigd en sluiten naadloos op elkaar aan. Grote namen zoals Herman Brood, Corneille, Jan Cremer, Ans Markus en Karel Appel sieren de muren van de gallery. In de vitrines showt Marc Lange zijn schitterende sieraden. De beelden van Nic Jonk en Tajiri brengen het aanbod aan kunst tot extra grote hoogte. De genoemde namen zijn nog maar een kleine greep uit de overweldigende kunstcollectie. Wat te denken van de ‘souterraingroep’ die op de lager gelegen verdieping van deze unieke kunstlocatie een schitterende expositie heeft samengesteld. In het artcafé van de gallery kan men onder het genot van een drankje (na)genieten van al het moois. Redenen genoeg om de gallery van Jonk te bezoeken.
Rogier Jonk gallery & artcafé
Plein 7
1861 JX Bergen
Geopend tijdens de Kunst10Daagse  dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur.

 

Meer 'Evenementen':

The Mariosingers in een TOP 2000-concert

15 november 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zaterdagavond 7 december a.s. om 20.00

Een TOP 2000-concert van The MARIOSINGERS XL met diverse gastoptredens, een heuse pub-kwis, een live-band, een geweldige...

Programma Taverne aankomende week

15 november 2019

Vrijdag 15 november: Freestyler DJ's Freek Liefhebber & Jaap Jan Leijen

Jonge hongerige DJ's draaien nu disco en new house! Hete danstracks uit de collectie van DJ's Freek Liefhebber en Jaap Jan Leijen.

De Atacama, een presentatie over een ontdekkingsreis door de woestijn

15 november 2019

Waar en wanneer: ontmoetingscentrum T&O op zaterdag 23 november om 20.00 uur.

Op deze zaterdag verzorgt Chris Stenger een presentatie bij SCABEO in Bergen. Hij neemt de bezoeker mee naar een gebied wat niet zo snel wordt...

Hoofdredacteur Libelle, Hilmar Mulder leidt rond door Kranenburgh

15 november 2019

Wanneer: zondag 17 november vanaf 15.00 uur

Niemand minder dan Hilmar Mulder, hoofdredacteur van het populaire vrouwenmagazine Libelle, geeft op deze zondag een hoogstpersoonlijke rondleiding...

Voor de kleintjes: Sinterklaas bij kabouter Zako

15 november 2019

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zondag 24 november of zondag 1 december

Kabouter Zako vindt een cadeautje in het bos. Hebben sint en piet dat verloren of is het voor één van de dieren?

Cabaret in de Ruïnekerk: Marjolein van Kooten met 'Ongestoord'

15 november 2019

Wanneer: Op zaterdag 30 november 20.00 uur

Deze avond is 100% antidepressief. Bijwerkingen: lachstuipen en troost. Je knapt er echt van op.

Spirituele avond: De complete Tarot

15 november 2019

Waar en wanneer: in de Bergense Bieb op woensdagavond 20 november om 19.30 uur

Je verleden, heden en toekomst staat in de kaarten! Een tarotkaart is als een losgescheurde bladzijde uit een psychologieboek...

Lezing: geheimen over gezonde chocolade

15 november 2019

Waar en wanneer: in de Bergense Bieb op donderdag 21 november van 10.00 tot 12.00 uur

In de serie De Ochtenden kun je op deze donderdag in de bibliotheek in Bergen komen luisteren en kijken naar een lezing...

Zangeres Krystl gaat zanglessen geven in Bergen.

15 november 2019

De zanglessen gaan vanaf december plaatsvinden op maandag.

Krystl won een 3FM Award en een Edison en bracht twee albums uit met de succesvolle radiosingles ‘Golden Days’...

Samen sterk tegen kanker (filmpje)

15 november 2019

Help mee de SamenLoop voor Hoop Bergen-Alkmaar e.o. een succes te maken

In Bergen wordt in het weekend van 6 en 7 juni 2020 voor de eerste keer de SamenLoop voor Hoop georganiseerd, een indrukwekkend evenement...

Stichting Sport-Z van start met maatschappelijke sportprojecten in de gemeente Bergen

15 november 2019

Deze stichting zet sport als middel in om een samenleving te creëren waar iedereen aan mee kan doen

Sinds deze maand is Stichting Sport-Z actief betrokken bij het beweegbeleid in de gemeente Bergen.

Nieuw in Bergen 'Walking handbal'

Meer bewegen voor ouderen

In de Europahal Bergen wordt er op 1 december om 12.00 uur een demonstratie gegeven van Walking handbal...

Tentoonstelling Aat Veldhoen – Levenskunst in Museum Kranenburgh

15 november 2019

De expo Levenskunst is te zien t/m 13 april 2020

Met regelmaat presenteert Museum Kranenburgh in Bergen werk van kunstenaars die hun leven tot kunst hebben verheven.

Voor in de agenda: Kerstmarkt Bergen op zondag 15 december

8 november 2019

Laatste kramen te huur

Het pittoreske centrum van Bergen, met de Ruïnekerk als sfeervol hart, vormt op deze zondag andermaal het decor...

Theatergroep Flint speelt in atelier van Lucebert

8 november 2019

Wanneer: zondagmiddag 17 november om 16.00 uur

Theatergroep Flint geeft nieuwe dimensies aan het werk van dichter en schilder Lucebert in een muziektheaterprogramma...

Verhalen over mensen die vroeger in Schoorl en Groet geleefd hebben

8 november 2019

Waar en wanneer: dorpskerk in Schoorl op 17 november

Op deze dag is er in de dorpskerk in Schoorl een bijzondere voorstelling te zien. Lettie Oosterhof vertelt verhalen...

Black Friday in zwembad Hoornse Vaart

8 november 2019

Voor weinig... lekker zwemmen

Op vrijdag 29 november is het Black Friday. Deze dag staat volop in het teken van kortingen. Ook zwembad Hoornse Vaart ...

Programma Taverne aankomende week

8 november 2019

Vrijdag 8 november: Freestyler DJ's Salinas & Michael (vinyl only)

Wat is het toch lekker relaxed dansen in de Taverne, alles kan en alles mag, als het maar lol is. Vanavond draaien Salinas & Michael legendarische 12"s. Vrij entree, 22:00 - 02:00

Korren in de branding van Bergen aan Zee

8 november 2019

Een ware belevingstocht voor de kinderen

Ondanks dat de temperaturen zakken is de temperatuur van het zeewater nog steeds lekker en in de zee veel jong leven.

Dudok Quartet met Vincent van Amsterdam

8 november 2019

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zondag 24 november om 15:00 uur

Een buitenkansje! Het Dudok Quartet komt naar Bergen. Aanleiding is de eerste van een aantal cd’s met strijkkwartetten van Joseph Haydn.

Samen met de boswachter de herfst beleven rond Bergen

8 november 2019

Waar en wanneer: de Schaapskooi op zondag 10 november om 10.15 uur

Op deze zondag gaat IVN-gids Jos Bos een wandeling maken door het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen.

Hij komt, hij komt... Bergen maakt zich op voor Sinterklaas

8 november 2019

Wanneer: op zondag 17 november a.s.

Ook dit jaar willen we alle kinderen Sinterklaas graag welkom heten in Bergen. Dit gaat gebeuren met een grootse Intocht op zondag 17 november 2019.

Cursus mindful mediteren en de 5 stappen naar vrijheid in Bergen

8 november 2019

Start: woensdag 27 november

Altijd al willen mediteren? Vanaf deze woensdagavond gaan Karin en Robert Gilhuijs van Karo’s Zorg in Bergen...

Signeersessie Vera Stupenea van haar thriller 'High Class Date'

8 november 2019

Waar en wanneer: boekhandel Thomas op 16 november vanaf 15.00 uur

Vera Stupenea debuteerde eind 2017 met Moord om de Hoek. Deze thriller werd enthousiast ontvangen en de auteur werd met regelmaat gevraagd...

Bergense jongeren uitgenodigd voor auditie

8 november 2019

Doe mee met muziek/theaterproductie “waarom de aarde niet naar de knoppen gaat”

Uitvoering op 4, 5, 6 en 7 juni 2020 in de Cultuurkoepel van Heiloo.

Een reis langs het cartografische erfgoed vanaf de zestiende eeuw

8 november 2019

Bergen en omgeving

In archieven en bibliotheken zijn vele oude kaarten te vinden, gedrukt of in manuscript. Ze geven historische geografische informatie ...

11 november is de dag... dat mijn lichtje branden mag!

8 november 2019

Sint-Maarten: waarom vieren we dat eigenlijk?

Niet alleen is 11 november het begin van het carnavalsseizoen, het is ook Sint-Maarten. Mocht je het vergeten zijn: een feestdag waarbij kinderen...

Lucette van den Berg – Solo, liedjes van het leven

1 november 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 10 november om 15:00 uur

Solo is een intiem liedjesprogramma over het leven, waarbij Lucette van den Berg Jiddische liedjes zingt en piano speelt.

Bergense kunstenaar Harald Vlugt eert Joost Zwagerman in het Stedelijk Museum Alkmaar

1 november 2019

Lezing op geboortedag Joost Zwagerman 18 november a.s.

De expositie/presentatie hangt bij de entree van de expositie over de Bergense School en is te beschouwen als een opmaat naar de tweede Joost Zwagerman...

Boekpresentatie Jeroen Windmeijer bij boekhandel Thomas

1 november 2019

Jeroen signeert zijn boek 'De offers' op zaterdag 2 november (van 15.00 tot 16.30) bij boekhandel Thomas

Het verhaal: In een gesloten gemeenschap in de buurt van het Titicacameer worden in korte tijd drie kinderen vermoord. Alles wijst erop dat ze op rituele wijze zijn omgebracht.

Programma Taverne aankomende week

1 november 2019

Vrijdag 1 november: Freestyler Van Leijen's Soundsystem

Wat is het toch lekker relaxed dansen in de Taverne, alles kan en alles mag, als het maar lol is. Vanavond draaien...

Unieke verzameling oude kerstversiering te koop

1 november 2019

Waar en wanneer: Hoflaan van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00

Het Kersthuis ‘Sfeer van Weleer’ van Annelies Lakeman aan de Hoflaan 16 is nu al in de weekends open.

De Nok - Folk & Jazz bij het Vredeskerkje

1 november 2019

Wanneer: zondag 10 november, 15.00 uur

De Nok speelt jazz, blues en klezmer met uitstapjes naar het nabije oosten en melancholische westen.

Workshop natuurfotografie in Schoorlse Duinen

1 november 2019

Door wie en wanneer: Frank Nieuwenhuizen op zaterdag 9 november

Meer weten over natuurfotografie? Staatsbosbeheer biedt deze zaterdag in samenwerking met fotograaf Frank Nieuwenhuizen een workshop...

Terug